Gastromand.dk | 24. September 2018

Scroll to top

Top

9 kommentarer

Verdens dyreste kaffe – Kopi Luwak

Verdens dyreste kaffe – Kopi Luwak
Familiefaren

Du har sikkert set, at vi skriver meget om kaffe p√• Gastromand ikke? P√• det seneste har vi testet en del kaffemaskiner og en del kaffe b√łnner – derfor mener vi ogs√•, at tiden er kommet til at smage og blogge om den ultimative kaffe: Kopi Luwak!

Hvis du ikke kender til denne kaffe, som er lidt speciel og ret dyr, s√• lad os lige kigge p√• baggrunden. Det er nemlig en ret s√¶rlig kaffe. For det f√łreste er¬†Kopi Luwak-kaffe en kaffedelikatesse og rasende dyr. Det s√¶rlige ved den er, at b√łnnerne¬†har passeret igennem¬†ford√łjelsessystemet¬†p√• en s√•kaldt palmeruller eller toddykat (Paradoxurus hermaphroditus) og efterf√łlgnede er det opsamlet fra dyrets aff√łring, inden de viderebearbejdes.

Certificeret – da der findes en del kopier…

Det er netop √•rsagen til, at det er s√• specielt og en kende for specielt i hvert fald hvis vi m√• v√¶re s√• bramfrie at citere Morgan Freeman i filmen “The Bucket List” som i et latterbr√łl afsl√łrer det overfor den uvidende¬†Jack Nicholson, som elsker denne kaffe:

Der er kaffe for ca. 500 kroner her, men det er også damn good coffee!

Jeg har altid synes det var vildt facinerende n√•r den slags pludselig bliver en delikatesse, og synes derfor det kunne v√¶re fedt at smage. Jeg har allieret mig med “Dinluksus” som har leveret denne kaffe i hele b√łnner, og s√¶lger den i forskellige st√łrrelser hvor du faktisk kan k√łbe helt ned til 50 gram. I virkeligheden er “Dinluksus” et kafferisteri som ligger ved Sk√•strup p√• Fyn, som har¬†specialiseret sig i Kopi Luwak og andre eksklusive kaffeb√łnner.

Det er lidt med √¶refrygt de skal kv√¶rnes for t√¶nk nu, hvis det g√•r galt? Heldigvis er det s√•dan, at jeg har The Dose Control fra Sage, som burde v√¶re perfekt til opgaven. Speking of which – lad os kigge p√• den…

Sage The Dose Control

Heston Blumenthal g√•r virkelig all in n√•r det drejer sig om k√łkkengrej – der er snart ikke den maskine han ikke har lavet. Vi har testet vildt meget af det, og er generelt ret imponeret over Sage – ofte er der flere udgaver af produkterne – en s√•kaldt lillebror og storebror s√• du selv kan vurdere, hvad du vil investere i. Priserne er relativ h√łje, men det er kvaliteten ogs√•. Sage Dose Control er ikke nogen afvigelse og er du kaffen√łrd eller endda barista s√• er det med at lytte efter!

The Dose Control…

Heston mener, at velsmagende kaffe starter med den korrekte m√¶ngde friskmalet kaffe. Men forskellige bryggemetoder kr√¶ver forskellige doseringer og varianter af kaffen. Derfor er det ogs√• sv√¶rt at f√• din favorit kaffe hver eneste gang. Men s√•dan beh√łver det ikke at v√¶re her.

 

Det kr√¶ver kun nogle f√• gange, hvor du lige √łver dig, s√• har du faktisk hurtig en f√łling med hvordan de mange indstillinger p√•virker de kv√¶rnede b√łnner.

Den perfekt kværn til verdens dyreste kaffe

Selv om Dose Control giver 60 forskellige indstillinger: fra den fineste espresso til den groveste stempelkaffe, s√• kan du ramme den samme dosering hver eneste gang. Der er fuld kontrol med den pr√¶cise elektroniske timer, som kan indstilles for hvert enkelt sekund. Kv√¶rnv√¶rket er lavet i rustfrit st√•l og er designet til at minimere varmen under processen og beskytte kaffeb√łnnernes olier, ergo er det t√¶t p√• den perfekte kv√¶r til at teste verdens dyreste kaffe.

Brygning af Kopi Luwak

Det kr√¶ver naturligvis en kende, at brygge denne kaffe og det kr√¶ver ogs√• lidt respekt. Det er ikke blot noget du lige sjasker sammen. Jeg antager, at du laver den p√• en stempelkande, hvis det ikke er korrekt, skal du se bort fra nedenst√•ende. Den kaffe jeg har nydt er “Sumatra” som du ogs√• kan k√łbe p√• Dinluksus for 449 kr. for 100 gram – de kommer i hele b√łnner.

Instruks:

  1. 7 gram kaffe pr. kop for filterkaffe og 8 gram pr. kop for stempelkaffe passer nogenlunde.
  2. Kog vandet op og hæld en smule over i din stempelkande for at varme kanden på.
  3. Kasser vandet.
  4. Nu kv√¶rner du b√łnner s√• de er groft kv√¶rnet, alts√• grovere end filterkaffe.
  5. 2 min efter vandet kogte er det faldet 5-7 grader og dermed er temperaturen perfekt.
  6. H√¶ld vandet over de kv√¶rnede b√łnner s√• ca. en tredjedel d√¶kkes.
  7. R√łr i kaffen og lad det tr√¶kke 1 min.
  8. Hæld resten af vandet over og luk stempelkanden.
  9. Tryk stemplet forsigtigt ned og hurtigt op igen.
  10. Lad nu hele molevitten trække i 4-5 minutter.

Kopi Luwak…

Stempel…

Klar…

Kopperne og stempel kanden fik jeg √łje p√• hos Hamonoya i tilf√¶ldig dag hvor jeg lige browsede lidt rundt. Jeg synes “guld-kanten” her passer perfekt til noget af verdens dyreste kaffe.

Brug din Qooker…

Kopi Luwak er og bliver en delikatesse og en sk√łn luksus. Hvis du er kaffeelsker eller barista s√• vil du elske dette – nok endda lige s√• meget processen som kaffen for begge dele er sgu vindunderlige. Du f√•r en utrolig fyldig aroma og en dyb smag i kaffen! Jeg vil ikke n√łrden den og s√¶tte alt for mange smagnoter p√•, for der er faktisk mange, men for mig var det s√łdmefulde noter af sirup der var mest fremtr√¶dende. Jeg vil hellere lade det v√¶re op til dig at s√¶tte noter p√•, hvis du v√¶lger at smage den fineste kaffe der findes i verden. Kopperne og stempelkanden er i √łvrigt mulig at k√łbe her. Jeg synes den guldbelagte kande var helt perfekt til verdens bedste kaffe!

Kopi Luwak…

Har du smagt Kopi Luwak og hvad synes du om det? 

 

 

Kommentarer

  1. Janni N.

    Ja hvis man bare var lidt kreativ kunne man klare sig helt godt her i livet!

    Der kan s√¶lges kaffe lavet af aff√łring og serveres myrer p√• restauranter. Man skal bare huske og kr√¶ve vanvids-honorarer for ydelsen s√• er der straks kunder i butikken…

    • Du glemmer b√¶nkebiddere og gr√¶shopper Janni :-)

  2. Karina

    Vi har netop v√¶ret p√• Bali i september og var p√• bes√łg p√• kaffeplantage. De havde mange forskellige kaffetyper og vi s√• p√• tr√¶er, fik en smagebakke med 15 forskellige typer og der var selvf√łlgelig ogs√• KOP-Luwak. Vi k√łbte en pakke med hjem fra shoppen. en hurtig tur i fristelserne kostede lige 600 kr. Det er vildt mange penge for kaffe/te – og s√• lokalt p√• Bali.

    Den smagte vildt godt dernede, men må sige den er lidt for krads nu hvor vi er landet hjemme.

    Et trick de dog serverede med en af deres kaffer var kokosm√¶lk. Det smager alts√• virkelig godt. Lige lidt s√łdme og fedme i stedet for alm. m√¶lk.

    Vi smagte også Luwark kaffe som iskaffe. Det fungerer ret godt.

    • Hej Karina – lyder sp√¶ndende og tak for kommentaren! S√• I s√• kattene ogs√•? Det gad jeg virkelig godt – og s√• lidt underligt at t√¶nke p√• hvordan delikatesser opst√•r ikke? :-)

      600 kr. m√• v√¶re for lidt mere end 100 gram ikke? Men ja det er dyrt, men det er processen naturligvis ogs√• – det er jo reelt ikke s√• anderledes end at nogen betaler 10.000 for en flaske r√łdvin fordi √•ret var godt og druerne perfekte, s√•dan er det jo – vi kunne ogs√• tage whisky for den sags skyld, fx koster 4cl Macallan 40 √•rs 12.500 kr. p√• Marchal i K√łbenhavn :-)

      Det lyder lækkert med kokosmælk Рfik du også det i den dyre kaffe?

  3. Morten

    Jeg vil ikke v√¶re en party spoiler. Men folk der har st√¶rke f√łlelser omkring hvordan dyr skal behandles b√łr nok g√• uden om denne kaffe idet kattedyrene lever i noget der ligner minkfarme og fodres med kaffeb√¶rerne s√• deres lort let kan samles op og b√łnnerne samles sammen. Oprindeligt har de lokale jo nok g√•et rundt i skoven og samlet efterladenskaberne sammen. Men jeg kunne nu stadig godt t√¶nke mig at smage den kaffe. Bare en lille kop til den pris ;)

    • Nikolaj

      Enig.. Jeg er sgu ogs√• stoppet med at nyde den til min Foie Gras.. Det gav en alt for bitter smag i munden.. S√• nu spiser jeg bare ekstra Foie Gras is tedet for… ;o)

    • Kenneth

      Kære Morten,

      Tusind tak for din kommentar. Som jeg er helt p√• b√łlgel√¶ngde med.
      Det er en naturlighed, at dyrevelfærd kommer på tale, når man tænker på tilblivelsen af kaffen. Uden at skulle lyde hellig, tænker jeg personligt selv meget over dyrevelfærd, både i mine madvaner, men også i min generel hverdag med parfumer, hårprodukter mm.

      Derfor er der udover et certifikat p√• at det er Wild Kopi Luwak fra naturen ogs√• en film omhandlende hvordan kaffen indsamles og forarbejdes af den lokale farmer, hvor vi i √łvrigt gladeligt st√łtter den lokale farmer med lidt mere end hvad kaffen koster.

      Filmen kan du se på http://www.Dinluksus.dk

      Dette netop for ikke at st√łtte ovenst√•ende industri.

      Hvis du har yderligere sp√łrgsm√•l, s√• er du velkommen til at kontakte mig ved at skrive direkte til [email protected]

      Mvh
      Kenneth

      http://www.Dinluksus.dk

  4. Emma

    Jeg synes at det lidt en skam, at I springer s√• let og elegant henover det faktum, at produktion af denne type kaffe indeb√¶rer dyreplageri – det havde v√¶ret rart med den nuance i artiklen ogs√•, s√• folk ved hvad de g√•r ind til, hvis de k√łber denne type kaffe med hjem fra ferier, eller bestiller den hjem :)

    • Hej Emma – Kenneth har lige indsat en kommentar, som besvarer pr√¶cis det du eftersp√łrger og det lader faktisk til, at der er s√• godt styr p√• det og de sm√• katte har det godt netop fra dette m√¶rke… S√• det kan du roligt st√łtte hvis du alts√• vil drikke denne kaffe :-)

Smid en kommentar