Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 23. juli 2024

Scroll to top

Top

29 kommentarer

Weekendtesten: Microplanes knivskarpe rivejern

Weekendtesten: Microplanes knivskarpe rivejern
Gastromand

Der var en gang, hvor kokkelærlingen blev sat til at finthakke 20 kg. gulerødder, 20 kg. løg og så lige 20 kg. selleri bagefter. Det skulle hakkes pænt og stykkerne skulle være lige, for vedkommende skulle jo lære at snitte og hakke pænt. Efterfølgende blev det smidt en stor gryde og lavet til grøntsagsfond. Sådan er det sikkert også i dag, men i en moderne tid, hvor det at lave mad og begå sig i et køkken ikke længere domineres og herskes af kvinder med grå forklæder og skåneærmer (Kirsten Hüttemeyer – we still love you!) – vælter der flere gadgets til hjælp i køkkenet frem end nogensinde. Mange af dem skabes for at gøre det lettere i køkkenet. På Gastromand hilser vi disse velkommen, da det grundlæggende er med til at sikre en fortsat og stigende interesse for madlavning, og det kan vi lide.

Senest testede vi Alligatoren, som skærer alt i stykker til perfektion. Den har bestemt fordele, dog er man meget låst af det, at den ikke kan holde over en gryde eller en færdig ret. Det kan Microplane derimod, så da en lille men bestemt pakke landende på det i forvejen overfyldte redaktionsbord, var det med iver den blev åbnet og klargjort til test.

Ready to Rock N’ Roll!

Udseende og førstehåndsindtryk

Hånden på hjertet, for det skal man jo i en test, så ser Microplane faktisk ikke ud af så meget. Jeg havde hørt en del om dem inden de kom til test, men da jeg så pakken, så tænkte jeg faktisk ved mig selv, at de så lidt små og ubetydelige ud. Det hjalp dog en del, da jeg fik dem hevet frem og fik dem i hånden, hvor de virkelig ligger godt. Du kender godt, når du får en kniv eller andet redskab i hånden, hvor du bare føler, at det er naturligt at holde ved, sådan er det med Microplane.

Det grove jern, hvor slæden er monteret…

Materialevalg og kvalitet

Grebet er lavet af slidstærkt gummi pakket omkring et fast plastikgreb. Bladet er i rustfristål, og kan eftersigende gå i opvaskemaskinen. For enden af hvert jern er der en afslutning af gummi, som gør, at det kan stå på et spækbræt uden at glide, god tænkt. Hertil medfølger der en lille slæde, som du kan montere ovenpå et af jernene, så du forvandler den til et mini-mandolin-jern, igen godt tænkt. Det betyder så, at du ikke skal være nervøs for at rive dig, hvis du river mindre ting som fx hvidløg eller muskatnød.

Du skal dog være påpasselig og stoppe i god tid når du river, bladet som i øvrigt er ”Made in USA” er vanvittigt skarp – så lige for en god ordens skyld “The moment you dont respect this thing – it will hurt you! Det er naturligvis en force, da det river alt i stykker på få sekunder.

“Made in USA”…

Selve testen

Den første ret jeg lavede blev en løg og kartoffelæggekage, hvor jeg rev både hvidløg, løg, kartofler og til sidst parmesan, og det fungerer glimrende. Her blev det fine jern brugt til parmesan og det grove til det resterende. Hvidløgene blev lige puttet i den lille slæde, så jeg undgik at få hudstykker med i retten (hvilket faktisk er sket tidligere – uha!). Ellers er der revet, peberfrugter, gulerødder, hvidkål (da jeg lige synes, at ville have det med i et par frikadeller), chokolade, ost i alverdens forskellige afskygninger, og citron og appelsinskal. Der er ingen tvivl om, at den vil rive alt du sætter foran den til atomer. Efter to måneders brug er det fortsat uhyre skarp, og virker ikke til at være slidt på nogen måder. Eneste ting at sætte en lille finger på er, at jeg synes slæden kan være lidt vanskelig at sætte på og tage af, der skal i hvert fald bruges lidt vold!

Færdig arbejde…

Løg revet på få sekunder…

Samme med osten…

Dommen

Microplanes styrker er absolut det solide greb og de ultraskarpe blade, som skær sig gennem alt. Den er nem at anvende, og det virkelig rart, at man lige kan rive muskatnød eller ost over en ret uden at skulle flytte en hel masse rundt. Ofte lover producenter, at deres produkter er nemme at rengøre, og så når man står med skidtet, så er det umuligt at få rent. Her lover de faktisk intet om denne del, andet end at det kan gå i opvaskemaskinen, dog vil jeg sige, at det er unødvendigt, for det er virkelig let lige at vaske den på begge sider og tørre den af. Min anbefaling er klart, at du vasker den op i hånden. Man kan ikke undgå, at den vil blive sløv at en tur i opvaskemaskinen efter mange vaske.

Det bedste er næsten prisen, som ligger på ca. 429,- for begge jern med slæde, så du kan lave dem til mini-mandolinjern. Det er prisen på nettet, og mon ikke også de kommer på tilbud engang imellem. Jeg synes ikke det er meget for et kvalitetsrivejern, for det er det bestemt.

Der kommer jo altid den sidste overvejelse, om du helst vil klare dit skærearbejde i hånden, en del af det kunne du jo finthakke og få næsten samme resultat, så er du den type, så er Microplane nok ikke dig. Er du derimod til gadgets og af den opfattelse, at du ikke kan få nok og oven i købet glad for at kunne sparre lidt tid i køkkenet, så er Microplane lige dig.

 

Tekniske specs:
Rustfristål
2 års garanti
Pris 429,-
Forhandlere: hamonoya.dk

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Michael

  Må sige at jeg er noget skuffet over kvaliteten. Vi har tre forskellige microplane rivejern med plastikramme, og alle tre er efter et par år fuldstændig smuldret i rammerne.
  Derudover kommer der vand i håndtaget ved opvask.
  De river stadig fint, men vil bestemt ikke anbefale home serien?
  Mvh
  Michael

  • Hej Michael – nå, så gik den ikke længere, nu har det ellers udelukket være rosende og store ord om Microplane. De er så hold op med at bruge plastikrammen, som måske skyldes dine erfaringer, længere oppe i kommentaren er der lignende eksempel, dog ikke så slemt som din. Skyldes det måske brug i opvaskemaskinen?

 2. Simon

  Synes ikke jeg kan se det på billederne, men er der en “klods” med til slæden, så man kan presse det man vil rive, ned mod rivejernet, eller hvordan fungerer dette?

  • Hej Simon,

   Det er der bestemt, den maser du den givne ingrediens ned i bladene med, det fungerer ganske fint, men du kan også godt rive tingene i hånden, hvis bare du passer på. Hvis du er uheldig, så river den heller ikke hele hvidløget, da stykkerne til sidst er så flade, at de ryger ud under slæden, men det er virkelig en detalje.

 3. Troels Hansen

  Nogen der har erfaringer eller ved, hvad forskellen på de testet og deres professionel serie er?

  • Desværre ikke, men mon ikke der er andre gode folk som har andet end den professionelle – men Troels, som jeg har forstået det, så kombinerer gourmet-serien lidt fra to eksisterende serier i og med at den er forsynet med det skridsikre greb fra Home-serien og den skridsikre fod fra den Professionelle serie. Men jeg har som sagt kun testet denne ene serie.

   • Docm

    Har haft microplane Home series i snart 5 år. Skarpheden fejler intet på trods af at jeg udelukkende vasker dem op i opvaskemaskine.
    Kender ikke meget til sortimentet, men mine er med en plastikramme som desværre er knækket på det ene rivejern, hvilket gør den ukomfortabel at bruge, men kasseres skal den ikke for den river som en drøm!

   • Føler næsten jeg gentager mig selv, men herligt at høre om brugere som efter 5 år stadigvæk for god brug af redskaber. Det er synd med rammen, men godt de har ændret på konceptet efterfølgende…

 4. Blot til info – så står der stadig mircoplane flere steder i teksten :-)

  Jeg har de samme to jern, og har aldrig haft dem i opvaskemaskinen – river man frugt og grønt synes jeg det er lige så nemt bare at skylle dem under hanen, og er det feks ost der rives, så kræver det ikke meget med en opvaskebørste at tage det sidste.
  Så efter min mening heller ingen grund til at risikere sløvhed i opvaskemaskinen.

  • Det er nok mig som er blind :-) Og nej, det er der jo bestemt ingen grund til, jeg synes dog ikke, at jeg døjer med at få dem rene, de skal bare vaskes “med” bladene, så smutter det lige af.

   Hvilken af serierne har du?

   • Prøv at lave en søgning på Mirco på siden – den er der stadig tre steder :-)
    Jeg har samme serie som den du viser – har nogle venner der har den med plasticsider, og de var så småt begyndt at gå i stykker, så den gik jeg bevidst udenom.

   • Årh nu er jeg med, giv lige browseren en refresh, det er sikker CloudFlare som har gemt en tidligere version, der er klaret nu, men tak for hjælpen da…

   • Jeps, nu står der Micro :-)

 5. Akademikeren

  Først en lille revsning: Af hensyn til dem der har afsendt og dermed sponsoreret testen burde i nok køre artiklen igennem word hvor i udskifter “mircoplane” med “microplane”. Bare så diverse søgemaskiner kan finde den hvis tilfældige mennesker vælger at søge på “microplane test”.

  On topic: Selv stor fan af microplane, virkelig stor forskel det gør om noget bliver skåret eller “revet” i stykker af et rivejern.

  • Tænker du mener “rensning” ellers kender jeg i hvert fald ikke udtrykket :-) – men ja det er modtaget og gjort – tak for det.

   • Akademikeren

    Nej, jeg mente faktisk revse. Godt gammelt dansk ord som brugt, hvilket jeg opsnappede efter min nu afdøde oldefarmor.

    revse kan bl.a. betyde; kritik: irettesætte; dadle.

    http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=revse

 6. Jeg har netop anskaffet mig en tilsvarende handske, Malou, og den er altså guld værd (det er ikke særlig feminint eller mandigt for den sags skyld, at mangle et stykke af sin finger ;-)

 7. De Microplane jeg har haft de 3 år bruger jeg flere gange om ugen og er uundværlige i et køkken. Malou, hvad er det for en handske du har anskaffet dig?
  /Søren

  • Søren – følg linket i teksten, så kommer du til den ;-)

 8. Jeg knuselesker mine Microplane rivejern – men gider altså ikke bøvle med slæden. I stedet har jeg fået anskaffet en speciel handske jeg har på når jeg river. Det er meget nemmere ;-)

  Så forresten en norsk madblogger anmelde en ny serie fra Microplane – og han testede dem op imod sine gamle som var ca 12 år gamle. Konklusionen blev at efter alle de år var de ikke blevet mærkbart dårligere. Det må jo siges at være value for money.

  • Nej hvor fedt Malou, sikkerheden er jo vigtigt, også selv om os mænd jo helst vil gøre den slags uden “sikkerhedshandsker” – sådan er vi jo. Sidste år skulle jeg køre et løg på mit mandolinjern og valgte at gøre det uden hætten, altså holdt jeg bare løget og begyndte at give, hvilket så resulterede i, at de yderste stykke af min højre tommelfinger idag mangler :-( hvad kan man så lære af det?

   Og fedt input med de 12 år, så burde de jo næste yde noget udvidet garanti? Men godt at få det med, de virker også meget robuste.

   • PFallesen

    Jeg vil nu mene at en handske lavet af “fibre, der også bliver benyttet til hjelme og skudsikre veste” godt kan gives prædikatet mandigt, hvis man har behov for det prædikat for at sikre sine fingre :)

    Kan også tilslutte mig korret af folk der er glade for deres Microplane – jeg har den helt fine til parmesan og citronskal, som lever glimrende på sit nu 3. år

   • Tænker du på kevlar? Og tak for kommentaren PFallesen, det glæder mig virkelig at høre, at der er så mange, som har haft deres Microplane så længe, og at de stadigvæk er knivskarpe. Ingen tvivl om, at det er et godt produkt til fornuftige penge.

   • Annika

    Handsken er også bestilt herfra.
    Synes at slæden er svær at få på og af nemlig, men ellers glad for den.

    Har selv ‘kappet’ spidsen af pegefingeren, da jeg skulle tage sikkerhedskappen af rivejernet med våde hænder – rigtigt dumt :$

    Har ellers også bømix, men må indrømme at disse er røget på mere siden, omend jeg har visse tilbehør til den anden som jeg er glad for :)

   • Så er jeg ikke den eneste, som har været ude for den “lille” ulykke, uha – det gjorde virkelig ondt – efterfølgende har jeg fået respekt – meget endda.

    Jeg er enig, hvilket jeg også nævner i testen, slæden er faktisk noget besværlig at få af – det letteste er, at rulle den helt ned til skaftet, så man kun skal lirke “halvdelen” af – hvis du forstår mig?

 9. Det var på tide I testede microplane. Jeg har haft mine i 5 år nu eller sådan noget deromkring og ville ikkeundvære dem.
  De river alt på ingen tid. Jeg har en foodprocessoer til de store portioner af alt og min microplane til f.eks et æble til morgengrøden eller to gulerødder til salaten.

  Jeg var selv meget overrasket da jeg fik mine over hvad de kunne præstere. Jeg har haft flere på besøg der har brugt og jeg når lige at sige at de skal passe på for de er skarpe, og vupti! så river de sig.

  • Hej Hanne,

   Ja det var, men nu hvor de er testet glæder det mig meget, at se du har haft dine så længe – er de stadigvæk skarpe og har du haft dem i opvaskemaskinen? Der er jeg nemlig selv lidt i tvivl om hvorvidt det er en gode ide?

   • De er stadig knivskarpe og fuldstændig som da jeg købte dem. De har ikke været i opvaskeren, heller ikke dengang hvor jeg havde en. Særbehandling til de specielle ting.

    VH Hanne

Smid en kommentar