Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Bourgogne, my love – my precious!

VIN UDEN PIS: Bourgogne, my love – my precious!
Vinhjernen

Da jeg var ung og energisk vindrikker, forstod jeg ikke rigtigt bourgogne. Eller rettere, det interesserede mig ikke. I min vinøse omgangskreds florerede udtryk som “man skal være over 40, for at forstå bourgogne” eller “god bourgogne lugter altid lidt af sure tæer”. Jeg var også ligeglad med udtrykkene, bourgogne interesserede mig ikke.

Det gør bourgogne til gengæld nu. Jeg elsker bourgogne. Det er jeg ikke alene om, der er masser af vinnørder, der elsker bourgogne og har vinene som deres primære præference. Og som rynker på næsen af andre vine, lavet på pinot noir. Jeg er nu også vild med pinot-saft, når den kommer alle mulighed andre steder fra, så længe vinen er lavet ordentligt.

Bourgogne distriktet starter med Chablis i nord og ender med Beaujolais i syd. Derimellem ligger de to vigtigste distrikter med byen Beaune nogenlunde i midten. Den sydlige del hedder Côte de Beaune, den nordlige del hedder Côte de Nuits og er den fineste del af Bourgogne. Så fin, at verdens dyreste vine kommer herfra, de legendariske vine fra Domaine Romanée Conti. Herfra kan du fx nuppe en flaske La Tache fra den glimrende årgang 2002. Den vil stå dig i omkring 20.000 gode danske kroner. Så kan man tale om overtræk på alle conti. Suk.

Det er i Côte de Nuits at berømte kommunenavne som Vosne-Romanée, Gevrey Chambertin og Nuits-Saint-Georges kommer. Og i Bourgogne handler det hele om kommuner og marker og det kan være lidt kompliceret at forstå. Tag nu fx kommunen Chambolle-Musigny. Herfra kommer der herlige og klassiske røde bourgognevine med masser af frugt og parfume. Vil man steppe sit game lidt op, kan man så vælge at lede efter vine fra Premier Cru marker. Det kunne være fra marken Les Baudes. Så drikker man altså en Chambolle-Musigny 1er Cru ’Les Baudes’. Herligt. Men hvem har lavet vinen? Tjaaahhh, der kan være mange vinmagere, der alle ejer en bid af netop den mark. I det konkrete tilfælde kunne det både være Louis Jadot, Joseph Drouhin og Maison Roche de Bellene og nogle stykker mere. Og de kan jo vælge at lave vin på hver sin måde og med hver sin filosofi. Så hvis du har forelsket dig i en flaske ’Les Baudes’ er du altså nødt til at holde øje med, hvem der har lavet den.

Endnu bedre end premier cru marker findes Grand Cru marker. Hvis vi bliver i Chambolle er der to: Bonnes Mares Grand Cru og Musigny Grand Cru. Og her er der igen flere ejere på samme mark. Louis Jadot, Comte de Vogues, Drouhin-Laroze, Georges Lignier, Moine-Hudelot osv.
Og for at gøre det endnu mere indviklet, så står der ikke på Bonnes Mares flaskerne at vinen kommer fra Chambolle-Musigny. Det er bare noget man ved.
Som vindrikker kan det altså være noget besværligt at navigere rundt i udbuddet af bourgognevine. Der er derfor kun en vej at gå. Drik en masse og husk hvad du godt kan lide. Skriv det ned. Brug en app. Whatever. Og lev så med at bourgogner er markant dyrere en ripasso fra føtex. Du kommer til at elske dem. Når du bliver gammel nok.

Bourgogne

Les Heritiers Saint-Genys Santenay 1er Cru “La Maladiere” 2015

Pris: 259,- v. 6 (normalpris 299,-)

Forhandler: Vinomani

Muldet næse af våd sphagnum og meget modne jordbær. Det jordede går igen i munden, der også har frugt, frisk syre og spændstighed i behold. Spændende og nydelig vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Louis Jadot Pernand-Vergelesses Clos de la Croix de Pierre 2015

Pris: 335, –

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Lækker og ekspressiv næse med jordbær og urter. Rustik mund med markant syre og lidt ru tanniner, der godt kan tåle en dekantering, men gem hellere i kælderen 3-4 år.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Prosper Maufoux Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2016

Pris: 179,95 (normalpris 229,95)

Forhandler: Supervin

Åben næse med moden og varm frugt og ikke udpræget pinotsk. Tæt og fyldig mund med gummerevsende tanniner. Lille pågående bitterhed til sidst.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

P. et M. Jacqueson Rully “Les Chaponnières” 2016 [BEDST I TEST]

Pris: 199,-

Forhandler: Jysk Vin

Afdæmpet, men behageligt krydret og urtet næse. Munden er smooth med flot syre og god frugt. Ikke en gigantisk vin, men umiskendeligt fra Bourgogne og så fin at den bliver “Bedst i test”.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Domaine des Clos Grégoire Bichot Beaune Vielles Vignes 2014

Pris: 249,- v. 6 (normalpris 299,-)

Forhandler: Vinomani

Varm, krydret og spændende næse, der folder sig langsomt ud. Munden er krydret og tør, elegant og rustik på samme tid. Ret atypisk, men flot vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Les Heritiers Saint-Genys Mercurey 1er cru “Clos Marcilly” 2015

Pris: 249,- v. 6 (normalpris 275,-)

Forhandler: Vinomani

Lidt reduktiv næse, så giv den godt med luft, så kommer der syrlige skovjordbær og muld. Munden har sart frugt, heftig syre og spicy finish.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Domaine Jean Monnier & Fils Bourgogne 2016

Pris: 195,-

Forhandler: Jysk Vin

Ødsel næse med noter af ristet fad. Behagelig og fyldig mund med fin syre. Lille, men vellavet.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Prosper Maufoux Bourgogne Reference 2016

Pris: 150,- v. 6(normalpris 169,95)

Forhandler: Supervin.dk

Næse med fadnoter og jammy jordbær. Spændstig og fin mund. Simpel, men behagelig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

For mange er Bourgogne og endda Pinot Noir noget du skal “lære” at drikke. Første gang kan det virke en kende spinkelt og uden krop og volume – navnlig hvis du tidligere har været forelsket i de oversøiske dråber. Men en dag er det som om, at hele vinens verden giver mening og så forstår du Bourgogne og at det er noget af det bedste i verden! That is why we love Burgundy!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Søren

    Er vild med pinot og Bourgogne i særdeleshed. Har i prøvet pinot fra Oregon?
    Jeg er særdeles vild med det. Billigere priser (man er vel jyde) og ligger på geografisk samme breddegrad og har dermed samme klima. Erath vinene er virkeligt lækre. Hindbær, vanilje og let flødekaramel.

    Vi afholdte blindsmagning (relativt garvede typer der mener de normalt kan udpege en bourgogne og Oregon og Bourgogne kunne vi ikke rigtigt skildre, mens det gik noget lettere med at udpege pinot fra Californien).
    Tak for god læsning.

    Mvh Søren

Smid en kommentar