Gastromand.dk | 20. October 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Hva’ drikker Grill Bill?

VIN UDEN PIS: Hva’ drikker Grill Bill?
Vinhjernen

Sommertid er grilltid. Grill kræver grillvin. Enkelt, ikke sandt? Men hvad f…… er grillvin? Det er da nemt, tænker du. Det er den gode, kraftige let sødmefulde ripasso fra Brugsen eller, hvis du skal imponere din vinsnobebde svoger, den fuldfede Barossa Shiraz du købte gennem vinklubben. Easy peasy. Grillvin.

Men hvis jeg lige skal vÌre vindjÌvelens advokat, sü kunne jeg jo godt püstü, at der ikke er noget, der hedder grillvin. Det hele afhÌnger jo af, hvad du smider pü grillen. Den grønne asparges fra egen have svøbt i parmaskinke, halve jomfruhummer med hvidløgssmør, en forel i alufolie eller en 8cm tyk côte de beuf. De skal altsü ikke have samme vin, hvis du spørger mig. Heller ikke, hvis du ikke spørger mig.
Grillen er bare din varmekilde og vinen skal passe til det, du griller. Ikke til grillen. Vi taler jo heller ikke om induktionsvine eller gasvine.
Når udtrykket ”grillvin” så alligevel har sin berettigelse, skyldes det to ting. Emner, der grilles, får alle et lille pift af røg, i hvert fald hvis du griller over rigtige trækul. Og det skal vinen kunne håndtere.

Derudover er der jo en rød tråd igennem hvad de fleste af os griller. Og det er ikke håndoptagne norske kammuslinger eller ottearmede blæksprutter. Næææh, gå du en tur i supermarkedet og kig i køddisken. Så kan du se det gule klistermærke med ”Velegnet til kuglegrill” på alverdens udskæringer af okse og svin. Eller den frygtede ”Slagterens grillbakke” hvor kød, de af flere omgange har været faretruende tæt på sidste salgsdato, ligger på Castrum Doloris i en alubakke. Fx et par for tynde koteletter skåret af en svinekam, der ikke blev solgt, et par grånende minutbøffer og lidt tykke pølser, der har været på tålt ophold i den betjente disk. Som det hedder. Måske ledsaget af en lille plastpose med industriens bbq-marinade, der primært består af sukker, tomatpuré og tilsætningsstoffer.
Din gastronomiske barre er selvklart sat lidt højere end som sü, men hünden pü hjertet, er det sü ikke ogsü mest gris, ko og pølser, der forlader din støbejernsrist? Det er det hos mig, ofte ledsaget af majs med hjemmelavet kryddersmør og nye kartofler vendt i krydderurter, citronskal og god olivenolie.

Og dermed er vi nÌrmere at kunne definere hvad vinen skal kunne. Den skal kunne matche fedtholdigt animalsk protein, müske svøbt i spicy kryddermarinade. Ikke nogen let opgave, og det er ikke uden grund at vi er til fals for de kraftige vine med let sødme. Ripasso, zinfandel, primitivo etc.
De fungerer ogsü alle sammen, gerne serveret svale, omkring 14 grader. Jeg gür ofte en helt anden vej og drikker helt lette og kølige rødvine. Oversøisk pinot, zweigelt eller blaufränkisch fra Østrig, beaujolais eller dolcetto og bardolino fra Italien. Eller rigelige mÌngder af rød lambrusco, der køleskabskold skyller alt fra grillen ned og efterlader dig med et smil pü lÌben. Hvis du kører frutti del mare-agtig bbq med god krydring af fx hvidløg, skal du overveje sherry af typen fino eller manzanilla.
De er lyse og knastørre og smager af salt, olivenlage og biblioteksbøger og passer perfekt til de grillretter, hvor ingen hvidvin er kraftig nok.
De indkomne vine lader alle til at vÌre i den relativt kraftige afdeling. Nu ryger de pü køl og bliver testet imod en klyngebombe af marinerede spareribs, oksekød og frankfurtere. Karakteren er givet for vinen alene, teksten sfspejler hvor godt den matcher grillbombardementet.

God sommer!

Grillvin

Alvear Pedro Fino en Rama 2012

Pris: 69,- v. 6(normalpris 79,95)

Forhandler: Andrup vin

Krydret og salt nÌse med duft af brøddej, mandel og hvidskimmelost. Munden er blid og salt, knastør og med en fin frugtig finesse. Kør til saltmandler, oliven og de lidt for dyre kÌmperejer du i et svagt øjeblik fik købt til grillen og givet lidt meget hvidløg.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Baglio di Pianetto Ramione 2013

Pris: 169,95 v. 6 (normalpris 219,95)

Forhandler: Supervin.dk

Fin moden nÌse med duft af solbÌrblad og -frugt. Kompleks, fyldig og harmonisk mund pü en relativt slank og flot vin. Fungerer fint til en bred dansk grillaften, sÌrligt til det gode oksekød.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Baglio di Pianetto Shymer 2013

Pris: 159,95 v. 6 (normalpris 199,95)

Forhandler: Supervin.dk

Krydret og varm nĂŚse, der dufter af grillaften. Slank mund med parfumeret frugt og rustikke tanniner. Lidt benet finale og bedst till ikke for fed grillmad.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Masca del Tacco Li Filitti Riserva 2014

Pris: 159,95 v. 6 (normalpris 189,-)

Forhandler: Supervin.dk

FrÌk, kompleks og velduftende vin med solvarmt hø, maling og modne bÌr(dufter bedre end det lyder). Fyldig og fed mund med cremet frugt og subtil sødme, der ubesvÌret skyller alt fra din kuglegrill ned.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Pago Florentino 2014

Pris: 142,50 v. 6 (normalpris 159,-)

Forhandler: Jysk Vin

BoysenbÌr og (lidt for) meget vanille udgør den velduftende start. Venlig mund med masser af tanniner, let sødme og en lille røgtone. Ikke raffineret, men effektivt til temaet, omend det ikke mü blive for fedt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine les Evigneaux Rasteau 2015

Pris: 129.- v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Vinomani.dk

Lidt lukket nÌse med rød frugt og garrique. SpÌndstig og velfungerende mund med god struktur. Kører godt til det meste grillmad.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Edmeades Zinfandel 2014

Pris: 129,- v 6 (normalpris 189)

Forhandler: Jysk Vin

Sød og krydret nÌse i vanlig zin-stil. Munden følger trop med mere sødme, ru tanniner og tydelig alkohol. Til bbq-marineret svin, fx.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Masso Antico Primitivo Appassito 2017

Pris: 59,95 v. 6 (normalpris 109,95)

Forhandler: Supervin.dk

Nylagt asfalt, modne bÌr og rÌv. Meget sød mund i kommerciel stil, men totalt overdone, selv for slikmunde. Fuck dig, Luca Maroni og dine 99 point.

1/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ernesto Ruffo Basaltico Veronese 2015

Pris: 295,- v. 6(normalpris 349,95)

Forhandler: Andrup Vin

Dufter af druestilk, røg og brombÌr. Kraftig, krydret mund med let sødme godt balanceret af ru tanniner. Superflot vin, men koster ogsü derefter. Drik til det rene kød og glem marinaderne.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Randall-Monroe Paso Robles Zinfandel 2013 [BEDST I GRILL-TEST]

Pris: 169,95 v. 6(normalpris 199,95)

Forhandler: Supervin.dk

Fin, sart, syrlig og moden frugt i nĂŚsen. Smuk, kompleks og virkeligt dejlig mund. Flot og nuanceret zin og bedre end sidst. Og super velfungerende til hele grillsvineriet.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Brazin Old Vine Zin Lodi 2015

Pris: 138,- (normalpris 169,-)

Forhandler: KjĂŚr&Sommerfeldt

Tung, spicy nĂŚse med solmoden frugt. Kraftig, krydret og sødladen mund i powerstil. Til “pulled” altmuligt…kan klare spicy og fed grillmad.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Camino Romano Ribera del Duero 2015

Pris: 139,- v. 6 (normalpris 159)

Forhandler: Vinomani

Ret reduktiv nÌse. Slank mund med tørre tanniner. Mager og lidt lukket vin, der dog fungerer ret godt og bedre end forventet til büde frankfurtere, ribs og ox.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tenuta Degli Dei Le Redini 2013

Pris: 149,- v. 6(normalpris 199,-)

Forhandler: Vinomani

Dufter skønt, nÌsten som moden bdx. Munden er rank, saftig og lÌkker. Til det rene, røde kød uden for meget hurlumhej. Og ikke for meget sukker.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Coudoulis Cuvee Hommage Lirac 2015

Pris: 149 v. 6 (normalpris 179,95)

Forhandler: Andrup Vin

Dufter af grøftekant, hindbÌrvingummi og svømmebad, altsammen pü den fede müde. Munden er rank og juicy med ru tanniner og lidt grøn bittert bid. Nydelig og rigtigt fin til grill

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Grill away guys!… Og lad os lige vide, hvad I smider i glasset!

Smid en kommentar