Hvidvin til julemad? Fungerer det?
Overskriften stiller et ret godt spørgsmål – fungerer hvidvin og julemad egentlig sammen? Umiddelbart ville jeg sige klart nej – overhovedet ikke! Men man skal aldrig sige fra før man har testet vel? Normalt ville jeg lave den helt store julemenu med flæskesteg, brun sovs, rødkål og surt til – men en meget sjælden gang sker der faktisk det, at jeg bare ikke orker! There I said it! Hvad gør man så? Man laver en “ninja”….
Lavet i samarbejde med Jysk Vin
Inden vi når til “ninja” delen så lad os lige spole lidt tilbage til udgangspunktet. Jyskvin har tilsendt os en hvidvin, som de mener passer til julemad. De vil gerne have vores mening om det. Nu til “ninja’en”. Det er nemlig sådan, at jeg lige valgte at tage på Aalborg Streetfood for at teste denne del og valgte at besøge “Stegen og Dellen” og bestilte deres Burger med flæskesteg, brun sovs og hele molevitten!
Hvidvin og julemad? Have you gone mad?
No quite – vi synes bare det kunne være morsomt med et alternativ til julemaden. Så vi vil gerne udfordre jer lidt og hive jer væk fra den traditionelle rødvin med kraft og krop og over mod en hvidvin som har masser af sødme og syre – We dare you!
Det er muligt, at du nu tænker, at vi har tabt sutten, mistet forstanden og er på vej til koldbøttefabrikken – men tag det bare helt roligt. Nogle gange har vi bare lidt for meget tid, overskud og syne det er sjovt at eksperimentere lidt og derfor synes vi det kunne være sjovt at prøve noget helt nyt.
Hvorfor fungerer noget hvidvin til julemad?
Nu skal vi lige huske, at dette var et eksperiment som vi fandt ud af fungerede og det er bestemt ikke alt hvidvin der er egnet. Du skal finde en hvidvin som har høj restsødme og masser af syre. Omvendt duer det ikke hvis vinen er for sødmefuld eller har for meget syre. Den skal være i balance men også have krop og volume. Havde vi forsøgt med en knastør Chablis eller en fuldfed oversøisk fadlagret Chardonnay så var det blevet noget rod og slet ikke en succes.
Niederhäuser Kertz Riesling Feinherb 2017
Denne hvidvin har mere af det hele – mere sød og mere syre. Det er også årsagen til, at det faktisk fungerer når vi rammer denne tid. Duft af citrus, abrikos og marcipan – den slutter af med en god syre som gør, at den kan skære igennem den tunge mad og ”rense lidt ud”. Se afslutningen og den endelige dom her.
Tak til Smila for at medvirke – hun synes uden tvivl det var morsomt at være med! Du kan købe vinen Niederhäuser Kertz Riesling Feinherb 2017 hos Jysk Vin for 134 kr. hvis du tager 6 stk. det anbefaler vi, at du gør til juleaften for at prøve noget alternativt!
Glædelig jul!
Stik os en kommentar
Smid en kommentar