Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Sydafrika

VIN UDEN PIS: Sydafrika
Vinhjernen

Der er masser af god vin i Sydafrika. Det nævner jeg bare lige, hvis du nu skulle have glemt det. Måske køber du Spier-vine på tilbud i Brugsen, men der er altså mere at opdage derude.

Sydafrika er fx leveringsdygtig i skønne vine på cabernet sauvignon, som er landets mest dyrkede rødvinsdrue. Vinene rammer stilmæssigt imellem Bordeaux og Californien og de bedste af dem er fantastiske, når de får lidt alder. Landet har også sin egen nationaldrue, pinotage, som er en krydsning af pinot noir og cinsault fra 1925. Tanken var at forene det elegante fra pinot med det hårdføre fra cinsault, men druen viste sig at lave vine, der ikke minder om nogle af sine ophav. I lang tid fik vine på pinotage skyld for at lugte af afbrændt gummi, men uanset årsagen, ser det ud som om, det er ved at være slut med det. Men pudsigt, at der ikke er kommet pinotagevine ind til test.

FOTO: Groot Constantia

Der laves også en del vine på merlot og syrah og i de koldere regioner også pinot noir.

På hvidvinssiden er det chenin blanc, der er den store spiller. I Sydafrika kaldes den også for “steen” og bruges flittigt til både aromatiske hvidvine og brandy.  Yderligere hvidvinsdruer er colombard, sauvignon blanc og chardonnay, der især trives godt langs kysterne.

I alt er der over 100.000 hektar med vin og Sydafrika er verdens syvendestørste producent af vin. Det mest kendte område er formentlig Stellenbosch, der vel nok leverer landets bedste vine, men der er også Paarl, Constantia, Elgin, Walker Bay, Swartland og en håndfuld mere.

Den første sydafrikanske vin blev lavet i 1659, så der er efterhånden et vist erfaringsgrundlag. I 1880’erne lagde vinlusen phylloxera markerne øde, ligesom i Europa og derfra var det op på hesten igen. Men det var selvfølgelig først med ophævelsen af apartheid og etableringen med det internationale samfund, at sydafrikansk vin for alvor begyndte at udvikle sig. Det har den til gengæld gjort med succes, så nu må vi alle prøve at indhente det forsømte. Gesondheid!

Sydafrikanske vine

 

 

Fountain of Youth Sauvignon Blanc 2018

Pris: 120,- v. 6 (normalpris 150)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Næse i koldgæret stil og ikke alt for hysteriske træk fra sauvignon, men behersket duft af især stikkelsbær. Munden har god fylder og er nærmest cremet og smooth. Alsidig pleaservin og et rart bekendtskab.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Sounds of Silence Pinot Noir 2018

Pris: 150,- v.6 (normalpris 185)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Ren, rank og meget pinotsk næse med fin duft af næsten modne jordbær og peber. Munden er juicy med god bidefast syre, diminutiv sødme og pæn balance. Nydeligt, det hele.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Groot Constantia Gouverneurs Reserve 2015 [BEDST I TEST]

Pris: 250,-

Forhandler: Noer&Kofod

Yderst gavmild næse af Kæmpe Eskimo med modne solbær, choko og et pikant krydret pift af cigarkasse. Skøn mund med glatslebne tanniner og medium fylde. Superflot cabernet i sin bedste alder.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Rainbows End Mystical Corner Red Blend 2016 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 89,- v.6 (normalpris 99,-)

Forhandler: Jysk Vin

Let næse med tobak og røde bær. Saftig og behagelig mund. God pris. Beklager, at det hele lyder som et haiku-digt.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Rainbows End Estate Wine Limited Release Cabernet Franc 2015

Pris: 185,- v. 6 (normalpris 209)

Forhandler: Jysk Vin

Sexet næse med solbærblad og mint. Næsten vulgær, men det holder. Munden har kølig, mineralsk charme og det er ganske enkelt en møgcharmerende og vellavet vin. Cab franc for the win!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Grimont Cape Vintage 2016

Pris: 185,-

Forhandler: Noer&Kofod

Flot og meget aromatisk næse med røde bær. Munden er let med moderat sødme og lidt ru tanniner. Flot hedvin i lidt lettere stil end portvin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar