Hjemmelavet sprøde falafel med fladbrød
Hvor mange gange i dit liv har du stået ved den lokale kebal-grill og bedt om en falafel? Hvor mange gange har du tænkt over, at du rent faktisk er skabs-vegetar for en aften? Sikkert masser af gange ikke? På Gastromand vil vi godt erkende, at det nok er sket lidt for mange gange – og de fleste har noget været i en kæmpe-koger kl. 03.00 midt på Vesterbro, som dengang Familiefaren sneg sig på pop-up bar i Kødbyen en mandag – not a pretty sight dagen efter da…
Det overrasker dig nok ikke, at falafel kommer fra mellemøsten – men vidste du, at den egentlig kommer fra Palæstina? (Det gjorde vi heller ikke – men det vidste Google :-) Det er en stegt vegetarisk frikadelle som laves af enten kikærter eller hestebønner og krydres med persille og hvidløg. Det anses for nationalret både i Syrien, Libanon, Palæstina og Israel. På Gastromand hilser vi alle lande, religioner mere end velkomne og navnlig når de har opfundet lækre retter som denne!
I den vestlige verden har vi taget det til os som en del af den østlige grillbar – altså den hvor du får din kebab og shawarma. Den er ofte frituresteg og de fleste steder desværre ikke hjemmelavet. Men vi vil gerne så et slag for, at du utrolig nemt kan lave dem hjemme.
Ingredienser
- 1 løg
- 200 gram blomkål
- 1 tsk tahin Smag dig frem - hvis du laver en stor tsk bliver det voldsomt
- 1 fed hvidløg
- 1 dåse kikærter
- 1 bundt persille
- 1 bundt koriander
- 1 tsk. salt
- Masser af friskkværnet peber
- ½ tsk. spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 æg
- 2 spsk. rasp
- 0,5 dl olivenolie god oliven olive
Fladbrød- 4-6 stk.
- 3 dl mælk
- 25 gramgær
- 1 spsk sukker
- 2 spsk olivenolie
- 400 gram hvedemel
- 1 tsk salt
Mynte-dressing
- 1 bundt mynte
- 2 dl youghurt
- Saften af en hel lime
- Salt og peber
Chili-olie
- 15 Birdseye Chili
- 2 dl smagsneutral olie
Sådan gør du
- Skyl kikærterne. Lad vandet dryppe af, så de ikke er for våde.
- Jeg håber du har en Thermomix - det letter nemlig - ellers en foodprocessor eller blender.
- Tilsæt alle ingredienser og fyr den af til du har en ensartet fars.
- Til det på køl i 30 min - gerne 60 min.
- Nu har du nogle mulgheder.
- Du kan stege dem på panden - hvis det er vejen frem varmer du en pande op til middelsvag varme, tilsætter 3 spsk olie og steger dem 10 min på hver side. Her får du nogle letsprøde og bløde falafler.
- Bag falaflen i cirka 30 minutter ved 200 grader. Start med at pensle dem med olie. Efter 15 min vender du, pensler igen og giver dem 15 min mere. Her får du mere sprøde - men også lidt mere tørre falafler.
- I den gyldne brønd i ca. 4 minutter ved 180 grader varm olie. Her får du vildt sprøde falafler - men jeg synes måske det bliver lidt overkill - there I said it!
Fladbrød - 4 stk. (tykke)
- I alle tilfælde skal du scope dem med en ske og enten lave dem runde og flade eller aflange som jeg gjorde.
Fladbrød
- Lun mælken i en gryde eller i mikroovn, eller på din Thermomix - den skal være 37 grader eller sådan, at du ikke helt kan mærke den er varrm (lillefingervarm).
- Smuldr gæren og rør den ud i mælken i en røremaskine eller en skål sammen med sukker og olivenolie. Rør det godt sammen og lad det stå i 5 min - det giver gæren masser af liv.
- Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt eller rør på livet løs, til dejen er lækker blød og smidig - det kan sagtens tage 10-15 minutter. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
- Del dejen i 4 stykker og rul dem ud med en kagerulle så runde som muligt. Rul nu hvert stykke ud i en cirkel med en diameter på ca. 20 cm. på et meldækket bord. Sæt en pande med lidt olie over på middel varme - fordel evt. olien med lidt køkkenrulle, så det dækker hele panden i et tyndt lag. Steg fladbrødene på panden til de har taget farve - ikke for meget de skal nemlig ikke være sprøde.
Mynte-dressing
- Hak mynten fint og bland det sammen med resten - hvis du ikke er til helt syrlige dressinger, så hold igen med limen - smag det hele til og sæt det på køl i 30-45 min. Smagen er mynter sætter sig jo længere det står.
Chili-olie
- Hak dine chili og pas nu på med at røre dig selv i ansigtet eller andre steder lige efter - it burns!
- Varm olie og chilien langsomt op - det skal ikke koge, blot så lige så stille og trække smag.
- Efter 20 min kan du slukke og lade det trække færdig på et glas.
- Det bliver temmelig potent og giver et vildt godt kick i retten.
- Det burde kunne holde sig nogle uger.
Blomkål er ikke med i den oprindelig og du kan godt undlade det, men så skal du måske justere mængden af olie lidt.
Jeg valgte løsningen med panden, men tjek opskriften for flere alternativer – ovnen og naturligvis hvis du vil være rigtig grill-barsejer – Den Gyldne Brønd.
Det er utrolig nemt at lave sin egen chili-olie – denne er på “Birdseye” som er nogle små kraftkarle – du kan lige prøve at haspe en enkelt tørret – der er godt spark i dem.
Ja røget paprika er vildt lækkert og spicer lige retten lidt mere op. Normalt køber jeg kun Santa Maria når jeg er tvunget, da jeg synes der er lidt kommercielt og de har ikke særlig stort udvalg af økologi – men denne her holder altså.
Nu tænker du nok – hvorfor har han ikke åbnet de øl? Jo ser du – jeg drak ret meget i januar, februar – noget mere i marts da jeg var i Sydafrika og drak vin hver dag! Så drak jeg i april, maj, juni – lidt mere i juli og august for der var sommerferie. Forsatte i september for sommeren var lang – så kom vi til oktober, hvor jeg holdt lidt igen, men dog besøgte i alt 16 restauranter på en måned og så kom november og december som var helt slemme! Så jeg har nok overskredet sundhedsstyrelsens gode råd om max 14 genstande om ugen dagligt i perioder, så jeg holder igen frem til 20. januar hvor min kæreste fylder år – suck det? Ja mega! Er jeg ved at knække? Ohhh yes! Er det godt for mig – sikkert!
Mine fladbrød blev en kende for store – det var faktisk et uheld, men det endte med at fungere ret fint. Jeg vil takke Frk. Kræsen og Valdemarsro for inspiration – jeg har fusioneret deres opskrifter og tilføjet lidt hist og pist – velbekomme!
Stik os en kommentar-
Ser vildt lækkert ud! Men hvordan anvender du den røgede paprika – drysser du det bare over? Jeg har altid troet, at paprika skulle svitses for at få aroma og smag frem. Tak for svar på forhånd.
-
Rigtig fin opskrift, men som nævnt før i kommentare er den ikke helt autentisk opskriften her.Jeg har dog fundet en lignende opskrift, så man kan kombinere og blande efter eget ønske https://7opskrifter.dk/opskrift/original-falafel-opskrift/ – Den er så traditionel som den kan blive denne opskrift
-
Hej !
Har i anbefaling til drikkevarer til? Vin?
-
Hej Pernille – en lager øl eller IPA hvis du er til det – ellers en kraftig rødvin kunne også fungere ret godt… “Bootleg” herfra er et godt bud:
-
-
Har fået oplyst at man helst ikke må bruge kogte kikærter til falaffel, men skal bløde tørrede op. Går det fint med kogte? -
Jeg synes, at det er lidt svært at få dejen til at hænge sammen på panden :/ Ellers smager det prima, tilsatte lidt mayo i dressingen og blendede også krydderier og tomatpure i olie! Optursmad!!!-
Hej Line,
Man kan gøre den mere fast ved at tilføje mel, men jeg synes det er lidt synd. Jeg kan godt følge dig, de skal også vendes lidt forsigtigt og er din pande lidt slidt og har mistet sin “slip-let” effekt, så kan de også være svære at vende… Fedt det blev godt dog – mayo skader aldrig :-)
-
-
Lækkert – jeg havde dog håbet på opskriften var blevet fulgt af den klassiske chilisovs/olie fra div. Kebabsteder. Og en god tahindressibg er bestemt heller ikke af vejen!
Men mums!-
Tak Rasmus – det blev sgu også lækkert! Jeg tror nu de laver den på samme måde – dog med mindre potent chili – ellers så blender de nogle friske chili og tilsætter olie. Da jeg selv var på pizzaria engang så var det tomatsauce fra pizzaen, syltede jalapenos og en omgang knust chili – blender og så kørte det – det blev dog en chili-sauce og ikke den olie du snakker om!
Super tip med dressing – hvordan laver du den?
-
Kommentarer