VIN UDEN PIS: Det salmoniske vinvalg!
Advarsel! Vi nørder lidt denne gang. Det er fordi jeg elsker de temaer, hvor vin sættes i en specifik kulinarisk kontekst, denne gang laks. Vores vinleverandører er gået til stålet for at lege med. Det er et felt af meget flotte vine, der denne gang battler. Når du nu kommer til smagenoterne, så skal du vide at karakteren (antal Gastromænd) er givet for vinen alene (uden laks) og at smagenoten afspejler min oplevelse, da vinen blev smagt blindt. Men vi tilføjer en ekstra laksekarakter (LK1-LK6), der afslører hvordan vinen klarer sig til laks.
På visse af vinene har forhandlerne anført, at vinen passer specifikt til fx grillet laks, gravad laks etc.. Her er vinen selvfølgelig afprøvet sammen med den konkrete laksetype. Der var altså laks og vin over det hele, da forberedelserne til denne artikel løb af stablen.
Læs også: Varmrøget laks med røræg og urter
Laks er vinmæssigt en lidt krævende fisk. For det første er den fed. Det krævet at vinen har en vis tyngde, men også, at vinen har syre. En muscadet fra Loire har syren, men ikke tyngden: en viognier fra Rhône har tyngden, men ikke syren. Desuden spiller tilberedningen en rolle. Grillet laks smager kraftigere en dampet laks, røget laks virker mindre fed en fersk laks. For ikke at glemme tilbehøret, der som altid influerer på vinen.
Men din vin skal have syre, godt med fylde og en eller anden grad af fadpåvirkning gør ikke noget. Riesling eller pinot blanc fra Alsace er gode bud. Chablis burde fungere fint, det samme burde chenin blanc. Og så er der alle de andre grønne druer rundt i verden, der kan lidt af det samme. Du kan også prøve med en ikke tannisk rødvin, men jeg tror, at du skal holde dig til hvid.
Læs også: Bagel med røget laks og cream cheese
På ”The Fat Duck” udenfor London fik jeg dog for en dekade siden serveret lakridsovertrukket skotsk laks med grønne asparges, vaniljemayo og olivenolie. Vinen til(fra den dyre vinmenu til knap 300£) var en rødvin. En ti år gammel chateauneuf-du-pape fra Barbe Rac. Stik imod alle forventninger viste vinen sig at passe glimrende. Så du kan bare eksperimentere løs.
I dagens test var der ingen lakrids eller anden tilbehør, kun laks som rå, røget, gravad, grillet og dampet. På papiret var alle vine glimrende bud, men i praksis var der stor forskel, hvor godt vinene matchede opgaven uanset hvor gode eller dårlige de var alene. Nu til afsløringerne:
Vine til laks
Domaine Jean Monnier&Fils Bourgogne Côte d’Or 2018
Pris: 179,- v. 6 (199,-)
Forhandler: Jysk Vin
Vi starter med chardonnay fra Bourgogne. Ret aromatisk næse af syltet pære, fennikelfrø og krudt. Munden starter ret cremet inden en lidt heftig syre sætter ind. Teknisk vellavet, men en anelse uspændende. Og lidt for spinkel i laksekontekst, hvor den får LK3.
Bründlmayer Ried Loiserberg 1er Grüner Veltliner 2019 [BEDST I TEST]
Pris: 149,- v. 6 (normalpris 175)
Forhandler: Jysk Vin
Videre til Østrigs grønne nationaldrue. Meget diskret næse, der blot byder på blid kvædeduft. Fed, olieret mund der suppleres fint af veldoseret syre. Godt balanceret vin med både fylde og mineralitet. Klarer sig glimrende med laks, både grillet, dampet og røget og får laksekarakteren LK6
Heltlinger Riesling 2020 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 89,- (159,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Så er der riesling fra Baden i Tyskland. Floralt parfumeret og yderst indbydende næse. Munden er mindst lige så skøn, saftig og læskende og tæt på uimodståelig. Fungerer lige akkurat til gravad laks som lovet, men er for spinkel til øvrige tilberedninger. LK3
Hook Ladder Russian River Valley Chardonnay 2019
Pris: 149,- v. 6 (165,-)
Forhandler: Jysk vin
En tur over Atlanten til ærkeklassisk amerikansk ”chard”. Fed, fløde- og fadduftende næse med let ferskenduft. Tæt, cremet og vanvittigt fyldig mund med høj viskositet, men det er balanceret, koncentreret og godt. Fungerer allround godt til laks. LK4
Terra Linda Viura Chardonnay 2020
Pris: 59,- (89,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
I Spanien er chardonnay her blandet med den spanske drue viura. Det giver endnu en højaromatisk næse med kvæde og abrikos. Munden er lige så fed, men hænger pænt sammen. Fin til laks, bedst til grillet, samlet LK4. Og et ret fint køb til prisen
El Quinta Bàrbara Forés 2018
Pris: 199,-
Forhandler: Sprit&Co
Så er der hvid grenache fra det måske lidt ukendte Terra Alta. Lettere oxideret næse, der antyder lidt alder. Blid petroleum, som i riesling. Munden har fed frugt men stadig lidt syre til at spille imod. Anderledes og spændende hvidvin, men desværre for mager og rank til laks. LK2.
Longuicher Mosel Riesling Feinherb 2019
Pris: 45,-
Forhandler: LIDL
Hvem sagde bælleriesling? Liflig og frisk pære- og citrusdomineret næse. Læskende og mineralsk mund med høj syre, let sødme og meget drikkevenlig. Håndterer det meste laks helt fint og til karakteren LK4. Meget vin for få kroner.
”Kin” Erbaluce di Caluso 2015
Pris: 329,-
Forhandler: Sprit&Co
Spændende vin med alder og på den sjældne italienske drue erbaluce. Ret reduktiv og krudtet næse, der kræver en svingtur i glasset. Slank og flot, udviklet mund, med masser af tertiær kompleksitet. Spændende vin. For spinkel til dampet og grillet laks, men fin til koldrøget og rå. LK4
Albert Seltz Pinot Gris Grand Cru Zotzenberg 2017
Pris: 229,-
Forhandler: Sprit&Co
Så er vi på lidt mere vant grund igen i Alsace. Tung, men behagelig næse af tørret frugt og linolie. Munden er fyldig med blid sødme, men savner måske lidt syre til for alvor at være laksevin. OK til røget, gravad og rå laks. Laksekarakter LK3
Paarl Chenin Blanc 2020
Pris: 49,-
Forhandler: LIDL
Så er vi i Sydafrika med druen chenin blanc, der dernede hedder ”steen”. Blid næse af golden delicious-æble og bivoks. Spændstig, behagelig omend lidt neutral mund. Fungerer som lovet ok til grillet og røget laks. LK4
New Zealand Marlborough Sauvignon Blanc 2020
Pris: 59,-
Forhandler: LIDL
Vi slutter af på den anden side af kloden. Typisk sauvignon-næse med klassiske noter af hyldeblomst og stikkelsbær. Rank, mineralsk og sprød mund med lidt grønne og friske noter. Fin. Ikke den store laksebetvinger, dog, den er for spinkel. LK3
Stik os en kommentar
Submit a Comment