Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. maj 2019

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Påskefrokost: Urtegravad laks med limecreme

Påskefrokost: Urtegravad laks med limecreme
Eksilsønderjyden

Efter en omgang med sild, er vi nu klar til anden omgang af Restaurant Kronborgs treenighed af påskesmørrebrød.

Vi bliver i vandet, og spiller ind med endnu en let-twistet klassiker, i form af gravad laks. At grave fisk (eller kød for den sags skyld) er ganske simpelt og giver fisken en virkelig lækker struktur. Her serveres den med en sødsyrlig limecreme – helt simpelt…ikk så meget pis!!

Drengene fra Restaurant Kronborg anbefaler en frisk, let bitter øl, for eksempel New York Lager eller Indian Pale Ale, og en lagret, aromatisk snaps som Kronborg Special, krydret med lime og afrundet med Oloroso sherry, til laksen.

 

Kronborg_Smørrebrød_Påske-laks_gravet

Urtegravet laks med limecreme

4 fra 1 stemme
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Ret: Frokost
Køkken: Smørrebrød
Antal: 15 -20 stks
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Gravet laks

  • 1 side superfrisk laks med skind cirka 2 kg
  • Fint revet skræl og saft af 3 lime
  • 1 ⁄2 potte timian
  • 1 ⁄2 bdt purløg
  • 1 ⁄2 bdt dild
  • 1 dl sukker
  • 1 dl salt

Limecreme

  • 1 dl creme fraiche 38 %
  • Fint revet skræl af 1 lime
  • Salt peber & sukker

Anretning

  • 15-20 limebåde
  • Frisk dild
  • 15-20 skiver lyst brød smurt med smør

Sådan gør du

Gravet Laks

  • Bland salt og sukker. Læg laksen med skindsiden nedad og smør salt-og-sukker-blandingen på oversiden.
  • Hak krydderurterne fint og bland dem med skrællen af lime; smør blandingen på laksens overside.
  • Hæld limesaften over lakse og læg laksen på køl i 3 døgn; vend laksen, så siden uden skind vender ned af efter et døgn.
  • Pak laksen ind i plastfilm, og læg den i fryseren indtil den skal serveres (minimum 12 timer for at dræbe alle bakterier)

Sød limecreme

  • Pisk creme fraichen til den bliver tyk. Tilsæt den fintrevne skræl af limen.
  • Smag til med salt, peber og sukker.
  • Cremen skal være let sødlig i smagen.

Servering

  • Tø laksen op og skær den i tynde skiver
  • Læg skiverne ”taglagt” på det smurte brød.
  • Placér en stor spiseskefuld limecreme på laksen.
  • Pynt med limebåd og dild.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. BØVS!


    GravAD!!…ikke gravet. Det lyder som på Island, hvor man graver hajfinne ned, for at den bliver lækker rådden og fermenteret. Mums!
    Gravad laks derimod er yderst delikat. Især med en god Riesling til.

    • Hej BØVS! En god Riesling er sgu altid godt…helt enig!

      Til gengæld er hverken jeg eller Dansk Sprognævn enige med dig, når det kommer til Gravet/Gravad. “Gravad” kommer fra svensk – på dansk hedder det gravet. Faktisk er du inde på noget af det rigtige, da det etymologisk kommer fra “at begrave”. Oprindeligt gravede man de let saltede fisk ned i jorden i en beholder – bl.a. for at holde en jævn temperatur…

      At “gravad” er meget udbredt, gør ikke “gravet” mindre rigtigt ;)

      God påske!

      • BØVS!

        Begge former er tilsyneladende tilladt.
        Konsekvent brug af den ene form må dog være nødvendig – ‘gravad’ i overskriften og i artiklen / ‘gravet’ i opskriften!
        Netop opskriften er dog vigtigst her, og den ser lækker ud!
        God påske

      • Jamen, du har helt ret :) At bruge begge versioner virker ikke så godt :)

Smid en kommentar