Gastromand.dk | 23. September 2018

Scroll to top

Top

6 kommentarer

NaCl ShowCooking på Svineriet

NaCl ShowCooking på Svineriet
Aarhusianeren

I s√łndags var Gastromands egen hosting-chef og √Örhusianeren til ShowCooking #13 p√• Svineriet i Aarhus, et koncept, som vi vel godt kan sige, er noget mindre stift end de normale restaurantbes√łg. Men der er ingen grund til, at vi selv pr√¶senterer konceptet, s√• vi har sakset lidt fra organisationen bag, NaCl – Nordic Academy of Culinary Leisure:

Vi er en flok kokke, der m√łdes indimellem og laver mad sammen. Maden serverer vi for vores g√¶ster, som betaler et beskedent bel√łb for at v√¶re med.

G√¶sterne kommer med bag kulisserne, hvor de p√• godt og ondt kan f√• et indblik i de processer, der ligger bag tilblivelsen af retterne. Tankerne bag. De mislykkedes fors√łg og sidste-minut hovsal√łsninger. De teknikker, vi bruger. Banebrydende og nymoderne, √¶rligt h√•ndv√¶rk og snyd.

Hvorfor g√łr vi det? Fordi vi ellers ville br√¶nde inde med nogle kreative id√©er, som ikke altid passer ind p√• vores respektive arbejdspladser. For at √łve os og l√¶re af hinanden. For at udforske og udvide gastronomiens gr√¶nser.

Men f√łrst og fremmest fordi det er sjovt.

På forhånd bliver man fortalt, at man sikkert ikke vil kunne lide alt, og derfor bliver dette heller ikke nogen anmeldelse i normal forstand Рmen blot en lille beretning fra arrangementet med en helvedes masse billeder РENJOY!

Urtehaven…

Mens vi st√•ende blev introduceret til arrangements forl√łb, blev vi budt p√• en lille appetizer – friske gr√łnsager direkte fra urtehaven, guler√łdder, asparges, radiser mm. – et frisk lille indslag, hvor man bare g√•r hen og tr√¶kker snacks op af den “kunstige” jord. Kreativt og meget NOMA-agtigt – we like..

Den let plyndrede urtehave…

√Üggemaden…

Næste indslag var et tvist af den traditionelle æggemad Рog til det er der bare at sige, at det nok er den bedste æggemad, jeg nogensinde har fået.

√Üggemadderne bliver til…

√Üggemad… spr√łd, √¶g, cremet, syrlig…

Dim sum…

N√¶ste indslag er dim sum lavet med en masse gode sager, bl.a brisler og morkler. Dog var det godt nok lidt et spring fra den sidste ret, men en del af konceptet er ogs√•, at hver ret er lavet af en ny kok, s√• der er ikke n√łdvendigvis – hvis overhovedet – nogen sammenh√¶ng mellem retterne.

Gak & L√łg…

N√¶ste ret er “Gak og L√łg” best√•ende af en bund af ristet br√łd og kyllingeskind, en kugle l√łgis og kyllingelevermousse, samt en l√łgsuppe. Men alt i alt rigtig meget l√łg, faktisk skulle der eftersigende v√¶re brugt omkring 30kg l√łg til at lave retten – selv om l√łg er billig, kunne man nok godt have sparet et par kilo l√łg…

Kondo Sasaki fort√¶ller om l√łg

Gak og l√łg bliver anrettet

Gak & L√łg – meget l√łg

Formaldehyd…

Formaldehyd… ja, man bliver sgu ikke ligefrem sulten. Men det understreger konceptet om, at der skal v√¶re plads til kreative id√©er, som ikke altid passer ind i den typiske restaurantmenu. Bag titlen gemte der sig en veltilberedt og m√łr svineskank med en sort gr√łnsagsgel√© og en marmoragtig sauce. Det smagte v√¶sentlig bedre end det ser ud, rigtig godt faktisk, og s√• best√•r retten hovedsagligt af k√łd – det s√¶tter Gastromand naturligvis altid pris p√•.

Nicolai Tram fort√¶ller om d√łd og formaldehyd…

Svin p√• glas…

Svineskank ala Formaldehyd

Kylling/Timianbrioche med stuvede nye kartofler og morkler

Endnu en velsmagende ret…

Der anrettes…

Kylling/Timianbrioche med stuvede nye kartofler og morkler

Det m√łrke Jylland…

Jeg ved nu ikke om Jylland er s√• m√łrk, men navnet kl√¶’r nok egentlig retten meget godt. Igen er k√łdet den fremtr√¶dende del, og er her svin tilbredt i h√ł.

Svin tilberedt med h√ł

Vi anretter igen…

Det m√łrke jylland…

Ost…

Som mellemret fik vi et lille stykke ost, som en af kokkene havde været med til at skabe i samarbejde med Arla. Jeg er normalt ikke den store ostespiser, så husker nok af samme grund ikke navnet. Men hvis nogen læser dette og kan huske svaret, så smid en kommentar. Osten var jo meget velsmagende.

Ost ost ost…

Ost på træ

Saml selv gulerodskage…

Alle fik udleveret en pose fyldt med sm√• lukkede poser indeholdende ingredienser. Den f√łrste tanke er, om der ikke bliver k√ł ved ovnen, nu vi selv skal “samle” kagen. Men det viser sig hurtigt, at kagen ikke skal bages – alle ingredienserne skal blot blandes p√• tallerkenen efter bedste evne, herefter sl√•s et √¶g ud, hvor skallen sjovt nok ogs√• er spiselig, og som ekstra lir f√•r vi et “k√łligt” b√¶ger natron. Selvom det nok ikke helt var en kage, fik man alligevel smagen af den bedste nybagte gulerodskage, det smagte fantastisk – thumbs up.

Fakta poser til folket…

Gulerodslys til gulerodskagen

Lidt k√łligt…

Saml selv gulerodskage – ja, det blev noget rod… men smagen…

Slut…

Jeg kan klart anbefale arrangementer som dette. Det er fedt at kunne rejse sig fra bordet, og g√• i det √•bne k√łkken og f√łlge med. Retterne bliver pr√¶senteret p√• en sjov og √¶rlig m√•de, og man h√łrer l√łbende en gal r√•bende kok, Nicolai Tram, som p√• stand-up-man√©r bryder ind med forskellige indslag. Prisen var 550,- gode danske kroner, hvilket m√• siges at v√¶re billigt for de n√¶vnte retter, og hertil var der vin – rigelig vin… :)

Tak til bordets medspisere for en hyggelig aften.

Du kan i √łvrigt se mange flere billeder p√• NaCls facebook side.

Kommentarer

  1. Fantastisk endnu en gang. Jeg l√¶ste godt at arrangementet skulle finde sted, men igen m√•tte k√łkkenet kalde for mit vedkommende.
    Jeg mener i√łvrigt at vi smagte osten til madblogger arrangementet i √•rhus og m√• siges at jeg fandt den en k√¶mpe forn√łjelse at smage.

    Flotte billeder der er taget fra arrangementet. :-)

  2. √Ürgeligt jeg ikke fik hilst p√• jer. Min k√¶reste og jeg tog den laaange vej til √Örhus for at deltage i denne showcooking – da det jo er sj√¶ldent det ikke foreg√•r p√• denne side af “broen”

    Et v√¶ld af oplevelser – dejlig uh√łjtidelig aften som jeg n√łd i fulde drag. Sjovt at se s√• meget gejst i de unge kokke – det er dem der skla overtage efter dagens stjerner.

    Men stadig √¶rgeligt vi ikke lige fik sagt goddag…eller godaw hedder det vel deroppe :-)

    /Erland

  3. Kristian, tak for komplimentet ang√•ende billeder! Vi pr√łver ogs√• hele tiden at forbedre os p√• den front. √Ürgeligt for dig, at du ikke kunne deltage – du gik glip af noget…

    Erland, sjovt du ogs√• var med, men man genkender jo ikke altid folk ude i den virkelige verden. Og s√• kan jeg kun gentage mig selv… jeg ogs√• n√łd showet og maden, og kommer gerne igen en anden gang. Vi blev ellers til det lukkede og slukkede, s√• muligheden for at sige “Hej” var da til stede :)

  4. Fedt at I hyggede jer Рdet gjorde vi i hvert fald også.

    Osten er en fors√łgsost, som Dragsholm Slot er ved at udvikle sammen med Arla, og den har endnu ikke et navn, men intentionen er, at den skal smage af egetr√¶. Det ved vi s√• ikke, om den g√łr?…

    Tak for at I hjælper os med at sprede ordet om NaCl, vi håber at komme meget mere til Jylland i fremtiden.

    • Tak for update omkring osten, s√• var der jo alligevel en grund til, at jeg ikke kunne huske navnet. Jeg synes bestemt, at osten b√•de i udseende og smag havde nuancer af egetr√¶.

      … Og I er naturligvis meget velkomne i det m√łrke Jylland en anden gang…

  5. Mette Lindgaard Eriksen

    Tak for en god aften og godt selskab :) Jeg var begejstret for oplevelsen og vil helt sikkert til NaCl igen.
    Osten kom efter lidt for meget vino, til at jeg kunne smage egetræet ;) Men den var cremet og god!

Smid en kommentar