ÅRET DER GIK: 10 gastronomiske trends der gerne må dø i 2017
Vi skal til at sige farvel til endnu et storartet gastronomisk år, som for mit vedkommende har budt på rigelige mængder skørlevned og nær-romerske orgier. Jeg håber, naturligvis, at dit år har været nøjagtigt lige så anløbent som mit.
Når vi siger farvel til et år siger vi logisk vis også goddag til et nyt. Med alt hvad det måtte bibringe af kulinariske udskejelser og gastronomisk innovation. Og lad mig sige det med det samme; der er visse ting som vi, efter undertegnedes mening, bør sige farvel til, eller i hvert fald sætte en stopper for. Ikke fordi de nødvendigvis har været decideret rædselsfulde, men blot fordi, vi nu har været der, har skamredet den hest, presset citronen til sidste dråbe, find selv på flere.
For at det hele ikke skal være ren negativitet vil jeg også komme med mit bud, som nok, indrømmet, mere er udtryk for lønlige håb om, hvad 2017 skal bibringe os meget, meget mere af end hvad der rent faktisk kommer til at ske.
Nuvel. Lad os lægge hårdt ud med nej tak-listen i ikke prioriteret rækkefølge:
- Hverdags-italieneren: Jeg elsker det italienske køkken lige så meget som dig, men jeg kan også, uden at bruge Google-hjernen, komme i tanke om ti (10!) italienske hverdagsrestuaranter i København og på Frederiksberg alene, der alle sakser rundt i de samme 30 retter af nogenlunde samme kvalitet. Der er, i hele Piemontes historie, aldrig blevet serveret så meget Vitello Tonnato, som der er blevet i Danmark i løbet af de sidste 5 år. Lav den derhjemme, i stedet for at bruge flere restaurantpengene på det.
- Bipollen: Det eneste, der er nogenlunde spiseligt i, ved og omkring honningproduktionen er… honning. Ikke mere bipollenis, bipollenkager etc. Det er sundt, I get it. Men det smager stadig af tyndt, sødligt opkast.
- Brættet: Gider ikke betale overpris for jeres INCO-charcuteri, bare fordi det er rustikt anrettet. Og nu er vi er ved det…
- Ingen tallerken: …At servere på alt andet end en tallerken. I skal stoppe nu.
- Tacos: Det er en madpandekage, get over it. Jamen, den er lillebitte, Lars?! Og der er hot sauce på, Lars?! Og det er streetfood, Lars?! og alle der laver dem har tatoveringer og hue på, Lars?! Præcis.
- Perlehøne: Kalkunens pænere, lille kusine. Men stadig bare kalkunens pænere, lille kusine.
- Alt med matchasmag: Gider ikke engang begrunde det.
- Dansk gin: Det virker som om, at alle hipstere, med respekt for sig selv, har pansat deres vintagemotorcykler for et gin-distilleri.
- Dekonstrueret alting: Det var irriterende i 2007. Det har ikke ændret sig. Den bunke smuldrede kiks, ostecreme og syltetøj er ikke en dekonstrueret cheesecake – du er bare doven.
- Juicemenuer: Jeg kender ingen gravide, afholdsmennesker etc. der ikke hellere vil have en cola.
Listen har flere boblere: Restauranter med husnummer, ä og ö i navnet. Burgeren, der simpelthen ikke vil dø, chiafrø(den er helt sikkert med på listen næste år), Chili Klaus, ramen(den er HELT sikkert også med næste år) og så videre, og så videre..
Gastromændene og undertegnede vil som sædvanligt gerne høre jeres.
Godt kulinarisk nytår til jer alle.
Stik os en kommentar
-
@ Morten – Hvis du tror, jeg moraliserer, så tager du fejl. Men er man utilfreds med maden på restauranter, giver det mening at lave den selv. Det er billigere, og man ved, hvad der er i. Desuden læser jeg slet ikke Politiken (holder tre andre aviser!). Jeg er bare så gammel, at man ikke kunne købe alle de færdigvarer, da jeg voksede op. Derfor har jeg lært at lave mad, bage og sylte – og for mig er det vigtigere, hvordan jeg lever mellem nytår og jul end mellem jul og nytår.
PS Jeg behøver ikke at fortælle, at leverpostejen er hjemmelavet og ikke fra Stryhn – det kan man smage …
-
Jeg synes i virkeligheden det er et utroligt kedeligt spørgsmål du stiller os Lars. Det er så nemt at smide grimme ord efter koncepter eller trends der ikke stemmer overens med ens egen verden. Var der ikke mere formål i at spørge hvad vi gerne vil se mere af, eller som vi synes manglede i 2016?
-
FERMENTERET MAD – det er gæret mad og det er KLAMT
Kommentarer