Gastromand.dk | 22. April 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Loire leverer læskende lethed!

VIN UDEN PIS: Loire leverer læskende lethed!
Vinhjernen

Loire er Frankrigs længste flod og strækker sig fra sådan cirka byen Nantes i vest tværs over Frankrig og sydøstpå til et sted mellem Lyon og Montpellier.  Loiredalen er også kendt som “Frankrigs have” pga sit smukke landskab og ophav til masser af dejlig vin.

Vindistriktet strækker sig fra vest øst, fra Muscadet Sevre et Maine, der leverer lette, sprøde mineralske hvidvine i det vestlige til Sancerre og Pouilly-Fumé i det østlige, der er ophav til nogle af verdens bedste hvidvine på sauvignon blanc. Og derimellem har vi kendte navne som Anjou og Vouvray hvor chenin blanc lægger druer og most til gode hvidvine.
Der laves også masser af rødvin i Loire, på enten cabernet franc fra fx Saumur, Bourgeuil og Chinon eller på pinot noir fra fx Sancerre, Menetou-Salon eller Cheverny.
Vi gemmer de røde til en anden gang og koncentrerer os i stedet om Loire vine på sauvignon blanc, da alle indkomne vine, på nær en er herfra.

Sauvignon blanc dyrkes over hele kloden og leverer vin med mange forskellige udtryk. Vinen kan eksempelvis være hysterisk parfumeret af hyldeblomst, stikkelsbær, nyslået græs og kattepis, det oplever man ofte med vine fra New Zealand og Sydamerika. Men den kan også være underspillet og mineralsk, næsten uden duft, hvis den er fra Loire eller Bordeaux, hvor den ofte blandes med den lidt federe semillion. I Østrig, der også er leveringsdygtig i topvine på druen, lægger den sig i det bløde mellemleje mellem det parfumerede og det mineralske. Men nu hjem til Loire.

Det er som sagt nabodistrikterne Sancerre og Pouilly-Fumé de bedste vine kommer fra, men er der forskel? Mange vineksperter vi sige “selvfølgelig”, men jeg gad godt se dem bevise det i en blindsmagning. Jordbunden i de to distrikter er lerbaseret med enten limsten eller flint. Pouilly er overvejende flint, Sancerre har det hele. Pouilly-Fumé kan som navnet antyder(fumé betyder “røget”) have en lille røget tone i næsen og har ry for at være slankere og mere mineralsk end Sancerre, men vi taler bløde nuanceforskelle her. Derimod har vinene herfra det til fælles, at de ikke er særligt “sauvignonske”. Det er altså terroir, mere end drue, der taler i vinene og netop med sauvignon blanc er det en stor fordel, da druen er banal og anstrengende, hvis den for alvor får lov at folde sig ud med hele det aromatiske udtræk.

Vinene er glimrende madledsagere til skaldyr og fisk. Prøv fx til stenbiderrogn og/eller hvide asparges, med lidt held er der lidt overlap mellem de to sæsoner. Og ellers så kører du bare hvid Loire på terrassen hele sommeren.
En enkelt testvin er fra Coteaux de Layon, hvor vinene er på chenin blanc og “off-dry” eller let søde. Perfekt til ostebordet, siger jeg bare til dig, der stadig drikker rødvin til.

Hvid Loire

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes 2016

Pris: 189,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Nydeligt parfumeret næse. Munden nærmest offdry, men med herlig balancerende syre.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Patrice Moreux Pouilly-Fumé 2016

Pris: 125,- v. 6 (normalpris 199,95)

Forhandler: supervin.dk

Ikke så meget næse, men der er da lidt hvid fersken. Tør, sprød og lidt rustik mund. Prøv til grillet sandart.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hubert Brochard Sancerre Cuvée “Aujourd’hui comme Autrefois” 2016 [BEDST I TEST]

Pris: 170,- v. 3 (normalpris 200,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Blid, sart og indbydende parfumeret næse. Mund med både lidt fedme og saliverende syre. Dejlig og harmonisk vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Paul Cherrier Sancerre 2016

Pris: 149,-

Forhandler: Vinomani.dk

Underspillet næse af fed fløde og grøftekant. Munden er flydende stikkelsbær og meget dejlig. Kom så, fjordrejer!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Paul Cherrier Sancerrre Madeleine 2014

Pris: 199,-

Forhandler: Vinomani.dk

Drue-trofast næse med græs og hyldeblomst. Sprød og knivskarp, mineralsk mund. Flot vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Pouilly-Fumé Corty Artisan Silex 2014

Pris: 134,95 v. 6 (normalpris 199,95)

Forhandler: supervin.dk

Dufter af nyslået hø og ærtebælge. Munden har masser af frisk syre og fin harmoni. Og en vis tyngde.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hubert Brochard Pouilly-Fumé Boisgibault Vieilles Vignes 2015

Pris: 210,- v. 3 (normalpris 240,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Nydelig næse af våd flint og æble. Lidt grov, men charmerende mund. Lang krydret finale. Flot vin, som det kunne være sjovt at møde med lidt mere alder på.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Patrice Moreux Pouilly-sur-Loire 2014

Pris: 99,95 v. 6 (normalpris 139,95)

Forhandler: supervin.dk

Lavet på schweizerdruen chasselas. Næse af stødt æble og grus. Grov mund med lidt overmoden frugt.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine de la Motte Coteaux de Layon Rochefort 2016

Pris: 119,- v. 6 (normalpris 135,-)

Forhandler: Jysk Vin

Herlig næse af botrytis og syltet pære. Ret sød og slikken mund, men med pæn syre til at balancere. Ikke stor, men meget charmerende og meget rimelig i pris.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Smid en kommentar