Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. oktober 2019

Scroll to top

Top

65 kommentarer

Hjemmerørt mayonnaise opskrift – så nemt er det!

Hjemmerørt mayonnaise opskrift – så nemt er det!
Webmasteren

Hvad man ikke har i hovedet må man have i benene. Nød lærer nøgen kvinde at spinde osv. osv.

Forleden dag lærte min glemsomhed mig at lave mayonnaise, da der skulle ses fodbold og spises Club Sandwich. Efterfølgende må jeg erkende, at jeg fremover kommer til at spise alt for meget mayonaise og det bliver hjemmelavet fremover!

Prøv også: Hjemmelavet bearnaise

 

Hjemmelavet mayonnaise

4.48 fra 21 stemmer
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. go' sennep
  • 1 tsk. rødvins- æblecider-, eller anden eddike
  • Salt og friskkværnet peber
  • Ca. 2 dl. rimelig smagsneutral olie

Sådan gør du

  • Æggeblomme, sennep, eddike, salt og peber piskes sammen
  • Olien tilsættes lidt ad gangen og mayo'en piskes indtil olien er optaget i blandingen.
  • Bliver mayonnaisne for tyk undervejs piskes der nogle dråber vand eller eddike i
  • Smag til med salt, peber, sennep og eddike
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Mayonnaise med stavblender

Er du den dovne type (og indehaver af en Bamix), kan du vælge at smide alle ingredienser i et røreglas og lade Bamix’en dertil egnede klinge gøre arbejdet på 5 sekunder!

Herefter kan mayo’en bruges som den er, varieres i det uendelige eller du kan benytte den i dine yndlingsopskrfiter – her er nogle hvor den hjemmelavede gør sig særligt godt:

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Og en lille tilføjelse, hvis det en meget sjælden gang går galt skyldes det, at blommerne fx er iskolde og olien stuetemperatur. Så kan det godt skille, men kan reddes med koldt vand.

    Velbekomme

  2. 3 stars
    Siden vi fik vores Bamix Stavblender, så har mayoen aldrig skildt. Man hælder simpelthen hele skidtet sammen i en skål og giver det 5-10sek med den medfølgende mixer skive på stavblenderen. Wupti så er der hjemmerørt mayo. Hvorfor denne stavblender kan gøre det, ved jeg ikke, men f.eks. vores gamle fra OBH nordica kan slet ikke mixe en mayo overhoved.

    over and out,
    Kim Schulz

    • Hanne

      5 stars
      Hejsa Kim!
      Vi har heller ikk problemer overhovedet med at mayonnaisen skiller med vores Bamix.. Og sikke hurtig det går med at lave det med den :-)).. Go opfindelse :-)

    • Niclas

      Det kan jeg godt nok ikke få til at virke
      jeg har en bamix og jeg hældte det hele sammen og det virked ikke

      • Hej Niclas.

        Dine ingredienser har formentlig ikke være samme temperatur – lad hele skidtet stå 30-60 min. på køkkenbordet inden du går igang:)

      • Jonas

        @Kim: Det er fordi bamix har mangle flere omdrejninger i minuttet. Swissline har 18.000 omdrejninger og det virker.

        @Niclas: Jeg vil tro at du har en af de billigere modeller med færre omdrejninger.

        @Webmasteren: Jeg temperere ikke mine ingredienser når jeg laver mayo med min bamix og det virker hver gang. Undtagen den gang da alting skulle være ny nordisk og jeg prøvede med en fin rapskimolie – det blev noget være sjask…
        Desuden virker det også med hele æg.

  3. Manja

    5 stars
    Super god opskrit, vi var løbet tør for mayonaise.. Så opdagede jeg at vi havde et par past. æggeblommer, derfor skulle jeg da forsøge mig med hjemmelavet mayo.. (Har dog prøvet at lave det før, da jeg gik på Teknisk skole og tog grundforløbet som kok, men dengang var det ikke særlig vellykket).
    Denne opskrift er super, jeg brugte lidt under 1½ dl rapsolie og fulgte ellers opskriften. Jeg piskede det sammen med el-pisker. Når mayoen har stået lidt bliver den mere luftig i konsistensen, men dette gør ikke noget for smagen.

    • Så længe man har olie og æggeblommer i huset løber man aldrig tør for (rigtig) mayo! :)

  4. Kim – jeg har fået det til at gå galt et par gange med min bamix – jeg må være noob:)

    • Har ingredienserne samme temperatur bør det aldrig gå galt lige meget hvordan man blander sin mayo:)

  5. ...And Gentleman

    Det er heller aldrig lykkedes mig at få det til at gå galt – og har ikke købt færdig-mayo, siden jeg lavede det selv første gang, der er bare en verden til forskel. Jeg bruger som regel worcestershire sauce i min, det giver en dejlig røget, lagret smag.

  6. Amfibi

    Hvad så hvis mayo’en slet ikke bliver tyk? Hvad har man så gjort galt? Jeg brugte lime i stedet for eddike. Det eneste der ikke var stuetemperatur var netop den lime. kan det være det som gik galt?

    • Medmindre din mayo er skilt, skal der bare blendes/røres med olie i – som med bearnaise bliver mayo tykkere jo mere fedtstof der tilsættes…

  7. 4 stars
    Hjemmelavet mayonaise er Guds gave til godt smørrebrød, til basis for aioli, til hønse- karry og al mulig andet -salat.

    Jeg har lavet en lækker variant på min blog med basilikum. Supergod til et koldt stykke dampet laks eller som spread i en sandwich.
    Den kan i se her : http://madmand.dk/nyt/basilikum-mayonaise-perfekt-til-fisk-og-salat/

    Tak for en go´ blog

    Thomas
    Madman.dk

  8. Gunner

    5 stars
    Rigtig spændende idé med at blande basilikum i.

  9. Bent

    Jeg har prøvet et par gange at lave mayonnaise selv, men det bliver altid ret klamt i konsistensen, forstået på den måde at det er rigtig fedtet og når man smager på det kan man mærke og smage olien :/

    Et tip? Jeg har brugt 3 æggeblommer til 2 dl rapsolie, en lille spiseske sennep og en spiseske æblecidereddike + salt peber pisket på en håndmixer.

    Det ser fint nok ud, men det er ikke noget jeg selv vil æde :/

    • Bent

      Solsikkeolie undskyld

    • Hej Bent.

      Det har jeg kun oplevet en enkelt gang, hvor jeg af nød brugte olivenolie. Prøv evt. med en vindruekerne- eller rapsolie og skru evt. lidt op for mængden af sennep og eddike.

      Let me know how it goes:)

      • Bent

        Tak for det hurtige svar. Jeg gav det et skud til og ramte faktisk en fin konsistens. Den var ikke klam og fedtet så jeg undlod at spytte det ud igen – før den harske smag indtræf. Konklusion, jeg prøver igen med en frisk olie der ikke får lov at stå på bordet :)

      • Bent

        Nu bliver det mystisk – jeg er ved at lave mad og havde glemt at købe olie, så jeg smager på den olie jeg brugte til mayonnaisen og den var ikke harsk. Hvor i alverden kommer den harske smag i mayonnaisen så fra tænker jeg? :)

      • Linda

        Hej Bent

        Jeg ved godt, din tråd er lidt gammel efterhånden, men jeg har haft præcis samme problem som dig ved mange forskellige slags olier. Virkelig harsk smag. Men nu har jeg lige prøvet med vindruekerneolie for første gang, og den er RIGTIG god. Endelige lykkedes det:)

      • Jørgen

        HVis olien er “fin” (olivenolie f.eks) kan der få en bitter-harsk smad når den bliver kraftigt iltet som det jo sker når den blvier blendet, rapsolie burde løse det

  10. Bente Birk

    Hvorfor blir min mayo meget tynd – bruger raps olie – efter 1/2 dl er den fin – men med 2 dl er den meget tynd ???????
    brugte kolde æg !!
    Hilsener Bente Birk

    • Hej Bente.

      Det kunne lyde som om din mayo skiller? For at undgå dette, er det vigtigt, at ingredienserne har nogenlunde samme temperatur.

      Har du en stavblender, kan du evt. prøve, at give den en omgang med den for fuld skrald:)

    • Anne Olsen

      Du skriver æg…. men mener vel æggeblommer, ellers er det klart den bliver tynd

  11. Hvor længe holder sådan en hjemmelavet mayo i køleskabet? :)

    • Poul-Erik Andreasen

      Hos mig holder den ikke ret længe :-)

      Hvis du putter den i en frysepose og binder en knude hvor du prøver at trykke så meget luft ud som muligt kan den sikker fint holde sig en uge
      eller 2

  12. Charlie

    Hej, har prøvet denne Mayo. Super god. Og ja, kan varmt anbefales og købe pasteuriserede æggeblommer.
    Husk husk husk, at ta’ dem ud 1 time før i skal bruge dem så de ikke er for kolde, mayoen kan nemlig skille, som der stod før.

    Prøv at brug en spiseske citron, det gør mayoen mere sprød og frisk.
    Og endelig smag til efter eget behov.

    Brug den i hjemmelavede sandwich eller bagels med pålæg. Uhm
    Mvh Charlie

  13. Det er fedt at Gordon udtrykkeligt siger at man først smager den til når den er rørt sammen men at I vælger at tilsætte salt, peber og eddike før den bliver rørt :)

    Prøver Gordons metode og håber på det bedste.

    • 5 stars
      Det gik jo forholdsvis godt. En lidt bedre olie næste gang så tror jeg den er der. Resultatet er spiseligt og opskriften overraskende nem.

      • Godt at høre Jan!

        Hvilken olie brugte du? :)

  14. Søren

    Hvor længe kan den holde sig i køleskabet? :-)

  15. Hr. Hakke

    Jeg har forsøgt at starte en tråd til spændende varianter af den klassiske hjemmelavede…
    https://gastromand.dk/gastronomi/topic/den-ultimative-sommer-mayo/

  16. Ingrid

    jeg kan ikke få det til at virke, hvad gør jeg for at rede det?

    • Hej Ingrid.

      Hvilken del er det der ikke virker? Hvad sker der? :)

  17. Jeg kan ikke få den til at smage godt. Smager af rapsolien. ??

  18. Kent N

    Kan ikke få det til at virke uden æggehviden !!!

  19. Poul-Erik Andreasen

    Lidt Omkring Brugen af Bamixen.

    Det med temperaturen betyder intet jeg har lavet på iskold olie og varme æg uden problemer. Det der betyder noget er måden benyt et cylinderglas kun lidt større end blender hovedet og sæt blenderen helt ned i bunden før du starter den. Lad det blive der, olien vil af sig selv langsomt blive suget ned, først efter 10-20 sekunder kan begynde at rotere blenderen lidt og langsomt hæve den så du får alt olien med.

  20. Poul-Erik Andreasen

    3 stars
    Jeg har lige en anden kommentar

    Det der med at bruge hele ægget er noget af det mest misforståede
    man bruger ikke æggehvide i mayonnaise. Det var et markedsføringsstunt Bamix fandt på tilbage i 50, dengang hvor der var husmødre med Carmencurlers og lyserøde forklæder.Sparsommelighed var in dyd. Jeg husker det tydeligt i madudstillinger i Det gamle Bella Center(selv om jeg næppe var fyldt 10 år). Damen der viste maskinen gjorde et stort nummer ud af det med hele ægget.

    Der kommer for meget luft i hvis man bruger hviden, men smag og behag er selvfølgelig forskellig

    • Emil

      4 stars
      Hvad bestemmer hvad “ægte” mayonnaise er? EUs regler? En gruppe franskmænd? Eller er det bestemt af hvilken type, der er den mest gængse?
      Skulle man gå efter den første opskrift, så indholder mayonnaise slet ikke æg.

      Personlig går jeg altid efter, hvad der smager best for mine gæster. Respekt for traditioner, men de er dog til for at blive brudt.

  21. Jeg har i dag rørt mayonaise med piskeris. Det første hold blev flot , men olivenolien blev bitter, så mayonaisen blev ubrugelig. Det andet hold blev pisket/rørt med rapskimolie, men blev for tynd og kasseret. Det skulle jeg ikke have gjort, for det tredie hold blev rørt med mere olie indtil konsistensen var tyk, som mayonaise skal være. Jeg køber Salmonella fri æg og bruger friske æg. de er nok rigeligt store, for de vejer ca. 75 g. så det er klart min fejl at jeg ikke brugte mere olie end angivet. Nu virker det for mig og smager godt. Det er dog et spørgsmål om det kan gå an at røre en portion større end af 1 æg i en 2 personers husholdning. Jeg ville aldrig lade mayonaisen blive mere end 3-4 dage gammel i køleskab.
    Inge

  22. Mette

    Hvordan kan det være, at min mayonnaise bliver besk??
    Jeg har prøvet med/uden sennep og med hhv olivenolie og rapsolie. Samme resultat!

  23. Lasse

    Jeg kan simpelthen ikke få dette til at virke. Smider hele lortet i et blenderglas og tænker løs på det med en stavblender, men det har konsistens som – well – da jeg smed det i.

    • Hej Lasse – er der forskel i temperaturen når du smider det i? For ellers så burde det bare samle sig?

  24. Jeppe

    5 stars
    Jeg har lige lavet en omgang med hakket frisk estragon i. Det spiller max!

    Jeg nøjedes med 1,5dl olie, og det blev ganske fint. Man kan nok også slippe afsted med 1 dl, men så får den en tyndere konsistens.

  25. Mads

    5 stars
    Tilsæt en god spiseske flydende røg og den sidder lige i skabet!!

  26. Ditte

    5 stars
    Hej!

    Har lige forsøgt mig med et almindeligt piskeris – det fungerede! Tak for opskriften. Men kan sådan en hjemmerørt mayo holde sig? Eller skal den spise lige efter man har lavet den. jeg har lavet den nu (16.30 ca) og vi skal spise det til aftensmad om et par timer. men tænker også, om den mon kan holde sig i køleskabet i et par dage?

    Mvh Ditte.

  27. Martin Christoffersen

    Jeg ville prøve opskriften på din flæskestegssandwich, og skulle da så også prøve din mayonnaise. Havde ikke noget smagsneutral olie, så det blev olivenolie. Har en Bamix, kom det hele i en skål, og piskede godt til, men det bliver slet ikke tykt. Har prøvet at spæde til med mere olie, men uden held. Kan det være fordi jeg har brugt olivenolie, eller hvad kan jeg have gjort galt?

  28. Tine

    4 stars
    @Martin

    Fejlen var måske, at du kom det i en skål og ikke i et mindre glas/blenderglasset?

    Jeg har ikke forstand på det, men det er det eneste, jeg kan se, du har gjort forskelligt fra andre.

    Hilsen
    Tine

  29. Nem og lækkert med en hjeemmerørt Mayo. Især når den køres på Thermomixeren. Prøv fx at lave en ramsløgsolie, såfår man det lækreste grønne Mayocreme til alt det lækre sommermad

  30. Niels Torm

    5 stars
    Super nemt at lave. Den købte mayonnaise er fortid nu.

  31. Vibeke

    Super god opskrift 👍, jeg har tilsat en anelse sukker, som jeg synes giver mayonnaisen lidt “blødhed” i smagen, men det er jo en smagssag 😉

  32. Thomas Møller

    Det er vigtigt at ingredienser har samme temperatur, kolde æg og lun olie blander dårligt. Jeg kiksede med Bamixeren men fandt ud af bagefter at mine kolde æg var problemet :)

  33. Jens

    Hej,

    jeg håber, du kan hjælpe mig; jeg har nu forsøgt at lave den her (og mange andre mayonnaiseopskrifter) nogle gange, men lige meget hvad, jeg gør, er det som om, den ender med at smage beskt og bittert. Jeg har varieret olien (gået fra vindruekerne til solsikke), varieret syren (gået fra æbleeddike til citron) og varieret senneppen (gået fra dijon til grov bornholmsk), men lige meget hjælper det :-(

    Nogen foreslag til, hvad der kan være galt?

  34. karsten

    5 stars
    super nemt, det tog to minutter, og smagte helt super, tak for en god opskrift

  35. Nicolai

    5 stars
    Nemt og lækkert.
    Put lidt trøffelolie i hvis det skal bruges til tapas eller i en burger, det er et hit :-)

  36. Martin Christoffersen

    Nu har jeg – en del gange snart – prøvet denne opskrift. Vi har rent faktisk en Bamix, men det nytter ikke at komme alle ingredienserne i samtidig. Det bliver noget tyndt sjask.

    Og også denne gang, hvor jeg ellers havde kommet olien i lidt af gangen, og det var tyknet, blev jeg åbenbart for overmodig og kom en for stor sjat olie i, så det – igen – blev noget tyndt sjask.

    Jeg har derfor to spørgsmål:

    1) Når den er blevet tynd, kan man så redde den ved at komme en frisk æggeblomme i? Og skal den være rørt ud først, eller har det ikke noget at sige?

    2) Hvorfor bliver det noget tyndt sjask, når jeg kommer alle ingredienserne i samtidig – har det noget med ingrediensernes temperatur at gøre, eller kan jeg gøre andet galt?

    På forhånd tak for hjælpen, og tak for en ellers rigtig god side med masser af lækre opskrifter.

  37. Christina

    Hvis mayoen skal ende op med at være en citron mayo. Kan man så udskifte eddike med citronsaft, eller skal man tilføje citron som ekstra?

Smid en kommentar