SURDEJSSKOLEN: Saftigt Surdejsrugbrød
En af de bedste måder at bage med surdej på er et stort, tungt rugbrød. Fyldt med kerner og velsmag, der kræver en lur på sofaen bagefter.
Denne rugbrødsopskrift er den helt klassiske uden farin, frugt, chokolade og pynt. Tungt, groft og lækkert.
LÆS OGSÅ: SURDEJ: Kom igang med din surdej på 5 min.
Hvis du ikke i forvejen har en RUGsurdej, er den let at lave. Et par dage inden du skal bage rugbrødet – det vil sige NU – fodrer du din hvedesurdej med halv rugmel/halv fuldkornshvedemel. Så er den klar til at spise rugbrød. Og hvis du ikke gider, så går det nok alligevel med din almindelige.
Som en del af opskriften får du i øvrigt automatisk surdej til næste gang, så når du første gang har bagt det, har du den perfekte rugsurdej klar i køleskabet.
En hurtig smutvej er at købe en rugbrødsmelblanding i supermarkedet og bage med den. Der er tørret surdej i, så hvis du tager en god klat fra den og stiller den i køleskabet, har du lynhurtigt en til næste gang.
Denne opskrift er skræddersyet til en stor rugbrødsform på 30x10x10 cm. Altså med et rumfang på 3 liter. Hvis din form er mindre, så skal du enten købe en større form eller måske halvere ingredienserne i første forsøg.
Ingredienser
- 100 g rugsurdej
- 1230 g vand
- 420 g fuldkornshvedemel
- 210 g groft rugmel eller fuldkornsrugmel
- 770 g skårne rugkerner
- 1 spsk salt
Udstyr
- Brødform
Sådan gør du
Dag 1, aften
- På dag 1 blandes følgende i en stor skål i nævnte rækkefølge:– 840 g vand– 100 g rugsurdej– 210 g skårne rugkerner– 210 g groft rugmel/fuldkornsrugmel– 420 g fuldkornshvedemel– 1 spsk salt
- Bland det grundigt og lad det stå på køkkenbordet i 24 timer med film eller en badehætte på.
- Vent lige … En badehætte??? Ja! #protip til surdejsbagning.
Dag 2, aften
- Tilføj følgende til skålen (der er ved at være læs på!):– 390 g vand– 560 g skårne rugkerner
- Bland det hele grundigt og tag 100 g fra af denne blanding til næste rugbrød. Opbevar det i et lille patentglas eller lignende med låg på i køleskabet.
- Tag din rugbrødsform og smør den hele vejen op og ned på indersiden med en neutral olie.
- Hæld hele rugbrødblandingen i formen. Der skal være 1-2 cm luft til toppen, da den vil hæve.
- Stil formen i ovnen med film/badehætte på til i morgen tidlig.
Dag 3, morgen
- Fjern filmen/badehætten fra rugbrødsformen (vigtigt!) og tænd ovnen på 180 grader.
- Bag brødet i 1 time og 45 minutter.
- Tag brødet ud af ovnen og vip det ud på en rist, så det kan køle af. Trom på undersiden af brødet og nyd den dejlige lyd af nybagt rugbrød.
- Lad det køle af i et par timer, inden du skærer i det.
- Og hvis det er helt umuligt for dig at vente, så kan du godt lige snuppe en lun endeskive med tandsmør på. Men strukturen sætter sig først rigtigt, når det køler af.
- Rugbrød skæres bedst med en rigtig rugbrødsskærer eller en skarp kniv uden tænder.
- Opbevar rugbrødet i en pose i en køkkenskuffe eller i fryseren. Det er en god idé at fryse den ene halvdel af brødet med det samme. Det er som nybagt, når det er tøet op igen, og det kræver ikke yderligere tilberedning.
-
.. -
Virkeligt lækkert rugbrød!
Tak for opskrift!
Jeanette
P.s… Jeg stikker altid termometer i rugbrød, bager til 98/99 grader, så er det perfekt. Ingen klæges her.
-
Kan jeg vente med at bage brødet til ud på eftermiddagen?
Mange h Jeanette
-
Hej.
Når man starter brødet op, skal det så være en ‘klar’ surdej, altså én der flyder eller tager man surdej direkte fra køleskabet og starter op med at blande? -
Hvad hvis man gerne vil supplere med hørfrø og solsikkekerner? :) -
Jeg synes godtnok dejen virker tynd her aftenen inden den bages… krydser fingre😬🤞og tænder ovnen imorgen!
-
Tak for opskrift!Den klump dej på 100g man tager fra og sætter i køleskabet – skal den bare stå til næste gang, eller skal den behandles ligesom surdejen fra jeres surdejsopskrift og fodres en gang om ugen for at holde i live?
-
Skal det være varmluft når brødet bages
-
Skal det være varmluft?
-
Vi glæder os til at prøve denne opskrift.
Skal brødet blive stående i ovnen imens ovnen varmer op til 180 g.? Og er det varmluft?
Tak:-)
-
Jeg undrer mig over at der ikke skal salt i???
Kommentarer