Gastromand.dk | 20. September 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Sol over Gudhjem 2015 – En festdag for dansk gastronomi

Sol over Gudhjem 2015 – En festdag for dansk gastronomi

Bornholm har stille og roligt arbejdet sig op i toppen af listen over danske¬†foodcation-destinationer. Udover flot natur og et h√łjt antal solskinstimer, kan Bornholm m√łnstre en r√¶kke klasse-restauranter, anf√łrt af restaurant Kadeau. Men Bornholm har mere at byde p√•, p√• den kulinariske front!

Sol og Sol?...Det regnede da i det mindste ikke!

Sol og Sol?…Det regnede da i det mindste ikke! (Foto: Torben Ager)

For denne gang¬†var det hverken natur, solskin eller kadeau der var grunden til vores bes√łg p√• √ėsters√łens Perle i sidste weekend. Det var derimod den st√łrste danske kokkekunkurrence ‚ÄĚSol over Gudhjem‚ÄĚ, som for sjette gang l√łb af stablen p√• havnen i Gudhjem. Konkurrencen har over de seks √•r udviklet sig hvert √•r og kunne i √•r, for f√łrste gang, ses live p√• TV2 l√łrdag eftermiddag ‚Äď hvilket 450.000 eftersigende gjorde.

Det var de helt store kanoner der m√łdtes p√• Bornholm! H√©r Per T√łstesen, Thomas Rode og Simon Olesen...

Det var de helt store kanoner der m√łdtes p√• Bornholm! H√©r Per Th√łstesen, Thomas Rode og Simon Olesen…

Imponerende Line-up

Traditionen tro blev tilskuerne fork√¶let med et imponerende line-up; b√•de ved konkurrencegryderne, men s√• sandelig ogs√• p√• de fire dommerstole. Den utroligt h√•rde tjans, det var at skulle smage p√• deltagernes retter, var i √•r tilfaldet Jesper Koch, Per Th√łstesen, Esben Holmboe Bang samt sidste √•rs vinder Kenneth Hansen. Not bad!!

Det knivskarpe dommerpanel, som endda havde tid til at snappe lidt! (Foto: Torben Ager)

Det knivskarpe dommerpanel, som endda havde tid til at snappe lidt! (Foto: Torben Ager)

P√• deltagersiden havde vi √¶ren af den ‚ÄĚlokale‚ÄĚ helt Morten Falk (k√łkkenchef p√• kadeau og den danske deltager ved Bocuse d‚ÄôOr ‚Äô17), favoritten Jeppe Foldager (k√łkkenchef p√• Alberto K og s√łlvmedaljevinder ved Bocuse d‚ÄôOr ‚Äô13), samt Andreas Bagh (assisterende k√łkkenchef p√• Kong Hans) og Mikkel H√łjborg Olsen (Restaurant Musling og s√łlvmedaljevinder ved √•rets kokke-DM). Et st√¶rkt felt med fire unge kokke, som har muligheden for at pr√¶ge den gastronomiske scene i Danmark over de n√¶ste par √•rtier.

Dagens Arena! (Foto: Marie Louise Munkegaard)

Dagens Arena! (Foto: Marie Louise Munkegaard)

And we¬īre off!

De fire herrer skulle pr√¶stere en forret og en hovedret; forretten af r√•varer udleveret kun 45 minutter inden konkurrencens start. Blandt disse r√•varer var der bland andet bl√•muslinger fra Vilsund Blue, dobbelkernet sm√łr fra Arla Unikas mikromejeri i Christiansfeld og friskfanget √ėsters√ł-torsk fra kutteren Janne R309.

Jeppe Foldager bliver dirigeret af dagen arrang√łr og konferencier Mikkel Marschal! (Foto: Torben Ager)

Jeppe Foldager bliver dirigeret af dagen arrang√łr og konferencier Mikkel Marschall! (Foto: Torben Ager)

Favoritten Jeppe Foldager lagde sig i spidsen efter forretten, med en servering af grillet hel torsk med grillede salater, bornholmsk “vild-sennep”, kugler af nye kartofler og en r√łget musling sauce.

Foldagers smukke forret! (Foto: Henrik Freek)

Foldagers smukke forret! (Foto: Henrik Freek)

 

Efter hovedretten m√•tte han dog se sig sl√•et af kadeau-drengen Morten Falk der, som et lille kuriosum, faktisk fik en hj√¶lpende h√•nd af Foldager selv, i sit fors√łg p√• at aflevere sin hovedret inden for tidsgr√¶nsen. Falk serverede det obligatoriske kalvebryst med spegeskinker og morkler, gr√łn√¶rter, hesteb√łnner og hyldeblomst, samt en buillon p√• grillet og r√łget indmad fra kalv.

Retten der gav Morten Falk sejren! (Foto: Henrik Freek)

Retten der gav Morten Falk sejren! (Foto: Henrik Freek)

 

Dagens ret kom dog if√łlge flere dommere hverken fra Falk eller Foldager, men derimod fra Mikkel Olsen, der imponerede stort p√• b√•de det visuelle og smagsm√¶ssige, med sin hovedret best√•ende af h√łr√łget kalvebryst, grillet med r√łget malt-BBQ sauce, serveret med nye l√łg, √¶rter, kalvehjerte, ramsl√łg og hyldeblomst, samt en sauce p√• √¶blemost og brunet sm√łr.

If√łlge flere dommere, var Mikkels hovedret dagens bedste servering (Foto: Henrik Freek)

If√łlge flere dommere, var Mikkels hovedret dagens bedste servering (Foto: Henrik Freek)

På Sol over Gudhjems egen hjemmeside kan du se resten af retterne fra den meget vellykkede eftermiddag på havnen i Gudhjem, hvor vi blev forkælet med flot kogekunst og masser af madsnak.

Og Eksils√łnderjyden m√•tte n√łjes med en fiskefrikadelle!

Og Eksils√łnderjyden m√•tte n√łjes med en fiskefrikadelle!

Det var vinen…

Vi slutter lige af med vinderen Morten Falks n√łgterne analyse af grunden til sin sejr. Falk var den eneste der havde medbragt lidt vin, til sine retter og med et glimt i √łjet under et interview konstaterede han, at det var netop vinen der havde gjort udslaget ‚Äď en vin, han beskrev som v√¶rende ‚ÄĚnoget fransk og oxideret natur-noget, som jeg fik med fra restauranten‚ÄĚ. ‚ÄĚJeg er udl√¶rt p√• en kro i Vestjylland‚ÄĚ fortsatte han ‚ÄĚog der ved vi,¬†at vin¬†virker!‚ÄĚ.

Dagens vinder Morten Falk. Stort tillykke! (Foto: Torben Ager)

Dagens vinder Morten Falk. Stort tillykke! (Foto: Torben Ager)

Tak til Sol over Gudhjem for en brilliant tur ‚Äď vi ses igen n√¶ste √•r!

Smid en kommentar