Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 26. februar 2024

Scroll to top

Top

6 kommentarer

GM Anmelder: De danske juleøl!

Webmasteren

I anledningen af juleøllens komme “genoptrykker” vi sidste års smagning af en lang række danske juleøl – enjoy!

Som Danmarks førende site om mad og drikke for mænd er vi naturligvis forpligtet til at levere, hvad vi ikke er bange for at kalde Danmarks største smagning og efterfølgende anmeldelse af danske juleøl/julebryg i mellemprisklassen.

Vi havde selvfølgelig bemærket, at der ikke var Superligabold, så da vi på ikke er bange for at gå nye veje, havde vi droppet den traditionelle efterfølgende artikel til fordel for live opdatering (med såvel anmeldelser, som billeder:), samtidig med, at vi gjorde vores bedste for at kæmpe os igennem de mange herlige danske bryg.

Se smagenoterne nedenfor, men start fra bunden hvis du vil have smagningen i korrekt kronologisk rækkefølge! Vi lover, at det ikke var kedeligt og udelukker ikke en gentagelse i 2010:)

Klokken nærmer sig 24.00 og vi er klar til at kåre en vinder!
Thisted nåede lige akkurat at præstere og klemmer sig ind på en velfortjent 3. plads med deres Jule Stenøl.
På en suveræn 2. plads finder vi Julebryg fra Skovlyst. Sidst med ikke mindst på en lige så suveræn 1. plads – julebryggens svar på Sidney Lee: Julebryg fra Brøkhouse, hvor 2008’eren og 2007’eren i særdeleshed var outstanding i denne smagning! Aftenens store taber blev Juleøl fra Randers Bryghus 6%, som ikke levnes mange chancer blandt de mange juleøl på det danske marked.
23.00: Jule Stenøl, Thisted Bryghus 8,1%
en overgæret øl, som minder en del om Brøkhouse, blot uden samme fylde.
Julebryg 2008, Brøkhouse 9,0%
A: Samme smag som 2007’eren blot mere rå – testens 2. bedste øl so far. Den høje alkoholprocent og lyserøde etiket vil med garanti sætte godt gang i julefrokosten!
22.00: Rød Jul, Bryghuset Svaneke 5,7%
Anmeldelserne havde sendt forventningerne i vejret hos testpanelet, men Bornholmerne skuffer igen – en bitter øl uden sødme, fylde og eftersmag – igen alt for lidt jul! Dog var det et behageligt bekendtskab efter den stærke Thy-bryg!

Jul i overhuset, Thisted bryghus 7,9%
B: Ligeså meget en juleøl som Sidney Lee er medlem af Mensa! Det er ren Masterbrew – ingen jul overhovedet – Thisted skuffer, men i det mindste er der godt med procenter:)!

21.00: Efter en times pitstop, som bl.a. bød på Heston Blumenthals 24-timers bøffer, hjemmelavede “triple cooked” pommes frites med dertilhørende hjemmelavet bearnaise sauce, drikker vi igen.

Juleøl, Randers Bryghus 6%
Masser af lakrids – det kan godt være det er fordi der laves bearnaise i køkkenet, men den dufter altså af estragon råber A fra køkkenet! Citron indskyder Henke og tilføjer at det er en øl han aldrig kommer til at stifte bekendtskab med igen!

20.00: Ja der er styr på andet end øl i panelet!!
Jule Ale, Ærø – Rise Bryggeri 7,0%

Klassisk Ale smag, hvor hveden ikke fornægter sig. En let bitter øl der vil gøre sig godt til julefrokosten og den fede sild med karrysalat mener Henke.

Økologisk Jul, Næsgaarden 6,5%

Der er ikke sparet på superlativerne på Næsgaardens etikette, men udover farven og et lækkert “holdbart” skum lander Næsgaarden fladt på maven uden nogen form for humle og alkohol smag. En rigtig tøseøl konstaterer A. De skjuler sgu de 6,5% godt bemærker Henke. Vi sgu over i en pilsner, så flad som Camilla Martin, hvor smagen ikke kan leve op til røgduften – det er bare ikke godt nok konstaterer B!

19.00: Efter 6 bryg er det vist på tide at præsentere dit udsendte julepanel:


Webmasteren og Eksilsønderjyden: Dine to stiftere af mændenes madverden på nettet kræver ingen nærmere introduktion og styrer smagningen med “hård” hånd!


Sønderjyden: En mand hvis evne til at komme med intetsigende kommentarer kombineret med en stor stor kærlighed til øl har givet ham en plads i dagens panel. Forestil dig samtlige citater udtrykt på klingende sønderjysk.


Henke: Endnu en eksilsønderjyde som i flere år ene og alene har holdt Slots og Thor bryggerierne i live. En mand med sans for detaljen, hvilket allerede har givet sig udslag i flere smagsnoter hvor resten af panelet er stået helt af!


Julle Bryg, Jefferson 6,8%

Hov Det er sgu hvede udbryder Sønderjyden og Henke i kor, hvilket det ufiltrerede udseende da også indikerer. Igen har har vi dem mistænkt for at klaske en juleetiket på en standard øl. Det er sgu da Erdinger konstaterer Sønderjyden selvsikkert. Det har absolut intet med jul at gøre bliver A og B enige om – til gengæld ville den gøre sig godt i sommervarmen!

JuleBryg, Bryggeri Skovlyst 6,5%

Forventningerne er store efter at have set anmeldelserne af Skovlysts bryg i Go’ Morgen Danmark og Skovlyst skuffer ikke – en blid rund og sød juleøl med en lang eftersmag. Ordet nem falder Sønderjyden ind – nemmere end en pige i Jomfru Ane Gade tilføjer B (og det skulle vist forstås positivt)!

Julebryg 2007, Brøckhouse 9,0%

Patentproppen giver øllen en flyvende start med den klassiske “DOK”-lyd! den lyserøde etiket udstråler mere Sidney Lee end jul, ja selv øllens farve passer med den kære Sidneys hudfarve. Til gengæld er der ren bjældeklang i munden – masser af julekrydderi og sød tørret frugt!
Sønderjyden (som i øvrigt er meget imponeret over, at han kan sidde og skrive og se det “ude på det der internet i samme sekund han trykker publicér”) beder mig notere rød frugt og jordbær i særdeleshed. En suveræn julebryg som leder tankerne hen på de belgiske bryg som St. Feuillien og andre. Testens klart bedste øl indtil videre.Julius, De 5 gaarde

Dejlig duft af humle. En frisk øl, der kan bældes (og det bliver den så:)

Julebryg, Svaneke Bryghus 5,7%

Meget stout-agtig mørk øl med masser af røg (der er lidt whisky over den som Henke udtrykker det), der ikke er værd at flyve fra Bornholm til AA – lidt for flad i munden, men som med Underhuset vinder den ved anden berøring med tungen. Sønderjydens høje forventninger kunne Svaneke dog ikke leve op til.


Jul i underhuset, Thisted Bryghus 7-8%

Ikke den blideste øl at starte ud med efter en hård bytur – de 1,7 genstande som indikerer en procent på den gode side af 7 er en anelse sprittet, men vinder ved anden mundfuld. Ikke en udpræget julesmag og Sønderjyden har Thisted mistænkt for blot at “klaske en julemærkat på en af deres luksusøl”!
17.00: Dagens program:


16.40
Med en anelse forsinkelse efter lidt tekniske problemer, kører din personlige ølbus nu!

Husk at du kan abonnere på indlæg ved at oprette dig som bruger, abonnere via RSS, følge os på Facebook eller Twitter

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. dk_jens

    Vi skulle faktisk også have haft hvidtøl med i vores smagning men de indkøbte øl blev drukket af sønnen i huset :)

  2. Tror aldrig jeg har smagt Klitnissen (dejligt navn i øvrigt), men den skal da klart prøves!

    Hvidtøl er kult og var naturligvis ment som en joke:)

  3. dk_jens

    altid spændende at læse andres oplevelser med julebryg. men helt ærligt hvidtøl ? :) Nå men i min juleølsloge (som holdt møde i lørdags) drak vi en stor set de samme øl men vi havde også taget Amager bryghus og Skagen Bryghus med i vores – og de scorede begge to høje point – Skagen Klitnisse blev således vores vinder.

Smid en kommentar