Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Vilde vine

VIN UDEN PIS: Vilde vine
Vinhjernen

Jagtsæsonen er mildest talt i fuldt sving, bismuth- og stålhagl sendes i cigarformede sværme mod fasaner, ænder og gæs og oilskins-klædte mænd med riffel og kikkert sniger sig rundt efter hjortevildt. Knæk og bræk, derude. Men hvad skal du drikke, hvis det lykkes at få noget i vildtgalgen?  Det er egentligt simpelt nok. Jo kraftigere smagende vildt, desto kraftigere vin.

I den lette ende er fasaner, agerhøns og snepper. Her er pinot noir oplagt, Op til dig om det skal være fra Bourgogne, Baden eller Oregon. Men det funker. Til andefuglene er jeg glad for vine fra Rhône og her fungerer både nord og syd. I syd er rødvinene baseret på grenache-blends, i nord er det ren syrah(måske med lidt viognier) men generelt fungerer Rhône bare godt til vildt, også det med hår. Her er der både harer og hjortevildt i spil, men det er kraftigt smagende kød under alle omstændigheder og der må gerne komme smæk på vinene.

Der er meget, der fungerer, så måske er det saucen og den øvrige kulinariske kontekst, der afgør om du skal have barolo eller bordeaux, australsk shiraz eller argentinsk malbec eller noget helt femte med tilpas vinøse kalorier. På nær en enkelt vin med prop, var jeg ret glad for de indsendte vine, der som altid er smagt blindt. Og der er kandidater til både vilde høns, ænder og alt klovbærende.

Så spænd tweed-kasketten og Aigle-røjserne og se så at få fyldt lidt i både fryser og vinkælder. Så bliver det en hyggelig vinter.

Vine til vildt

Louis Jadot Monthélie ”Sous Roches” 2014

Pris: 199,- (normalpris 299,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Herlig, burgundisk næse med sød muld og et lille volatilt pift af Jenka. Æterisk let og juicy mund inden et afsluttende blidt tannin-bid. Smuk vin til sneppe, agerhøne eller fasan, gerne sammen med kål, svampe og ikke alt for kraftig sauce.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Offerus Saint Joseph 2016

Pris: 195,- v. 6 (normalpris 225,-)

Forhandler: Jysk Vin

Spicy næse af arabisk souq, sød røg og brombær. Elegant harmonisk mund med forfriskende syre og lidt rustikke tanniner til sidst. Saftig nordrhône, der starter let, men udvikler fed frugt og fylde over lidt tid i glasset.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Alambrado Malbec 2018

Pris 49,95 v. 6 (normalpris 79,95)

Forhandler: Jysk Vin

Flot næse med rig, koncentreret frugt. Harmonisk med fin balance. Easy drinking og alsidig vin med bred appeal. God til fx dyrekølle og et meget fint køb til prisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Riglos Gran Malbec 2015 [BEDST I TEST]

Pris: 179,- (normalpris 239,-)

Forhandler: Propperiet

Skøn, krydret næse med hyldebær og kamfer. Velstøbt og kælen mund med cremet frugt og blid syre. Masser af tørstof og godt med saft og kraft til hjortevildt. Nydelig!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine du Grand Tinel Côtes du Rhône 2014

Pris: 139,-

Forhandler: Propperiet

Sart næse med røde bær og garrique. Tør og relativt tannisk vin men med læskende charme og juicyness. Jeg tænker straks ”vildsvin”, så gå ud og skyd sådan et. Også god til andefugle(det dækker også gæs).

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Burggarten Neuenahrer Spätburgunder 2017

Pris: 194,-

Forhandler: Propperiet

Smådirty næse med duft af jordbær og grus. Skøn og saftig vin med mundvandsfremkaldende syre og krydret finish. Nydelig vin til alle hønsefuglene eller til kanin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine Alary Cairanne 2017 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 112,- v. 6 (normalpris 125,-)

Forhandler: Jysk Vin

Søde, modne sorte bær, lækkert fadpift og et strejf af nylagt asfalt. Jæssir….næse, der lover. Hamrende saftig mund med blide tanniner og krydret frugt. Cremet og lang finish. Sateme god!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar