Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

247 kommentarer

Hjemmelavet bearnaise sauce – en idiotsikker opskrift!

Hjemmelavet bearnaise sauce – en idiotsikker opskrift!
Webmasteren
Verdens bedste sauce

Bearnaise er hipt og moderne igen og det er den perfekte følgesvend til en go’ bøf på en kold fredag:) Men pas på – når først du har lavet din egen bearnaise, vender du ALDRIG tilbage til Knorr, Jensen’s og de andre E-numre-drenge!

Det bliver ikke bedre…

Når nu Familiefar ikke kan få fedtet sig færdig til at få skrevet hvor usandsynligt nemt det er at lave sin egen bearnaise, må jeg jo så endnu en gang trænge ind på hans territorie (han skal helt sikkert nok komme med kommentarer) og det er således endnu en brødrene Price opskrift, der har været igennem det ubamhjertige køkken i AA. Opskriften er som følger, forkortet og tilføjet mine ydmyge kommentarer.

Og husk så:

  1. En bearnaise skiller, hvis den kommer over 60 grader
  2. Bearnaise skal laves umiddelbart før servering – det er en klassisk rookie mistake at lade den færdige bearnaise sauce stå på blusset i en varm gryde, hvorved den også vil skille

Prøv også: Hjemmelavet mayonaise

Here we go:

Hjemmelavet Bearnaise Sauce

Verdens bedste sauce
4.24 fra 81 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Sauce
Køkken: Fransk
Antal: 3 -4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 250 g Smør Jo bedre smør, jo bedre bearnaise sauce
  • 3-4 Spiseskefulde god hvidvinseddike
  • 3-4 Spiseskefulde hvidvin Kan erstattes med vand
  • 1-2 Skalotteløg
  • 1 bundt estragon eller 2 spsk. tørret – skal det laves fra bunden spenderer du 15 spir på frisk estragon
  • 1 Lille håndfuld kørvel – kan evt. udelades
  • 3-4 Æggeblommer
  • Evt. lidt citronsaft, hvis du foretrækker din bearnaise SYRLIG!
  • Salt
  • Hvid peber Har du ikke hvid peber, bruger du bare sort
  • Cayenne peber

Sådan gør du

Klaret smør

  • Klar smørret ved langsomt at opvarme smørret i en kasserolle
  • Når smørret er smeltet hældes den klare del over i en ny beholder og det hvide bundfald kasseres

Bearnaiseessens

  • Stokke fra den friske estragon, eddike, hvidvin, finthakket løg, lidt salt og peber kommes i en gryde og koges ind til lidt under halvdelen er tilbage
  • Si essensen over i en ny kasserolle

Samling af Bearnaisesaucen

  • Du kan nu vælge en af to veje: Den tøsede hvor du pisker saucen sammen i en gryde over et vandbad for at undgå at saucen skiller eller den hårde måde direkte på kogepladen på absolut laveste varme (!) Jeg foretrækker selvfølgelig… vandbad:)
  • Pisk æggeblommerne i gryden med essensen til det skummer og tykner lidt
  • Pisk herefter smørret i en skefuld ad gangen til at starte med (6-7 skefulde) og derefter i en tynd tynd stråle
  • Umiddelbart før servering smages til med citronsaft, salt, peber og lidt cayennepeber
  • Til sidst tilsættes de hakkede estragonblade og evt. kørvel
  • Server!

Noter

Server gerne saucen i en lille kasserolle – min er fra Scanpan.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Hvis din bearnaise skiller

Fakta er:

  • Bliver din bearnaise (eller dele af den) varmere end ca. 60 grader, skiller den

Når en bearnaise skiller, skyldes det ofte en af to ting:

  1. At bearnaiserookien pisker sin bearnaise sammen og lader den stå i gryden på varmen mens han dækker bord. Resultatet er at det nederste af saucen bliver varmere end 60 grader og bearnaisen er skilt når rookien vender tilbage
  2. At bearnaiserookien hælder sin perfekte bearnaise op i en forvarmet sauceskål der er mere end 60 grader varm, bearnaisen bliver varmere end 60 grader og skiller

Din bearnaise skiller derimod IKKE ved:

  1. At du hælder citron i
  2. At du sætter en kold ske i sauceskålen
  3. At du…

Sådan redder du din skilte bearnaise:

Står du alligevel med en skilt bearnaise, kan du prøve med isterninger, mælk, en blender eller andre husmorråd, men der et ET trick der redder din skilte bearnaise:

  1. Pisk en æggeblomme i en ny gryde og pisk din skilte bearnaise i, som da du piskede smør i til at starte med – voila!
Server bearnaise saucen til en omgang hjemmelavede frites og den bedste bøf du kan finde…

 

Og sådan laver Bo Beck Bearnaise:

 

 

Til sidst vil jeg lade brødrene Price få ordet:

Balancen i smagen er det afgørende i bearnaise. Den skal have en del syre for at afbalancere fedmen. Nogle er mere vilde med eddike end andre og vil måske endda være glade for et par dråber ren eddike i saucen under tilsmagningen. Bearnaise er ikke en sauce, der skal serveres meget varm, men det er heller ikke en stiv mayonnaise på stuetemperatur, som man oplever det visse steder. Den præcise tykkelse, der foretrækkes, er en smagssag. Bliver den for tyk, kan den justeres med en anelse vand. Saucen skal være lun og silkeblød ved servering

Servér eksempelvis bearnaisen med Heston Blumethals 24-timers bøf og hjemmelavede pommes frites! Velbekomme!!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Troels Boels

    Den var vidunderlig. Let at lave, og skøn smag og konsistens. Første bearnaise forsøg. Og totalt succes!

    • SÅ fedt at høre Troels. Det er hele baggrunden for at vi stiftede Gastromand for 9 år siden i en sætning:)

  2. Bo

    Er det vigtigt med hvidvinseddike, eller kan den erstattes med æbleeddike?

    • Du skal ikke høre noget fra os. Det går måske lidt udover farven og giver lidt mere sødme😊

      • Bo

        Det er modtaget 😀

        God jul.

      • Lasse

        4 stars
        Jeg har nu brugt denne opskrift i 2-3-4 år og den er fantastisk.
        Skulle den nu gå hen og f…. up
        Kan man lynhurtig piske 2-4 æggeblommer med lidt hvidvinseddike. Når dette så skummer, som tidligere nævnt i opskriften, kan man begynde at dosere den skilte sovs i dette, ligesom man har gjort tidligere med smører. Så samler sovsen sig igen:-)

  3. Madmanden

    5 stars
    Syns godt i kunne havde skrevet det i jeres koge bog også med jeres ekstra kommentar. ☺️

    Når i skriver smør er det så saltet smør eller usaltet smør? Ved godt det ikke er blandings produktet 😀

  4. Madøret

    5 stars
    Sad i skabet i første hug med denne gode opskrift😊 og sammen med jeres triple Cook fries som også var faktisk og en god bøf så havde jeg en glad kæreste 😋

  5. Joakim Øster

    Jeg har lavet den en del gange, tager ca et glas hvidvin, og nogle skvæt estragoneddike, den skal smage af eddike, men ikke for meget…
    Så laver jeg den over svag varme (evt næsten op på mellem), pisker som en gal indtil den bliver mousse agtig, altså begynder at tykne, så af blusset, i med lidt smør, hvis den bliver flydende mere varme, når den bliver tyk mere smør osv.
    Det er aldrig gået galt, selvom jeg ikke bruger vandbad :-)

  6. Vandalosh

    Super opskrift… den sad lige i skabet.. indtil jeg blev distraheret og den skildte.. og så var det jo skønt at det virkede 100% at smide en blomme i en ny gryde og starte “forfra”..
    tak for god info 👍🏽😁

  7. Steffen

    Synes opskriften er lige i skabet. Blev dog en anelse i tvivl om hvorvidt mængden af eddike og hvidvin allerede var fordoblet i opskriften eller ej. Kan godt lide at bearnaise er lidt skarp, så satsede på at opskriften var den ikke-fordoblede mængde, og synes den blev helt perfekt. Så 6-8 spsk Eddike og 6-8 spsk Hvidvin til en enkelt portion, og så får man godt med syre ;-)
    ..og masser af estragon – der må godt komme meget.. rigtig meget ;-)

  8. Gastronmen

    5 stars
    Har brugt opskriften flere gange.
    Sidder lige i skabet hver gang.

    Dog fik jeg en enkelt gang lavet lidt for meget essens og lidt for skarp, at munden trak sig sammen som en hønes nummerhul.

  9. Sowsepiskeren

    Uenig med løgene… Skalotteløg har er markant skarpere i smagen og giver en bedre essens. Hvis man skulle finde et billigere alternativ ville jeg vælge rødløg.

  10. Anja S.

    5 stars
    Fabelagtig opskrift! Lavede 3 dobbelt opskrift, den sad lige i skabet.

    • Dejligt at høre Anja! Man kan aldrig få for meget Bearnaise;)

  11. Kaptajnløjtnanten

    5 stars
    Jeg startede med at lave bearnaise efter prices opskrift. Jeg måtte også fordoble vin og eddike, bruger gerne en estragon eddike.

    Hvis man pinedød er nødt til at lade saucen vente, hvilket jo ikke er så heldigt. Kan man med fordel stille den i ovnen på 50 grader. Så kan det ikke gå helt galt. Selvfølgelig bør bearnaisen være det sidste man laver, men ydre omstændigheder (Har en toårig) kan gribe ind.

    Herlig side forøvrigt.

  12. inge winther

    Skønt skrevet ,glæder mig til at prøve

  13. Bearnaisedonningen

    5 stars
    Hvormeget blafemisk løg skal der i?

    • Mmmmm Bearnaisedronning – lækkert navn!

      1 alm./zitauerløg og du er godt kørende:)

  14. Tine

    5 stars
    Laver gerne rigeligt essens og gemmer den i skoldede Weck glas. Den holder sig fint et par uger og så er det så dejlig nemt at lave igen – og det er jo let vanedannende ☺️ Desuden klarer jeg gerne masser smør når jeg alligevel er igang med det. Så er det så nemt når den står på indiske retter, til sønnens havregrød og stegning. Og så er det på ingen måde besværligt at lave sin egen bearnaise så tit man nu har lyst 😜

    • Det er slet ikke nogen dum idé Tine. Den er noteret:)

  15. Kørvel – Helt sikkert. Det gir det ekstra.
    Og så har jeg en gang, i mangel af bedre, forsøgt mig med hvid balsamico. Egentlig en moderat succes vil jeg sige :)

  16. Amatør-kokken

    Er opskriften rettet til, eller skal man bruge:

    6-8 spiseskefulde god eddike – jeg brugte hvidvinseddike og ca. dobbelt så meget
    6-8 spiseskefulde hvidvin (kan erstattes med vand) – igen dobbelt op, da der var for lidt essens første gang

    • NinaP

      Fik du svar, for jeg undrer mig også; 3-4 eller 6-8?

  17. Jacob

    Hvad med bare at skrive opskriften og undlade at skrive om priser og øko kontra ikke øko! Folk kan vel selv tænke sig til hvilken kvalitet de ønsker deres fødevarer skal have. Og ingen ide i at skrive priser på skalotte løg og zitaur løg, når du bare kan skrive at begge dele kan bruges.

    • Laura

      Hmm, jeg synes det var rigtig gode informationer at få! Tak for en sikker vinder-opskrift Gastromand 😊

    • Hej Jacob.

      Der er ikke noget, der forhindrer dig i at finde dine opskrfiter andetsteds:)

Smid en kommentar

4.24 from 81 votes (48 ratings without comment)

Opskrift Vurdering