Gastromand.dk | 26. September 2018

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Boller i karry: 5 tips til det perfekte resultat

Boller i karry: 5 tips til det perfekte resultat
Familiefaren

Boller i Karry er en klassisk indisk ret som stammer fra det centralen Indien og blev op gennem 1900 taller spredt udover hele Indien og siden hen verden og endte i 1981 også i Danmark efter en handelsrejsende havde medbragt retten til vores land. Siden da er det praktisk talt blevet en dansk nationalret – Mjaa – måske ikke, men det kunne sgu have været sjovt!

Nej Boller i Karry er nok nærmere en dansk opfindelse som har eksisteret i mange år. Jeg husker den tydeligt fra min barndom og troede faktisk, at det var en indisk ret i mange år. Min Far lavede det med stor fornøjelse og jeg elskede det! Retten er i sig selv utrolig enkel at lave, men netop fordi den er så enkel er der faktisk nogle steder hvor du kan lave fejl som gør, at retten ikke lykkes – kødbollerne kan blive for tunge og faste, salten kan være doseret forkert og risene være udkogte og smattede! Men ro på – Vi har lavet en lille guide og nogle tips som gør, at du ikke fejler!

Velbekomme!

Vi starter med nogle enkelte tips som vil gøre din ret bedre:

  1. Dosering af mængden af salt – 8 gram til 800 gram svinekød passer perfekt.
  2. Brænd din karry af på en tør pande!
  3. Lad farsen trække på køl efter du har rørt den – det gør at smagen sætter sig.
  4. Kog kødbollerne i fond og ikke bare vand – det gør kødbollerne mere smagsrige.
  5. Kog risene i 10 minutter i perfekt doseret vand og lad dem trække til de er klar.

Vej dit salt hvis du ikke er i tvivl – det er der ingen skam i…

Se om du kan lave kødbollerne ensartede…

Medmindre du er en saltgris så passer ovenstående ret fint. Hvis du vil være 100 % sikker, så laver du en lille ”prøve-bolle” som koger inden du afslutter. På den måde har du også en undskyldning for lige at prøve-smage inden retten er færdig.

Brænd din karry af…

Hvis du husker ovenstående tips, så er du godt på vej til at lave en herlig ret som alle elsker – børn som voksne. Lad os kigge på opskriften.

4.0 from 1 reviews
Boller i Karry
Forfatter: 
 
Ingredienser
Kødboller
  • 800 gram hakket økologisk svinekød med ca. 10 % fedt.
  • 8 gram salt
  • Rigeligt friskkværnet peber
  • 2 æg
  • 1 stort revet løg
  • 1 stort revet æble
  • ½-1 dl finvalset havregryn
  • 1 liter grøntsagsfond – enten laver du den selv ellers køber du det bedste du kan finde
Karrysovs
Karrysovs
  • 2 gulerødder
  • 2 stengler blegselleri
  • 1 porre
  • 2 spsk mel
  • 2 spsk smør
  • 4 spsk hjemmelavet karry eller det bedste du kan opdrive.
  • 7 dl. kogevand fra kødbollerne.
  • 5 dl. mælk
  • Evt. kokosmælk (det er helt valgfrit men giver lige en ekstra kant.)
  • Fishsauce
  • Ribsgelé
  • Salt og friskkværnet peber.
Tilberedning
Kødboller
  1. Bland alle ingredienser sammen og lad det trække i mindst 30 min på køl – gerne 60 min.
  2. Imens laver du forberedelserne til din karrysovs. Vi kan nemlig ikke starte før du har kogt kødbollerne.
  3. Når du er nået til af alle grøntsager er klar og karryen er brændt af, så laver du kødbollerne. Varm grønsagsfonden godt igennem og skru ned så de er lige under kogepunktet. Kødbollerne må endelig ikke bulderkoge – så bliver de ikke får hårde og faste. Form nu ca. 25 kødboller og læg dem klar på et skærebræt. Når alle er klar skruer du op for varmen så den kogen. Nu lægger du alle kødbollerne hurtig i og sænk så temperaturen igen. De kolde kødboller afkøler vandet og derfor blev der skruet op kortvarigt.
  4. Når kødbollerne begynder at ligge sig i overfladen er de færdige. Så snart det sker tager du dem op øjeblikkeligt og slukker for varmen. Herefter lægger du dem i sovsen og laver retten færdig.
Karrysovs
  1. Rengør alle grøntsager og kør dem igennem på en hurtighakker. Sovsen bliver alligevel blendet til sidst, så skidt med hvordan det ser ud. Imens det kører varmer du en pande op og brænder 3 spsk af dit karry af. Det skal have ca. 1 min men må naturligvis ikke blive mørkt så middelhøj varme. Du kan tydeligt dufte det når det begynder at blive vækket til livs.
  2. I en stor gryde som kan rumme alle bollerne og den sovs vi ender med at lave smelter du smørret og lader det bruse af. Så tilsætter du mel og kører det sammen. Nu tilsætter du grøntsagerne og lader det svitse grundigt. Herefter tilsætter du så kogevand som egentlig er blevet til fond nu. Hold gerne temperaturen på middelhøj og rør godt til. Når alt dit fond er brugt tilsætter du mælk på samme måde.
  3. Nu er det et godt tidspunkt at begynde at smage retten til. Den skal have noget salt og peber hvor du sagtens kan bruge fishsauce til den salte det. Det sødmefulde kan du få fra ribsgelén. Det er også muligt at den skal have lidt mere karry. Det er netop årsagen til, at du har 1 spsk tilbage nu.
  4. Lad nu sovsen koge godt igennem i 10 min og tilsæt herefter bollerne.

 

Lidt smør skal der til…

Ristet kokos…

Du vælger naturligvis helt selv om du gerne vil have lidt tilbehør…

Boller i Karry…

Når Kammeraterne mødes til Boller i Karry…

 

Dosering af karry er meget individuelt, så det er op til dig selv, vi har naturligvis nogle retningslinjer, men der skal smages til. Vi håber det har givet lidt inspiration til at lave denne herlige danske ret.

Laver du selv Boller i Karry derhjemme og har du nogle tips du vil dele med os?

Kommentarer

  1. CilantroVigilante

    Altså også en dejlig, hjemmebetonet ret.. Men nogen særlig grund til, karryen skal varmes igennem på en tør pande? Man plejer vel i sådan nogle situationer normalt netop at bruge fedtstof til at vække aromaerne? :-))

    • Hey CilantroVigilante – du kan sagtens gøre det i fedtstof – det fungerer også – men det er lige så godt på en tørpande og så er det lidt nemmere at styremængden. Ja det er en skøn skøn ret – og ærke Indisk :-)

  2. Brian A

    Et extra fif er at bruge flere karry-typer. I mine lokale discount butikker kan jeg uden problemer finde 3-4 forskellige karry. Brug lidt af dem alle og brænd dem af i fedtstoffet til sovsen. De forskellige nuancer i hver karry løfter smagen til nye højder.
    En håndfuld æbletern skader heller ikke på smagen.

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: