Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

74 Comments

Hjemmelavet bøfsandwich med brun sovs

Bøfsandwich - opskrift på hjemmelavet bøfsandwich
Gastromand

Nu er vi ved at være færdige med vores januarskur, og vi kan afsløre, at det går strygende! Men inden vi går over i det lidt tungere retter, så skal vi altså lige forbi den ærke danske grillbarsklassiker bøfsandwich – retten som er enhver (i hvert fald) jysk grillbars kvalitetsstempel, langturchaufførens foretrukne aftensmad og næsten en nationalret for jyderne.

Ja, det kommer til at lyde lidt provinsagtigt, og det er det vel egentlig også, men i stedet for at undre os over denne fantastisk grillret, så har vi på Gastromand taget imod bøfsandwichen med åbne arme.

Læs også: Hjemmelavet remoulade – så nemt er det

Jeg har forgæves forsøgt at komme nærmere, hvor denne lidt underlige ret egentlig stammer fra, men jeg kan ikke helt gennemskue det. Når man lige fjerner den brune sovs, så er det jo dybest set bare en almindelig hamburger med fransk sennep og ristede løg, men vi ikke langt fra den amerikanske (som oprindeligt stammer fra Tyskland og vist inspireret fra Rusland) – dertil kommer så sovsen, som jo adskiller den væsentligt og gør den “dansk”. Jeg har ikke rigtig set det med sovsen på Sjælland, men godt nok i tidernes morgen fået en bøfsandwich med sovs på Bakken, så helt fremmed uden for Jylland er det da ikke.

Læs også: Sloppy Joes

Bøfsandwich - opskrift på hjemmelavet bøfsandwich

Bøfsandwich - opskrift på hjemmelavet bøfsandwich med brun sovs

4.25 fra 69 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Bøfferne

  • 500 gram øko hakket oksekød
  • Olie til stegning
  • Salt/peber

Sovsen

  • En halv liter god oksefond
  • 1 tsk dijon sennep
  • 1 spsk ketchup
  • 1 skvæt engelsk sauce
  • Gud forbyde det men kulør
  • Salt/peber
  • 1-2 dl Creme fraiche 38 % eller hvis du er rigtig Gastromand Creme Double 50 % BUJA!

Tilbehør

  • Remoulade
  • Ketchup
  • Fransk sennep
  • Ristede løg
  • Rå løg
  • Syltede agurker
  • Rødbeder
  • Burgerboller som du enten laver selv eller diskret køber

Sådan gør du

Bøfferne

  • Jeg er gået lidt væk fra at rør farsen op med alt muligt, hvis du køber det bedste hakkede kød du kan opdrive og tilsætter salt/peber, så holder det altså! Så det gør du.
  • Form bøfferne og steg dem i olien til de er færdige.

Sovsen

  • Når bøfferne er færdige så tager du dem op og lægger dem til side, så varmer du din fond op og koger panden af, tilsætter sennep, ketchup og lidt engelsk sauce, endelig ikke for meget. Herefter smider du creme fraiche på og lader det koge godt sammen i ca. 10 min. Herefter smager du til med salt og peber.
  • Nu finder du en stor gryde, hvor du hælder saucen over og lægger bøfferne i og lader det koge yderligere 10-15 min., så sovsen og bøfferne lige finder hinanden.

Tilbehør

  • Ja, det er rimelig simpelt, du skal bare hakke løgene i tern og smide alt andet på bordet. Mht. til bollerne så finder du opskriften længere nede.
  • Herefter er der sådan set bare tilbage, at du skal samle svinet!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Opskrift på burgerboller og dine nye favoritkartofler: Hjemmelavede pommes frites – “Triple cooked fries”

Lav rigeligt med bøffer - og ja, de kan sagtens laves i forvejen...

Lav rigeligt med bøffer – og ja, de kan sagtens laves i forvejen…

Lad bøfferne koge med saucen...

Lad bøfferne koge med sovsen…

Standard tilbehør...

Standard tilbehør…

Ingen tvivl om at bøfsandwich er en rigtige Gastromand ret, som for alt i verden ikke må gå i glemmebogen her i Danmark. Jeg fik jo aldrig opklaret mysteriet om dens oprindelse, så hvis du kender til det, så må du endelig smide en kommater nedenstående!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Troels

    5 stars
    Det er en god opskrift. Jeg har kigget lidt på det med at kunne flette en pandesovs sammen til fx hakkedrenge, frikadeller, medister mm, men besidder desværre ikke selv evnen, da mine bedste forældre er gået bort inden at de lærte det videre. Sovsen her er super, men jeg ville gerne om I kunne lave en artikel/opskrift om/på pandesovs til de andre ting? Det er sådan noget dagligdags som en gastromand bør kunne ryste ud af ærmet til ungerne. 😊

  2. Sven

    DAG 1.
    Hør nu her “Drenge” Først laver du bøffer. Med bløde løg, brun sovs og så i ovnen med det hele. Katofler O.S.V.

    OG DU LAVER RIGELIGT!

    DAG 2.
    I ovnen med fad men indhold. Smid tilbehør på bordet. Børgerboller på risteren! Så kører det!

    To dage med med!

  3. Lise

    – Rygtet vil vide, at det var på havnen i Løgstør, at bøfsandwichen blev opfundet. En pølsemand stegte bøfferne hjemmefra, men fordi han ikke kunne holde dem varme på anden måde, kom han dem så i en sovs, som han kunne holde varm på et kogeblus, fortæller Lasse Görlitz.
    Snuppet fra http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/19011642

    • Se det er virkelig noget vi kan bruge Lise – og historien er så god, at den faktisk næsten må være sand eller i hvert fald noget af det bedste vi har hørt indtil videre. Jeg besøgte i øvrigt Vestre Bådelau i Aalborg for nylig, hvor jeg fik bøfsandwich, som i 2013 vist er kåret til den bedste. Den var ganske fin, men et eller andet sted, så manglende der alligevel noget i den…

  4. KK

    Tsk Tsk,……….. ;-O

  5. Henrik R

    Hej! For sq hvor lyder denne bøfsanwich lækker. Har fået den de laver på Dolly i Horsens, og andet rigtig god dansk mad. De laver GOD mad! Bøfsanwichen må dog vente da jeg er ved at lave osso buco ( har været igang siden kl 13, og retten er færdig ved 19tiden håber jeg. Se http://squashforbi.dk/. MUMS :-)

    • Hold da op Henrik – så er den da i hvert fald også færdig! Men sådan en ret kan sagtens stå en hel dag, nogle gange oplever jeg bare, at det bliver så mørt, at det næsten er kogt sammen med retten, hvilket kan være lidt synd – men så snakker vi også 7 timer, håber det er blevet godt.

      Jeg skal forbi Dolly, det er min livsmission fra nu af, og da jeg besøger Sønderjylland her i weekenden kunne det jo være jeg burde lægge vejen forbi!

  6. 5 stars
    Lige et hurtigt tip til dovne og tømmermændsramte aarhusianere, byens bedste bøfsandwich er på bud på Havnensperle i dag via MyDeal:

    http://mydeal.dk/campaigns/single/24457/Aarhus

    Jeg har købt, vi ses dernede! :)

    Havnens Perle delivers a fantastic 5/5 bøfsandwich from Goerlitz on Vimeo.

  7. Jeg har lært at sovsen til en bøwsandwich bør jævnes med ristede løg. Det lyder underligt (og det er det også) men for satan hvor det virker!

    Der kan læses mere på dette link som forklarer hvor opskriften stammer fra

    http://madjournal.dk/opskrift.php?id=39

    • Slet ikke dumt Lars – og ja det lyder lidt underligt, men næste gang, så skal det bestemt med, der står ikke direkte hvornår den stammer fra? Vi har jo længere oppe i tråden fået af vide, at den vist nok stammer fra Bakken og opfundet efter inspiration fra den amerikanske hamburger i 1949, ved du mere end hvad der står i linket?

      • Det var kun det med at jævne sovsen med ristede løg. Kan desværre ikke være til mere hjælp i henhold til bøfsandwichens oprindelse. Som Morten skriver skulle denne opskrift stamme fra Shell Motel og Cafeteria ved Støvring.

      • Reseachen må fortsætte så :-)

  8. Lasse TheHotDogJudge er også med til at kåre årets bøfsandwich: http://hotdogjudge.com/tagged/b%C3%B8fsandwich

    • Han ligner en bad motherfucking hos Lasse – lige en gut for os på Gastromand – vi burde da lægge vejen forbi Horsens og Cafe Dolly på en lille roadtrip snart, det ligner bestemt noget som er et besøg værd!

      • Café Dolly er godt! Den bedste omgang stegt flæsk og persillesovs har jeg fået der.. en del gange :)

      • Du giver mig en ide! Vi skal simpelthen lave noget stegtflæsk meget snart! Det må være topprioriteten på Gastromand fra nu af! Næste gang jeg runder Horsens, så skal jeg bestemt besøge Dolly!

      • Halvamerikaneren

        Fik stegt flæsk her til aften – hjemmesaltet selvfølgelig :). Det er nu engang en kongespise

  9. Kim Solander

    Jeg har godtnok aldrig nogensinde hørt om en bøfsandwich med sovs. Det kan selvfølgelig skyldes jeg oprindelig kommer fra Lolland (et faktum jeg dog sjældent praler med)

    Men mon ikke der kunne ryge en ned snart

    • Haha – nej det er også lidt spøjst, men det holder altså Kim – så du må igang, jeg havde faktisk forestillet mig, at der ville kommet en ophedet diskussion omkring hvorvidt sovs hører til eller ej, men det lader til, at vi danskere (eller Jyder og Sjællændere om man vil) faktisk er rimelige enige om denne herlige klassiker.

  10. 3 stars
    Her er lidt mere om bøfsanwiches.
    http://boefsandwich.tumblr.com/

  11. Halvamerikaneren

    5 stars
    Vestre Baadelaug i Aalborg laver en fantastisk en af slagsen – og så er den stor nok til at brødføde en mindre landsby :)

    • Jeps, og det er vel næsten også Aalborg bedste ikke? Den tidligere ejer af Ib, Rene Cairo i Reberbahnsgade havde hver onsdag en lækker bøfsandwich, men den tid er desværre slut nu.

      • MortenNielsen

        Ja hver torsdag efter 17 kunne man på Ib Rene få den “hjemmelavede bombe” hvor der hvis jeg husker ret var fusket lidt i forhold til en “oldschool” bøfsandwich – jeg mener det var whiskey sovs der var hældt over bollen i rå mængder.
        Samtlige eksamener er fejret med sådan en… Det var tider!

      • MortenNielsen

        Onsdag var det.

      • Halvamerikaneren

        Efter sigende skulle P-Grillen i Svenstrup også lave en mean bøfsandwich men har dog ikke selv haft fornøjelsen af at teste den

      • Jeg har allerede lavet aftale med Webmasteren og et par gutter – afsted vi skal! Det bliver forhåbentlig om et par uger :-)

      • Heinz

        Kims Kitchen på borgergade laver en ganske god bøfsandwich især sovsen er virkelig god

      • Enig! :)

  12. Fattigkokken

    Bjarnes Pølser i Ballerup serverer også en yderst velsmagene “Rådhusbøf med sovs” og dertil hjemmelavede dressinger, bl.a. “Laban”, som er en chiliketchup, eller “Kasper” som er en karrydressing. Et yderst velbesøgt sted, og en sikker vinder på vej til/hjem fra byture!

    • Ligger der sådan et herligt sted, som jeg er fuldstændig uvidende om? Det er jo næsten en skandale – jeg besøger ofte Ballerup, så næste gang rammer jeg Bjarnes Pølser! Et rigt tip fra en “Fattigkok” :-)

      • Bjarnes Pølser i Ballerup er the shiat!

        Lækker bøfsandwich der btw – pissego stil!

      • Frank A

        Her i Nordjylland er det Vestre Bådelaug i Aalborg, eller på A13 mellem Aalborg og Viborg, er det Hvam Cafeteria, der i kernen er en moppedreng af en bøf på 300 gram.

        https://da-dk.facebook.com/Hvam-Cafeteria-786783271379320/

        Enig i at Bjarnes i Ballerup, er den mest mulighed for variation.

      • Siden hen er “Grisen” jo også kommet til som ligger på Nørrebro i KBH – fantastisk sted og helt enig i at Vestre Bådelaug i Aalborg er et godt sted!

  13. jesper thomsen

    5 stars
    Den ser så helt rigtig ud………………..

    10 – 4 herfra
    team amazonas

  14. Jeg kan se at Oscars Bøfbar på Bakken påstår at de har opfundet bøfsandwichen i 1949:

    I mere end 60 år har gæsterne på Bakken kunnet stille lækkersulten med en Oscars Bøfsandwich. En rigtig lækkerbisken, der med sine bløde løg og saftige bøf, er blevet en institution på Bakken. Og populær er den. Hver sæson håndskrælles 3 tons løg, mens ca. 60 tons kød steges til bøffer.

    Det var Bakkekongen Oscar Pettersson, som fik ideen til bøfsandwichen efter en vens besøg i USA i 1949. Hustruen Anni brugte herefter mange dage på at komponere den rette opskrift. I dag er det 3. generation af familien, som står bag bøfferne. Og bedstemoderens originale opskrift benyttes selvfølgelig stadig.

    Så ja, der skal altså bløde løg i. Som jeg også husker det er det en dødssynd at bruge boller med sesam. Sesam er for eksotisk til en bøfsandwich.

    • Hold kæft det er godt gået Jens – som jeg også nævner i indlægget fik jeg faktisk for ca. 12 år siden en bøfsandwich på netop Bakken med brun sovs – og det underligt var så, at jeg fik den i hånden, bare med lidt papir omkring, så det blev en lidt krattet oplevelse, men solen skinnede og øllene var kolde – så who cares? :-) Læg mærke til, at jeg ikke har sesam på bollen!

    • Nu kom jeg til at sidde og se lidt af Man vs food her til aften og det passer godt med historien om rejsen til USA som inspiration. Han var i Brooklyn hvor han fik serveret en “hot beefsandwich” Det var en burger med skiver af roastbeef som de overhældte med fonden den var kogt i.
      Ved at søge på hot beefsandwich forslår google også Italian beef som minder om det. Dens oprindelse er sporet til 1930’erne og et sted som solgte dem i 1938.

  15. 4 stars
    Det ser jo godt ud. Jeg finder dog at den bliver mere autentisk hvis man blender mel i kødet. Det er også vigtigt at der er store mængder bløde løg i sovsen.

    Jeg kan også anbefale at man i en god vacuummaskine laver sine egne lyn-vacummerede agurker til en mere sprød agurkesalat.

    • Enig – og så skal der vist helt originalt ikke være rå løg i – jeg er lige blevet rettet lidt af mine kollegaer :-) Men mon ikke det går?

  16. Chicky Grill i Kødbyen laver en hæderlig en – med sovs.

Submit a Comment

4.25 from 69 votes (58 ratings without comment)

Opskrift Vurdering