Gastromand.dk | 19. October 2018

Scroll to top

Top

5 kommentarer

PĂĽskefrokost: Urtegravad laks med limecreme

PĂĽskefrokost: Urtegravad laks med limecreme

Efter en omgang med sild, er vi nu klar til anden omgang af Restaurant Kronborgs treenighed af püskesmørrebrød.

Vi bliver i vandet, og spiller ind med endnu en let-twistet klassiker, i form af gravad laks. At grave fisk (eller kød for den sags skyld) er ganske simpelt og giver fisken en virkelig lĂŚkker struktur. Her serveres den med en sødsyrlig limecreme – helt simpelt…ikk sĂĽ meget pis!!

Drengene fra Restaurant Kronborg anbefaler en frisk, let bitter øl, for eksempel New York Lager eller Indian Pale Ale, og en lagret, aromatisk snaps som Kronborg Special, krydret med lime og afrundet med Oloroso sherry, til laksen.

 

Kronborg_Smørrebrød_Püske-laks_gravet

4.0 from 1 reviews
Urtegravet laks med limecreme
Forfatter: 
Kategori: Frokost
Køkken: Smørrebrød
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 15-20 stks
 
Ingredienser
Gravet laks
  • 1 side superfrisk laks med skind (cirka 2 kg)
  • Fint revet skrĂŚl og saft af 3 lime
  • 1⁄2 potte timian
  • 1⁄2 bdt purløg
  • 1⁄2 bdt dild
  • 1 dl sukker
  • 1 dl salt
Limecreme
  • 1 dl creme fraiche 38 %
  • Fint revet skrĂŚl af 1 lime
  • Salt, peber & sukker
Anretning
  • 15-20 limebĂĽde
  • Frisk dild
  • 15-20 skiver lyst brød, smurt med smør
Tilberedning
Gravet Laks
  1. Bland salt og sukker. LÌg laksen med skindsiden nedad og smør salt-og-sukker-blandingen pü oversiden.
  2. Hak krydderurterne fint og bland dem med skrÌllen af lime; smør blandingen pü laksens overside.
  3. HÌld limesaften over lakse og lÌg laksen pü køl i 3 døgn; vend laksen, sü siden uden skind vender ned af efter et døgn.
  4. Pak laksen ind i plastfilm, og lĂŚg den i fryseren indtil den skal serveres (minimum 12 timer for at drĂŚbe alle bakterier)
Sød limecreme
  1. Pisk creme fraichen til den bliver tyk. TilsĂŚt den fintrevne skrĂŚl af limen.
  2. Smag til med salt, peber og sukker.
  3. Cremen skal vÌre let sødlig i smagen.
Servering
  1. Tø laksen op og skÌr den i tynde skiver
  2. Læg skiverne ”taglagt” på det smurte brød.
  3. PlacĂŠr en stor spiseskefuld limecreme pĂĽ laksen.
  4. Pynt med limebĂĽd og dild.

 

Kommentarer

  1. BØVS!

    GravAD!!…ikke gravet. Det lyder som pĂĽ Island, hvor man graver hajfinne ned, for at den bliver lĂŚkker rĂĽdden og fermenteret. Mums!
    Gravad laks derimod er yderst delikat. IsĂŚr med en god Riesling til.

    • Hej BØVS! En god Riesling er sgu altid godt…helt enig!

      Til gengĂŚld er hverken jeg eller Dansk SprognĂŚvn enige med dig, nĂĽr det kommer til Gravet/Gravad. “Gravad” kommer fra svensk – pĂĽ dansk hedder det gravet. Faktisk er du inde pĂĽ noget af det rigtige, da det etymologisk kommer fra “at begrave”. Oprindeligt gravede man de let saltede fisk ned i jorden i en beholder – bl.a. for at holde en jĂŚvn temperatur…

      At “gravad” er meget udbredt, gør ikke “gravet” mindre rigtigt ;)

      God pĂĽske!

      • BØVS!

        Begge former er tilsyneladende tilladt.
        Konsekvent brug af den ene form mĂĽ dog vĂŚre nødvendig – ‘gravad’ i overskriften og i artiklen / ‘gravet’ i opskriften!
        Netop opskriften er dog vigtigst her, og den ser lĂŚkker ud!
        God pĂĽske

        • Jamen, du har helt ret :) At bruge begge versioner virker ikke sĂĽ godt :)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: