Nytårsbattle: Appetizer – Tatar af Walisisk Lammefilet
- Aarhusianeren
- Den 29. december 2016
- https://gastromand.dk
Tartar vinder stadig større og større indpas på de danske restauranter, og derfor har jeg valgt tartar som ret – men for ikke bare at lave noget klassisk tartar, og da vi har med lam at gøre, er opskriften her inspireret af et besøg på mellemøst restauranten, Tusk, i Portland.
Mellemøsten er traditionelt set kendt for at spise lam, og selve retten er inspireret den mellemøstlige ret med råt lam, Kibbe Naya. Tatar er den ultimative manderet – vi skal tilbage til den tid, hvor en mand gik på jagt og brugte sit instinkt. En tatar med et twist her lavet som lam er en vinderret fordi den er ren og enkel – den krydrede smag kommer fra tilbehøret og det sprøde element skaber helhed!
Appetizer – Tatar af Walisisk Lammefilet
Ingredienser
Gurkemejeyoghurt
- 200 g Labneh drænet yoghurt eller græsk inspireret yoghurt
- 1 tsk. gurkemeje
- 2 fed hakket hvidløg
- Saften af en halv citron
- ½ tsk. spidskommen
- Et par gode vrid friskkværnet sort peber
- Et drys salt
- 1 spsk. god olivenolie
Lammetatar
- 100 g walisisk lammefilet pr. person
- 1 æble
- 1 fennikel
- 4 små radiser
- 1 kålrabi
- 1 lille rødløg
- En lille kvist kørvel
- En lille kvist estragon
- En lille kvist persille
- En lille håndfuld mynte
- En lille håndfuld skovsyre
- Citronsaft
- Olivenolie
- Salt
Chips
- 1 pastinak
- 1 jordskok
- 1 kartoffel
- Olie til fritering fx solsikke olie
Til servering
- Frisk frisee salat
Sådan gør du
Gurkemejeyoghurt (laves gerne dagen før)
- Yoghurten krydres temmelig aggressivt med krydderierne og røres godt rundt.
- Det smager virkelig stærk i starten, og det anbefales at lade yoghurten hvile en dag for at lade smagende trække ud. Herved bliver mere harmonisk.
Lammetatar
- Rens lam for enhver fedt og sener.
- Hak eller skrab lammekødet fint.
- Rens og hak grøntsagerne fint.
- Tilsæt hakkede urter (du behøver ikke dem alle, vælg dine favoriter).
- Smag til med citronsaft, olivenolie og salt.
Chips
- Varm olien op til 160 °C - har du en friture, så brug den. Ellers tager du bare en gryde.
- Rens grønsagerne og skær dem i tynde skiver, gerne på mandolin.
- Læg skiverne i olie til det tager farve
Anretningen
Anret tataren på tallerkenen, evt. i udstikker cirkel, hvis du vi have den til at stå skarpt – ellers læg en rustik klat på tallerkenen. Gurkemejeyoghurten sættes enten som en stor klat, eller mindre klatter af forskellig størrelse – du bestemmer. Pynt med chips og frisk frisee salat. Velbekomme.
Følg med i dagene op til nytårsaften, når de øvrige gastromænd giver deres bud på årets sidste hovedret.
Gastromands nytårsbattle er blevet til i samarbejde med Walisisk lam
Stik os en kommentarRelaterede indlæg
Nytårsmenu-snack: Natlægens Dyremad 28. december 2019 | Aarhusianeren
De 5 bedste takeaway-nytårsmenuer i Aarhus og København... 5. december 2014 | Webmasteren
-
april 16, 2019
Beregn 100g kød pr mand, tilbehøret som beskrevet tænker jeg dækker en 2-4 personer – det er lige en smagssag, hvor meget af det grønne folk er til :)
-
januar 11, 2017
mumimorDet skal bare prøves! Jeg smagte lammetrtar første gange hjemme hos Katrine Klinken – forfatter til bogen om tatar https://www.saxo.com/dk/tatar_katrine-klinken_indbundet_9788776954017
og det var sygt godt. Glæder mig til at prøve din version..
Smid en kommentar
Lidt godt til maven
- Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!
- Brændende Kærlighed – opskriften på lykke
- Bøf Stroganoff à la Gastromand
- Grydestegt Kylling med “Skilt sovs” og råsyltede agurker
- Hasselbagte kartofler – super sprøde og møre kartofler
- Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser
- Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
- Kartoffelmos – fed og cremet
- Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
- Millionbøf – opskriften på den klassiske, danske udgave af Bolognese
- Pariserbøf – den ultimative frokostret!
- Æggekage med bacon – den gammeldags opskrift
Kommentarer