ANMELDELSE: Michelin Stars II – Nordic by Nature
Michelin Stars II – Nordic by Nature er netop blevet vist ved San Sebastian Film Festival. Og hvem er bedre til at anmelde en film, der kredser om restaurant KOKS end gastromændene, der lige er returneret fra Færørerne?
Restaurant KOKS har netop ”genvundet” sine to Michelin-stjerner ved den netop afholdte afsløring af Michelin – Nordic Guide 2021 og cementerer dermed sin position som en af nordens absolut bedste restauranter. En restauant der i den grad er rejsen til Færøerne værd.
Hvor Michelin Stars I – Tales from the Kitchen gav inblik i betydningen af Michelin stjernerne igennem 15 forskellige kokke, centrerer den svære toer sig om et land, en restaurant, og en fortælling. Filmen er instrueret af danske Rasmus Dinesen, der foruden en række gilm om gastronomi har instrueret Det forbudte landshold, og produceret af den selverklærede kulinariske ambassadør Kristian Brask Thomsen m.fl.
En verden af vand
”The Faroe Islands is 99% water and 1% land” – citatet star i menuen som vi fik udleveret på KOKS og bliver gentaget af Poul Andrias i filmens indledning.
Poul Andrias Ziska er filmens ubestridte hovedperson. Som en færøsk René Redzepi får vi at vide, at Poul Andrias Ziska er ”a bit crazy”.
Vi følger Poul fange fugle på vandet med et net for umiddelbart efter at knække nakken på dem. Vi ser dem samle Mallemuk-æg med livet som indsats. Det er jagten på de perfekte, lokale råvarer. Med andre ord, ligner og lyder det som noget vi set før – blot med en anden hovedperson.
Vi ser Poul Andrias anrette den store hestemusling, som vi netop har sat til livs og det tilfører en helt ny dimension til oplevelsen på KOKS at se de mange forberedelser og høre de mange tanker bag hver enkelt servering.
Michelinstars II indeholder naturligvis rigeligt med klassiske food-porn-sekvenser, hvor vi fx ser Poul slice brystet fra en Mallemuk. Eller anretningssessioner, som Netflix’ gastrobasker Chefs Table gjorde til allemandseje.
Vi følger restaurantchef og sommerlier Karin Visth imens hun er ude at sanke urter og blomster til udsmykning af den ydmyge restaurant.
Den Færøske idyl
Idyl er i det hele taget det altoverskyggende tema i filmens første 1/3 og netop som idyllen brydes og man tror resten af filmen skal handle om corona, nedlukning og økonomiske vanskeligheder, genetableres idyllen. Denfærøske idyl that is – hvor man slagter grindehvaler og får for rullende kameraer som det mest naturlige i verden.
”Its okay to eat a pig that has been living its whole life in a factory, but its not okay to eat a whale, that has been living free?” spørger Paul Andrias retorisk. Altimens man ser de store hvaler blive skåret op på kysten.
Filmens dramatiske højdepunkt og mest kontroversielle sekvens er dermed et tiltrængt perspektiv på årets store Seaspiracy, der fremstiller færingerne som de rene barbarer.
Det her er historien og kulturen som KOKS står på skuldrene af og som de på smukkeste vis formår at formidle til besøgende fra hele verden!
Michelin Stars II er ikke en spændingsfilm. Filmen Michelin Stars II er en ekstremt smuk film ikke mindst fordi Færøerne er et ekstraordinært smukt land. Filmen er spækket med smukke naturbilleder, de karakteristiske grønne toppe.
Du skal se Michelin Stars II – Nordic by Nature, hvis du aldrig har været på KOKS. Du skal se den, hvis du har været på KOKS. Du skal se den, hvis du har planer om at tage på KOKS.
Hvis du aldrig har været på KOKS får du lyst til at booke det første fly til Færøerne. Har du allerede spist på KOKS får du lyst til at gøre det samme.
Vi krydser fingre for at Michelin Stars II – Nordic by Nature rammer en dansk TV-kanal eller streamingtjeneste i nær fremtid.
Stik os en kommentar-
Hello, This is Paulo Pinto from Port wine institute, in Portugal.
Can oyu send me your e-mail, please?
I would like to send you and invitation on behalf of the IVDP.
Thanks -
Mullemak = Mallemuk
Det er skrevet forkert. Ellers en fremragende artikel :)
Comments