Gastromand.dk | 18. November 2017

Scroll to top

Top

6 kommentarer

NaCl ShowCooking på Svineriet

NaCl ShowCooking på Svineriet
Aarhusianeren

I søndags var Gastromands egen hosting-chef og Århusianeren til ShowCooking #13Svineriet i Aarhus, et koncept, som vi vel godt kan sige, er noget mindre stift end de normale restaurantbesøg. Men der er ingen grund til, at vi selv præsenterer konceptet, så vi har sakset lidt fra organisationen bag, NaCl – Nordic Academy of Culinary Leisure:

Vi er en flok kokke, der mødes indimellem og laver mad sammen. Maden serverer vi for vores gæster, som betaler et beskedent beløb for at være med.

Gæsterne kommer med bag kulisserne, hvor de på godt og ondt kan få et indblik i de processer, der ligger bag tilblivelsen af retterne. Tankerne bag. De mislykkedes forsøg og sidste-minut hovsaløsninger. De teknikker, vi bruger. Banebrydende og nymoderne, ærligt håndværk og snyd.

Hvorfor gør vi det? Fordi vi ellers ville brænde inde med nogle kreative idéer, som ikke altid passer ind på vores respektive arbejdspladser. For at øve os og lære af hinanden. For at udforske og udvide gastronomiens grænser.

Men først og fremmest fordi det er sjovt.

På forhånd bliver man fortalt, at man sikkert ikke vil kunne lide alt, og derfor bliver dette heller ikke nogen anmeldelse i normal forstand – men blot en lille beretning fra arrangementet med en helvedes masse billeder – ENJOY!

Urtehaven…

Mens vi stående blev introduceret til arrangements forløb, blev vi budt på en lille appetizer – friske grønsager direkte fra urtehaven, gulerødder, asparges, radiser mm. – et frisk lille indslag, hvor man bare går hen og trækker snacks op af den “kunstige” jord. Kreativt og meget NOMA-agtigt – we like..

Den let plyndrede urtehave…

Æggemaden…

Næste indslag var et tvist af den traditionelle æggemad – og til det er der bare at sige, at det nok er den bedste æggemad, jeg nogensinde har fået.

Æggemadderne bliver til…

Æggemad… sprød, æg, cremet, syrlig…

Dim sum…

Næste indslag er dim sum lavet med en masse gode sager, bl.a brisler og morkler. Dog var det godt nok lidt et spring fra den sidste ret, men en del af konceptet er også, at hver ret er lavet af en ny kok, så der er ikke nødvendigvis – hvis overhovedet – nogen sammenhæng mellem retterne.

Gak & Løg…

Næste ret er “Gak og Løg” bestående af en bund af ristet brød og kyllingeskind, en kugle løgis og kyllingelevermousse, samt en løgsuppe. Men alt i alt rigtig meget løg, faktisk skulle der eftersigende være brugt omkring 30kg løg til at lave retten – selv om løg er billig, kunne man nok godt have sparet et par kilo løg…

Kondo Sasaki fortæller om løg

Gak og løg bliver anrettet

Gak & Løg – meget løg

Formaldehyd…

Formaldehyd… ja, man bliver sgu ikke ligefrem sulten. Men det understreger konceptet om, at der skal være plads til kreative idéer, som ikke altid passer ind i den typiske restaurantmenu. Bag titlen gemte der sig en veltilberedt og mør svineskank med en sort grønsagsgelé og en marmoragtig sauce. Det smagte væsentlig bedre end det ser ud, rigtig godt faktisk, og så består retten hovedsagligt af kød – det sætter Gastromand naturligvis altid pris på.

Nicolai Tram fortæller om død og formaldehyd…

Svin på glas…

Svineskank ala Formaldehyd

Kylling/Timianbrioche med stuvede nye kartofler og morkler

Endnu en velsmagende ret…

Der anrettes…

Kylling/Timianbrioche med stuvede nye kartofler og morkler

Det mørke Jylland…

Jeg ved nu ikke om Jylland er så mørk, men navnet klæ’r nok egentlig retten meget godt. Igen er kødet den fremtrædende del, og er her svin tilbredt i hø.

Svin tilberedt med hø

Vi anretter igen…

Det mørke jylland…

Ost…

Som mellemret fik vi et lille stykke ost, som en af kokkene havde været med til at skabe i samarbejde med Arla. Jeg er normalt ikke den store ostespiser, så husker nok af samme grund ikke navnet. Men hvis nogen læser dette og kan huske svaret, så smid en kommentar. Osten var jo meget velsmagende.

Ost ost ost…

Ost på træ

Saml selv gulerodskage…

Alle fik udleveret en pose fyldt med små lukkede poser indeholdende ingredienser. Den første tanke er, om der ikke bliver kø ved ovnen, nu vi selv skal “samle” kagen. Men det viser sig hurtigt, at kagen ikke skal bages – alle ingredienserne skal blot blandes på tallerkenen efter bedste evne, herefter slås et æg ud, hvor skallen sjovt nok også er spiselig, og som ekstra lir får vi et “køligt” bæger natron. Selvom det nok ikke helt var en kage, fik man alligevel smagen af den bedste nybagte gulerodskage, det smagte fantastisk – thumbs up.

Fakta poser til folket…

Gulerodslys til gulerodskagen

Lidt køligt…

Saml selv gulerodskage – ja, det blev noget rod… men smagen…

Slut…

Jeg kan klart anbefale arrangementer som dette. Det er fedt at kunne rejse sig fra bordet, og gå i det åbne køkken og følge med. Retterne bliver præsenteret på en sjov og ærlig måde, og man hører løbende en gal råbende kok, Nicolai Tram, som på stand-up-manér bryder ind med forskellige indslag. Prisen var 550,- gode danske kroner, hvilket må siges at være billigt for de nævnte retter, og hertil var der vin – rigelig vin… :)

Tak til bordets medspisere for en hyggelig aften.

Du kan i øvrigt se mange flere billeder på NaCls facebook side.

Kommentarer

  1. Fantastisk endnu en gang. Jeg læste godt at arrangementet skulle finde sted, men igen måtte køkkenet kalde for mit vedkommende.
    Jeg mener iøvrigt at vi smagte osten til madblogger arrangementet i århus og må siges at jeg fandt den en kæmpe fornøjelse at smage.

    Flotte billeder der er taget fra arrangementet. :-)

  2. Ærgeligt jeg ikke fik hilst på jer. Min kæreste og jeg tog den laaange vej til Århus for at deltage i denne showcooking – da det jo er sjældent det ikke foregår på denne side af “broen”

    Et væld af oplevelser – dejlig uhøjtidelig aften som jeg nød i fulde drag. Sjovt at se så meget gejst i de unge kokke – det er dem der skla overtage efter dagens stjerner.

    Men stadig ærgeligt vi ikke lige fik sagt goddag…eller godaw hedder det vel deroppe :-)

    /Erland

  3. Kristian, tak for komplimentet angående billeder! Vi prøver også hele tiden at forbedre os på den front. Ærgeligt for dig, at du ikke kunne deltage – du gik glip af noget…

    Erland, sjovt du også var med, men man genkender jo ikke altid folk ude i den virkelige verden. Og så kan jeg kun gentage mig selv… jeg også nød showet og maden, og kommer gerne igen en anden gang. Vi blev ellers til det lukkede og slukkede, så muligheden for at sige “Hej” var da til stede :)

  4. Fedt at I hyggede jer – det gjorde vi i hvert fald også.

    Osten er en forsøgsost, som Dragsholm Slot er ved at udvikle sammen med Arla, og den har endnu ikke et navn, men intentionen er, at den skal smage af egetræ. Det ved vi så ikke, om den gør?…

    Tak for at I hjælper os med at sprede ordet om NaCl, vi håber at komme meget mere til Jylland i fremtiden.

    • Tak for update omkring osten, så var der jo alligevel en grund til, at jeg ikke kunne huske navnet. Jeg synes bestemt, at osten både i udseende og smag havde nuancer af egetræ.

      … Og I er naturligvis meget velkomne i det mørke Jylland en anden gang…

  5. Mette Lindgaard Eriksen

    Tak for en god aften og godt selskab :) Jeg var begejstret for oplevelsen og vil helt sikkert til NaCl igen.
    Osten kom efter lidt for meget vino, til at jeg kunne smage egetræet ;) Men den var cremet og god!

Smid en kommentar