Gastromand.dk | 24. May 2018

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: ”Ich bin der Anton aus Tirooooool” – vi smager på Østrig

VIN UDEN PIS: ”Ich bin der Anton aus Tirooooool” – vi smager på Østrig
Vinhjernen

Østrig, der. Du ved nok, det lille alpeland med det sjove tyske, du mest kender som ophav til wienerschnitzel og som skisportsdestination. Som fx legendariske St. Anton hvor du altid bliver lidt for stegt til afterski på Krazy Kanguruh og ender med at køre med bar røv på ski ned til byen. I mørke, remember? Nå ja, og så mozartkuglerne og sachertorte. Men det er vist også det, du kan komme i tanke om, når det gælder Østrig.

Men de laver altså også vin. Nåååå ja, tænker du og mindes svagt noget med en kølervæskeskandale. Det var i midtfirserne, at en flok producenter valgte at spice vinen med diethylenglykol, som lige giver vinen lidt mere fylde. Dårlig idé. Ganske vist er stoffet uskadeligt, men også ulovligt og det medførte at eksporten af østrigsk vin, der ellers gik glimrende i løbet af kort tid dalede fra 50 millioner flasker til en tiendedel. Bum. Men der er løbet meget vin under åen siden dag, Østrig har i dag en af verdens skrappeste vinlove og har rejst sig fra asken. Og der laves fantastiske vine. Landet har sin egen nationaldrue, grüner veltliner, der er leveringsdygtig i smukke hvidvine. Enten i kølig mineralsk stil a la riesling eller i en lidt federe og flabby stil med mere pondus. Sin størrelse taget i betragtning byder Østrig faktisk på noget af en vinøs mangfoldighed med 36 tilladte druetyper, 22 hvide og 14 røde, heriblandt velkendte navne som chardonnay, riesling, pinot noir og cabernet sauvignon.
Det er områderne Niederösterreich, Burgenland og Steiermark, der er de vigtigste områder. Niederösterreich er den største med godt 28000 ha beplantet, heraf knap halvdelen med grüner veltliner. Områderne Wachau og Kamptal er blandt dem, det er værd at holde øje med.

På den hvide side er det grüner og riesling, der er de vigtigste druer, men østrigsk sauvignon blanc er også meget interessant med vine, der placerer sig imellem de stringente fra Loire og de parfumerede fra New Zealand. På den røde side er det druerne zweigelt og blaufränkisch du skal holde øje med. De byder på krydrede, men lette og saftige vine, der er oplagte at drikke henover sommeren, hvor din yndlingsripasso-klon godt kan blive lidt sticky i mundtøjet.
Kvalitetsniveauet er højt i Østrig, der er nærmest ikke noget dårligt vin at finde længere. Til gengæld er priserne også derefter, så du skal ikke regne med at vælte dig i røverkøb. Som vanligt er der kommet et par gode håndfulde vine til test, så lad os finde ud af, om der er noget at komme efter. Schau ma mal !

Østrigsk vin

Weingut Bründlmayer Ried Loiser Berg 1’er Grüner Veltliner 2016

Pris: 175,-

Forhandler: Jysk Vin

Klassisk grüner. Slank næse med syrlig granny smith, confiteret citrusskal og venteværelseduft. Munden er stram som svigermors misbilligende udtryk, mineralsk og med saliverende syre. Stram, rank og flot vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Weszeli Langenlois Grüner Veltliner 2016

Pris: 155,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Frugtig næse for en grüner og med floral noter. Munden er harmonisk og rar med diminutiv sødme og god fylde.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Weingut Bründlmayer Kamptaler Terrassen Grüner Veltliner 2016

Pris: 125,- v. 6(normalpris 139,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ret lukket næse med lidt æble og vådt grus. Saftig, behagelig og velbalanceret mund. Godt køb.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Josef Ehmoser Vom Gelben Löss Grossweikersdorf Riesling 2015

Pris: 149,25 v. 3 (normalpris 199,-)

Forhandler: Propperiet

Smuk næse med masser af hvide blomster og syltet pære. Fyldig og rig mund, stålsyre i en fløjlshandske og spicy finale. Flot!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Zuschmann Schöfmann Löss Grüner Veltliner 2016 [BEDST I TEST]

Pris: 149,25 v. 6 (normalpris 199,-)

Forhandler: Propperiet

Så er der grüner i den fede stil. Næse af bitavle og melon. Cremet og rig mund.Vi er i Niederösterreich og stilen er en helt anden end de stramme vine fra Kamptal. Det er pivlækkert.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kolfok Grüner Veltliner Alte Reben Unfiltriert 2016

Pris: 249-,

Forhandler: Vinomani.dk

Underspillet, lidt lukket næse med blomst og arabisk souq. Smuk og ren, rank mund med venlig og insisterende syre. Lille bitterhed i eftersmagen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kolfok Welschriesling Nolens Volens Unfiltriert 2016

Pris: Tilbud 149,- (Normalt 175,-)

Forhandler: Vinomani.dk

Forsåvidt charmerende omend smådirty næse. Munden er rar, letdrikkelig og læskende uden at gøre stort væsen af sig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kolfok Querfeldein 2016

Pris: 149-,

Forhandler: Vinomani.dk

Rødvin på druen zweigelt. Næsen lidt reduktiv, så giv den en svingtur, så du kan få svenske blåbær og nåleskov. Munden prikker lidt petillant og er saftig og juicy. Meget charmerende vin, som du skal drikke sval hele sommeren.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Neckenmarkter Fahnenschwinger Blaufränkisch Hochberg Alte Reben 2015

Pris: 199,-

Forhandler: Vinomani.dk

Meget indbydende næse med masser af solmodne sommerbær og blomstrende grøftekant. Intens mund med masser af fylde og frugt, men med druens æteriske lethed i behold. Saftig charmetrold.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hvilke østrigske vine er du forelsket i?

Kommentarer

  1. Jenny

    Erik Sørensen vin har en rigtig god veltriner

Smid en kommentar