VIN UDEN PIS: 10 fremragende hvidvine til sommerferien | | Gastromand.dk VIN UDEN PIS: 10 fremragende hvidvine til sommerferien – Gastromand.dk

Gastromand.dk | 20. September 2017

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: 10 fremragende hvidvine til sommerferien

VIN UDEN PIS: 10 fremragende hvidvine til sommerferien
Vinhjernen

Juni går på hæld, og det, der skal hældes når solen skinner og varmedisen flimrer for dine øjne, er naturligvis rigelige mængder af kølig hvidvin. Du smiler sikkert allerede begejstret ved tanken om en sommerevig gyldengrøn strøm af svalende vino bianco, men er det lige meget, hvad du hælder i glasset? Svaret er naturligvis ja. Så længe du sørger for at køle dig behørigt, så skal vi ikke gøre os til dommere over dit valg. God sommer, ikk?

Men nu er du måske havnet her i håb om at få lidt vejledning, lidt hjælp og guidance? Jamen, så står vi da klar med en hjælpende hånd. Så når du er blevet en anelse træt af GT’s (som om!) og du har indset at den lunkne ripasso på tilbud ikke virker voldsomt godt i varmen, så kan det være at et af guldkornene fra dette indlæg har fæstnet sig i din asfaltbløde hukommelse.

“Tyskland” er et vigtigt nøgleord i denne sammenhæng. Vores sydlige naboer er leveringsdygtige i en sand byge af vine med syre, lav alkohol og tårnhøj drinkability. Riesling i enten tørre eller lidt sødere versioner er en af dine bedste venner i varmen. Smager godt, passer til mad og der er masser af kvalitet for din vinkrone. Når det er sommer vil du nemlig gerne have at din hvidvin er mineralsk, syrerig og saftig mere end fullbodied og smurt ind i egetræ. Det får du fra druer som riesling, grüner veltliner, sauvignon blanc, alvarinho og adskillige andre.

Og husk så lige grundreglen om, at jo varmere det er, jo koldere skal vinen være fra start. Det gælder både de røde og hvide. Din lokale vinsnob vil sikkert til vejfesten belære dig om at hvidvin gør sig bedst ved 11-13 grader, men hvis udetemperaturen nu er tæt på 30, så bliver vinen altså hurtigt for varm. ”Straight outta la frigidaire, mon ami”. Så kan du også nyde synet af snobben, der febrilsk forsøger at vifte grillrøg væk fra ansigtet mens han snuser i glasset og prøver at tvinge lidt duft ud af den pivkolde riesling, du lige generøst har skænket ham. Men de 12 grader skal den nok hurtigt nå op på. ‘Nuff said, lad os se hvordan en stribe tilsendte vine klarer sommerskærene. God ferie!

Hvidvin til sommeren

Juan Gil Moscatel Seco 2015

Pris: 59,- v. 6(normalpris 79,95)

Forhandler: andrupvin.dk

Moscatel oser af blomster og altea-bolscher, derfor tror folk ofte at vinen altid er sød. Du ved bedre, når der står ”seco” på etiketten er der selvklart en tør vin, selvom den dufter af mormors rosenhave. Munden er lidt cremet, men sprød og vinen forlanger ikek adnet af dig end at du sidder behageligt i skyggen og ser svigerfar slå græs. Uforpligtende terassevin, med andre ord.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cà del Magro 2015

Pris: 89,- v- 3(normalpris 139,-)

Forhandler: propperiet.dk

Noget af et hvidvinsblend fra amaroneland (Veneto)! Vinen er lavet på garganega, trebbiano toscana, tocai friulano, chardonnay, riesling og sauvignon blanc. Næsen er ret underspillet, men munden hænger pænt sammen, cremet og behagelig. Alsidig og behagelig vin, der kan køre til hvad som helst.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tikohi Sauvignon Blanc 2016

Pris: 79,- v. 6 (normalpris 99,95)

Forhandler: andrupvin.dk

Så er vi tilbage på nyklassisk grund med sauvignon fra New Zealand. Textbook-næse med hyld, stikkelsbær, nyslået græs og kattepis. Munden har intens syre og er sprød og frisk. Lidt karrikeret, men ok.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Arrogant Frog Chardonnay 2016

Pris: 89,95 v. 6 (normalpris 109,-)

Forhandler: jyskvin.dk

Så kom en arrogant frø hoppende med en påstand om at man godt kan drikke chaaard om sommeren? Næsen er heavy med ananastoner, munden er fyldig men med balancerende syre. Vi er i den tunge ende, men til pasta i flødesovs eller en carbonara, så har du en ven.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domäne Krems Grüner Veltliner 2016

Pris: 84,95 v. 6 (normalpris 99,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Mmmmm…grüner(som vi nøjes med at sige). Dufter af citrus, våd flint og hvide blomster. Munden er sprødere end naboens datter, saftig og vanedannende. Ultimativ hedeslagsbekæmper sommeren over.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Muschelkalk Grüner Veltliner 2015

Pris: 179,-( -10% v. 3 stk)

Forhandler: propperiet.dk

Noch ein grüner! Denne gang i lidt mere fedladen stil. Næse af fløde og pomelo, munden fyldig og fed, men flot holdt i skak af syre. En helt anden stil end Krems, men også en rigtigt flot vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Sipp Mack Cuvee des Collines 2015

Pris: 69,95 v.6(normalpris 79,-)

Forhandler: jyskvin.dk

Et blend af klassisk Alsace-druer(det er nemlig der, vi er); riesling, pinot blanc, sylvaner, muscat. Næsen er aromatisk og indbydende. Og så smager den pissegodt, pardon my french. Niveauer over vanlig supermarkeds-alsace.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

2015 ZIND

Pris: 149,95(normalpris 229,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Det her er også Alsace, selvom der kun står ”vin de table” på etiketten. Chardonnay er skurken, den må man ikke bruge i Alsace, men det gør Zind Humbrecht her sammen med auxerrois-drue. Det giver citrusfrisk næse og fyldig men frisk mund. Smuk vin i perfekt balance. Og så er det bio og smager fantastisk. Til tilbudsprisen når vi op på 5 gastromænd.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Rosch Riesling Leiwener Trocken 2015

Pris: 89,-(normalpris 99)

Forhandler: jyskvin.dk

Tyske vinnavne er en spiritusprøve i sig selv, men du kan jo nøjes med at sige ”Rosch”? Prosit! Men vi er i Mosel og det er riesling og så kilder forventningen allerede. Citrussmuk og blomsterparfumeret næse. Mund med laser-skarp, mundvandsprovokerende syre. Smuk vin til scoop-pris.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Schmitges Erdener Prälat GG Riesling 2016

Pris: 279,-(-10% v. 3 flasker)

Forhandler: propperiet.dk

Grosses Gewächs (GG blandt venner) betyder at det er en tør vin på top (auslese) niveau. Vi er stadig i Mosel og det er stadig Riesling. Næsen er mormorpudder, grapefrugt og rose, munden er vanvittig syre pakket ind i bamselineblød egyptisk bomuld. Drik nu eller gem i 10-15 år. Den skal nok holde.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Smid en kommentar