Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. marts 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Sol over Gudhjem 2015 – En festdag for dansk gastronomi

Sol over Gudhjem 2015 – En festdag for dansk gastronomi

Bornholm har stille og roligt arbejdet sig op i toppen af listen over danske foodcation-destinationer. Udover flot natur og et højt antal solskinstimer, kan Bornholm mønstre en række klasse-restauranter, anført af restaurant Kadeau. Men Bornholm har mere at byde på, på den kulinariske front!

Sol og Sol?...Det regnede da i det mindste ikke!

Sol og Sol?…Det regnede da i det mindste ikke! (Foto: Torben Ager)

For denne gang var det hverken natur, solskin eller kadeau der var grunden til vores besøg på Østersøens Perle i sidste weekend. Det var derimod den største danske kokkekunkurrence ”Sol over Gudhjem”, som for sjette gang løb af stablen på havnen i Gudhjem. Konkurrencen har over de seks år udviklet sig hvert år og kunne i år, for første gang, ses live på TV2 lørdag eftermiddag – hvilket 450.000 eftersigende gjorde.

Det var de helt store kanoner der mødtes på Bornholm! Hér Per Tøstesen, Thomas Rode og Simon Olesen...

Det var de helt store kanoner der mødtes på Bornholm! Hér Per Thøstesen, Thomas Rode og Simon Olesen…

Imponerende Line-up

Traditionen tro blev tilskuerne forkælet med et imponerende line-up; både ved konkurrencegryderne, men så sandelig også på de fire dommerstole. Den utroligt hårde tjans, det var at skulle smage på deltagernes retter, var i år tilfaldet Jesper Koch, Per Thøstesen, Esben Holmboe Bang samt sidste års vinder Kenneth Hansen. Not bad!!

Det knivskarpe dommerpanel, som endda havde tid til at snappe lidt! (Foto: Torben Ager)

Det knivskarpe dommerpanel, som endda havde tid til at snappe lidt! (Foto: Torben Ager)

På deltagersiden havde vi æren af den ”lokale” helt Morten Falk (køkkenchef på kadeau og den danske deltager ved Bocuse d’Or ’17), favoritten Jeppe Foldager (køkkenchef på Alberto K og sølvmedaljevinder ved Bocuse d’Or ’13), samt Andreas Bagh (assisterende køkkenchef på Kong Hans) og Mikkel Højborg Olsen (Restaurant Musling og sølvmedaljevinder ved årets kokke-DM). Et stærkt felt med fire unge kokke, som har muligheden for at præge den gastronomiske scene i Danmark over de næste par årtier.

Dagens Arena! (Foto: Marie Louise Munkegaard)

Dagens Arena! (Foto: Marie Louise Munkegaard)

And we´re off!

De fire herrer skulle præstere en forret og en hovedret; forretten af råvarer udleveret kun 45 minutter inden konkurrencens start. Blandt disse råvarer var der bland andet blåmuslinger fra Vilsund Blue, dobbelkernet smør fra Arla Unikas mikromejeri i Christiansfeld og friskfanget Østersø-torsk fra kutteren Janne R309.

Jeppe Foldager bliver dirigeret af dagen arrangør og konferencier Mikkel Marschal! (Foto: Torben Ager)

Jeppe Foldager bliver dirigeret af dagen arrangør og konferencier Mikkel Marschall! (Foto: Torben Ager)

Favoritten Jeppe Foldager lagde sig i spidsen efter forretten, med en servering af grillet hel torsk med grillede salater, bornholmsk “vild-sennep”, kugler af nye kartofler og en røget musling sauce.

Foldagers smukke forret!  (Foto: Henrik Freek)

Foldagers smukke forret! (Foto: Henrik Freek)

 

Efter hovedretten måtte han dog se sig slået af kadeau-drengen Morten Falk der, som et lille kuriosum, faktisk fik en hjælpende hånd af Foldager selv, i sit forsøg på at aflevere sin hovedret inden for tidsgrænsen. Falk serverede det obligatoriske kalvebryst med spegeskinker og morkler, grønærter, hestebønner og hyldeblomst, samt en buillon på grillet og røget indmad fra kalv.

Retten der gav Morten Falk sejren! (Foto: Henrik Freek)

Retten der gav Morten Falk sejren! (Foto: Henrik Freek)

 

Dagens ret kom dog ifølge flere dommere hverken fra Falk eller Foldager, men derimod fra Mikkel Olsen, der imponerede stort på både det visuelle og smagsmæssige, med sin hovedret bestående af hørøget kalvebryst, grillet med røget malt-BBQ sauce, serveret med nye løg, ærter, kalvehjerte, ramsløg og hyldeblomst, samt en sauce på æblemost og brunet smør.

Ifølge flere dommere, var Mikkels hovedret dagens bedste servering (Foto: Henrik Freek)

Ifølge flere dommere, var Mikkels hovedret dagens bedste servering (Foto: Henrik Freek)

Sol over Gudhjems egen hjemmeside kan du se resten af retterne fra den meget vellykkede eftermiddag på havnen i Gudhjem, hvor vi blev forkælet med flot kogekunst og masser af madsnak.

Og Eksilsønderjyden måtte nøjes med en fiskefrikadelle!

Og Eksilsønderjyden måtte nøjes med en fiskefrikadelle!

Det var vinen…

Vi slutter lige af med vinderen Morten Falks nøgterne analyse af grunden til sin sejr. Falk var den eneste der havde medbragt lidt vin, til sine retter og med et glimt i øjet under et interview konstaterede han, at det var netop vinen der havde gjort udslaget – en vin, han beskrev som værende ”noget fransk og oxideret natur-noget, som jeg fik med fra restauranten”. ”Jeg er udlært på en kro i Vestjylland” fortsatte han ”og der ved vi, at vin virker!”.

Dagens vinder Morten Falk. Stort tillykke! (Foto: Torben Ager)

Dagens vinder Morten Falk. Stort tillykke! (Foto: Torben Ager)

Tak til Sol over Gudhjem for en brilliant tur – vi ses igen næste år!

Stik os en kommentar

Smid en kommentar