Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. december 2018

Scroll to top

Top

96 kommentarer

Weekendtesten: Tefal Actifry Family

Weekendtesten: Tefal Actifry Family
Familiefaren

Sjældent har Familiefaren været så skeptisk! Pommes frites og andet velegnet grillbars lignende mad med blot en spiseskefuld olie? Yeah right! Når den slags modedrevet gear rammer markedet er det naturligvis spændende at få lov til at teste om de nu også holder, hvad de lover. Whiteaway har stillet maskinen til rådighed: Lets put Tefal ActiFry to the test!

 

Det ser sgu lidt familie-agtigt ud det her, passer nok meget godt til mig...

Det ser sgu lidt familie-agtigt ud det her, passer nok meget godt til mig…

Udseende og førstehåndsindtryk

Inden vi starter må vi nok hellere lige kridtet banen op for denne lille varmluftsovn, for det er dybest set hvad det er. Den er elektrisk og lynhurtig til at blive varm. Den har indbygget palet, som stille og roligt roterer og vender indholdet uden at smadre det – medmindre man som mig lige finder på at teste på et par frosne forårsruller – not a good idea. Selv om den bliver varm nok til at olien koger kan du ikke brænde dig på den udvendige side.

 

Tefal Actifry Family...

Tefal Actifry Family…

Materialevalg og kvalitet

Den virker temmelig robust og består af hærdet plastik samt en udtagelig gryde med teflon-belægning, som man nemt kan klikke op og løfte ud i et håndtag. Den har kun 3 knapper – start/stop, plus/minus til indstilling af tiden og en knap til at åbne gryden. Den stopper automatisk når tiden er gået og alt kan du rolig hamre i opvaskemaskinen.

"Overdelen" kan let tages op og ud når dine pommes er done...

“Overdelen” kan let tages op og ud når dine pommes er done…

3 knapper og et smiley...

3 knapper og et smiley…

 

Rengøring foregår utrolig let, da olie ikke rigtig sætter sig, som man oplever ved en frituregryde. Den er hurtige lige at vaske af eller smide i opvaskeren. Jeg blevet spurgt rigtig mange gange om den lugter, da de fleste nok forventer det er tilfældet og svaret er nej – på ingen måde, hvilket er ret godt gået.

 

Testen

Pommes frites i alle mulige forskellige afskygninger er blevet testet og testet og testet. Jeg har valgt at indkøbe forskellige variationer lige fra de helt billige fra frost over økologiske, til de hjemmelavede og diverse rodfrugter. Det tager ca. 40 minutter at lave 1 kg. pommes, og det er sådan set ligemeget hvilke du vælger at smide deri. Der skal bruges ca. 1½ spiseskefuld olie – det er i hvert fald hvad jeg vil mene måleskeen indeholder. Det hældes blot rundt i bunden af gryden. Jeg har brugt solsikkeolie og rapsolie som bør være de bedste, ellers har jeg faktisk også forsøgt med klaret smør og kokosolie – alle fungerer glimrende. Resultatet er stort set det samme – du får nogle sprøde pommes frites, som lægger sig et sted mellem ovn-pomfritter og the real thing fra den gyldne brønd.

 

Rodfrugter...

Rodfrugter…

Øko-pommes ind the making...

Øko-pommes ind the making…

Kartofelbåde...

Kartofelbåde…

Det ser da rigtigt ud...

Det ser da rigtigt ud…

 

Dommen

Jeg er ikke meget for det, men må indrømme at Actifry fungerer glimrende. Madnørder vil nok stemple den som en “wanna-be frituregryde” og det er det et eller andet sted nok også. Som den Familiefar jeg jo er, så forstår jeg faktisk godt meningen og behovet, det er nemt og fornuftigt alternativ til friture. Om det så rent faktisk er så meget sundere ved jeg ikke helt, men fakta er jo, at der ikke varmes 3 liter olie op til 180 grader – og med tre små børn er det ikke en uvæsentlig faktor.

Maskinen er enkel at betjene og faktisk idiot-sikker, den passer sig selv ved den selvkørende rotation, så det er en hjælp i køkkenet hvis du fx som mig er alene hjemme med børnene. Den er hurtig at rengøre hvilket også er et stort plus og så lugter den overhovedet ikke. Prisen ligger på ca. 1399,- hvilket jo er en sjat penge. Du kan investere i lillebror som rummer 1 liter til ca. 1000,- som er lidt mere overkommelig. Til sidst kan den også fås i stort, hvilket jo trækker op her i Gastromands univers – bum!

Alt i alt er det et kvalitets produkt, som du roligt kan investere i. Vi kan ikke komme helt op og klinge på skalaen, da vi ikke har den helt rigtige “Gastromand-karakter”, men det betyder bestemt ikke, at vi ikke kan se ideen og meningen bag det.

Hvad synes du om Actifry og ligende produkter? Skal man holde sig til the real thing eller har disse pseudo-produkter en berettigelse? 

Fakta
Timerfunktion
Slukker automatisk ved endt tilberedning
Op til 1,5 kg kartofler
Forsigtig omrøring takket være den indbyggede palet
Alle udtagelige dele tåler opvaskemaskine
1450 watt
Se mere her

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kommentarer

  1. Jens

    Kan man lave Boneless chicken wings i den?? ´For så er den lige pludselig voldsomt interresant da jeg laver det hver søndag til NFL… en lille onsdags udfordring :-D

    • Uden at have testet lige netop “Boneless chicken wings” så vil jeg sige ja, den vender dem jo bare roligt, og de er små, så de bliver ikke splittet af! Hit it!

  2. Spillekant

    Ahh det bliver jo nok ikke helt det samme som triple cooked pommes frites Heston style, men selvfølgelig noget nemmere.
    Det kræver vel også at de produkter man hælder i den hænger ret godt sammen – frosne rösti går måske fint, men laver man dem selv bliver det usikkert.
    Friturestegt camembert er vist strictly no go ;-)

    God weekend eder alle!

    • Næppe – men det er heller ikke helt meningen med denne fætter – du skal nok se den som en fraviger fra den gyldne brønd, hvis du er typen som skal have dine fritter et par gange om ugen, så er det et godt alternativt – ikke at en Gastromand går simpelt meget op i den slags – vi bruger “The Jedi-mind-trick” når vi skal tabe os (ahmen!)… Og tak lige over da!

  3. Jacob Haag

    Let at anvende og rengøre….. Tjek
    Børnesikker… Tjek
    Men hvad med smag og tørhed som ovnfritter næsten altid har problemer med?

    • Hej Jacob – nu er jeg lidt i tvivl om hvorvidt du konstaterer eller spørger – jeg gætter på sidste. Jeg har ikke oplevet, at de virker tørre, som ovn fritter typisk bliver – slet ikke, det kan jo altid løses med noget ekstra olie – fx bare dobbelt op! Har du prøvet det…

  4. Vejby-grønlænderen

    Nej, det VAR et spørgsmål. Og nej jeg har aldrig prøvet maskinen selv, selvom den har været på markedet i en del år mener jeg. Den er jo ikke helt billig i forhold til både en friture og andre husholdningsmaskiner.
    Jeg forestillede mig bare at det var svært (hvis ikke umuligt) at genskabe den sprøde, lidt fedtede og lækre konsistens frituren giver med 1½ skefuld olie. Men som du siger kan man måske bare tilføje lidt mere olie til man er tilfreds med resultatet. Men det kan man jo også bare gøre i ovnen.

    Ellers en god og grundig test du har lavet, men manglede bare lidt af din personlige oplevelse af “gastro-oplevelsen” af det færdige produkt.

    • Jamen modtaget – og så er jeg også med. Det er ikke det samme som den gyldne brønd, og det bliver det nok aldrig, men som jeg skriver lidt en mellemting. Jeg tror du vil blive positivt overrasket over resultatet, for det er faktisk ret godt. Den “indkapsler” olie-dampen hvilket gør, at kartoflerne faktisk bliver sprøde – så hvis du hyppigt er tilhænger af den slags, og gerne vil sparre lidt på transfedtsyren, så ville jeg nok slå til :-) Den klinger jo ikke helt oppe på GM-Skalaen, da den dybest set mangler lidt “mande-karakter” hvilket også er årsagen til karakteren, men dermed ikke sagt, at produktet ikke leverer hvad det lover, for det gør det.

      Håber det hjalp lidt, ellers så smider du bare en kommentar mere!

  5. Vejby-grønlænderen

    (nu med nyt brugernavn) Hilsen Jacob

  6. Thorup

    Hey. Jeg har haft ActriFry i en del år nu – sort set siden den kom på markedet og jeg må sige at jeg er meget tilfreds med den. Som der nævnes erstatter den naturligvis ikke frituren, men da jeg helst springer den del over, er ActiFry et fantastisk produkt. Hjemmelavede kartoffelbåde og lignende har aldrig været bedre. Alle er stegt ens, man skal ikke tænke på at vende dem og smagen og sprødheden sidder lige i skabet. Den kan også anbefales til frosne indbagte løgringe, rejer og blæksprutteringe. De bliver også helt sprøde og perfekte hver gang.
    Eneste minus for mig er at jeg købte den første med en kapacitet på 1 kg og det er lige lidt nok, når man skal have gæster ;-)

    • Det lyder til vi er rimelige enige Thorup, jeg må sige, at jeg bruger den mere og mere – men som Gastromand skammer jeg mig dog lidt hver gang, man skal jo helst sværge til den gyldne brønd :-) jeg kan godt følge dig med kapaciteten, jeg har lige lidt ekstra, hvilket passer ganske fint…

  7. mumimor

    Hej med jer. Jeg har ønsket mig en actifry i lang tid, efter at David Lebovitz anbefalede den. Men den er meget dyr. Nu er den lille model i Bilka til under 700 kr, og jeg har købt den og prøvet den med pomfrit-skårne kartofler og olivenolie i dag. Den lever op til mine forventninger. Det er virkelig nemt, hele vejen igennem. Man kan fokusere på de andre retter og sikkerheden er i top. Tit orker jeg ikke pommes frites fordi jeg ikke rigtig kan tænke på andet når jeg laver dem, og omvendt er det ikke altid ovn-kartofler er det rigtige. Det eneste problem er, at fordi kartoflerne er så tørre, vil saltet ikke rigtig sidde fast.
    Vil prøve igen med kartoffelbåde, rosmarin, og lidt mere end en skefuld andefedt i morgen.

  8. Hej Mumi, helt enig – nu kan jeg jo godt blive lidt nervøs når den roses af en kvinde, den skulle jo gerne være maskulin :-) Høhøhø – nej spøg til side, din sidste kommentar med andefedt er for fed – thumps op og hatten af, det må du lige vende tilbage med en kommentar mere på, det er jeg spændt på! Igen helt enig, det er præcis hvad jeg mener med, at det er lidt en mellemting mellem ovn og den gyldne brønd!

  9. Mikael Dam

    jeg har lige indvisteret i en, den er fantastisk. Fritterne bliver ikke tørre i den

  10. mumimor

    De blev helt, helt fantastiske med andefedt (og altså lidt mere end en skefuld, men ikke meget) Ikke til at skelne fra den ægte vare.

    PS – min er sort. Meget maskulin. Det kan være den skal have et mandenavn “acti-Frede”, for eksempel.

    • Fantastisk med “Acti-Frede” da :-) Den er vi med på – lavede pommes med ande-fedt deri igår, det holder – godt tip!

  11. Kenn

    I min vejledning til min ny indkøbte Actifry essential står der at der IKKE skal olie i når jeg skal lave Frosne Pomfrites,kan det passe.

  12. Jeg er vild med Chicken wings, men vil gerne have et alternativ til ovnen, så hvad er jeres erfaringer med det? Bliver de sprøde (a’la MC Donalds, som jeg må indrømme jeg synes er OK), noget jeg synes kniber i ovnen?

    • Nu besøger vi jo meget sjældent McDonalds vi er mere til Burger King Jørn :-) men det er en mellemting, og du skal ramme det ret præcist med tiden,ca. 40 minutter for de frosne med et kg – men det er ikke friture pommes du får – det er en god mellemting. Hvis vi nu lige lader som om, at vi Gastromænd ikke smider alt i frituren, så vil jeg godt inddømme, at den sviner mindre og lugter mindre og er lettere at rengøre – men igen – det kommer an på hvad man vil have…

  13. Skidt med fritter, det er jeg ikke så vild med. Det er mere chicken wings og evt. nuggets jeg er interesseret i. Det er jo en del penge at spendere, hvis den alligevel kommer til at stå i skabet det meste af tiden.

    • Jeg må melde pas Jørn – måske er der nogle derude som har prøvet – ellers så lyder det da til at være en lille tester til weekenden, hvis jeg når det skal jeg nok poste et svar!

  14. Lyder godt, jeg venter og ser om der skulle være tilbud på den til Januar “udsalget”. :-)

    • Gode ide Jørn! Prisen er også lidt høj for den store model…

  15. Vi har haft en Tefal Actifry Family i ca. et halvt år og er meget tilfredse med den.
    Den bliver brugt 3-4 gange hver uge til især pomfritter og kylling kød. Vi bruger normalt almindelige pomfritter direkte fra fryseren. Vi tilsætter IKKE olie til de frosne pomfritter. Vi følger slavisk den lille bog som medfølger.
    Skålen og krogen bliver vasket op i opvaskemaskine.
    Det eneste minus vi kan finde er at nu har vi en ting mere der fylder på køkkenbordet :-)
    Mvh. Henrik fra http://mettesshop.dk

    • Hej Henrik – hyggelig lille shop du har eller din kone måske :-) Jeg må faktisk tilstå, at jeg ikke har læst manualen, det gør mand jo ikke og alt det der – men jeg blaster godt nok bare olie over de frosne pommes – det fungerer ganske fint… hvad gør du?

      • Hej Familiefaren.

        Vi tager de frosne pomfritter direkte fra fryseren og putter dem i “den sorte gryde”. :-)
        Sætter timeren på 30-32 min., alt afhængig af mængden…
        Putter dem på tallerknerne og putter lidt salt på.

        :-)

        Mvh. Henrik

        God jul og godt nytår til alle :-)

        • Sådan, jamen vi må nok hellere prøve ugen olie så! Tak for det…

  16. nielsen

    Jeg har lige slidt den første actifry op efter tre år ,jeg bruger den til pommes frites med en lille smule olie, man får de mest fantastiske kyllingelår med lidt olie og krydderier, jeg bruger den til grønsager , mørbradbøffer , jeg har lavet snd i den til jul jeg skærer det ud i mindre stykker,indbragte rejer osv , og et ppar enkelte desserter. man skal bare bruge sin fantasi .

    • Ja hold da op Nielsen – dessert er sgu noget tricky i sådan en fætter, men fedt du kaster dig ud i det – hvilken desserter er overhovedet muligt?

  17. Nielsen

    Jeg bruger for det meste æbler og pære da de ikke er for bløde i konsistens. Jeg skære æbler ud i enten både eller lidt tykke skiver, bruger lidt kokosolie og nu kan jeg godt lide enten med kanel eller brun farin, jeg tilsætter hakket nødder og vaniljecreme inden jeg servere. Med pære gør det lidt ligesom med æbler, jeg bruger nogle gange lidt likør til at give lidt smag,og server evt med hjemmelavet is. Jeg har også prøvet den medfølgende opskrift med banan kakao og filodej. Det er bare at prøve sig frem. Jeg er meget glad for actifry,det er bare at prøve sig frem.

    • Det må jeg sige Nielsen, det er da godt gået, jeg havde slet ikke tænkt, at det var muligt, men det må nok hellere prøve af – tak for god inspiration!

  18. Jeg må sige jeg bliver mere og mere hooked på at få en, men kan det passe at f.eks fritter, kartoffelbåde etc, skal køre næsten en time for at lave en portion? Jeg mener, hvis en’ portion ikke er nok til familien, så er det skisme lang tid at skulle vente på næste portion. :-)

    • Hej Jørn, jeg plejer at smide ca. 1 kg i og det tager 40-42 minutter for at de er perfekte til mig, jeg foretrækker dem noget brankede, ikke brændt, men deroppe af, så du kan nok godt få dem færdige på ca. 35 minutter. Den rummer jo 1,5 kg, og så tager det ca. 45-50 minutter for de er helt done, så jo hvis I skal have mere end det, så er du på den, men 1,5 kg. pommes burde vel også række til en familien på 4 – antaget at I ikke er flere?

  19. Jeg er single :-) Så der er nok i en portion til mig, jeg tænkte bare mere generelt at det åbenbart tager lidt længere at tilberede f.eks fritter i actifryen end i en alm. frituregryde. Nu har jeg ihvertilfald købt en 1,2 kg og venter bare på at den kommer med posten, og SÅ skal der eksperimenteres så jeg nok bliver træt af “friture” mad bagefter :-)

    • Sådan Jørn, muligvis er den hurtigere end det store model – det må tiden vise, god fornøjelse med den!

  20. Noobien

    her er lidt inspiration til flere opskrifter:

    http://tefalactifry.dk/

  21. Så kom den endelig, og blev straks afprøvet (efter at være vasket først), og det gik ud over nogle ferske kylling nuggets (ja ja, man skal jo starte et sted :-) ) og resultatet…. Hmmm de fik ca 21 min.Uden tilsat olie som der står i den brugs anvisning der følger med. og blev også gennem stegte og sprøde, men ikke så brune som jeg havde håbet på. Det er nok bare at prøve sig frem til man finder den rette tid og næste gang prøver jeg med lidt olie for at se om det giver mere kulør. I morgen skal der prøves med hotwings fra fryseren, så må jeg se hvordan det bliver. Men jeg tror nok at den vil blive flittigt brugt, især her i begyndelsen og til kr 999, så er det jo ikke så galt. :-) Det eneste der overraskede mig var størrelsen, uha, den er godt nok stor og svært at finde plads til i køkken skabet, så der skal nok laves en fast plads til den på køkken bordet i stedet for. :-)

  22. LejfM

    nu har jeg købt en brugt en 1½ l , men der var ikke nogen opskrift bog med … er der nogen der har set den på nettet ?

    /LejfM

  23. Anders S.

    Hej med jer
    Læste et sted på nettet om en som betragtede den som en lille varmluftovn. Det skulle selvfølgelig afprøves på frosne rundstykker i alle afskygninger. Helt fantastisk. 4 frosne brød i, og timeren på 11 minutter så var de klar og mindst lige så gode som fra ovnen.
    Ellers bruger vi den meget til alle afskygninger af kartofler. Prøv at tage små kartofler, put i en frysepose og hæld lidt olie ved, drys med godt med chilli pulver og timian og ryst posen så det hele blandes. Hæld over i actifry,en og giv dem 35 minutter. Mums.
    Var der nogen der fik testet de der chicken wings?

  24. Anders S.

    PS. Glemte lige at skrive at krogen selvfølgelig skal op når man laver rundstykker

    • Hehe – ellers bliver de måske lidt ødelagte? Vi er sgu efterhånden ved at have godt med kreative indspark – nu tror jeg ikke Tefal ville gå med til det, men det kunne da være sjovt med en konkurrence om den mest kreative tilberedning…

  25. Vivian Ramsdahl

    Spørgsmål: tror du man kan lave friske fiskefiletter i den?
    Påtænker meget at købe een til erstatning for frituregryden.

    • Hej Vivian – dejligt navn i øvrigt – var det ikke navnet på Julia Roberts karakter i Pretty Woman? :-) Hvis du tager dimsen, som drejer rundt, så vil jeg mene det er muligt…

  26. Maria

    Vi har også den store actifry family og har brugt den et par år efterhånden. Der er lavet mange pommes og rodfrugter i den, men hittet lige nu er koldhævede boller. Ganske alm koldhævet dej af den klæbrige slags, der tager 5 min at rode sammen og hygger sig i køleskabet natten over. Når der skal bages varmer jeg actifryen op i 1-2 min, det giver bedste bund på bollen, så klatter jeg 6 boller op i med et par skeer og 12 min senere er der de lækreste boller. jeg flytter lidt på bollerne når de er halvvejs i bagning, for at få en jævn kulør. Jeg bager selvfølgeligt i gryden uden rørearmen. Det er nemt og lækkert og friskbagte boller fra køleskab til bord på 12-14 min.

    • Hej Maria – det er godt nok blevet helt vildt hvad der kommer af alternativt bud til bruge af vores lille maskinen – det er faktisk inspirerende – men bliver det ikke noget værre rod med maskinen bagefter?

  27. Trine

    Har lige brugt min til at fremstille de lækreste croutoner.
    Bruger den en del til opvarming af raster, har haft meget glæde af deres app. opskrifterne er nemme at gå til og gode til at give inspiration.

  28. Anja

    Min første er slidt op efter 1 1/2 år, men jeg har trods alt været meget tilfreds med den. Den er fantastisk til stegt flæsk, hvis ikke man lige gider at starte grillen op og vil slippe for en beskidt ovn. Rørevingen er på imens.

    • Nu begynder det at ligne noget Anja – og hermed er fredagens middag lige planlagt – tak for det!

      • Anja

        Det kan i hvert fald også anbefales :-)

  29. Karin

    Fantastisk side, denne her..
    Har haft min actifry i lidt over et år nu, og jeg har endelig fundet ud af at den kan bruges til meget mere end Pommes Frites. I morgen skal den lave gullash og tirsdag skal den bruges til boller. Det er en fantastisk maskine, og den bedste julegave jeg nogensinde har fået.

  30. Mette Fog Jacobsen

    Sikke mange interessante ting, den maskine dog kan lave!

    Jeg skal lave en tapas-aften, og der tænkte jeg. bl.a. på “patatas bravas” og “croquetas” med diverse fyld (dybest set bechamelsovs med f.eks. krabbe eller jamon serrano, som bliver formet, dyppet i mel, æg og rasp og så friturestegt. Kan vidundermaskinen mon det? Og hvor lang tid vil det mon tage?.

    Og lidt i samme boldgade: Kan man lave “dejen” til croquetas i forvejen – og så vente med friturestegningen. Det har ikke noget med maskinen at gøre – men bare generelt.

    Mange hilsner – og tak for en god side
    Mette

    • Hej Mette, jeg ved, at du kan vente med at lave dejen, det har jeg nemlig selv gjort – ingen problemer der!

Smid en kommentar