Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. april 2024

Scroll to top

Top

8 kommentarer

Det perfekte tilbehør: Chili-Chutney…

Det perfekte tilbehør: Chili-Chutney…
Gastromand

Inspiration kommer fra mange steder når man elsker at lave mad, ofte er det lidt tilfældigt som når man eksempelvis inden sengetid lige bladrer sin nyeste kogebog igennem. Denne gang var det dog nærmere en oldie-but-goodie…

Det var midt i påsken hvor jeg skulle lave noget lam, som skulle udforme sig til en burger. Jeg kunne huske, at Jamie Olive i hans “Hjemme hos Jamie”, som i øvrigt også den dag idag er en af mine favoritter, var noget med nogle spyd af lammekød. Imens jeg bladrer bogen igennem ser jeg en rødpeber og chili-chutney, som jeg tænkte kunne være fremragende som tilbehør til burgeren. Det endte dog med at blive tilbehør til kanin rillette i stedet for, hvilket understreger at denne chutney passer til alt! Faktisk har jeg aldrig lavet en tilbehør som er så all-arround som denne.

Vores hovedpersoner til dagens ret...

Vores hovedpersoner til dagens ret…

Det perfekte tilbehør: Chili-Chutney...

4.75 fra 4 stemmer
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

 • 8 friske røde chilier
 • 5 store røde snackpeber
 • 2 rødløg
 • 4 fed hvidløg
 • 50 gram brun farin
 • 1 kop frisk lavet espresso
 • 1 dl. balsamico
 • 2 stykker mørk chokolade
 • 1 stor stilk rosmairin
 • Salt/peber
 • Oliven olie til stegning

Sådan gør du

 • Varm en pande godt op med olien og hak rødløg og hvidløg fint. Svits det af på panden og giv det en omgang salt og peber.
 • Find en pinchet og brænd peber og chili godt af så de får en forkullet overflade. Hvis du ikke har en flammekaster så brug fx et gas komfur over de åbne flammer eller læg dem på en rist og giv dem 3-4 min under en brænd varm grill i ovnen.
 • Skær nu indmaden ud af både peber og chili og hak dem pænt.
 • Smid dem på panden med de øvrige ingredienser og smire ved helt svag varme i em time.
 • Massen skal blive godt klistret og helt indkogt.
 • Hæld den på glas når du er færdig.
 • Din chili-chutney kan godt holde sig i et par uger på køl.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Flamerede chili...

Flamerede chili…

Se så meget det damper når de får et skud ild...

Se så meget det damper når de får et skud ild…

Jeg vil godt erkende blankt, at jeg ofte trækker mig når der skal laves den slags mad her – det er som om, at arbejdet skræmmer mig lidt – jeg har tænkt meget over hvorfor da det egentlig er uhyre nemt. Jeg er kommet frem til den konklusion, at jeg forbinder det for meget med at sylte og en proces som tager længe – men det gør det slet ikke! Så sæt igang!

Chopped up peber...

Chopped up peber…

Chili-Chutney (3)

Godt med balsamico på...

Godt med balsamico på…

Godt indkogt og næsten klar...

Godt indkogt og næsten klar…

Chilien bliver awesome og slet ikke så stærk som man skulle tro, alt sødmen fra både peberfrugterne samt den brune farin giver en god balance. Så du skal ikke være bange heller ikke selv om at stærk mad ikke er dig.

Så er der chili-chutney...

Så er der chili-chutney…

Du kan bruge den til alt kød eller fisk – jeg har gennem de sidste uger nydt den som tilbehør til alt fra bøffer, kyllingen fra grillen til ovnbagt laks – det fungerer glimrende. I sidste weekend sneg det sidste sig faktisk også med i en burger, som du nok kan gætte var rimelig godt!

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Tias

  Har prøvet den her (dog udelod jeg chokoladen), og den blev ugudeligt stærk, til det punkt hvor personen der fik den i adventsgave ikke var udelt begejstret. Noget bud på hvad jeg gjorde galt?

  • Hej Tias – det er svært at sige – har du brugt almindelige røde chilier, for så burde der ikke være noget problem – jeg kan spise dem rå – er også ret hård til stærk mad, men for mig er de ikke stærke – men omvendt – er det første gang din ven spiser stærk mad så bliver han måske overrasket. Chokoladen dæmper lidt og giver balance og sødme, så det kan nok godt have en lille effekt – men det burde ikke være “ugudelig” stærkt :-)

 2. Andrea Oddershede

  5 stars
  MUMS! Det går jeg da i gang med at lave lige nu. Det er da helt perfekt! Er der noget der kan fyre op under min kæreste, så er det chili i alle udgaver! Har samtidig arrangeret højtlæsning af den meget hede ebog Direktørens sekretærer;) Så jeg glæder mig til en MEGET lang og vaaaarm nat…;)

  • Hej Andreas,

   Beklager det urimeligt sene svar – din kommentar havde vores meget fjendske filter pludselig fjernet! Lyder fedt da – du må få smidt nogle forskellige typer i – den kan den sagtens bære og hånden på hjertet, så mistede min faktisk efter 14 dage lidt af styrken, hvilket jo er naturligt nok men ikke desto mindre så vil man jo gerne have, at den er stærk hele vejen igennem!

 3. Kaj

  Det lyder ret lækkert, men der må være en verden til forskel på, om du bruger f.eks. Hungarian Hot Wax eller Bhut Jolokea, så for at få en fornemmelse af forholdene, hvilken chili brugte du så?
  Mvh. Kaj

  • Helt standard min ven! Det var bare Sivri Biber mener jeg de hedder – men lad endelige nogle forskellige indgå! Faktisk var jeg vildt bange for, at det ville blive for stærkt og valgte netop disse da jeg sagtens kan spise dem rå uden at blive helt skudt ned – men næste gang skal der bestemt mere skud på!

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering