Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 4. december 2020

Scroll to top

Top

73 kommentarer

Hjemmerørt mayonnaise opskrift – så nemt er det!

Hjemmerørt mayonnaise opskrift – så nemt er det!
Webmasteren

Hvad man ikke har i hovedet må man have i benene. Nød lærer nøgen kvinde at lave mayonaise…

Forleden dag lærte min glemsomhed mig at lave mayonnaise, da der skulle ses fodbold og spises Club Sandwich. Efterfølgende må jeg erkende, at jeg fremover kommer til at spise alt for meget mayonaise og det bliver hjemmelavet fremover!

Prøv også: Hjemmelavet bearnaise

Hjemmelavet mayonnaise

4.05 fra 48 stemmer
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

 • 2 æggeblommer
 • 1 tsk. go' sennep
 • 1 tsk. rødvins- æblecider-, eller anden eddike
 • Salt og friskkværnet peber
 • Ca. 2 dl. rimelig smagsneutral olie

Sådan gør du

 • Æggeblomme, sennep, eddike, salt og peber piskes sammen
 • Olien tilsættes lidt ad gangen og mayo'en piskes indtil olien er optaget i blandingen.
 • Bliver mayonnaisne for tyk undervejs piskes der nogle dråber vand eller eddike i
 • Smag til med salt, peber, sennep og eddike
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Mayonnaise med stavblender

Er du den dovne type (og indehaver af en Bamix), kan du vælge at smide alle ingredienser i et røreglas og lade Bamix’en dertil egnede klinge gøre arbejdet på 5 sekunder!

Herefter kan mayo’en bruges som den er, varieres i det uendelige eller du kan benytte den i dine yndlingsopskrfiter – her er nogle hvor den hjemmelavede gør sig særligt godt:

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Og en lille tilføjelse, hvis det en meget sjælden gang går galt skyldes det, at blommerne fx er iskolde og olien stuetemperatur. Så kan det godt skille, men kan reddes med koldt vand.

  Velbekomme

 2. 3 stars
  Siden vi fik vores Bamix Stavblender, så har mayoen aldrig skildt. Man hælder simpelthen hele skidtet sammen i en skål og giver det 5-10sek med den medfølgende mixer skive på stavblenderen. Wupti så er der hjemmerørt mayo. Hvorfor denne stavblender kan gøre det, ved jeg ikke, men f.eks. vores gamle fra OBH nordica kan slet ikke mixe en mayo overhoved.

  over and out,
  Kim Schulz

  • Hanne

   5 stars
   Hejsa Kim!
   Vi har heller ikk problemer overhovedet med at mayonnaisen skiller med vores Bamix.. Og sikke hurtig det går med at lave det med den :-)).. Go opfindelse :-)

  • Niclas

   Det kan jeg godt nok ikke få til at virke
   jeg har en bamix og jeg hældte det hele sammen og det virked ikke

   • Hej Niclas.

    Dine ingredienser har formentlig ikke være samme temperatur – lad hele skidtet stå 30-60 min. på køkkenbordet inden du går igang:)

   • Jonas

    @Kim: Det er fordi bamix har mangle flere omdrejninger i minuttet. Swissline har 18.000 omdrejninger og det virker.

    @Niclas: Jeg vil tro at du har en af de billigere modeller med færre omdrejninger.

    @Webmasteren: Jeg temperere ikke mine ingredienser når jeg laver mayo med min bamix og det virker hver gang. Undtagen den gang da alting skulle være ny nordisk og jeg prøvede med en fin rapskimolie – det blev noget være sjask…
    Desuden virker det også med hele æg.

 3. Manja

  5 stars
  Super god opskrit, vi var løbet tør for mayonaise.. Så opdagede jeg at vi havde et par past. æggeblommer, derfor skulle jeg da forsøge mig med hjemmelavet mayo.. (Har dog prøvet at lave det før, da jeg gik på Teknisk skole og tog grundforløbet som kok, men dengang var det ikke særlig vellykket).
  Denne opskrift er super, jeg brugte lidt under 1½ dl rapsolie og fulgte ellers opskriften. Jeg piskede det sammen med el-pisker. Når mayoen har stået lidt bliver den mere luftig i konsistensen, men dette gør ikke noget for smagen.

  • Så længe man har olie og æggeblommer i huset løber man aldrig tør for (rigtig) mayo! :)

 4. Kim – jeg har fået det til at gå galt et par gange med min bamix – jeg må være noob:)

  • Har ingredienserne samme temperatur bør det aldrig gå galt lige meget hvordan man blander sin mayo:)

 5. ...And Gentleman

  Det er heller aldrig lykkedes mig at få det til at gå galt – og har ikke købt færdig-mayo, siden jeg lavede det selv første gang, der er bare en verden til forskel. Jeg bruger som regel worcestershire sauce i min, det giver en dejlig røget, lagret smag.

 6. Amfibi

  Hvad så hvis mayo’en slet ikke bliver tyk? Hvad har man så gjort galt? Jeg brugte lime i stedet for eddike. Det eneste der ikke var stuetemperatur var netop den lime. kan det være det som gik galt?

  • Medmindre din mayo er skilt, skal der bare blendes/røres med olie i – som med bearnaise bliver mayo tykkere jo mere fedtstof der tilsættes…

 7. 4 stars
  Hjemmelavet mayonaise er Guds gave til godt smørrebrød, til basis for aioli, til hønse- karry og al mulig andet -salat.

  Jeg har lavet en lækker variant på min blog med basilikum. Supergod til et koldt stykke dampet laks eller som spread i en sandwich.
  Den kan i se her : http://madmand.dk/nyt/basilikum-mayonaise-perfekt-til-fisk-og-salat/

  Tak for en go´ blog

  Thomas
  Madman.dk

 8. Gunner

  5 stars
  Rigtig spændende idé med at blande basilikum i.

 9. Bent

  Jeg har prøvet et par gange at lave mayonnaise selv, men det bliver altid ret klamt i konsistensen, forstået på den måde at det er rigtig fedtet og når man smager på det kan man mærke og smage olien :/

  Et tip? Jeg har brugt 3 æggeblommer til 2 dl rapsolie, en lille spiseske sennep og en spiseske æblecidereddike + salt peber pisket på en håndmixer.

  Det ser fint nok ud, men det er ikke noget jeg selv vil æde :/

  • Bent

   Solsikkeolie undskyld

  • Hej Bent.

   Det har jeg kun oplevet en enkelt gang, hvor jeg af nød brugte olivenolie. Prøv evt. med en vindruekerne- eller rapsolie og skru evt. lidt op for mængden af sennep og eddike.

   Let me know how it goes:)

   • Bent

    Tak for det hurtige svar. Jeg gav det et skud til og ramte faktisk en fin konsistens. Den var ikke klam og fedtet så jeg undlod at spytte det ud igen – før den harske smag indtræf. Konklusion, jeg prøver igen med en frisk olie der ikke får lov at stå på bordet :)

   • Bent

    Nu bliver det mystisk – jeg er ved at lave mad og havde glemt at købe olie, så jeg smager på den olie jeg brugte til mayonnaisen og den var ikke harsk. Hvor i alverden kommer den harske smag i mayonnaisen så fra tænker jeg? :)

   • Linda

    Hej Bent

    Jeg ved godt, din tråd er lidt gammel efterhånden, men jeg har haft præcis samme problem som dig ved mange forskellige slags olier. Virkelig harsk smag. Men nu har jeg lige prøvet med vindruekerneolie for første gang, og den er RIGTIG god. Endelige lykkedes det:)

   • Jørgen

    HVis olien er “fin” (olivenolie f.eks) kan der få en bitter-harsk smad når den bliver kraftigt iltet som det jo sker når den blvier blendet, rapsolie burde løse det

 10. Bente Birk

  Hvorfor blir min mayo meget tynd – bruger raps olie – efter 1/2 dl er den fin – men med 2 dl er den meget tynd ???????
  brugte kolde æg !!
  Hilsener Bente Birk

  • Hej Bente.

   Det kunne lyde som om din mayo skiller? For at undgå dette, er det vigtigt, at ingredienserne har nogenlunde samme temperatur.

   Har du en stavblender, kan du evt. prøve, at give den en omgang med den for fuld skrald:)

  • Anne Olsen

   Du skriver æg…. men mener vel æggeblommer, ellers er det klart den bliver tynd

 11. Hvor længe holder sådan en hjemmelavet mayo i køleskabet? :)

  • Poul-Erik Andreasen

   Hos mig holder den ikke ret længe :-)

   Hvis du putter den i en frysepose og binder en knude hvor du prøver at trykke så meget luft ud som muligt kan den sikker fint holde sig en uge
   eller 2

 12. Charlie

  Hej, har prøvet denne Mayo. Super god. Og ja, kan varmt anbefales og købe pasteuriserede æggeblommer.
  Husk husk husk, at ta’ dem ud 1 time før i skal bruge dem så de ikke er for kolde, mayoen kan nemlig skille, som der stod før.

  Prøv at brug en spiseske citron, det gør mayoen mere sprød og frisk.
  Og endelig smag til efter eget behov.

  Brug den i hjemmelavede sandwich eller bagels med pålæg. Uhm
  Mvh Charlie

 13. Det er fedt at Gordon udtrykkeligt siger at man først smager den til når den er rørt sammen men at I vælger at tilsætte salt, peber og eddike før den bliver rørt :)

  Prøver Gordons metode og håber på det bedste.

  • 5 stars
   Det gik jo forholdsvis godt. En lidt bedre olie næste gang så tror jeg den er der. Resultatet er spiseligt og opskriften overraskende nem.

   • Godt at høre Jan!

    Hvilken olie brugte du? :)

 14. Søren

  Hvor længe kan den holde sig i køleskabet? :-)

 15. Hr. Hakke

  Jeg har forsøgt at starte en tråd til spændende varianter af den klassiske hjemmelavede…
  http://gastromand.dk/gastronomi/topic/den-ultimative-sommer-mayo/

 16. Ingrid

  jeg kan ikke få det til at virke, hvad gør jeg for at rede det?

  • Hej Ingrid.

   Hvilken del er det der ikke virker? Hvad sker der? :)

 17. Jeg kan ikke få den til at smage godt. Smager af rapsolien. ??

  • Stine

   Prøv med 1,5 dl olie i stedet

 18. Kent N

  Kan ikke få det til at virke uden æggehviden !!!

 19. Poul-Erik Andreasen

  Lidt Omkring Brugen af Bamixen.

  Det med temperaturen betyder intet jeg har lavet på iskold olie og varme æg uden problemer. Det der betyder noget er måden benyt et cylinderglas kun lidt større end blender hovedet og sæt blenderen helt ned i bunden før du starter den. Lad det blive der, olien vil af sig selv langsomt blive suget ned, først efter 10-20 sekunder kan begynde at rotere blenderen lidt og langsomt hæve den så du får alt olien med.

 20. Poul-Erik Andreasen

  3 stars
  Jeg har lige en anden kommentar

  Det der med at bruge hele ægget er noget af det mest misforståede
  man bruger ikke æggehvide i mayonnaise. Det var et markedsføringsstunt Bamix fandt på tilbage i 50, dengang hvor der var husmødre med Carmencurlers og lyserøde forklæder.Sparsommelighed var in dyd. Jeg husker det tydeligt i madudstillinger i Det gamle Bella Center(selv om jeg næppe var fyldt 10 år). Damen der viste maskinen gjorde et stort nummer ud af det med hele ægget.

  Der kommer for meget luft i hvis man bruger hviden, men smag og behag er selvfølgelig forskellig

  • Emil

   4 stars
   Hvad bestemmer hvad “ægte” mayonnaise er? EUs regler? En gruppe franskmænd? Eller er det bestemt af hvilken type, der er den mest gængse?
   Skulle man gå efter den første opskrift, så indholder mayonnaise slet ikke æg.

   Personlig går jeg altid efter, hvad der smager best for mine gæster. Respekt for traditioner, men de er dog til for at blive brudt.

 21. Jeg har i dag rørt mayonaise med piskeris. Det første hold blev flot , men olivenolien blev bitter, så mayonaisen blev ubrugelig. Det andet hold blev pisket/rørt med rapskimolie, men blev for tynd og kasseret. Det skulle jeg ikke have gjort, for det tredie hold blev rørt med mere olie indtil konsistensen var tyk, som mayonaise skal være. Jeg køber Salmonella fri æg og bruger friske æg. de er nok rigeligt store, for de vejer ca. 75 g. så det er klart min fejl at jeg ikke brugte mere olie end angivet. Nu virker det for mig og smager godt. Det er dog et spørgsmål om det kan gå an at røre en portion større end af 1 æg i en 2 personers husholdning. Jeg ville aldrig lade mayonaisen blive mere end 3-4 dage gammel i køleskab.
  Inge

 22. Mette

  Hvordan kan det være, at min mayonnaise bliver besk??
  Jeg har prøvet med/uden sennep og med hhv olivenolie og rapsolie. Samme resultat!

 23. Lasse

  Jeg kan simpelthen ikke få dette til at virke. Smider hele lortet i et blenderglas og tænker løs på det med en stavblender, men det har konsistens som – well – da jeg smed det i.

  • Hej Lasse – er der forskel i temperaturen når du smider det i? For ellers så burde det bare samle sig?

 24. Jeppe

  5 stars
  Jeg har lige lavet en omgang med hakket frisk estragon i. Det spiller max!

  Jeg nøjedes med 1,5dl olie, og det blev ganske fint. Man kan nok også slippe afsted med 1 dl, men så får den en tyndere konsistens.

 25. Mads

  5 stars
  Tilsæt en god spiseske flydende røg og den sidder lige i skabet!!

 26. Ditte

  5 stars
  Hej!

  Har lige forsøgt mig med et almindeligt piskeris – det fungerede! Tak for opskriften. Men kan sådan en hjemmerørt mayo holde sig? Eller skal den spise lige efter man har lavet den. jeg har lavet den nu (16.30 ca) og vi skal spise det til aftensmad om et par timer. men tænker også, om den mon kan holde sig i køleskabet i et par dage?

  Mvh Ditte.

 27. Martin Christoffersen

  Jeg ville prøve opskriften på din flæskestegssandwich, og skulle da så også prøve din mayonnaise. Havde ikke noget smagsneutral olie, så det blev olivenolie. Har en Bamix, kom det hele i en skål, og piskede godt til, men det bliver slet ikke tykt. Har prøvet at spæde til med mere olie, men uden held. Kan det være fordi jeg har brugt olivenolie, eller hvad kan jeg have gjort galt?

 28. Tine

  4 stars
  @Martin

  Fejlen var måske, at du kom det i en skål og ikke i et mindre glas/blenderglasset?

  Jeg har ikke forstand på det, men det er det eneste, jeg kan se, du har gjort forskelligt fra andre.

  Hilsen
  Tine

 29. Nem og lækkert med en hjeemmerørt Mayo. Især når den køres på Thermomixeren. Prøv fx at lave en ramsløgsolie, såfår man det lækreste grønne Mayocreme til alt det lækre sommermad

 30. Niels Torm

  5 stars
  Super nemt at lave. Den købte mayonnaise er fortid nu.

 31. Vibeke

  Super god opskrift 👍, jeg har tilsat en anelse sukker, som jeg synes giver mayonnaisen lidt “blødhed” i smagen, men det er jo en smagssag 😉

 32. Thomas Møller

  Det er vigtigt at ingredienser har samme temperatur, kolde æg og lun olie blander dårligt. Jeg kiksede med Bamixeren men fandt ud af bagefter at mine kolde æg var problemet :)

 33. Jens

  Hej,

  jeg håber, du kan hjælpe mig; jeg har nu forsøgt at lave den her (og mange andre mayonnaiseopskrifter) nogle gange, men lige meget hvad, jeg gør, er det som om, den ender med at smage beskt og bittert. Jeg har varieret olien (gået fra vindruekerne til solsikke), varieret syren (gået fra æbleeddike til citron) og varieret senneppen (gået fra dijon til grov bornholmsk), men lige meget hjælper det :-(

  Nogen foreslag til, hvad der kan være galt?

  • Stine

   Jeg brugte dijon, rapsolie og æblercidereddike og min smager skønt. Så måske den kombination kunne være god?

 34. karsten

  5 stars
  super nemt, det tog to minutter, og smagte helt super, tak for en god opskrift

 35. Nicolai

  5 stars
  Nemt og lækkert.
  Put lidt trøffelolie i hvis det skal bruges til tapas eller i en burger, det er et hit :-)

 36. Martin Christoffersen

  Nu har jeg – en del gange snart – prøvet denne opskrift. Vi har rent faktisk en Bamix, men det nytter ikke at komme alle ingredienserne i samtidig. Det bliver noget tyndt sjask.

  Og også denne gang, hvor jeg ellers havde kommet olien i lidt af gangen, og det var tyknet, blev jeg åbenbart for overmodig og kom en for stor sjat olie i, så det – igen – blev noget tyndt sjask.

  Jeg har derfor to spørgsmål:

  1) Når den er blevet tynd, kan man så redde den ved at komme en frisk æggeblomme i? Og skal den være rørt ud først, eller har det ikke noget at sige?

  2) Hvorfor bliver det noget tyndt sjask, når jeg kommer alle ingredienserne i samtidig – har det noget med ingrediensernes temperatur at gøre, eller kan jeg gøre andet galt?

  På forhånd tak for hjælpen, og tak for en ellers rigtig god side med masser af lækre opskrifter.

 37. Christina

  Hvis mayoen skal ende op med at være en citron mayo. Kan man så udskifte eddike med citronsaft, eller skal man tilføje citron som ekstra?

  • Stine

   Man skal have eddikke da det giver den der rigtige mayo smag. Men man kan sagtens tilføje en smule citronsaft det har jeg gjort og det smager fantastisk! Tror jeg brugte ca en halv tsk men målte ikke så jeg er ikke helt sikker

 38. frank jensen

  virkeligt god mayo som selv en enlig far kan finde ud af at lave. vil aldrig købe færdiglavet mayo igen, denne er meget bedre.

 39. soogaard

  hvor langtid kan den holde sig på køl :)

 40. frank jensen

  det er en rigtig god mayo , man får lavet sig. det er nemt og smager godt. skal aldrig købe mayo igen, den her smager for godt.

 41. Claus

  Fint tip med blenderen. Jeg fortyndede med lidt eddike, men den blev for sur.kan anbefale bare vand

 42. Cindy

  4 stars
  Lækker tyk cremet mayo! Du får meget ud af virkelig lidt.

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering