Gastromand.dk | 27. May 2018

Scroll to top

Top

6 kommentarer

NaCl ShowCooking pĂĽ Svineriet

NaCl ShowCooking pĂĽ Svineriet
Aarhusianeren

I søndags var Gastromands egen hosting-chef og Århusianeren til ShowCooking #13 pĂĽ Svineriet i Aarhus, et koncept, som vi vel godt kan sige, er noget mindre stift end de normale restaurantbesøg. Men der er ingen grund til, at vi selv prĂŚsenterer konceptet, sĂĽ vi har sakset lidt fra organisationen bag, NaCl – Nordic Academy of Culinary Leisure:

Vi er en flok kokke, der mødes indimellem og laver mad sammen. Maden serverer vi for vores gÌster, som betaler et beskedent beløb for at vÌre med.

GÌsterne kommer med bag kulisserne, hvor de pü godt og ondt kan fü et indblik i de processer, der ligger bag tilblivelsen af retterne. Tankerne bag. De mislykkedes forsøg og sidste-minut hovsaløsninger. De teknikker, vi bruger. Banebrydende og nymoderne, Ìrligt hündvÌrk og snyd.

Hvorfor gør vi det? Fordi vi ellers ville brÌnde inde med nogle kreative idÊer, som ikke altid passer ind pü vores respektive arbejdspladser. For at øve os og lÌre af hinanden. For at udforske og udvide gastronomiens grÌnser.

Men først og fremmest fordi det er sjovt.

PĂĽ forhĂĽnd bliver man fortalt, at man sikkert ikke vil kunne lide alt, og derfor bliver dette heller ikke nogen anmeldelse i normal forstand – men blot en lille beretning fra arrangementet med en helvedes masse billeder – ENJOY!

Urtehaven…

Mens vi stĂĽende blev introduceret til arrangements forløb, blev vi budt pĂĽ en lille appetizer – friske grønsager direkte fra urtehaven, gulerødder, asparges, radiser mm. – et frisk lille indslag, hvor man bare gĂĽr hen og trĂŚkker snacks op af den “kunstige” jord. Kreativt og meget NOMA-agtigt – we like..

Den let plyndrede urtehave…

Æggemaden…

NĂŚste indslag var et tvist af den traditionelle ĂŚggemad – og til det er der bare at sige, at det nok er den bedste ĂŚggemad, jeg nogensinde har fĂĽet.

Æggemadderne bliver til…

Æggemad… sprød, ĂŚg, cremet, syrlig…

Dim sum…

NĂŚste indslag er dim sum lavet med en masse gode sager, bl.a brisler og morkler. Dog var det godt nok lidt et spring fra den sidste ret, men en del af konceptet er ogsĂĽ, at hver ret er lavet af en ny kok, sĂĽ der er ikke nødvendigvis – hvis overhovedet – nogen sammenhĂŚng mellem retterne.

Gak & Løg…

NĂŚste ret er “Gak og Løg” bestĂĽende af en bund af ristet brød og kyllingeskind, en kugle løgis og kyllingelevermousse, samt en løgsuppe. Men alt i alt rigtig meget løg, faktisk skulle der eftersigende vĂŚre brugt omkring 30kg løg til at lave retten – selv om løg er billig, kunne man nok godt have sparet et par kilo løg…

Kondo Sasaki fortÌller om løg

Gak og løg bliver anrettet

Gak & Løg – meget løg

Formaldehyd…

Formaldehyd… ja, man bliver sgu ikke ligefrem sulten. Men det understreger konceptet om, at der skal vĂŚre plads til kreative idĂŠer, som ikke altid passer ind i den typiske restaurantmenu. Bag titlen gemte der sig en veltilberedt og mør svineskank med en sort grønsagsgelĂŠ og en marmoragtig sauce. Det smagte vĂŚsentlig bedre end det ser ud, rigtig godt faktisk, og sĂĽ bestĂĽr retten hovedsagligt af kød – det sĂŚtter Gastromand naturligvis altid pris pĂĽ.

Nicolai Tram fortĂŚller om død og formaldehyd…

Svin pĂĽ glas…

Svineskank ala Formaldehyd

Kylling/Timianbrioche med stuvede nye kartofler og morkler

Endnu en velsmagende ret…

Der anrettes…

Kylling/Timianbrioche med stuvede nye kartofler og morkler

Det mørke Jylland…

Jeg ved nu ikke om Jylland er sĂĽ mørk, men navnet klĂŚ’r nok egentlig retten meget godt. Igen er kødet den fremtrĂŚdende del, og er her svin tilbredt i hø.

Svin tilberedt med hø

Vi anretter igen…

Det mørke jylland…

Ost…

Som mellemret fik vi et lille stykke ost, som en af kokkene havde vĂŚret med til at skabe i samarbejde med Arla. Jeg er normalt ikke den store ostespiser, sĂĽ husker nok af samme grund ikke navnet. Men hvis nogen lĂŚser dette og kan huske svaret, sĂĽ smid en kommentar. Osten var jo meget velsmagende.

Ost ost ost…

Ost pĂĽ trĂŚ

Saml selv gulerodskage…

Alle fik udleveret en pose fyldt med smĂĽ lukkede poser indeholdende ingredienser. Den første tanke er, om der ikke bliver kø ved ovnen, nu vi selv skal “samle” kagen. Men det viser sig hurtigt, at kagen ikke skal bages – alle ingredienserne skal blot blandes pĂĽ tallerkenen efter bedste evne, herefter slĂĽs et ĂŚg ud, hvor skallen sjovt nok ogsĂĽ er spiselig, og som ekstra lir fĂĽr vi et “køligt” bĂŚger natron. Selvom det nok ikke helt var en kage, fik man alligevel smagen af den bedste nybagte gulerodskage, det smagte fantastisk – thumbs up.

Fakta poser til folket…

Gulerodslys til gulerodskagen

Lidt køligt…

Saml selv gulerodskage – ja, det blev noget rod… men smagen…

Slut…

Jeg kan klart anbefale arrangementer som dette. Det er fedt at kunne rejse sig fra bordet, og gĂĽ i det ĂĽbne køkken og følge med. Retterne bliver prĂŚsenteret pĂĽ en sjov og ĂŚrlig mĂĽde, og man hører løbende en gal rĂĽbende kok, Nicolai Tram, som pĂĽ stand-up-manĂŠr bryder ind med forskellige indslag. Prisen var 550,- gode danske kroner, hvilket mĂĽ siges at vĂŚre billigt for de nĂŚvnte retter, og hertil var der vin – rigelig vin… :)

Tak til bordets medspisere for en hyggelig aften.

Du kan i øvrigt se mange flere billeder pü NaCls facebook side.

Kommentarer

  1. Fantastisk endnu en gang. Jeg lÌste godt at arrangementet skulle finde sted, men igen mütte køkkenet kalde for mit vedkommende.
    Jeg mener iøvrigt at vi smagte osten til madblogger arrangementet i ürhus og mü siges at jeg fandt den en kÌmpe fornøjelse at smage.

    Flotte billeder der er taget fra arrangementet. :-)

  2. Ærgeligt jeg ikke fik hilst pĂĽ jer. Min kĂŚreste og jeg tog den laaange vej til Århus for at deltage i denne showcooking – da det jo er sjĂŚldent det ikke foregĂĽr pĂĽ denne side af “broen”

    Et vĂŚld af oplevelser – dejlig uhøjtidelig aften som jeg nød i fulde drag. Sjovt at se sĂĽ meget gejst i de unge kokke – det er dem der skla overtage efter dagens stjerner.

    Men stadig ĂŚrgeligt vi ikke lige fik sagt goddag…eller godaw hedder det vel deroppe :-)

    /Erland

  3. Kristian, tak for komplimentet angĂĽende billeder! Vi prøver ogsĂĽ hele tiden at forbedre os pĂĽ den front. Ærgeligt for dig, at du ikke kunne deltage – du gik glip af noget…

    Erland, sjovt du ogsĂĽ var med, men man genkender jo ikke altid folk ude i den virkelige verden. Og sĂĽ kan jeg kun gentage mig selv… jeg ogsĂĽ nød showet og maden, og kommer gerne igen en anden gang. Vi blev ellers til det lukkede og slukkede, sĂĽ muligheden for at sige “Hej” var da til stede :)

  4. Fedt at I hyggede jer – det gjorde vi i hvert fald ogsĂĽ.

    Osten er en forsøgsost, som Dragsholm Slot er ved at udvikle sammen med Arla, og den har endnu ikke et navn, men intentionen er, at den skal smage af egetrĂŚ. Det ved vi sĂĽ ikke, om den gør?…

    Tak for at I hjĂŚlper os med at sprede ordet om NaCl, vi hĂĽber at komme meget mere til Jylland i fremtiden.

    • Tak for update omkring osten, sĂĽ var der jo alligevel en grund til, at jeg ikke kunne huske navnet. Jeg synes bestemt, at osten bĂĽde i udseende og smag havde nuancer af egetrĂŚ.

      … Og I er naturligvis meget velkomne i det mørke Jylland en anden gang…

  5. Mette Lindgaard Eriksen

    Tak for en god aften og godt selskab :) Jeg var begejstret for oplevelsen og vil helt sikkert til NaCl igen.
    Osten kom efter lidt for meget vino, til at jeg kunne smage egetrĂŚet ;) Men den var cremet og god!

Smid en kommentar