Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. maj 2023

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Gastromand finder Fyns bedste IPA

Humle til halsen
Fynboen

Udover brunsviger, rygeost og mange andre lækre råvarer byder “Danmarks navle” også på flere gode bryggerier. Det er bl.a. blevet bevist flere gange hvor de dygtige fynske brygmestre, hiver den ene pris efter den anden hjem til Fyn.

Nu er jeg lidt lokalpatriotisk, så derfor har jeg ikke valgt at teste andre end fynske øl, velvidende at der er mange andre dygtige folk ude i den ganske land, som kan deres kram. Men med et par håndfulde forskellige øl, så er der også rigeligt til at dække enhver smag, ellers har jeg i det mindste en undskyldning for at lave en ekstra smagning.

Læs også: Fynske øllækkerier fra Munkebo Mikrobryg

Der blev testet meget seriøst

Der blev testet meget seriøst!

Jeg har også valgt at sætte fokus på min absolute yndlingsøl, nemlig IPA’en. Det er ikke noget der slår friskheden og bitterheden fra en god IPA. Jæ’ æ’ helt tos’t mæ’ dæ’! Men lad os springe ud i det, tage hul på den første.

Læs også: Gastromand kårer Årest påskeøl 2014

Stensbogaard India Pale Ale, 5,3%

Stensbogaards bud på en IPA

Stensbogaards bud på en IPA.

Ikke så kraftig i duften. Smagen er bitter og let humlet. Bismag af mørk chokolade og kaffe. En udemærket øl, men også kun udemærket.

Aarup Bryghus I.P.A., 5,5 %

Aarup Bryghus' version af en IPA

Aarup Bryghus’ version af en IPA.

Dufter helt unikt af blomster og førstehåndsindtryk er rigtig godt. Desværre skuffer den i smagen, som er vandet og tynd, og har en harsk udefinerbar bismag. Dette bliver ikke favorit IPA’en.

Ørbæk IPA, 5% (økologisk)

Ørbæk Bryghus havde testens eneste økologiske IPA

Ørbæk Bryghus havde testens eneste økologiske IPA.

Frisk mild duft og positivt førstehåndsindtryk. Smagen er ikke vildt humlet, men rigtig behagelig. En IPA som de fleste vil kunne drikke, og så har en fin balance mellem bitterheden og humlen. Den kan anbefales.

Rise Bryggeri India Pale Ale, 5,5%

I det sydfynske øhav brygges der også øl

I det sydfynske øhav brygges der også øl.

Denne øl kommer fra Ærø, som vel teknisk set ikke er Fyn, men Ærø hører i min optik til Fyn, så derfor er den med i testen. Duften er frisk, men forsvinder desværre hurtigt. Utroligt lidt skum (MEGET LIDT!!), og nærmest pilsnerfarve. Smagen er kedelig og øllen virker nærmest lidt doven. Skuffende.

Indslev Bryggeri Hvede I.P.A., 5,5%

En hvede udgave af IPA fra Indslev Bryggeri

En hvede udgave af IPA fra Indslev Bryggeri.

Dette er ikke en IPA. Det er som flere øl i testen en “inspireret af IPA øl”. Som navnet antyder så er det en hvedeøl, og det fornemmes klart i duften og farven. Smagen er sød og let bitter. Men man fornemmer dog aldrig helt nogen IPA træk i øllen. Den vil garanteret være et hit hos damerne.

Coisbo Manhattan Dawn (American IPA), 6,5%

Manhattan Dawn fra Coisbo Beer

Manhattan Dawn fra Coisbo Beer.

Stærk duft af citrus og lidt afdæmpet blomster duft. Smagen er frisk i starten, nærmest lidt pilsneragtig, og afslutter med en mørk eftersmag. Øllen er letdrikkelig, og kan anbefales. En decideredet klassisk IPA er det nu ikke, men man fornemmer alligevel lidt i duft.

Midtfyns Bryghus India Pale Ale, 7,3%

India Pale Ale fra Midtfyns Bryghus

India Pale Ale fra Midtfyns Bryghus.

God og kraftig duft, frisk af blomstereng og masser af citrus. Utroligt flot skum, når øllen hældes op. Smagen er kraftig humlet med en let eftersmag af anis. Smagen er stærk, og det er øllen også. Denne kan sagtens anbefales.

Midtfyns Bryghus Double IPA, 9,2%

Den stærke Double IPA fra Midtfyns Bryghus

Den stærke Double IPA fra Midtfyns Bryghus.

Midtfyns bryghus har også en ekstra stærk IPA i sortimentet. Den holder ikke mindre end 9,2%, så det virker! Duften er frisk og behagelig, og typisk IPA. Smagen er bitter, krydret, skarp og stærk – man drikker ikke 4-5 af dem her. Smagen bliver også meget længe i munden, så øllen kan virkelig nydes. En øl der kan anbefales, men måske bare til deling.

Munkebo Mikrobryg Imperial Black IPA (Gleipner), 9,4%

Kulsort IPA inspireret øl fra Munkebo Mikrobryg

Sort IPA inspireret øl fra Munkebo Mikrobryg.

Denne øl en endnu en, som er inspireret af IPA. Når du hælder øllen op, så bliver man med det samme opmærksom på at den er anderledes end andre IPA’er. Farven er mørk, nærmest sort. Duften er frisk og minder meget om en normal IPA. Øllen er bitter i smagen, og går nærmest over en stout. En meget speciel øl, men helt klart flot håndværk. Kan varmt anbefales, hvis du i forvejen er til de mørke øl.

Ugly Duck IPA – Simcoe & Chinook, 5,9%

Den ene af to IPA'er fra Ugly Duck

Den ene af to IPA’er fra Ugly Duck.

Fin, frisk og behagelig duft. God humle i smagen, og generelt rigtig lækker, som en IPA øl. Denne øl scorede højt hele bordet rundt. I 2012 blev denne øl kåret som Årest ølnyhed af Danske Ølentusiaster, og det forstår man godt. Den kan klart anbefales.

Ugly Duck IPA – Amarillo & Citra, 5,9%

Ugly Ducks andet bud på en IPA

Ugly Ducks andet bud på en IPA.

Duften er behagelig og rigtig frisk. Smagen er let bitter, frugtagtig og der er ingen underlig bismag. Den virker rigtig godt afbalanceret og er generelt bare lækker at drikke. Denne øl vandt Årest ølnyhed i 2013, så de kan et eller andet godt hos Ugly Duck. Denne øl var klart favorit, og kan kun anbefales.

And the winner is: Ugly Duck!

Begge øl fra Ugly Duck løber hurtigt fra deres konkurrenter. Det er ikke uden grund at de har høstet priser for begge deres øl. Overordnet set så var der rigtig gode bud på en IPA, og lidt af hvert at vælge imellem. Men mon ikke der lige går et par dage før jeg skal have en IPA igen, humlen hænger nærmest stadig i halsen…

SKÅL! Er du til IPA?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Helt enig! Ugly Duck er simpelthen bare lækker!

  2. Halvamerikaneren

    Kunne være man skulle en smut til Fyn :)

    • Fynboen

      Bare husk at duk dig, hvis der kommer en jetjawer.

Smid en kommentar