Gastromand.dk | 24. September 2018

Scroll to top

Top

3 kommentarer

The Spanish Way: Seafood Paella

The Spanish Way: Seafood Paella
Familiefaren

Kender du det med at rejse og blive inspireret til at lave nye retter? I mit barndomshjem var det ofte det gr√¶ske k√łkken, som lod mine for√¶ldre inspirere efter charterferier i bedste 80‚Äôer stil‚Ķ

Jeg husker tydeligt, at min Mor og Far pludselig stegte tomater på panden i olivenolie og balsamico som for mig forekom meget underligt? Det var charterferierne til Kreta og Rhodos, som havde givet dem denne ide. I dag forstår jeg det langt bedre og synes det er fantastisk. Det udvider horisonten og giver os mulighed for at lave maden anderledes.

Senest har jeg bes√łgt Bilbao og San Sebastian, hvor den stod p√• lokale pintxos, sherry og gourmet fra deres mange lokale barer og michelin-stjernede restauranter. Selv gik jeg meget m√•lrettet efter en god omgang paella, som jeg f√łrst for nylig har forst√•et faktisk ikke hedder ‚ÄĚpa-el-ja‚ÄĚ som jeg altid har troet ‚Äď men ‚ÄĚpa-e-ja‚ÄĚ og slet ikke noget med at udtale ‚ÄĚl‚Äôern‚ÄĚ s√• bliver forvirringen bare total.

Masser af dansk skaldyr...

Masser af dansk skaldyr…

San Sebastian ligger t√¶t p√• havet, s√• jeg gik¬†efter en omgang med seafood og fandt det heldigvis ogs√• efter noget tids s√łgen. Det undrer mig faktisk at det var s√• sv√¶rt at finde, for hvert gadehj√łrne burde da have denne lokale ret st√•ende klar? S√•dan var det ikke ‚Äď nogle f√• restauranter havde det med fisk og skaldyr ellers var det pintxos som egentlig er tapas, der st√•r fremme i baren. Du beder om en tallerken som du fylder efter √łnske og afregner – typisk koster en 7-8 pintxos og to lokale √łl 8-10 euro, s√• alle kan v√¶re med!

I short som du skal lave det...

I short som du skal lave det…

Tilbage til paella – hvis du vi have retten med kylling og krydret p√łlse skal du l√¶ngere ind i landet og v√¶k fra kysterne, og selv om det er fristende at smide en god krydret spansk p√łlse i, s√• holder vi os til seafood – n√¶sten da!

Retten er vildt l√¶kker og minder en kende om risotto ‚Äď i hvert fald har det lignende ingredienser. For at v√¶re sikker p√•, at jeg havde styr p√• retten og alle tricksene havde jeg spurgt min bedre halvdel til r√•ds, som har spanske for√¶ldre og tydeligt husker hvordan hendes gamle farmor lavede den bedste paella n√•r familien var samlet ved s√¶rlige lejligheder. Hemmeligheden er, at retten skal v√¶re f√¶rdig p√• det perfekte tidspunkt s√•ledes at risene ikke er underkogte og heller ikke udkogte ‚Äď samtidig m√• retten ikke v√¶re for t√łr men heller ikke for flydende! Forvirret? Dont worry!

paella-20

Paella in the making…

Nu, ved jeg godt at min bedre halvdels gamle farmor roterer i graven n√•r jeg sammenligner det med risotto, men det g√łr alts√• det hele lidt nemmere for forst√•elsen, i hvert fald min egen.

Der skal grilles mange b√łffer!

Panderne fra vores test…

Som I sikkert husker s√• er vi i gang med en lille opgave med Le Creuset pander, hvor det igen er virkelig oplagt at teste s√•dan en ret af. Der skal nemlig laves en hel del forskelligt og det s√¶tter relativt store krav til panderne. Nu har jeg brugt st√•lpanden to gange til indl√¶gget om Kentucky Fried Chickens Double Down og Fantastiske Fl√łdestuvede Kartofler, s√• den f√•r lov til at holde pause. I stedet for tager vi Toughened Non-stick aluminiums panden i svinge og lader den f√• lidt sendetid.

Havde lige en ekstra pande i brug - Toughened Non-stick...

Havde lige en ekstra pande i brug – Toughened Non-stick…

Som jeg ogs√• n√¶vnte i sidste indl√¶g, s√• er denne Toughened Non-stick nok min favoritpande – den er utrolig nem at h√•ndtere og har en god bel√¶gning. Det bliver lynhurtig varm og fordelingen er god. Det er naturligvis ikke en st√łbejernspande, men¬†bel√¶gningen er virkelig god. Jeg har tidligere testet den og har faktisk den oprindelige endnu, som ikke er slidt op!

Det er fransk ja?

Det er fransk ja?

The Spanish Way: Seafood Paella
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
K√łkken: Spanish
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 10 bl√•muslinger
  • 10 hjertemuslinger
  • 10 Jomfruhummer-haler
  • 10 Tigerrejer
  • 10 Bl√¶ksprutte-ringe
  • 250 gram ris
  • 1,5 liter god fiskefond
  • ¬Ĺ r√łd peber
  • ¬Ĺ gr√łn peber
  • 6 friske cherrytomater.
  • ¬Ĺ frisk chili
  • 3 store friske tomater - hvis det er efter√•r s√• brug 10 cherry tomater
  • 1 tsk r√łget paprika
  • 1 stort l√łg
  • 4 fed hvidl√łg
  • 100 gram √¶rter
  • En god skvat ekstra jomfru oliven olie
  • 1 stort nip spansk safran
  • Salt/peber
  • 1 citron
Tilberedning
  1. Reng√łr alle skaldyr. Skyld dem grundigt. Hvis bl√•muslingerne er √•bne s√• banker du dem lige imod kanten af vasken ‚Äď lukker de sig er de i orden, ellers ud med dem.
  2. Det samme gælder for hjertemuslingerne.
  3. Skyl blæksprutten og hummeren grundigt
  4. Skær blæksprutten i så ensartede ringe/skiver som muligt.
  5. Stil alle skaldyrene til side.
  6. Varm en pande godt ud med oliven olie, hvis du har chorizo så skær det ud og start med det - uden olie.
  7. Hak hvidl√łg, l√łg, paprika og chilien fint og svits det p√• panden.
  8. Imens det hygger sig l√¶gger du lige dit safran i en staniolpakke og varmer en t√łr pande op.
  9. Læg nu pakken på panden i 15 sekunder, det sætter gang i dit safran.
  10. Tag nu p√łlserne af varmen og lad fedtet forblive hvor du svitser gr√łntsagerne i.
  11. Så tilsætter du ris og lader det svitse godt sammen.
  12. Så skal der tilsættes halvdelen af fonden, safran og blæksprutte som skal have længst.
  13. Hele ideen er nu, at det st√•r og br√¶nder lidt p√• men ikke for meget - s√• en gang imellem ca. hver 4-5 minut skraber du lige bund fri, det skal helst v√¶re nogenlunde t√łrt, men ikke knast t√łrt - s√• derfor sp√¶der du lidt til med fond l√łbende.
  14. Efter ca. 15 tils√¶tter du resten af skaldyrene og fors√łger at vidt det er muligt at f√• dem d√¶kket til s√• de bliver tilberedt - husk at alle muslinger skal √•bne sig.
  15. Inden servering hælder du lige ærterne over så de bliver varme - de skal ikke miste sin farve!
  16. Skær citronen ud og læg over når du serverer.
  17. Smag til med salt og peber.

 

Lidt

Lidt

We meet again Highland Park!

We meet again Highland Park!

Lidt forklaring omkring den krydrede p√łlse og skinken er vist p√• sin plads. Da jeg vidste jeg skulle bruge godt med skaldyr skrev jeg til en bekendt vi har i Torvehallerne som er tilknyttet fiskebutikken “Hav“. Jeg forklarede om min opgave, hvorefter der ikke var langt fra tanke til handling. Nogle dage efter havde jeg hentet samtlige skaldyr og en hel dansk bl√¶ksprutte, som de var s√• flinke lige at rense og klarg√łre for mig. Tanken om at st√• med bl√¶k i hele k√łkkenet var ikke just tiltalende.

Hvid Rioja på 100 % Viura og en glimrende Cava - begge dele fungerer upåklageligt...

Hvid Rioja p√• 100 % Viura og en glimrende Cava – begge dele fungerer up√•klageligt…

Men når man nu er i Torvehallerne, så er det jo oplagt lige at lægge vejen fordi Tapa Del Toro, hvor jeg var blevet lovet lidt vin. Endvidere så laver en af de ansatte faktisk paella hver eneste uge, så jeg tænkte at det nok ikke ville skade at få et par fif fra ham. Hvidvinen var pisse lækker for at sige det rent ud Рmasser af fylde, fad og olieret at få i munden, ret overraskende for mig, da jeg faktisk aldrig har smagt hvidvin fra Rioja. Cavaen fungerede også rigtig godt, den blev drukket til forretten.

Lidt sortfods-hapsere...

Lidt sortfods-hapsere…

Imens vi g√•r ned efter vinen sp√łrger medarbejderen fra Tapa Del Toro om jeg ikke lige vil have lidt sortfodsskinke og¬†chorizo med¬†og det siger man vel ikke nej til? S√• der blev lavet lidt hapsere med tilh√łrende p√łlse. Det krydrede fedt, som er tilbage efter stegningen blev naturligvis ogs√• brugt.

Dansk blæksprutte...

Dansk bl√¶ksprutte…

Det er netop denne crush som vi gerne vil have frem...

Det er netop denne crush som vi gerne vil have frem…

Så er der serveret...

S√• er der serveret…

Retten blev vildt l√¶kker, men jeg vil godt erkende, at jeg skal lave den mange gange f√łr jeg blev tiln√¶rmelsesvis ekspert. Det vanskelige er koordinering er det at skaldyrene ikke skal have lige lang tid – videre skal du faktisk br√¶nde retten lidt p√• for at f√• den crush du ser lidt l√¶ngere oppe og det er sv√¶rt. Jeg fik delvis anerkendelse af min bedre halvdel – nok mest for fors√łget – men det stopper ikke en Gastromand for at pr√łve igen!

¬°Buen provecho!

Kommentarer

  1. Nikolaj

    Det gode ved s√•danne retter er ogs√•, at selv et d√•rligt fors√łg, stadig smager ganske fint, selvom det ikke smager som det originalt b√łr, og s√• pr√łver man jo bare igen.

    Man skal enten give en risotto alt alt for lidt, eller alt alt for meget for at den ikke stadig er en dejlig ret for ganen.
    Og n√•r man s√• mester den, og rammer den “lige i r√łven”, ja s√• er det jo himmelsk.

    Ved ikke hvor citatet er fra (formentligt et eller andet youtube-klip set en alt for sen nattetime), men:

    The good thing about pizza: Even bad pizza is still awesome :o)

    • Haha – glimrende Nikolaj – og ja, jeg er helt enig – der er jo heller ingen skam i, at poste et indl√¶g, hvor alt ikke er “verdenklasse” – for h√•nden p√• hjertet s√• skal der faktisk tit en del fors√łg til f√łr det jeg laver er i orden. Det er netop det, som er s√• fascinerende ved at lave mad… Bad Pizza is pretty awesome!

  2. Frost

    Jeg syntes der mangler nogle punkter i opskriften… slutter ved 9?

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: