Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 8. december 2023

Scroll to top

Top

14 kommentarer

Hjemmelavet hvid chokolade is, jordbær is, “trøffel”

Gastromand

Weekenden står foran os, og der skal noget lækkert på bordet til at tilfredsstille det modsatte køn, og helt klichéagtigt snakker vi ikke det salte køkken, men naturligvis det søde. Ofte har jeg det sådan, at jeg prioriterer det salte køkken langt  højere, da dessert jo bare er noget man køber… Det er en nem løsning, men efterhånden er jeg begyndt at tvinge mig selv til selv også at lave desserten. Egentligt er det ikke så svært og det behøver heller ikke tage vanvittigt lang tid – here we go:

Hjemmelavet is
8 pasteuriserede æggeblommer
200 gram sukker
¼ piskefløde
6- 7 deciliter sødmælk
200 g hvid chokolade (gem lidt til pynt)
500 g jordbær (friske eller frosne)

Del æggeblommer og sukker således der bruges 120 g. sukker i den ene skål og 80 gram i den anden. Den med mindste sukker bruges til den hvidechokolade og den med mindst til jordbær.

Pisk æggeblommerne hvide og cremede med sukkeret. Kog mælk og fløde op til kogepunktet. Sluk og lad det stå et minut. Hæld dernæst mælke-fløden over æggeblommerne – under omrøring (her må du lige bede konen om hjælp, da det forsat skal være i to skåle) Rør det godt sammen.

Hæld det hele tilbage i gryden. Give det en forsigtig opvarmning mod kogepunktet under konstant omrøring. Man kan ikke forlade processen her. Når de første antydninger af kogning viser sig i overfladen, tages gryden af blusset med det samme. Rør fortsat i den. Hæld massen tilbage i røreskålen fra før – eventuelt gennem en sigte. Blend jordbær og tilsæt massen i den ene del. Hæk chokolade groft og tilsæt det i den anden masse.

Lad den stå og køle af, hæld den derefter på ismaskine og frys (har du ikke en ismaskine er det bare med at komme ud ad døren efter en).

Trøffelbunde
150 g. ren rå marcipan
100 g. sukker
60 g. smør
50 g. god mørk chokolade 64 %
2. stk. æg
½ spsk. Sigtet hvedemel
+ lidt smagsneutral olie til at smøre formene med.

Chokoladen finthakkes og smeltes i vandbad. Marcipan og sukker æltes sammen på bordet med hænderne, ælt det stuetempererede smør i lidt ad gangen. Tilsæt nu den smeltede chokolade, melet og til sidst også æggene. De 6 aluforme smøres med olie og fyldes nu med den færdige trøffeldej i formene.
Bages ved 160 grader til de giver efter ved tryk – ca. 20 – 25 minutter. Bundene afkøles helt i køleskab, mens de stadig er

Pynt
200 g. mørk chokolade
Fint hakket hvid chokolade
Kakao

Smelt chokoladen og fyldt det i sprøjteposen, brug det mindste hoved. Chokoladen sprøjtes ud på en en bageplade med bagepapir i et “tilfældigt”, men ens mønster. Sprøjt gerne 10 – 12 stykker, da de nemt knækker

Bagepladen stilles i fryseren, således at chokoladen sætter sig hurtigt. Løsn først chokolade fantasierne, når de skal bruges.

Anret som vist på billedet (og naturligvis gerne pænere:).

Tak til Mette Blomsterberg for inspiration

Velbekomme

Savner du noget kød i ovenstående, har Fakta nakkefilet på tilbud i denne uge til 30,- kiloet (billigt billigt) og så er det bare med at kaste sig over en omgang pulled pork:)

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Thomas

  Hvorfor kommer man æg i is? Hvad effekt har det? Har nemlig lige fået ismaskine. Men de opskrifter der er med er typisk uden æg

  • Hej Thomas – sikke en vældig gammel opskrift du er faldet over :-) Det tykner det lidt og giver smag, men det kan godt undlades! Hvilken ismaskine har du købt?

   • Thomas

    Det var desværre den eneste isopskrift jeg kunne finde fra jer. Ligger du inde med nogle gode? Overvejer at lave dessert nytårsaften. :) jeg har købt en delonghi ick6000. Den er herlig!

   • Hej Thomas – vi har lavet en test af to forskellige – http://gastromand.dk/anmeldelse-ismaskiner-wilfa-nemox/ og nej, vi har ikke gjort så meget I is – det burde vi nok :-)

   • Thomas

    Fordelen ved min er den ikke behøver kontaktvæske og så har den en kraftigere motor ! ;)

   • Bestemt – vi må i gang med at lave is! Måske genoplivning af The Fat Ducks “Æg/Bacon-is” var på sin plads…

   • Thomas Jensen

    Det synes jeg lyder som en god ide! Jeg er i fuld gang med at eksperimenter – Nogle gode, andre knap så gode!

    Ferror roche med nutella kan anbefales :)

   • Fuck jeg er klar! Match made in heaven!

 2. Mette Flø Brochmann

  Du skriver at man både skal bruge den portion med mindst sukker til jordbærrene og til den hvide chokolade, så hvad er rigtigt?

  • Hvid chokolade Mette – sikke et gammel indlæg du er faldet over, det vækker minder :-) Jeg husker nu tydeligt, at den hvide chokolade var meget sød og at jeg havde været for gavmild med sukkeret!

   • Mette Flø Brochmann

    Tak, så må jeg i gang :-)

 3. Ikke dårligt! Den hvide cholokadeis trak altså tænder ud – uha den er godt, men tjek lige opskriften på den chokoladetrøffel – marcipan, chokolade, æg, smør og sukker, det er lidt sygt at lave det når man tænker på indholdet, men hold op det smager godt!

 4. Og dermed også tilføjet lidt spænding – lige som vi vil ha’ det!

 5. Lyder lækkert, men man kan jo “twiste” den så man rammer det mandlige og nogen gange ikke så kløgtige køn. Ja ja, vi ved det, vi er ikke altid for kloge – så derfor spring de pasteuriserede æggeblommer over, og bare brug friske øko-æg istedet. Så er der Salmonella-Roulette :)

  http://Klaus-K.dk

Smid en kommentar