Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. september 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Sommer, sol og svale rødvine

VIN UDEN PIS: Sommer, sol og svale rødvine
Vinhjernen

Svale refererer her ikke til den hurtigtflyvende lille fugl, men til adjektivet “sval”, der betyder let afkølet. Så har vi det på det på det rene og måske har du fået udvidet dit vokabularium med en af sprogets fine gloser.

Så altså, svale(let afkølede, red.) rødvine er temaet for denne artikel. Det er nemlig sommer, solen skinner og vi går en fin og varm tid i møde. Så er det også tid til at pakke dine ripassokloner, amaroner og andre vine i den tungeste vægtklasse og væk og i stedet drikke rødvine med læskende egenskaber.
Jeg harcelerer ofte over at rødvin bliver drukket ved rumtemperatur, for det er for varmt. Alkoholen kommer til at dominere og man får ikke det fulde udbytte af sine vin. Lidt, som at have en Mercedes-Benz S-klasse, men kun bruge de tre første gear. Det føles måske af tysk luksus, men potentialet bliver aldrig forløst.
Og med vinene i det forhåndenværende tema er det essentielt at vinene køles ned. Gerne til omkring 12 grader. Det kan selvfølgeligt opnås med et vinkøleskab, men ellers kan en tur i køleskabet også gøre det. DU kan hjælpe dig selv ved at sætte en åben flaske i døren med et termometer i, og tage tid på hvor længe det tager at køle en vin ned til de 12 grader. Så ved du det til næste gang. Jeg gætter på omkring 45 minutter.

LÆS OGSÅ: VIN UDEN PIS: Det skal du drikke under Tour de France

For at sikre så realistiske testvilkår som muligt, skyr vi ingen midler her på kanalen. Alle vinene er således testet blindt i den nyerhvervede “VinUdenPis”-sommer&sol-simulator. Den består af en ø i Lillebælt, hvor solen nærmest altid skinner og udendørstemperaturen starter med et 2-tal. Dermed har vi tilstræbt at efterligne vilkårene hjemme hos dig, når du hen over sommeren skal nyde svale(ikke fuglen, for helvede) rødvine med dine nærmeste.

Sommer, sol og svale rødvine

Fabioperrone Dolcetto d’Alba 2020

Pris: 119,95
Forhandler: Sprit&Co
Frisk næse af lyse, røde bær og et pift af ymer. Saftig og læskende mund med et lille ru tannisk bid. Ganske kraftig og fin til en rød bøf fra grillen. Vi drikker alt for lidt dolcetto, så køb du bare.


Vaone Valpolicella Classico 2020

Pris: 99,95
Forhandler: Sprit&Co
Lidt reduktiv og staldet næse, men åbner op med krydret frugt og fad. Dejligt saftig mund med fin syre.
Blid og let vin til en fyldig salat eller frikadeller og kartoffelsalat.


Domaine Sorine Santeney 1cru Clos Roussau 2020 [BEDST I TEST]

Pris: 305,- v. 3 (normalpris 359,-)
Forhandler: Jysk Vin
Næse med modne jordbær og vanilje fra en pæn sjat fad. Tæt mund med diminutiv sødme og blidt tannisk greb om gummerne. Flot og alsidig vin, fx til grillet hønsefugl.


La Demarante Côte de Brouilly 2020

Pris: 189,95
Forhandler: Sprit&Co
Blid duft af rabarber, solbær og grus. Munden har markant og forfriskende syre og rustikke tanniner. Tæt vin til kraftig (grill)mad.Miglianico Montepulciano d’Abruzzo 2020

Pris: 69,95
Forhandler: Sprit&Co
Der er ikke alverden næse på den her udover blid duft af syrlige blommer. Munden starter som en tannisk skruestik inden det afsluttende og forfriskende syrebid. Ung og frisk vin.


Botijo Rojo Garnacha 2020

Pris: 75,- (normalpris 129,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Knibsk næse med lys, syrlig frugt. Tilsvarende let og saftig, syredomineret mund. Blid vin i den meget lette ende, men også en læskende tørstslukker.


Plantaranas Organic Tempranillo 2020 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 79,95
Forhandler: Sprit&Co
Gavmild næse med masser af blåbær og brombær. Harmonisk og balanceret mund med god struktur og saftighed. Dejlig sommervin.


Murphy Goode Pinot Noir 2019

Pris: 119,95 v.6 (normalpris 159,-)
Forhandler: Jysk Vin
Smæk på hindbær og jordbær på den her pinot fra Californien. Sødmefuld mund, heldigvis med fin syre til at trække modsat. Uforpligtende og juicy pinot til mormorkylling med rabarberkompot.


Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

Pris: 109,- v.6 (normalpris 129,-)
Forhandler Jysk Vin
Endnu en lys pinot med sød frugt i næsen. Munden er æterisk let, grænsende til vandet. Men utroligt saftigt og læskende, det er den. Indbyder til store slurke.


Louis Jadot Coteaux Bourguignons 2021

Pris: 119,- (normalpris 179,-)
Forhandler: Kjær&Sommefeldt
Herlig næse af friske, røde bær. Juicy og læskende mund i fornem balance. Indbegrebet af temaet og meget dejlig. En kending og “VinUdenPis”-darling, der endnu engang leverer.


Heinrichshof Spätburgunder Trocken 2019

Pris: 159,95
Forhandler: Sprit&Co
Jeg elsker duften af tysk pinot om morgenen. Modne, søde skovjordbær med anisnote. Glimrende og saftig mund og fint, lille syrebid til sidst.


Florian Mollet Pinot Noir 2020

Pris: 79,- (normalpris 149,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Lys og luftig næse med blid rabarberduft. Herlig, forfriskende mund med syrlig og frugt og et tørt, fenolisk haps til sidst. Glimrende til tilbudsprisen.


Lèonus 2020

Pris: 99,95 v. 6 (normalpris 122,-)
Forhandler: Jysk Vin
Tæt næse med en del fad. Tæt og tannisk mund, der niver i kindtøjet. Kraftig vin, der godt kan tåle en del luft.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar