Sol over Gudhjem 2015 – En festdag for dansk gastronomi
Bornholm har stille og roligt arbejdet sig op i toppen af listen over danske foodcation-destinationer. Udover flot natur og et højt antal solskinstimer, kan Bornholm mønstre en række klasse-restauranter, anført af restaurant Kadeau. Men Bornholm har mere at byde på, på den kulinariske front!
For denne gang var det hverken natur, solskin eller kadeau der var grunden til vores besøg på Østersøens Perle i sidste weekend. Det var derimod den største danske kokkekunkurrence ”Sol over Gudhjem”, som for sjette gang løb af stablen på havnen i Gudhjem. Konkurrencen har over de seks år udviklet sig hvert år og kunne i år, for første gang, ses live på TV2 lørdag eftermiddag – hvilket 450.000 eftersigende gjorde.
Imponerende Line-up
Traditionen tro blev tilskuerne forkælet med et imponerende line-up; både ved konkurrencegryderne, men så sandelig også på de fire dommerstole. Den utroligt hårde tjans, det var at skulle smage på deltagernes retter, var i år tilfaldet Jesper Koch, Per Thøstesen, Esben Holmboe Bang samt sidste års vinder Kenneth Hansen. Not bad!!
På deltagersiden havde vi æren af den ”lokale” helt Morten Falk (køkkenchef på kadeau og den danske deltager ved Bocuse d’Or ’17), favoritten Jeppe Foldager (køkkenchef på Alberto K og sølvmedaljevinder ved Bocuse d’Or ’13), samt Andreas Bagh (assisterende køkkenchef på Kong Hans) og Mikkel Højborg Olsen (Restaurant Musling og sølvmedaljevinder ved årets kokke-DM). Et stærkt felt med fire unge kokke, som har muligheden for at præge den gastronomiske scene i Danmark over de næste par årtier.
And we´re off!
De fire herrer skulle præstere en forret og en hovedret; forretten af råvarer udleveret kun 45 minutter inden konkurrencens start. Blandt disse råvarer var der bland andet blåmuslinger fra Vilsund Blue, dobbelkernet smør fra Arla Unikas mikromejeri i Christiansfeld og friskfanget Østersø-torsk fra kutteren Janne R309.
Favoritten Jeppe Foldager lagde sig i spidsen efter forretten, med en servering af grillet hel torsk med grillede salater, bornholmsk “vild-sennep”, kugler af nye kartofler og en røget musling sauce.
Efter hovedretten måtte han dog se sig slået af kadeau-drengen Morten Falk der, som et lille kuriosum, faktisk fik en hjælpende hånd af Foldager selv, i sit forsøg på at aflevere sin hovedret inden for tidsgrænsen. Falk serverede det obligatoriske kalvebryst med spegeskinker og morkler, grønærter, hestebønner og hyldeblomst, samt en buillon på grillet og røget indmad fra kalv.
Dagens ret kom dog ifølge flere dommere hverken fra Falk eller Foldager, men derimod fra Mikkel Olsen, der imponerede stort på både det visuelle og smagsmæssige, med sin hovedret bestående af hørøget kalvebryst, grillet med røget malt-BBQ sauce, serveret med nye løg, ærter, kalvehjerte, ramsløg og hyldeblomst, samt en sauce på æblemost og brunet smør.
På Sol over Gudhjems egen hjemmeside kan du se resten af retterne fra den meget vellykkede eftermiddag på havnen i Gudhjem, hvor vi blev forkælet med flot kogekunst og masser af madsnak.
Det var vinen…
Vi slutter lige af med vinderen Morten Falks nøgterne analyse af grunden til sin sejr. Falk var den eneste der havde medbragt lidt vin, til sine retter og med et glimt i øjet under et interview konstaterede han, at det var netop vinen der havde gjort udslaget – en vin, han beskrev som værende ”noget fransk og oxideret natur-noget, som jeg fik med fra restauranten”. ”Jeg er udlært på en kro i Vestjylland” fortsatte han ”og der ved vi, at vin virker!”.
Tak til Sol over Gudhjem for en brilliant tur – vi ses igen næste år!
Stik os en kommentar
Smid en kommentar