Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. december 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Hva’ drikker Grill Bill?

VIN UDEN PIS: Hva’ drikker Grill Bill?
Vinhjernen

Sommertid er grilltid. Grill kræver grillvin. Enkelt, ikke sandt? Men hvad f…… er grillvin? Det er da nemt, tænker du. Det er den gode, kraftige let sødmefulde ripasso fra Brugsen eller, hvis du skal imponere din vinsnobebde svoger, den fuldfede Barossa Shiraz du købte gennem vinklubben. Easy peasy. Grillvin.

Men hvis jeg lige skal være vindjævelens advokat, så kunne jeg jo godt påstå, at der ikke er noget, der hedder grillvin. Det hele afhænger jo af, hvad du smider på grillen. Den grønne asparges fra egen have svøbt i parmaskinke, halve jomfruhummer med hvidløgssmør, en forel i alufolie eller en 8cm tyk côte de beuf. De skal altså ikke have samme vin, hvis du spørger mig. Heller ikke, hvis du ikke spørger mig.
Grillen er bare din varmekilde og vinen skal passe til det, du griller. Ikke til grillen. Vi taler jo heller ikke om induktionsvine eller gasvine.
Når udtrykket ”grillvin” så alligevel har sin berettigelse, skyldes det to ting. Emner, der grilles, får alle et lille pift af røg, i hvert fald hvis du griller over rigtige trækul. Og det skal vinen kunne håndtere.

Derudover er der jo en rød tråd igennem hvad de fleste af os griller. Og det er ikke håndoptagne norske kammuslinger eller ottearmede blæksprutter. Næææh, gå du en tur i supermarkedet og kig i køddisken. Så kan du se det gule klistermærke med ”Velegnet til kuglegrill” på alverdens udskæringer af okse og svin. Eller den frygtede ”Slagterens grillbakke” hvor kød, de af flere omgange har været faretruende tæt på sidste salgsdato, ligger på Castrum Doloris i en alubakke. Fx et par for tynde koteletter skåret af en svinekam, der ikke blev solgt, et par grånende minutbøffer og lidt tykke pølser, der har været på tålt ophold i den betjente disk. Som det hedder. Måske ledsaget af en lille plastpose med industriens bbq-marinade, der primært består af sukker, tomatpuré og tilsætningsstoffer.
Din gastronomiske barre er selvklart sat lidt højere end som så, men hånden på hjertet, er det så ikke også mest gris, ko og pølser, der forlader din støbejernsrist? Det er det hos mig, ofte ledsaget af majs med hjemmelavet kryddersmør og nye kartofler vendt i krydderurter, citronskal og god olivenolie.

Og dermed er vi nærmere at kunne definere hvad vinen skal kunne. Den skal kunne matche fedtholdigt animalsk protein, måske svøbt i spicy kryddermarinade. Ikke nogen let opgave, og det er ikke uden grund at vi er til fals for de kraftige vine med let sødme. Ripasso, zinfandel, primitivo etc.
De fungerer også alle sammen, gerne serveret svale, omkring 14 grader. Jeg går ofte en helt anden vej og drikker helt lette og kølige rødvine. Oversøisk pinot, zweigelt eller blaufränkisch fra Østrig, beaujolais eller dolcetto og bardolino fra Italien. Eller rigelige mængder af rød lambrusco, der køleskabskold skyller alt fra grillen ned og efterlader dig med et smil på læben. Hvis du kører frutti del mare-agtig bbq med god krydring af fx hvidløg, skal du overveje sherry af typen fino eller manzanilla.
De er lyse og knastørre og smager af salt, olivenlage og biblioteksbøger og passer perfekt til de grillretter, hvor ingen hvidvin er kraftig nok.
De indkomne vine lader alle til at være i den relativt kraftige afdeling. Nu ryger de på køl og bliver testet imod en klyngebombe af marinerede spareribs, oksekød og frankfurtere. Karakteren er givet for vinen alene, teksten sfspejler hvor godt den matcher grillbombardementet.

God sommer!

Grillvin

Alvear Pedro Fino en Rama 2012

Pris: 69,- v. 6(normalpris 79,95)

Forhandler: Andrup vin

Krydret og salt næse med duft af brøddej, mandel og hvidskimmelost. Munden er blid og salt, knastør og med en fin frugtig finesse. Kør til saltmandler, oliven og de lidt for dyre kæmperejer du i et svagt øjeblik fik købt til grillen og givet lidt meget hvidløg.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Baglio di Pianetto Ramione 2013

Pris: 169,95 v. 6 (normalpris 219,95)

Forhandler: Supervin.dk

Fin moden næse med duft af solbærblad og -frugt. Kompleks, fyldig og harmonisk mund på en relativt slank og flot vin. Fungerer fint til en bred dansk grillaften, særligt til det gode oksekød.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Baglio di Pianetto Shymer 2013

Pris: 159,95 v. 6 (normalpris 199,95)

Forhandler: Supervin.dk

Krydret og varm næse, der dufter af grillaften. Slank mund med parfumeret frugt og rustikke tanniner. Lidt benet finale og bedst till ikke for fed grillmad.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Masca del Tacco Li Filitti Riserva 2014

Pris: 159,95 v. 6 (normalpris 189,-)

Forhandler: Supervin.dk

Fræk, kompleks og velduftende vin med solvarmt hø, maling og modne bær(dufter bedre end det lyder). Fyldig og fed mund med cremet frugt og subtil sødme, der ubesværet skyller alt fra din kuglegrill ned.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Pago Florentino 2014

Pris: 142,50 v. 6 (normalpris 159,-)

Forhandler: Jysk Vin

Boysenbær og (lidt for) meget vanille udgør den velduftende start. Venlig mund med masser af tanniner, let sødme og en lille røgtone. Ikke raffineret, men effektivt til temaet, omend det ikke må blive for fedt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine les Evigneaux Rasteau 2015

Pris: 129.- v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Vinomani.dk

Lidt lukket næse med rød frugt og garrique. Spændstig og velfungerende mund med god struktur. Kører godt til det meste grillmad.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Edmeades Zinfandel 2014

Pris: 129,- v 6 (normalpris 189)

Forhandler: Jysk Vin

Sød og krydret næse i vanlig zin-stil. Munden følger trop med mere sødme, ru tanniner og tydelig alkohol. Til bbq-marineret svin, fx.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Masso Antico Primitivo Appassito 2017

Pris: 59,95 v. 6 (normalpris 109,95)

Forhandler: Supervin.dk

Nylagt asfalt, modne bær og ræv. Meget sød mund i kommerciel stil, men totalt overdone, selv for slikmunde. Fuck dig, Luca Maroni og dine 99 point.

1/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ernesto Ruffo Basaltico Veronese 2015

Pris: 295,- v. 6(normalpris 349,95)

Forhandler: Andrup Vin

Dufter af druestilk, røg og brombær. Kraftig, krydret mund med let sødme godt balanceret af ru tanniner. Superflot vin, men koster også derefter. Drik til det rene kød og glem marinaderne.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Randall-Monroe Paso Robles Zinfandel 2013 [BEDST I GRILL-TEST]

Pris: 169,95 v. 6(normalpris 199,95)

Forhandler: Supervin.dk

Fin, sart, syrlig og moden frugt i næsen. Smuk, kompleks og virkeligt dejlig mund. Flot og nuanceret zin og bedre end sidst. Og super velfungerende til hele grillsvineriet.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Brazin Old Vine Zin Lodi 2015

Pris: 138,- (normalpris 169,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Tung, spicy næse med solmoden frugt. Kraftig, krydret og sødladen mund i powerstil. Til “pulled” altmuligt…kan klare spicy og fed grillmad.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Camino Romano Ribera del Duero 2015

Pris: 139,- v. 6 (normalpris 159)

Forhandler: Vinomani

Ret reduktiv næse. Slank mund med tørre tanniner. Mager og lidt lukket vin, der dog fungerer ret godt og bedre end forventet til både frankfurtere, ribs og ox.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tenuta Degli Dei Le Redini 2013

Pris: 149,- v. 6(normalpris 199,-)

Forhandler: Vinomani

Dufter skønt, næsten som moden bdx. Munden er rank, saftig og lækker. Til det rene, røde kød uden for meget hurlumhej. Og ikke for meget sukker.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Coudoulis Cuvee Hommage Lirac 2015

Pris: 149 v. 6 (normalpris 179,95)

Forhandler: Andrup Vin

Dufter af grøftekant, hindbærvingummi og svømmebad, altsammen på den fede måde. Munden er rank og juicy med ru tanniner og lidt grøn bittert bid. Nydelig og rigtigt fin til grill

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Grill away guys!… Og lad os lige vide, hvad I smider i glasset!

Smid en kommentar