Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!
Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.
Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.
Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:
- Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
- Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
- Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 5 gram salt pr. 500 gram fars – ikke mere og ikke mindre!
- Du rører farsen for voldsomt sammen, hvilket resulterer i bastante frikadeller. Rør istedet alle ingredienserne hurtigt sammen med en grydeske
- Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 30 min. på køl for at være sikker.
Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:
Ingredienser
- 500 gram hakke svine og kalvefars - det er vigtigt det ikke er ren svinefars! Giver 10 store deller!
- 5 gram salt
- 2 økologiske æg
- 1,5 dl sødmælk
- 1 stort løg
- 0,5 dl danskvand
- 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
- 1 spsk. hvedemel
- 0,5 tsk. friskrevet muskat
- 0,5 tsk. allehånde
- Masser af friskkværnet peber
- Min. 100 gram smør
Sådan gør du
- Riv løget på et rivehjern
- Rør alle ingredienserne hurtigt sammen med en grydeske
- Lad farsen hvile 30 min i køleskab
- Frem med en stor pande, på blusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
- Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side
Video
Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…
Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!
Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?
Stik os en kommentar-
Hvorfor siger du halvanden g salt, når der står 5 g i opskriften
-
Ja… enhver kritik må være fordi msn ikke følger opskrif, men der er der jo mange der ikke gør, og det er fint nok, men då resultat også accepteres!
Tak for en dejlig opskrift der holder, selvom ja … udelader også krydderi ud over masser friskkværnet pepper og salt selvfølgelig :-)
Comments