Langtidsstegt svineskank med selleri og brombær
Grisen rummer mange fantastiske udskæringer. De mest populære er nok svinemørbraden, nakkefileten (til Gastromands Pulled Pork), eller svineslaget til Porchetta. Jeg vil i dag gerne slå et slag for en helt anden udskæring, en af mine personlige favoritter; nemlig svineskanken.
Skanken sidder på grisens ben, og selve udskæringen har en del fedt og et stykke ben i sig – med andre ord er den fuld af smag, og den er utroligt velegnet til at blive langtidsstegt. Endnu bedre er det, at der er svinehud på hele stykket, så der er svær til alle – masser af sprøde knasende svær.
Tidligere på dagen var jeg ude for at gå en tur med min kæreste. Jeg er bosat i Odense, og jeg er så heldig, at der er skov og natur, et stenkast fra hvor jeg bor. Målet med turen var at finde nogle vilde brombær, som kunne blive en del af aftenens måltid. Bærrene var små, og smårifterne fra de bittesmå torne var mange – men det var det hele værd.
I Odense har vi hver onsdag og lørdag torvedag nede i centrum, hvor fødevareproducenter fra hele Fyn er tilstede med råvarer af højeste klasse. Jeg købte blandt andet et stort og flot hoved knoldselleri med hjem, og da selleri og svin går utroligt godt sammen, skulle disse naturligvis også gøre hinanden selskab i dette måltid sammen med førnævnte brombær.
Resultatet blev en langtidsstegt svineskank, smørbagt (og stegt) selleri og en sauce på rødvin, svampefond og brombær.
Selve retten har meget få men særdeles velsmagende komponenter i sig, den er let at lave, men skanken og sellerihovedet skal tilberedes længe – dog passer det sig selv langt det meste af tiden. I min verden er det en perfekt weekend-ret, da den kan stå og passe sig selv en stor del af eftermiddagen, mens duften af gris og selleri breder sig stille og roligt i hjemmet, så man kan gå og glæde sig.
Ingredienser
Svineskank
- En skank på ca. 1-1 2kg
- En lille håndfuld laurbærblade
- En lille håndfuld frisk salvie
- God salt
Selleri
- Et hoved knoldselleri
- 2 x 25g smør
- Lidt neutral olie
- Sølvpapir
- Salt
Sauce med vilde brombær
- Et skalotteløg eller et halvt alm. løg
- 40-50 g brombær gerne fra skoven
- En rest rødvin jeg brugte ca. 1/4 flaske
- Et skvæt mørk balsamico-eddike
- 1 spsk svampefond eller en håndfuld champignon/svampe
- 500 ml svinefond eller 500ml vand + en terning
- 50 g smør til montering
Sådan gør du
Svineskank
- Rids sværen ned til fedtet
- Gnid sværrene godt ind i salt og put laurbærblade og salvie ind mellem sværrene
- Sæt i ovnen (helst på højkant) ved 160 grader i ca. 3 timer.
- Hvis sværen ikke er sprød, skrues der op til 200 grader, indtil til sværen er klar
Smørbagt (og stegt) selleri
- Tag en kniv og skær sellerihovedet til
- Læg en skive smør (25g) på toppen af sellerihovedet, og pak det godt ind i staniol
- Sæt sellerien i ovnen sammen med skanken, så hovedet sammenlagt får 1,5-2 timer alt efter størrelse
- Tag sellerien ud af ovnen, og lad det stå til der er ca. 10 minutter til spisning
- Skær sellerien i skiver, og hæld lidt neutral olie på en varm pande.
- Tilsæt selleri, og når panden er godt varm og det syder lystigt, tilsæt da 25g smør, som bobler med.
- Når selleristykkerne har fået lidt farve på begge sider (og føles møre i midten) er de klar
- Kværn lidt salt over sellerien
Sauce med brombær
- Hæld et lille sjat neutral olie i en kasserolle, og tilsæt løg som steges blankt
- Rødvin og et skvæt mørk balsamico-eddike tilsættes, og koges ind til ca. halvdelen
- Tilsæt 500ml svinefond, en spsk svampefond og brombær - lad det hele koge godt ind, til der er 1-1,5dl i kasserollen og mas brombærrene ud - saucen skal være lidt klistret og tyk nu
- Montér saucen med 50g smør (pisk smørtern i saucen - det giver en tykkere og passende konsistens)
Noter
Masser af smag samlet på ét billede.
Jeg bruger en lille men skarp kniv til at skære i skanken.
Selleri og smør – det spiller perfekt sammen!
Der steges selleri.
Den færdige selleri – mums!
Skank og brombær.
Langtidsstegt svineskank med sprøde svær.
Svineskank, smørbagt (og stegt) selleri, sauce på vilde brombær.
Kombinationen af svin og brombær er lidt utraditionel, men fungerer fantastisk. Syren fra brombærrene bryder godt med det fede fra svinet og sellerien, og de sprøde svær gør egentlig bare livet værd at leve.
Velbekomme!
Få stillet sulten på min hjemmebane madsvin.com
Stik os en kommentar-
Oplever ofte, at der i opskrifter angives for lidt tid til skank. Efter tre timer var mine slet ikke klar. Skruede op på 180 og gav dem 1,5 time mere. -
Andre bær end brombær du vil Anbefale til sovsen. Kan ikke lige finde dem. Ellers en suveræn opskrift. Smager vildt godt -
Jeg skal lave en herremiddag til 10 personer.
Vil det være passende med 5 skanker til det?
Og hvis de laves sammen i ét stort fad, tror du så at tiden i ovnen skal forlænges?Er der en bestemt øl-type du ville anbefale at drikke til? :-)
-
OMG 😱 Det smager afsindigt godt!
Ikke sidste gang vi laver denne opskrift!
Vh
Munkebejseren 😜 -
Fuck hvor var det lækkert og en helt fantastisk sauce
-
Hvad betegner du som neutral olie tip stegning
Har olivenolie, rapsolie og kokosolie. -
Du ridser skanken i store `ruder´ og ikke i små tynde rids som på flæskesteg – er der nogen grund til det? Skal i gang med skanken til lørdagsmiddagen :-)
vh Hannah -
Hvordan skærer jeg skanken ud når den er færdig???
-
God idé til selleri, og skank er altid vanvittigt lækkert langtidsstegt! -
Serverede du andet tilbehør til retten? Eller gik der ren “no carps” i den?
Comments