Gastromand.dk | 21. October 2014

Til toppen

Top

56 Kommentarer

Klassisk Gastromand-burger

Klassisk Gastromand-burger
avatar

Gastromand – mad af mænd for mænd – så flot lyder det, men hvordan f….. kan vi så forsømme en så simpel men klassisk ret så længe – hjemmelavet Burger! Egentlig så udsprang inspirationen sig af, at undertegnede konen på en af vores meget få aftener fri for børn besluttede os for at smutte på cafe, hvor ønsket (nok især mit) var en lækker hjemmelavet cafe-burger, oplevelsen skulle dog vise sig, at være noget så grusom – hvor denne hændelse fandt sted må I dog vente med at høre om…

Oplevelsen gav inspiration til at kaste sig over en meget bedre udgave af en burger:

Grasey Jones is the name…

 

5.0 from 1 reviews
En klassisk Gastromand-burger
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Burgerbøffer
  • 500 g. oksekød – gerne friskhakket og 10-12%
  • 5 kiks (tørre kiks fra fx Bisca, som bruges til ost, ikke dem med creme i - hedder Cream Crackers/Biscuits)
  • 0,5 tsk chili
  • 0,5 tsk cayenne pepper
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk løgpulver
  • 0,5 tsk hvidløgspulver
  • 1 tsk paprika
  • 2 tsk gourmet salt
  • Rigeligt med friskkværnet peber
  • 1 øko æg
  • En sjat fløde
Hjemmelavede burgerboller
  • 3 dl sødmælk
  • 50 g gær
  • ½ kg hvedemel – skal det være lidt sundere erstatter du halvdelen med en eller anden slags grovmel
  • Ca. 1 tsk fint salt
  • 1 spsk sukker
  • 30 g smør
  • Æg til pensling
  • Sesamfrø
Tilbehør
  • Frisk rucola eller sprød iceberg
  • Syltede agurker - rå agurk i burgere er for børn
  • Skivet tomat
  • Bacon – og det er ikke her vi sparer penge.
  • Ketchup – Heinz for Guds skyld and you know it :)
Tilberedning
Burgerbøffer
  1. Bland hele molevitten og lad gerne farsen stå en times tid på køl, knus kiksene i farsen - believe me it works!
  2. Form 4 bøffer – husk at hakke dem let med en kniv på hver side (så de ikke krymper sammen til en bold).
  3. Grill bøfferne over kul eller steg dem i lidt olie på en grillpande.
  4. Et par minutter før de er færdige kan du smide en skive eller to af din yndlingsost på (chedar kan anbefales:).
Burgerboller
  1. Bland gæren i den håndvarme mælk og tilsæt mel, salt, sukker og smørret, som skal være blødt.
  2. Ælt dejen meget grundigt igennem, (cirka 10 minutter) eventuelt på røremaskinen med dejkrog.
  3. Kom dejen i en melet skål, dæk den til og sæt den til hævning i stuetemperatur i cirka halvanden time.
  4. Del dejen i 6 stykker og form dem til boller
  5. Læg dem til efterhævning på en bageplade i en halv times tid.
  6. Bollerne pensles med pisket æg, drysses med sesamfrø og bages i en 200 grader varm ovn i cirka 15 minutter.
Noter og anretning
Så er der bare tilbage at bygge burgeren og servere med pommes eller blancherede nye kartofler, som efterfølgende er stegt på panden med friskhakket rosmarin og timian til.

Et par ekstra tips…

Velbekomme!

Kommentarer

  1. Chefen

    En herrespise, som godt nok er gjort populær gennem amerikansk fastfood-kultur, men udført rigtigt, som her ovenfor, så er det en fornøjelse. Når nu det står skammeligt til med udførslen i det nordjyske og at vi ikke så nemt kan nyde den på steder, som har genfortolket burgeren, såsom Gotham Bar & Grill og mere mainstream Shake Shack, begge NYC, så må man gøre det selv, som Familiefar’n rigtigt anviser. Et tip fra førstnævnte sted, så tilsatte Alfred Portale lidt sennep til sin oksefars da burgeren var på frokostkortet. Og iøvrigt helt rigtigt med en snert hvidløgspulver.

    • Tak for tippet Chef, det lyder som en fabelagtig ide. Nu hvor vi snakker burger and shake, så har gamle Danmark vel slet ikke en virkelig lækker burgerbar ala NYC, som du nævner? Det tætteste er vel Hard Rock Cafe eller?

  2. Her var vores bud:

    http://people.iola.dk/lau/pics/burger.jpg

    Rød steak, bagt hvidløg, bag tomat, stegte balsamico løg, stegte svampe, pesto, pesto cheddar, alt i hjemmelavet bolle. Det var første gang vi forsøgte triplecooked, de blev ok med det var svært at styre temperaturen på olien.

    • Hej Lau. Det ser slet ikke tosset ud, faktisk vildt lækkert! Hvilke steak brugte du og kan du uddybe lidt omkring den pesto cheddar? Triplecooked er jo oprindeligt Heston Blumenthals opskrift på de perfekt pommes. Jeg har lavet dem tre gange, og synes faktisk ikke de giver så meget mere, en god friturekoger og nogle gode kartofler – bindi som bliver virkelig sprøde, så synes jeg faktisk det går fint på den helt traditionelle måde.

      • Det er ved at være ca. et år siden, så hukommelsen svigter lidt, men så vidt jeg husker var det entre cote. Pesto cheddaren var købt i Salling men havde lidt svært ved at følge med sine temmelig intense makkere i burgeren, jeg tror en lidt mere lagret cheddar havde været på sin plads.

        Jeg tror også jeg prøver at lave pommes frites på almindelig vis næste gang, jeg må indrømme at det var første gang jeg har lavet pommes og så skulle det være efter alle “kunstens regler” :-)

        • Det er altså seriøs god stil at bruge entre cote, det må jeg sige. Næste gang jeg skal i sving, så bliver det en steakburger, det går også rent hjem når drengene skal mødes. Nu når vi er ved den amerikanske stil, så er “Roethlisburgeren” som Ællingen på TV2 gjorde berømt i DK selvfølgelig også et seriøst bud på en herreburger:)

  3. En seriøst god burger der går rent ind, fås også på caferazz i Middelfart!

  4. HD

    Jeg vil lige høre hvor meget mel bruger du til burgerbollerne?
    ½ kg?
    Det er mange år siden jeg har bagt sidst, så jeg blev lidt usikker!!
    Jeg prøver mig frem ;-)
    For nu skal jeg overraske manden med hjemmelavede burgerboller til den Pulled Porck han er i gang med, uhmm hvor jeg gælder mig.

    Mvh
    HD

    • Hej HD,

      1/2 kg mel ja. Jeg får det lige tilføjet i opskriften:)

      Hvordan blev maden?

      • HD

        Hej.

        Tak for dit svar.
        Bollerne blev gode, det blev til alm. og nogle lidt “sundere”
        Pulled Porck var alle timernes vente tid værd. jeg havde lavet alt tilbehøret efter de opskrifter jeg har kunnet finde her og der!
        Sønnen er lige kommet hjem fra USA hvor han havde fået Pulled Porck et par gange både privat og på restaurente. Og det smagte lige som “over therer”
        Der var en der ikke kunne få armene ned igen ;-)

        • Jamen Pulled Pork er og bliver bare et sikkert hit:)

          Jeg har i hvert fald stadig til gode, at møde nogen der var skuffet efter at have smagt PP…

  5. Jeg kan anbefale at tage et kig på Heston Blumenthals “Perfect burger” der er en teknik eller to der i der kan løfte en god burger til skyerne (hvis man har tiden hehe)

    • Hej Morten,

      jeg har læst In Search of Perfection og vil opdatere opskriften når nogle af teknikkerne er afprøvet…

      Er der nogle af teknikkerne du har haft mere held med end andre?

      • Vitte_kongen

        Jeg prøvede faktisk bollerne igår. Altså Hestons opskrift. Og de var virkelig gode :) – De havde den gode luftige konsistens fra “købeboller” men en meget bedre hjemmelavet smag. De tager lidt tid, men det er slet ikke så galt.

        Jeg kan anbefale at lave dem :)

  6. Den med at køddet i samme retning er ok. Men ellers er det hans tilgang til blandingen af kød han bruger som er spændende.

    Min slagter ganske ok, men hans hakkede oksekød kommer fra det samme snit. Så hvis man lige bland med forskellige udskæringer kan man få en bedre bøf

    • Jeg må se, om jeg kan overtale min slagter næste gang jeg skal have hakket kød:)

  7. Kaspertp

    Det lyder spændende.. Kunne i evt poste hestons opskrift?

    • Vitte_kongen

      Det er en længere afhandling, som kræver lidt tid, men hvis Webmasteren siger god for det kan jeg skrive den, så den kommer ind under opskrifter (jeg håber han kigger med her) :)

      Ellers kan jeg anbefale at købe bogen “In Search of Total Perfection”, hvor der er mange gode opskrifter, som dog hører sig weekenden til, hvis man vil følge dem slavisk :)

      • @Vitte

        Der er ikke noget der undgår hans øje her på siden;)

        Den skal naturligvis være velkommen – så længe den indeholder dine egne erfaringer og kommentarer…

  8. For de der ikke kan vente, kan følgende artikel om Heston Blumenthals Perfekte Burger (med lækre billeder) anbefales:

    http://ironchefshellie.com/2011/06/27/in-search-of-perfection-hestons-perfect-burgers-baked-alaska/

  9. Claus

    Lavede en burger stærkt inspireret af Hestons opskrifter i en burger contest på arbejdet – og det må siges at være en helt fantastisk burger han har kreeret:-).

    Hakkede kødet af 3 skæringer, hvor noget skulle være i større chunks end andet – og opsamlede kødet direkte ud fra hakkeren i de “strenge” der kommer ud af hullerne i stedet for at ælte kødet i en klump som man plejer. Det skulle skabe endnu mere mørhed da fibrene så vender samme vej eller noget i den stil…:-). Nørj det var godt.

    Bolleopskriften er sublim, hvor det afbrusede smør uden vall giver en helt nødddeagtig konsistend og fordejen + gær i hoveddejen giver en super svampet bolle ligesom det skal være

    Osten var et kapitel for sig da den blev smeltet og, sammen med lidt kemi, blandet med en indkogning af rosmarin, sherry og peber og lavet i den perfekte størrelse og tykkelse på en bageplade.

    Så alt i alt en stor anbefaling herfra til at prøve det, selvom det tager lidt tid…

    Hilsner
    Claus

  10. Hey,

    Skal lave denne burger i aften, men er lidt skeptisk angående disse 5 cream biscuits og om de er “nødvendige”.

    Nogle bestemte man skal gå efter ?. I må gerne link til et billed af dem i brugte eller lign.

    /Heine

    • Hej Heine,

      Du kan skam bruge helt almindelige Marie kiks. Og nej de er naturligvis ikke 100% nødvendige…

      Ser frem til at høre om resultatet:)

      • Resultat blev rigtig godt og kan klart anbefales..

        – Drengene kunne lide det og det skal klart laves igen til sommer

  11. En burgerbolle har kun én funktion og det er og sørgefor at man ikke får alt for grattede fingere men man holder om kødet.. :)

    Jeg bruger altid denne følgende opskrift til burgerboller / pølsebrød.
    Giver 8 stk.

    2 dl mælk.. (skummet hvis konen spiser med)
    25g gær
    1 æg
    1 tsk salt
    1 spsk olie
    6 dl mel.. (ja og det er dl ikke gram!!!)

    Mælk, gær, salt, æg og olie skal op i skålen. og der røres til gære er rørt ud. (jeg bruger gerne min røre maskine)
    Melet tilsættes.. Jeg holder gerne lidt mel tilbage som jeg justere konsistensen med.. Jeg kan godt lide en lidt våd dej!!
    Ælt i ca. 5-8 min
    Dejen hæver ca. 30 min
    Dejen kommet på et melfyldt bord og deles i 8 stykker som først formes til kugler for så at blive rullet ud i ca. 1 cm tykkelse og med en diameter på ca. 10 cm.
    Her kan man evt. pensle med æg og drysse med sesamfrø.
    Der efterhæves på bagepapir i ca. 30 min
    De bages ved 200 °C i 10-15 min… (det plejer at passe med 13 minutter i min ovn), husk en god bagesten som er gennemvarmet.
    Afkøles i 20 minutter, skæres over, ristes og fyldes

    vola…

  12. Når man bliver informeret om, at en fast læser og bruger på Gastromand har misforstået en opskrift, så er det naturligvis noget, som vi her på Gastromand tager meget alvorligt. Tricket med at smide kiks i, som fx kan være Cream Crackers, grove Mariekiks eller Digistive blev faktisk misforstået, da der stod “Cream Biscuits”, som Bisca vist laver, men tilsyneladende kan man få nogle med fyld i, altså fx jordbær creme eller lignende. Vores kære bruger havde så valgt disse, hvilket jeg sagtens kan forstå kan misforstås, så opskriften blev altså kiks med cremefylde blandet i farsen – lidt alternativt :-)

    Da vi startede Gastromand var en af vores mål netop, at vores opskrifter aldrig blev misforstået, og vi i det mindste var hurtige til at svare på kommentarer hvis der var spørgsmål, så derfor må jeg beklage i dette tilfælde. Opskriften er nu rettet, håber “jordbærcreme bøfferne” kunne spise alligevel.

  13. Stinne

    Skal igang med den store omgang PP til pigerne i morgen, og skal for første gang kaste mig ud i, at bage burgerboller. Jeres opskrift minder meget om spise med prices, men i har over dobbelt så meget gær i, er det af erfaring, at de ikke bliver luftige nok med kun 20 g. gær eller er det bare tilfældigt?

    Ved jeg er sent ude, men man kunne jo håbe der var en der sad klar ved tasterne :)

    • Det er helt bevidst for at opnå en luftig bolle:-)

      • Nemlig, du kan også smide 100 gram grahamsmel i, det giver også mere luftige boller – alternativt, så skal du tæske dem igennem på en røremaskine, men det har Webmasteren langt bedre erfaringer med end mig.

  14. Hej, jeg vil sindsygt gerne lave denne lækre burger, men i opskriften skriver i:
    tsk chili
    tsk cayenne pepper
    1 tsk oregano
    tsk løgpulver
    tsk hvidløgspulver
    1 tsk paprika
    2 tsk gourmet salt
    Rigeligt med friskkværnet peber
    1 øko æg
    En sjat fløde

    Så er det jeg spørger hvor mange tsk. løgpulver,hvidløgspulver, chili, cayenne peber skal der er i?
    det står ingen mængde :)

    • Hej Carsten, den er halve tsk fulde, årsagen skyldes at WordPress ikke kan skrive “en halv” som symbol… Jeg ser lige om jeg ikke kan rette den til alligevel… Held og lykke med retten, har du styr på hvilke kiks der skal knuses i farsen?

      • Så alle dem uden symbol eller tal er halve? :). Ja, jeg kommer nok til at bruge cream buiskits, eller også bliver det digestive… Hvad bruger i egentligt til at smøre bollen med ? Carsten

        • Ja det er fuldstændig korrekt, jeg ved faktisk ikke hvorfor WordPress ikke accepterer dem, lidt underligt. Jeg plejer at sammen piske et æg med lidt mælk, det fungerer virkelig godt…

  15. Hmm rocula er IKKE en salat, men en krydderurt. ;)

    Men ellers fin opskrift,..

    • Halvamerikaneren

      Til gengæld staves det Rucola og IKKE Rocula ;)

      • Louise – detaljer, detaljer – Halvamerikaneren – detaljer, detaljer :-) Men I har begge ret alligevel… faktisk blev jeg opmærksom på din detalje Louise sidste år da jeg selv dyrkede rucola i haven, det havde nemlig en noget mere markant smag end det man køber, så jeg googlede det, og lærte, at det var en krydderurt.

        Og tak for rosen!

  16. Har fået disse fantastiske burgere her til aften, de er simpelthen alt for lækre :)
    Lavede dem dog med et twist, i bollerne blev 200g af melet erstattet af fuldkornshvedemel, og de var stadig rigtig gode.
    I bøfferne droppede vi fløden og erstattede vi løgpulver og hvidløgspulver med helt fint hakket/blendet rigtig løg og hvidløg, det er også hammer lækkert :)

    Mvh
    Kristian

  17. Lasse

    Har lavet denne sides PP en gang… Resultatet blev super, men…

    Jeg oplevede, at det kom masse væske ‘ud af’ svinekammen og lå i en lille pøl i wrappen! Denne gang – til imorgen – har den været i salt/sukkerlage med anis og laurbærblade i ti timer, tørret af og lagt i rub/wrap i formiddags. Her til aften har jeg skift rub/wrap, da der vr overdrevet meget væske samlet…! Det kan jo virke lidt modstridende at både have den i saltlage samt forsøge at trække væske ud af den – hvis det er det rub/wrap er til…?!?

    Nu er marinaderne til coleslaw’en lavet… Jeres opskrift er lige i skabet.

    Jeg vil genre prøve at lave bollerne, men er lidt tidspresset. Kan man lave dem og så varme dem kort inden servering? Og render en der kan ‘enlighten’ mig vedr. saltlage/væske ved rub/wrap og hensigten med dette, så hørermjeg meget gerne…

    MVH

    Lasse

  18. Lasse

    Beklager de små tastefejl… Det gik lidt stærkt.

    • Hej Lasse, det gør skam intet, nu har du jo godt nok postet din comment under vores Klassis Gastromand Burger, hvilket betyder, at der nok ikke kommer så mange svar omkring PP :-) rubben er til at sikre smag og at du får en sprød og lækker “bark”, jeg mener ikke du skal være bekymret for væsken.

      Tak for rosen til coleslaw, jeg er helt enig, det er tæt på det bedste der findes, min slår aldrig fejl efter jeg benytter denne.

      Du kan godt lave bollerne før og varme dem, men det bliver altså ikke så godt, alternativt – så kunne du måske købe de bedste du kan støve op? Det ville jeg nok foretrække – men så igen, jeg er heller ikke den bedste bagemester!

  19. troelshansen

    Jeg er frisk på ideen med kiks i farsen, men hvorfor?

    • Hej Troels – det giver en lidt mere “sød” bøf og giver den lidt sprødhed – husk nu at vælge helt “neutrale” cream crackers og ikke noget med smag eller creme eller andet – så bliver det funky – men giv det et skud, det fungerer vildt godt!

  20. JacobC

    Må prøve denne bøf med kiks.
    Almindeligvis bruger jeg HB’s metode til bøffen ( hver gang der laves hakkedreng)
    Måske er det bare mig, men sjældent har jeg fået så brugbart tip omkring kød…
    I øvrigt også super brugbart til at lave en laaang pølse pakket i film, den kan så fryses ned, tages ud og skæres bøffer af og ind i fryseren igen.
    Godt når der skal laves bøf til 1 :-)

    • Og så kan de faktisk også skæres tyndt og laves lidt mere som de burgere man får på forskellige “Burger joints” ikke? Jeg døjer lidt med, at de ofte bliver lidt for tykke og trækker sig sammen, du kan selvfølgelig lave tricket med lige at trykke dem lidt ned i midten, men ofte er det ikke nok…

      • Halvamerikaneren

        Du kan jo også bare sous vide burgerbøffen – så undgår du det problem :)

  21. Lennert

    Jeg har selv fremstillet en bøf-former-ring af plast fra et låg på en kabelkanal der er popnittet til en ring i rigtig herrestørrelse. Det er hammer nemt med 2 stukker madpapir med farsen knaldet ned imellem. Herefter får den den klassoske tur med kniven på kryds og tværs.
    Jeg skal lave jeres burgere til madklubaften i morgen, men på billedet kan jeg se noget smat under bolle-låget som ikke er i opskriften. Hvad er nu det?
    Hilsen Lennert

    • Hey Lennert, lyder sgu meget fikst med sådan en hjemmelavet “bøf-former-ring”, har du overvejet at starte en lille produktion, jeg er da sikker på Gastromands 150.000 unikke månedlige besøgende ville synes godt om ideen :-) Det er faktisk bare en omgang Hellmans mayo så vidt jeg husker, en af gangene lavede jeg det med hjemmelavet, men jeg er sgu lidt en sucker for Hellmans! God vind imorgen, håber det bliver godt!

  22. Hr. Hansen

    WTF? “Ketchup – Heinz for Guds skyld …..” det er da virkelig trist.

    Så kan man da ligeså godt spise på McDonald’s.
    Heinz er kun for de der ikke selv kan lave mad, ligesom færdig pizza osv.

    Blander altid selv hvis det skal være godt.

    • Spis lige brød til Hr. Hansen :-) Heinz laver en ganske fin ketchup, som i du ikke finder på Mac – men Burger King, så vidt jeg husker – og jo det kan man naturligvis sagtens, men jeg synes ikke det er et dårligt produkt. Vil du ikke smide en opskrift af dine hjemmebryggede, så kunne det jo være du kunne inspirere os lidt til næste burgeropskrift?

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'