Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. februar 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VM-VIN UDEN PIS: Danmark – Frankrig

VM-VIN UDEN PIS: Danmark – Frankrig
Vinhjernen

Så skal de danske drenge på grønsværen mod Frankrig. ”Les Bleus” som de kaldes, og i vinøs kontekst er det i hvert fald noget af en omgang David mod Goliath.

Frankrig er i min optik arnestedet for vin. Jojo, vist voksede der vinstokke i Persien og alt det der og nok er Italien og Spanien også klassiske europæiske vinlande, men Frankrig altså. Mon Dieu!
Ophavsland til de største klassiske vine. Jeg nævner i flæng Chateau Lafite-Rothschild, Mouton-Rothschild, Chateau Margaux. Eller Petrus, Ausone og Cheval Blanc. Hvad med verdens dyreste og mytiske vine fra Romanée-Conti i Bourgogne? For ikke at glemme Champagne hvor Dom Perignon ”drak stjernene” længe efter sin død?

Frankrig er et overflødighedshorn af skøn vin og rummer alt fra store klassikere til små garagedomæner, kultproducenter og naturvine. Honi soit, qui mal y pense.
Det til trods, møder jeg stadig mennesker, der ikke er specielt tossede med fransk vin. Nogle boykottede fransk vin pga prøvesprængninger i 90-erne, andre sværger til italienske vine og så er der dem, der synes at fransk vin er surt.

Hver sin smag, som man siger, men der er langt mellem de sure løg i denne smagning hvor alle vine uanset pris performer utroligt godt. Jeg krydser fingre og vinglas for at det danske landshold leverer varen på banen i morgen, men kommer ikke til at mindske min præference for franske vine, der stadig leverer varen.

Til at møde de franske vine denne gang, går Ørnberg vin all-in og forsøger at ramme franskmændene på stoltheden. Der gås benhårdt efter champagne, når der skal smage Ørnberg Pinot Brut 2015. Vinen er friskdegorgeret af undertegnede og så må selv læse dig til, om vi her i kongeriget kan lave bobler på pinot. God kamp!

Frankrig vs Danmark


Cumulo Nimbus 2015

Pris: 199,- v. 3 (normalpris 249)

Forhandler: Propperiet

Tung og krydret næsemed floral parfume og et lille volatilt pift. Munde er til gengæld saftig og elegant med blidt, tørt tanninbid og juicy finish.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau de Ricaud 2015

Pris: 199,- (normalpris 259,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Kraftig, krydret og solvarm næse med solbær, lakrids og lidt røg. Munden er tæt og tør med tydelig alkohol. Dekantér og drik ved 16-18 grader, så får du flot vin til oksekød eller vildt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Mas Gabinele Rarissime 2014 [BEDST I TEST]

Pris: 349,- v. 6 (normalpris 399,95)

Forhandler: Andrup Vin

Herlig syrahsk brombærnæse. Cremet og dejlig mund med blød frugt og mintnoter. Meget flot vin fra Faugeres på den sydfranske midtbane.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Pipeau 2015

Pris: 275,- v. 6 (normalpris 299,-)

Forhandler: vinomani.dk

Skøn næse af solbær, ruskind pg kaffe. Mundene er strukturet af venlige tanniner, saftig og harmonisk. Aldeles nydelig St. Emilion.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Maison Harbour Gevrey-Chambertin La Justice 2014

Pris: 499,- v. 6 (normalpris 549,-)

Forhandler: vinomani.dk

Giv den lige lidt luft, næsen er lidt reduktiv. Så får du til gengæld sart, urtet jordbærnæse. Munden er æterisk let, juicy og meget behagelig med masser af burgundisk elegance.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

La Bastide Saint Dominique 2015

Pris: 279,-

Forhandler: Jysk Vin

Jammy næse med masser af søde bær. Slikken og mægtigt behagelig mund med spicy finish. Kraftig, men rar vin til fx grillet gris eller bøffer.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Saint-Roch Kerbuccio 2015

Pris: 199,- v. 6 (normalpris 249,95)

Forhandler: Andrup Vin

Vild næse, næsten som carmenere med parfumeret frugt, peberfrugt og urter. Smooth og venlig mund. Lækker vin med bred appeal.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Paul Cherrier Sancerre Rouge 2015

Pris: 139,- v. 6 (normalpris 159,-)

Forhandler: vinomani.dk

Flot næse af søde skovjordbær, Jenka og muld. Saftig pleasermund med blid syre og venligt væsen. Røverkøb for pinotfans.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Villa des Gres Côtes du Rhône 2016

Pris: 69,95 v. 6 (normalpris 89,-)

Forhandler: Jysk Vin

Smukt parfumeret næse af sorte bær, vilde urter og pift af honning. Munden er kraftig og smooth inden lidt ru tanniner balancerer det hele. Utroligt flot vin, også til prisen.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Miss Adèle 2017

Pris: 120,- v. 3 (normalpris 179,-)

Forhandler: Propperiet

Floral næse med duft af syltet pære. Fyldig, frisk og behagelig mund. Sauvignon med pondus.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ørnberg Pinot Brut 2015

Rank næse med frisk æbleduft. Harmonisk mund med flot mousse og frisk syre. Imponerende flot.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar