?>

Gastromand.dk | 9. December 2016

Scroll to top

Top

En kommentar

Weekendtesten: Walisisk Whisky overrasker

Weekendtesten: Walisisk Whisky overrasker
Aarhusianeren

Whisky bliver af mange forbundet med røgtungt Islay whisky, som med sin skarpe og kraftige smag godt kan skræmme selv den mest sejlivet gastromand væk (nu kommer de andre sgu nok efter mig).

Men whisky kan sagtens være mere og andet end røg, tovværk og tørv – ja du kan få whisky i alle afskygninger. Vi er fx snublet over en whisky, som er både blød, rund og utrolig frugtig – en whisky som godt kunne henvende sig til de mange romdrikkere som vi ved læser med derude!

Lidt om Penderyn

Penderyn er navngivet efter byen hvori destilleriet ligger – eftersigende et flot sted ved foden af Brecon Beacons – en bjergkæde i Wales! Brug af en bred vifte af forskellige fadtyper, bl.a. Madeira fade, er med til at definere det walisiske Penderyn Distillery. Penderyn Distillery er det eneste destilleri i Wales, hvor der produceres og destilleres en sød, frugtig og udtryksfuld whisky i flere forskellige varianter herunder bl.a. Peated, Sherrywood og Madeira.

Destilleriet er ganske ungt og det er ikke mere end 11 år siden den første Penderyn Whisky ramte de walisiske butikshylder. Hos Penderyn destillerer man blot én tønde whisky per dag (90.000 liter årligt). Langt størstedelen af deres spiritus bliver lagret i deres dertil indrettede kældre. Udover whisky producerer de også gin og vodka på stedet; dette under navnene Brecon Gin og Five Vodka.

Cheers mate…

Jeg er kommet i besiddelse af to flasker Penderyn Whisky; Penderyn Myth Whisky og Penderyn Rich Oak Whisky.

Penderyn Myth Whisky

Dette er en single malt whisky, som skulle været lagret udelukkende på first-fill bourbonfade – det er dog et kendetegn for Penderyn whiskyer, at de har fået yderligere modning i en række fade, bl.a. Madeira fade, og det skulle man også tro denne havde.

Penderyn - Myth

Penderyn – Myth

Den har en sød duft af moden tropisk frugt og toner af vanilje. Smagen er rund, cremet og igen frugtig. Derudover kan man ane lidt karamel og lidt bitterhed a la mørk chokolade. Eftersmagen dør lidt hurtigt. Whiskyen har kun 41% alkohol, og er derfor også lige til at gå til. Som sagt en rund og blød smag – noget som de mange romdrikkere derude nemt ville kunne gå ombord i. Jeg vil faktisk næsten vædde med, at hvis du smed denne whiskey ind i blindsmagning i rom, så ville der ikke være mange – hvis nogen – der ville melde, at det ikke var en rom. Jeg erkender i øvrigt gerne, at jeg faktisk er mere rom-drikker end whisky-drikker. Myth har en vejledende pris på 519,-

Penderyn Rich Oak Whisky – Limited Edition

Her har vi at gøre med en whisky som er en sammensætning af tre forskellige fade fra destilleriet, udvalgt af Master Distiller Dr. Jim Swan. Dette betyder også at der kun findes 1113 flasker af denne aftapning – her har vi at gøre med flaske #266.

Penderyn - Rich Oak

Penderyn – Rich Oak

I modsætning til Myth, så kommer denne whisky med en noget højere alkoholprocent, 50%, som nok appellerer mere til de hardcore whiskydrikkere. Flasken her er afsluttet på Madeira fade, og har, udover den noget kraftigere alkoholsmag, langt henad vejen samme noter som Myth. Igen har den sødme og frugtig smag, men den er både mere kompleks og afbalanceret end Myth, hvortil den også har en kraftigere vanilje smag, som også blive hængende i en noget længere eftersmag. Rich Oak har en vejledende pris på 999,- så du skal også bøde lidt for sagerne.

Er du til whisky eller rom og hvilken whisky er din favorit? 

Kommentarer

Smid en kommentar