Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. juli 2024

Scroll to top

Top

12 kommentarer

Weekendtest: Kitchen Aid Artisan Heavy Duty

Weekendtest: Kitchen Aid Artisan Heavy Duty
Gastromand

Gastromand.dk må efterhånden være den blog, som har testet flest røremaskiner nogensinde – på kortest tid! Det skyldes som bl.a., at vi har lært at bage lidt. Denne test handler om et produkt, som jeg aldrig nogensinde har arbejdet med! 

Det er det populære mærke Kitchen Aid, som vi underligt nok aldrig har testet, vi skal arbejde med her.

Hånden på hjertet, så synes jeg ikke Kitchen Aid fik de bedste anmeldelser da de først kom på markedet for mange år siden, og så har jeg nok altid tænkt, at det ikke var godt nok.

Unboxing!

Men meget er sket på de sidste 10 år og brands udvikler sig og forbedrer sig konstant. Jeg har efterhånden oplevet adskillige grine af mig, når jeg har stillet spørgsmål: “Var Kitchen Aid god nok? Derfor tænkte jeg, at det var på tide at teste den.

Kitchen Aid Artisa –
Unboxed!

Vi har et godt samarbejde med Kicthen One, som ofte er det billigste på nettet med gear og gadgets. De arbejder videre tæt sammen med Witt, som også leverer Sage by Heston Blumenthal, som vi også nyder at lege med på Gastromand.

Udseende og førstehåndsindtryk

Jeg tror KitchenAid Artisan deler vandene lidt. Jeg har egentlig altid syntes at designet henvendte sig lidt mere til kvinder end mænd – og ja, det er subjektivt men min holdning. Jeg synes dog, at den sorte udgave her rammer unisex ret godt. Det er svært at komme uden om, at den er ikonisk og i modsætning til sine konkurrenter, rent faktisk er ret elegant at se på.

Den passer ret godt i Gastroskabet ikke?

Ved første øjekaste er jeg ret forelsket i den og kan nemt se, at den vil gøre mit “Gastroskab” endnu federe. Modellen KSM175 er en videreudvikling fra KSM150-modellen, hvori forskellen ligger i designet på udtaget og logoet foran samt i tilkoblingen ved værktøjet.

Sådan tilslutter du ekstra udstyr…

Du får en røremaskine, der kan klare diverse hårde opgaver i køkkenet – der er jo også tale om “Heavy Duty” udgaven! Du kan vælge mellem 10 hastighedsindstillinger, så du nemt kan finde den der passer til dit behov og det som skal røres. Dertil kan du nemt skifte mellem redskaberne alt efter om du er igang med at blande en dej eller piske marengs.

Rigelig plads til store portioner…

Det brede udvalg af medfølgende tilbehør gør maskinen enormt alsidig og kan bruges til alverdens opskrifter, I starten døjede jeg dog lidt med at få skålen presset ned over det bagerste hængsel uden at skulle bruge en del kræfter (og jeg er ret stærk…;-) – det betyder dog ikke alverden og når den skal af, går det utrolig nemt.

Indstilling af hastighed er præcis som det altid har været – ved at justere et lille håndtag på siden af røremaskinen efter 10 forskellige hastigheder.

10 muligheder for hastighed…

Kvalitet og design

Det er kram som Kitchen Aid leverer og det skal det også være til en pris på næsten 8000 kr. Den er i stål og glat hærdet plastik, som jeg faktisk ikke helt ved hvad hedder, men det er meget slidstærkt og med mindre du taber den på gulvet så holder den med garanti i mange år. Den vejer over 10 kg og står godt fast når den blaster afsted. Jeg har set nogle reviews af den på Youtube, hvor de mener den ryster – det har jeg ikke oplevet. Jeg har brugt den i mit “Gastroskab”, hvor der er en tyk glasplade i bunden og på mit køkkenbord, som er lavet af granit. Ingen problemer her…

Inden vi kigger på testen, så har jeg gennem hele indlægget tænkt meget over navnet – Artisan? Men efter lidt reseach giver det faktisk vildt meget mening:

“Artisan: A worker in a skilled trade, especially one that involves making things by hand – or 
craftsmancraftswomancraftsperson, skilled worker, mechanic”

Derfor hedder den sådan…

Testen

KSM175 er en røremaskine med stor kapacitet på 6,9 liter hvor der er plads til op imod 1 kg. mel samt 12 æggehvider. KitchenAid KSM175 er en slider, og alt hvad jeg har smidt efter den klarer den. Dette er Heavy Duty udgaven, så den er også for dig, som laver store portioner og en ordenlig omgang dej eller rent faktisk pisker 12 æggehvider, for skal du lave mindre kommer den lidt til kort. Jeg skulle fx blot piske 3 æggehvider, som var fra økologiske høns og ja bevares de var små, men det var faktisk ikke muligt, da bunden af skålen runder for meget og dermed kommer piskeriset ikke helt i bund. Det er detaljer og nok også tilfældigt, at jeg skulle piske så lidt – men alligevel. Løsningen var simpel nok, der skulle bare en ekstra æggehvide i – så kørte det derudaf.

Floffy!

Jeg har virkelig kastet mig over bagning og specielt til denne test har jeg vovet mig ud i et rugbrød med surdej, som jeg aldrig har prøvet før. Lad os dog vente lidt med det.

“Old School vs. New School”

Kan Kitchen Aid Artisan leverer, hvad den lover? Yes Sir! Den fungerer særdeles upåklageligt. Det er en af de maskiner, som virkelig vokser på mig – det tog lidt tid, men efter nogle gange begyndte jeg virkelig at få øjenene op for den. Den er nem at bruge og hurtig at montere og så klarer den opgaverne som den skal. Hvis vi ser på konkurrenterne, så er Kitchen Aid mere back to basic end fx Bosch, Kenwood og Sage, som har digital display, programmer og integreret vægt. Så det du skal gøre op med dig selv er, hvad du er til? Vil du gerne have en røremaskine, som kan mere end bare at gøre, som har programmer og timer eller er du mere til den gode gammeldags, hvor en maskine er en maskine?

Jeg kan nemt forhold mig til begge dele og forstår sagtens begge behov – dog er jeg lige for tiden ret forelsket i Kitchen Aid og dens basic evner.

Gennemført produkt…

Surdejs Rugbrød ala Meyer

Indrømmet – jeg fatter hat af det med at bage, så jeg må ligesom alle andre lære fra nogen som er dygtigere, og det bliver ingen ringere end Claus Meyer. Jeg vil og gerne indrømme, at det ikke gik godt de første par gange, men jeg tror efterhånden, at jeg har luret den.

De skal i blød!

Der kommer et indlæg, hvor jeg nok skal gennemgå det men to vigtige punkter var, at kerner skal lægges i blød når du er nybegynder – også selv om din Mor eller Mormor eller andre som “ved bedre” siger modsat. Jeg forsøgte hele to gange uden at lægge dem i blød og det fungerede altså ikke.

Her fik Kitchen Aid virkelig lov at lave Heavy Duty…

Det andet punkt er, at din surdej skal være helt frisk og så skal du behandle den ret forsigtigt, ikke noget med at være for voldsom med den – og sæt den ikke på køl. Derefter er det bare at følge opskriften og så være tålmodig, for hævningen er en sjov størrelse som kan tage helt op til 12 timer – yes du læste rigtigt!

Surdejs-rugbrød ala Familiefaren inspireret af Claus Meyer…

Maskinen klarede på trods af mine dårlige evner til at bage opgaven til punkt og prikke, også den tunge rudbrødsdej som var temmelig svær at få æltet og hellere ville sidde faste på krogen fik den styr på. Det gik faktisk overraskende hurtigt og pludselig var det mig, som var bagefter og havde travlt med at følge med.

Rengøring

Den har vi vist været omkring 100.000 gange. Rengøring er aldrig “som en leg” eller “let som ingenting” – det sucks og det vil det altid gøre. Du kan heldigvis smide skål og alt tilbehør i opvaskemaskinen og så kan resten tages med en våd klud. Det gode ved Artisan er dog, at overfladen er meget glat og afvisende, så skidtet sidder faktisk slet ikke fast.

Dommen

Kitchen Aid Artisan er afgjort en af topkandidaterne på markedet, og ligger helt sikkert i toppen og kan sagtens tage kampen op med Kenwood, Teddy, Bosch og andre af de tunge spillere – men kun når de bringer deres absolutte top-kandidater til kampen. For mig er der flere punkter som trækker op. Dens evne til at håndtere mere eller mindre hvad som helst – og i store størrelser er et stort plus. Du kan reelt lave en stor omgang dej, hvilket er rart. Dens evne til at piske er i top og den laver mindst lige så luftige æggehvidder som røremaskinen fra Sage The Bakery Boss der efter sigende burde være den bedste til jobbet. Dog må jeg sige, at det er det enkelte ved Kitchen Aid, som virkelig trækker den i vejret. Den er bare nem at gå til og det hele fungerer – less is more! Det eneste, som jeg døjer med er at få skålen til at sidde, men når den lige får et “tryk 16” som min Mor altid sagde, så sidder den perfekt og er klar til at gå i kamp for dig! Vi ender derfor på 5 smukke gastromænd herfra.

Du kan finde Kitchen Aid her og lige nu er den på kampagne til billige penge!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Metal
500 watt
12,2 kg.
6,9 liter
Heavy Duty
Tilbehør plastskærm, elliptisk piskeris med 11 buer, dejkrog, fladt piskeris

Hvad er dine erfaringer med røremaskiner?

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Tanja

  Er det rigtigt forstået at det er svært at montere skålen og få den fri igen?
  Jeg har artisanen og kæmper med at få skålen fri næsten hver gang jeg har haft gang i dej

 2. Nicolaj

  Angående dine kerner kan du altså også bare lade dit rugbrød hvile/hæve i formen i et par dage i køleskabet (giv den 2 timer på køkkenbordet før den kommer i ovnen) – så behøver du ikke sætte ting i blød i forskellige skål, men udbløder dem i en våd dej.

  • Lyder som en god ide Nicolaj – tak for tippet :-)

 3. Jette Sauerberg

  Endelig fik du øje på Kitchen Aid. Jeg har røremaskinen i en ældre model, hvor kedlen står på bunden, men hvad har jeg ikke i Kitchen Aid. Nogle af maskinerne er linet op på mit køkkenbord – selv deres ske til is har jeg haha.
  Hilsen Jette

  • Sådan Jette! Og ja det er vist på tide – som jeg skriver har jeg aldrig helt synes om den, men det var inden jeg testede, jeg troede faktisk ikke det var god kvalitet på trods af adskillige bekendte har den og taler varmt om den – nu ved jeg bedre! Jeg mener den er på tilbud lige nu forresten….

 4. Tina

  En flot model, rent stilmæssigt:-)
  Jeg har en lækker Bosch til hele molevitten.
  Spændende indlæg og dejligt brød.
  Ønsker dig en skøn søndag :-)

  • Hej Tina – helt enig – den er flot! Hvilken model af Bosch bruger du? Tak og I lige måde – selv om det vist er mandag nu :-)

Smid en kommentar