Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

No Comments

VIN UDEN PIS: Italiensk (hvidvin) for begyndere

VIN UDEN PIS: Italiensk (hvidvin) for begyndere
Vinhjernen

Der kommer et tidspunkt i de fleste vindrikkeres liv, hvor man begynder at suge an anelse viden til sig. Og der risikerer man øjeblikkeligt at falde i vinsnob-grøften. Man begynder at kritisere sine venners vinglas, man slubrer karikeret hver eneste mundfuld og man benytter enhver lejlighed til at belemre sin omverden med de fragmenter af vinviden man har støvet op. Sådan helt ukritisk.

Således gik jeg i en fjern fortid rundt og fremførte påstanden: “Italienerne kan ikke lave hvidvin”. Bum, sådan. Et ret unuanceret syn på et stort og klassisk vinland, må man sige. Jeg kan ikke længere ihukomme, hvorfor jeg mente det, men jeg har måske fået en billig Frascati eller to for meget og efterfølgende skåret alle italienske hvidvine over en kam.

Jeg er i hvert fald blevet klogere, både på vin, Italien og vinsnobberi og siger hermed undskyld til jer, der måtte lægge øre til mit vinvrøvl dengang.

Selvfølgelig kan de lave hvidvin i Italien og selvom de billige frascati har givet både mig og andre fordomme om støvlelandets hvidvinskompetencer, så må det være slut nu. Italien har en mangfoldighed af druer, ofte ret lokale, som de laver masser af vine på. Så må du leve med, at det ikke er det sædvanlig bombardement af chardonnay og sauvignon blanc, men i stedet vermentino fra Sardinien eller vernaccia di San Gimignano fra Toscana. Altså, mundgodt, mere end mundret.

Vi kommer vidt omkring i testen, men desværre ikke forbi vine på arneisdruen i Piemonte, som ellers scorer højt på min personlige præference.  Men der er til gengæld sjove drueblends fra Gardasøen, knivskarp pinot bianco fra Alto Aldige, elegant chard fra Langhe og andre saftige sager til at hjælpe foråret godt på vej. Salute!

Italienske hvidvine

Monte del Fra Bonomo Sexaginta 2015

Pris: 199,- v.3 (normalpris 269,-)

Forhandler: Propperiet

Fyldig næse med duft af kvæde og hø. Cremet og tæt mund. Tung, velsmagende vin til fin fisk i fløde eller velmodnede oste.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Cantina Tramin Moriz Pinot Bianco 2017

Pris: 130,- v.6 (normalpris 170,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Blid næse med lys karamel og pære.  Saftig, spændstig og charmende mund i yderst drikkevenlig stil. Keep ’em coming.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Torre Dei Beati Pecorino “Giocheremo con i Fiori” 2017

Pris: 140,- v. 6 (normalpris 180)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Ret afdæmpet næse, men munden er umiddelbart læskende og let inden den sætter sig vedholdende i tungen. Flot vin på næsten afdød drue (pecorino).

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Elio Grasso Educato Langhe Chardonnay 2017

Pris:175,- v. 6 (normalpris 195,-)

Forhandler: Jysk Vin

Sart, floral næse, der dufter indbydende.  Munden er knastør og med noget mere pondus. Lille afsluttende bitterhed. Fin vin og elegant fortolkning af chardonnay.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Lucanto Trebbiano d´Abruzzo, Torre Raone 2017

Pris: 135,-

Forhandler: Noer&Kofod

Mild æbleduft og ikke så meget mere.  Mundet er saftig, grænsende til vandet, men det er drikkevenligt og rart.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Campo Argilla Lugana, I Campi 2017 [BEDST I TEST]

Pris: 170,-

Forhandler: Noer&Kofod

Herlig, næsten rieslingagtig næse med citrus og pære.  Munden har smæk på syren, blid sødme og masser af charme. Pleaservin af bedste skuffe.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Tenuta Corte Giacobbe Soave 2017 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 90,- v.6 (normalpris 120)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Lidt reduktiv næse med gran og hyld. Krydret og juicy mund med markant syrebid til sidst. Der er sgu meget vin for pengene, her.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Kasaura Trebbiano d’Abruzzo 2017

Pris: 59,95 v.6 (normalpris 85,-)

Forhandler: Jysk Vin

Testens billigste vin i et stærkt felt. Den leverer blid blomsternæse med pift af tændstik og en venlig mund med fin balance.  Til terrassedrankere og andet godtfolk.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Campo Vulcano Soave Classico, I Campi 2017

Pris: 185,-

Forhandler: Noer&Kofod

Næsen giver ikke meget af sig, men munden afslører en fyldig fætter. Krydret, cremet og harmonisk vin i den tunge ende. Til hønsefugle, havtaske og hummer.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Monte del Fra Colombara 2015

Pris: 149,95 v.3 (normalpris 199,-)

Forhandler: Propperiet

Ret udviklet og moden næse, ligeså munden. Petroleumsagtig som ældre riesling men bestemt ikke uden charme. Oplagt ostevin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Monte del Fra Cádel Magro 2016

Pris: 99,- v.3 (normalpris 139,-)

Forhandler: Propperiet

Finoagtig og æbleduftende næse. Lækker, sprød og knastør mund med god fylde. Ret fin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Submit a Comment