Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 7. maj 2024

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Hjemmelavede majstortillas og tacoskaller – ganske nemt

Hjemmelavede majstortillas og tacoskaller
Gastrografen
Hjemmalevede mexicanske tortillas af majs, lavet af autentisk nixtamalisert majs

Elsker du tortillas, tacos og alt det lækre fra det mexicanske køkken? Hvorfor så ikke lave hjemmelavede majstortillas? Og hvorfor ikke også lave dine helt egne sprøde tacoskaller? Det kræver blot nixtamaliseret majsmel og en tortillapresse (eller en kagerulle og armkræfter). Så er du klar til taco-tirsdag (eller hvilken som helst anden taco-ugedag).

Jeg elsker mexicansk mad og lækre tacos. Ja, hvem gør ikke det? Og ofte kommer der tacos på bordet hjemme hos mig, hvor børn såvel som voksne bare ikke kan få nok af dem. Men allerbedst er det, hvis du kan servere hjemmelavede majstortillas.

For det meste – må jeg indrømme – er det kedelige færdigkøbte hvedetortillaer eller de sprøde tex-mex-skaller, der kommer på bordet. Men faktisk er det slet ikke svært at lave hjemmelavede tortillas og sprøde tacoskaller helt fra bunden. Det smager virkelig godt og langt bedre end alt det, du køber. Samtidig er det faktisk ikke særligt svært at lave dem.

Og når du så har lavet dine tortillas og tacoskaller, så er det bare med at smide lækkert tacofyld i dem. Det kunne fx være carnitas, som er trevler af svinekød med masser af lime.

Hjemmelavede majstortillas og tacoskaller

Du skal bare bruge nixtamaliseret majs og en tortillapresse

Man kan lave tortillas og tacos med flere forskellige slags mel, men skal det have den helt rigtige mexicanske smag, så brug masa harina. Det er majsmel lavet på såkaldt nixtamaliseret majs.

Nixtamalisering er en ældgammel proces fra Mexico, hvor man lægger majskorn i vand med opløst kalk i. Det mørner majsen og giver den en helt karakteristisk smag, samtidig med at majsen faktisk bliver sundere at spise.

Du kan købe masa harina i velassorterede supermarkeder eller online i de mexicanske specialshops, der findes derude. Jeg købte fx selv for nylig en masse nixtamaliseret majsmel hos Chili House.

Ud over melet er det en god idé at have en tortillapresse. Det gør det meget lettere at presse tortillaerne passende tynde. Du kan dog også godt bruge en kagerulle, men det er markant sværere. Jeg købte også min tortillapresse hos Chili House, og den er jeg glad for.

Let at lave hjemmelavede majstortillas

Uanset om du skal lave bløde tacos, eller om du vil lave hjemmelavede tacoskaller, så er majstortillas udgangspunktet. Og de er ikke svære at lave.

Dej af masa harina - klar til hjemmelavet tortilla

Først laver du en dej af masa harina, salt og vamt vand, som du ælter godt sammen. Herefter skal dej på størrelse med en valnød presses ud på tortillapressen mellem to stykker bagepapir – det sikrer, at dejen ikke hænger fast.

Tortillapresse

Endelig skal majstortillas bages på en gloende hed, tør pande et minuts tid eller to på hver side. Til sidst lægges den færdige tortilla i stakken af tortillaer, der er pakket ind i et fugtigt viskestykke. Det forhindrer tortillaerne i at blive hårde.

Stak af hjemmelavede majstortillas

Ægte majstortillas

Hjemmalevede mexicanske tortillas af majs, lavet af autentisk nixtamalisert majs
4 fra 10 stemmer
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Ret: Aftensmad/snacks, Bagvæk, Forret/tapas
Køkken: Mexicansk
Antal: 4

Ingredienser

  • 4 dl masa harina (majsmel lavet af nixtermalisert majs)
  • 3 dl meget varmt vand
  • 1/2 tsk salt

Udstyr

  • 1 tortillapresse – Pressen kan udelades, brug så i stedet en kagerulle

Sådan gør du

  • Bland majsmel og salt. Kom varmt vand i (meget gerne næsten kogende) og begynd at røre rundt med en grydeske. Når vandet er nogenlunde fordelt kan du begynde at ælte dejen med hænderne.
  • Ælt dejen, til den er smidig. Den kan dog godt smuldre lidt, da der ikke er noget gluten i majsmel. Dejen bliver ikke lige så smidig som en dej lavet på hvedemel.
  • Tag en klump dej på strrelse med en valnød og læg den mellem to stykker bagepapir i tortillapressen.
  • Pres nu tortillapressen alt, hvad du kan, så tortillaen bliver så flad som overhovedet muligt.
  • Har du ikke en tortillapresse, kan du også rulle dine tortillas ud med en kagerulle, men det er noget mere krævende.
  • Bag tortillas på en rygende varm, tør pande ca. 1-2 minutter på hver side, til den får farve og måske endda bobler lidt op (det gør det kun, hvis panden er meget, meget varm).
  • Pak de færdigbagte tortillas ind i et fugtigt viskestykke. Det sørger for, at dine tortillas ikke bliver tørre og begynder at blive hårde. De skal forblive smidige.
    Sørg for at lægge en tortillas i stakken i det fugtige visketykke, så snart den er færdig.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Hjemmelavede tacoskaller

Sådan laver du hjemmelavede, sprøde tacoskaller

De sprøde tacoskaller, du måske kender fra pakker købt i supermarkederne er heller ikke svære at lave. Du skal bare tage dine færdige majstortillas, pensle dem med olie og så bage dem i ovnen, mens de hænger over to ribber på en bagerist.

Hjemmelavede tacoskaller
Sørg for, at bageristen er varm. Kom så en majstortillaer penslet med olie over to ribber på bageristen. Pres dem lidt i form med en grilltang. Bag dem nu i ovnen 7-10 minutter ved 200 grader.
Hjemmelavede tacoskaller

Hjemmelavede tacoskaller

4 fra 2 stemmer
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Køkken: Mexicansk

Ingredienser

  • Majstortillas
  • Smagsneutral olie

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 200 grader med bageristen heri.
  • Pensl dine majstortillas med et tyndt lag olie på begge sider.
  • Hæng dem nu på den brandvarme bagerist, så hver tortilla bøjer ned over to ribber på bageristen. Brug en grilltang til at klemme dem lidt i form. Fortvivl ikke, hvis de endnu ikke har den perfekte form. Den får en bedre form, når de er blevet bagt.
  • Bag dine tacoskaller 7-10 minutter i ovnen, til de er helt sprøde. Bagetiden afhænger lidt af, hvor tykke dine tortillas er.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Nikolaj Hansen

    Det fungerer slet, slet ikke med normalt majsmel (skal sandsynligvis være nixtamaliseret)

  2. Lene

    Har ikke prøvet opskrift endnu men har mel og presse :-)
    Er bare lidt vild med den ‘pude’ du har under pressen – er den homemade eller hvor er den fra ?

    • Det er vist bare en eller anden gammel grydelap, jeg vist har købt i en eller anden genbrugsbutik engang :-)

  3. Camille

    Kan man fryse majstortillas og tø dem op igen uden at de bliver tørre?

    • Jeg har ikke prøvet det. Men er det ikke bare at prøve ad og se, hvordan det går.

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering