Hjemmelavet bøfsandwich med brun sovs
Nu er vi ved at være færdige med vores januarskur, og vi kan afsløre, at det går strygende! Men inden vi går over i det lidt tungere retter, så skal vi altså lige forbi den ærke danske grillbarsklassiker bøfsandwich – retten som er enhver (i hvert fald) jysk grillbars kvalitetsstempel, langturchaufførens foretrukne aftensmad og næsten en nationalret for jyderne.
Ja, det kommer til at lyde lidt provinsagtigt, og det er det vel egentlig også, men i stedet for at undre os over denne fantastisk grillret, så har vi på Gastromand taget imod bøfsandwichen med åbne arme.
Læs også: Hjemmelavet remoulade – så nemt er det
Jeg har forgæves forsøgt at komme nærmere, hvor denne lidt underlige ret egentlig stammer fra, men jeg kan ikke helt gennemskue det. Når man lige fjerner den brune sovs, så er det jo dybest set bare en almindelig hamburger med fransk sennep og ristede løg, men vi ikke langt fra den amerikanske (som oprindeligt stammer fra Tyskland og vist inspireret fra Rusland) – dertil kommer så sovsen, som jo adskiller den væsentligt og gør den “dansk”. Jeg har ikke rigtig set det med sovsen på Sjælland, men godt nok i tidernes morgen fået en bøfsandwich med sovs på Bakken, så helt fremmed uden for Jylland er det da ikke.
Læs også: Sloppy Joes
Ingredienser
Bøfferne
- 500 gram øko hakket oksekød
- Olie til stegning
- Salt/peber
Sovsen
- En halv liter god oksefond
- 1 tsk dijon sennep
- 1 spsk ketchup
- 1 skvæt engelsk sauce
- Gud forbyde det men kulør
- Salt/peber
- 1-2 dl Creme fraiche 38 % eller hvis du er rigtig Gastromand Creme Double 50 % BUJA!
Tilbehør
- Remoulade
- Ketchup
- Fransk sennep
- Ristede løg
- Rå løg
- Syltede agurker
- Rødbeder
- Burgerboller som du enten laver selv eller diskret køber
Sådan gør du
Bøfferne
- Jeg er gået lidt væk fra at rør farsen op med alt muligt, hvis du køber det bedste hakkede kød du kan opdrive og tilsætter salt/peber, så holder det altså! Så det gør du.
- Form bøfferne og steg dem i olien til de er færdige.
Sovsen
- Når bøfferne er færdige så tager du dem op og lægger dem til side, så varmer du din fond op og koger panden af, tilsætter sennep, ketchup og lidt engelsk sauce, endelig ikke for meget. Herefter smider du creme fraiche på og lader det koge godt sammen i ca. 10 min. Herefter smager du til med salt og peber.
- Nu finder du en stor gryde, hvor du hælder saucen over og lægger bøfferne i og lader det koge yderligere 10-15 min., så sovsen og bøfferne lige finder hinanden.
Tilbehør
- Ja, det er rimelig simpelt, du skal bare hakke løgene i tern og smide alt andet på bordet. Mht. til bollerne så finder du opskriften længere nede.
- Herefter er der sådan set bare tilbage, at du skal samle svinet!
Opskrift på burgerboller og dine nye favoritkartofler: Hjemmelavede pommes frites – “Triple cooked fries”
Ingen tvivl om at bøfsandwich er en rigtige Gastromand ret, som for alt i verden ikke må gå i glemmebogen her i Danmark. Jeg fik jo aldrig opklaret mysteriet om dens oprindelse, så hvis du kender til det, så må du endelig smide en kommater nedenstående!
Stik os en kommentar-
Det er en god opskrift. Jeg har kigget lidt på det med at kunne flette en pandesovs sammen til fx hakkedrenge, frikadeller, medister mm, men besidder desværre ikke selv evnen, da mine bedste forældre er gået bort inden at de lærte det videre. Sovsen her er super, men jeg ville gerne om I kunne lave en artikel/opskrift om/på pandesovs til de andre ting? Det er sådan noget dagligdags som en gastromand bør kunne ryste ud af ærmet til ungerne. 😊-
Hej Troels – beklager det sene svar – wordpress har lige valgt at glemme at sende mails til os år vi modtager en kommentar! – men jo – du kan bruge denne fx – men en opbagt pandesovs finder du også i vores nye kogebog :-)
https://gastromand.dk/opskrift-sovs-til-jul-and-flaeskesteg/
-
-
DAG 1.
Hør nu her “Drenge” Først laver du bøffer. Med bløde løg, brun sovs og så i ovnen med det hele. Katofler O.S.V.OG DU LAVER RIGELIGT!
DAG 2.
I ovnen med fad men indhold. Smid tilbehør på bordet. Børgerboller på risteren! Så kører det!To dage med med!
-
Jamen vi vil spise dem på dag 1 ?
-
-
– Rygtet vil vide, at det var på havnen i Løgstør, at bøfsandwichen blev opfundet. En pølsemand stegte bøfferne hjemmefra, men fordi han ikke kunne holde dem varme på anden måde, kom han dem så i en sovs, som han kunne holde varm på et kogeblus, fortæller Lasse Görlitz.
Snuppet fra http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/19011642-
Se det er virkelig noget vi kan bruge Lise – og historien er så god, at den faktisk næsten må være sand eller i hvert fald noget af det bedste vi har hørt indtil videre. Jeg besøgte i øvrigt Vestre Bådelau i Aalborg for nylig, hvor jeg fik bøfsandwich, som i 2013 vist er kåret til den bedste. Den var ganske fin, men et eller andet sted, så manglende der alligevel noget i den…
-
-
Hej! For sq hvor lyder denne bøfsanwich lækker. Har fået den de laver på Dolly i Horsens, og andet rigtig god dansk mad. De laver GOD mad! Bøfsanwichen må dog vente da jeg er ved at lave osso buco ( har været igang siden kl 13, og retten er færdig ved 19tiden håber jeg. Se http://squashforbi.dk/. MUMS :-)
-
Hold da op Henrik – så er den da i hvert fald også færdig! Men sådan en ret kan sagtens stå en hel dag, nogle gange oplever jeg bare, at det bliver så mørt, at det næsten er kogt sammen med retten, hvilket kan være lidt synd – men så snakker vi også 7 timer, håber det er blevet godt.
Jeg skal forbi Dolly, det er min livsmission fra nu af, og da jeg besøger Sønderjylland her i weekenden kunne det jo være jeg burde lægge vejen forbi!
-
-
Jeg har lært at sovsen til en bøwsandwich bør jævnes med ristede løg. Det lyder underligt (og det er det også) men for satan hvor det virker!
Der kan læses mere på dette link som forklarer hvor opskriften stammer fra
-
Slet ikke dumt Lars – og ja det lyder lidt underligt, men næste gang, så skal det bestemt med, der står ikke direkte hvornår den stammer fra? Vi har jo længere oppe i tråden fået af vide, at den vist nok stammer fra Bakken og opfundet efter inspiration fra den amerikanske hamburger i 1949, ved du mere end hvad der står i linket?
-
Det var kun det med at jævne sovsen med ristede løg. Kan desværre ikke være til mere hjælp i henhold til bøfsandwichens oprindelse. Som Morten skriver skulle denne opskrift stamme fra Shell Motel og Cafeteria ved Støvring.
-
Reseachen må fortsætte så :-)
-
-
-
Lasse TheHotDogJudge er også med til at kåre årets bøfsandwich: http://hotdogjudge.com/tagged/b%C3%B8fsandwich
-
Han ligner en bad motherfucking hos Lasse – lige en gut for os på Gastromand – vi burde da lægge vejen forbi Horsens og Cafe Dolly på en lille roadtrip snart, det ligner bestemt noget som er et besøg værd!
-
Café Dolly er godt! Den bedste omgang stegt flæsk og persillesovs har jeg fået der.. en del gange :)
-
Du giver mig en ide! Vi skal simpelthen lave noget stegtflæsk meget snart! Det må være topprioriteten på Gastromand fra nu af! Næste gang jeg runder Horsens, så skal jeg bestemt besøge Dolly!
-
-
-
Jeg har godtnok aldrig nogensinde hørt om en bøfsandwich med sovs. Det kan selvfølgelig skyldes jeg oprindelig kommer fra Lolland (et faktum jeg dog sjældent praler med)
Men mon ikke der kunne ryge en ned snart
-
Haha – nej det er også lidt spøjst, men det holder altså Kim – så du må igang, jeg havde faktisk forestillet mig, at der ville kommet en ophedet diskussion omkring hvorvidt sovs hører til eller ej, men det lader til, at vi danskere (eller Jyder og Sjællændere om man vil) faktisk er rimelige enige om denne herlige klassiker.
-
-
Her er lidt mere om bøfsanwiches.
http://boefsandwich.tumblr.com/ -
Den ser så helt rigtig ud………………..10 – 4 herfra
team amazonas -
Jeg kan se at Oscars Bøfbar på Bakken påstår at de har opfundet bøfsandwichen i 1949:
I mere end 60 år har gæsterne på Bakken kunnet stille lækkersulten med en Oscars Bøfsandwich. En rigtig lækkerbisken, der med sine bløde løg og saftige bøf, er blevet en institution på Bakken. Og populær er den. Hver sæson håndskrælles 3 tons løg, mens ca. 60 tons kød steges til bøffer.
Det var Bakkekongen Oscar Pettersson, som fik ideen til bøfsandwichen efter en vens besøg i USA i 1949. Hustruen Anni brugte herefter mange dage på at komponere den rette opskrift. I dag er det 3. generation af familien, som står bag bøfferne. Og bedstemoderens originale opskrift benyttes selvfølgelig stadig.
Så ja, der skal altså bløde løg i. Som jeg også husker det er det en dødssynd at bruge boller med sesam. Sesam er for eksotisk til en bøfsandwich.
-
Hold kæft det er godt gået Jens – som jeg også nævner i indlægget fik jeg faktisk for ca. 12 år siden en bøfsandwich på netop Bakken med brun sovs – og det underligt var så, at jeg fik den i hånden, bare med lidt papir omkring, så det blev en lidt krattet oplevelse, men solen skinnede og øllene var kolde – så who cares? :-) Læg mærke til, at jeg ikke har sesam på bollen!
-
Nu kom jeg til at sidde og se lidt af Man vs food her til aften og det passer godt med historien om rejsen til USA som inspiration. Han var i Brooklyn hvor han fik serveret en “hot beefsandwich” Det var en burger med skiver af roastbeef som de overhældte med fonden den var kogt i.
Ved at søge på hot beefsandwich forslår google også Italian beef som minder om det. Dens oprindelse er sporet til 1930’erne og et sted som solgte dem i 1938.
-
-
Det ser jo godt ud. Jeg finder dog at den bliver mere autentisk hvis man blender mel i kødet. Det er også vigtigt at der er store mængder bløde løg i sovsen.Jeg kan også anbefale at man i en god vacuummaskine laver sine egne lyn-vacummerede agurker til en mere sprød agurkesalat.
-
Enig – og så skal der vist helt originalt ikke være rå løg i – jeg er lige blevet rettet lidt af mine kollegaer :-) Men mon ikke det går?
-
-
Chicky Grill i Kødbyen laver en hæderlig en – med sovs.
Comments