Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. juli 2019

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Gastromand anmelder: Enkelt

Gastromand anmelder: Enkelt
Fynboen

Enkle retter med få ingredienser er ofte vejen frem hvis du spørger mig. Gode sammensatte smage behøver sjældent at være særlig avancerede eller umulig at skabe.

Med titlen “Enkelt”, behøver man ikke den store fantasi for at regne ud hvad temaet er. Det er Yotam Ottolenghi som er manden bag denne kogebog som hylder store smagsoplevelser – helt enkelt. Yotam er ejeren bag flere populære restauranter i London. Han har også været gæstedommer i Masterchef Australien og så er dette ikke hans første kogebog.

Bogen er på 320 sider og indeholder 130 opskrifter på mange forskellige retter. Vi snakker grøntsager, fisk og kød, men også pasta, ris og nudler. Bogen favner altså bredt, så der er plads til variation og ikke mindst inspiration.

Hvad enten du mangler idéer til brunch, frokost eller aftensmaden, så er der noget at hente her.

 

Udseende og førstehåndsindtryk

Selve bogen virker solid og med lidt gods i. Den er jo også på 320 sider – vægten løber jo op. Forsiden er enkel. Der er illustreret en citron med forfatterens efternavn og titlen på bogen – ik’ så meget ballade der.

Indholdsfortegnelsen følger konceptet og er også simpelt sat op. Selvom man måske kan finde layoutet lidt kedeligt, så fungerer det. Det er nemt, hurtigt og overskueligt at finde frem til den sektion af bogen du ønsker at gå på opdagelse i.

Simpel indholdsfortegnelse.

Inden vi når til opskrifterne har man brudt bogstaverne i titlen (ENKELT) op i små afsnit for at give nogle overskrifter og gode råd omkring hvad det vil sige at lave enkel mad. F.eks. står bogstavet T for “ti ingredienser eller derunder”, og hvis man tænker over det, så har man sjældent brug for ti ingredienser for at lave en lækker velsmagende ret.

Opbygning, struktur og indhold

I modsætning til mange andre bøger vi har kigget i her på det seneste, så er dette meget mere en opskriftsbog. Er du typen som går efter de rå opskrifter og søger inspiration til din madlavning, så virker dette som et godt bud på en ny bog til din samling.

Selve opskrifterne virker ved første øjekast meget teksttunge, og jeg ville nok personligt have sat dem lidt anderledes op, men hvis man lige gider læse dem igennem inden man springer ud i det, så går det nok.

Opskrifterne kan godt virke lidt teksttunge. Det er heller ikke alle opskrifter hvor der er billede af retten på samme side.

Som sagt så har man leget lidt med titlen og brudt den ned i nogle emner, som omhandler filosofien bag enkel madlavning. Dette koncept går igen igennem alle opskifterne, hvor har farveinddelt de forskellige emner og illustreret dem med både farve og bogstav. På den måde viser f.eks, det blå E at det er en nem ret, for det blå E betyder “ekstra nemt til dovne dage”. En skæg detalje, som giver mening, når man lige vænner sig til det.

Lille detalje med farver og bogstaver, som illustrerer hvilken typer opskrift der er tale om.

Billeder

Bogen er fyldt med lyse og appetitlige billeder. Uden at jeg har talt dem alle, så virker det til at samtlige billeder er nogle som har forbindelse med de opskrifter du finder i bogen.

Bagt blomkål. Undervurderet…

Som sagt er billederne meget lyse, men de er også varierende i vinkel og underlag og baggrund, og det kan jeg godt lide. Alt i alt så er der ikke nogle billeder man tænker er malplacerede eller ikke hører til.

Dette billede burde gøre alle sultne.

Dommen

Selvom bogen her kom på gaden i slutningen af januar, så er den stadig højaktuel, og med et tema som enkelthed, så går sådan en kogebog her aldrig af mode. Enkelthed er jo altid noget man kan genbesøge og samle inspiration til sin madlavning.

Vi ender på 4 ud af 6 gastromænder. Bogen er helt klart over middel, men jeg kan ikke helt komme uden om at jeg synes opskrifterne er lidt kluntet opsat. Det er svært at danne sig et overblik uden at skulle læse tingene grundigt igennem.

Opskrifterne er dog gode, varierende og ikke mindst inspirerende – hvilket jeg synes er vigtigt i en kogebog. Så er det det du søger, så læg gerne en ekstra gastromand til bedømmelsen (så vi rammer 5). Jeg søger dog mere, hungrer efter mere. Noget der inspirerer yderligere eller giver mig mere baggrundsviden. 130 opskrifter er selvfølgelig en sjat, men glem ikke at bogen sammenlagt er på 320 sider, og dermed kunne man måske godt have fyldt lidt mere ind.

Billederne er som sagt gode, men er ikke nok til at give topkarakter, når jeg føler der mangler noget på andre områder. Ikke desto mindre er jeg fan af konceptet, og vil klart anbefale bogen til folk der savner lidt enkelthed og inspiration til deres madlavning – for det er der masser af i denne bog.

 

Fakta:
Forfatter:  Yotam Ottolenghi
Fotograf: Jonathan Lovekin
Vejl. pris: 349,95 kr.
Sideantal: 320 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Stik os en kommentar

Smid en kommentar