Gastromand.dk | 2. September 2014

Til toppen

Top

14 Kommentarer

Weekendtesten: Philipsons “2010 Bordeauxvanvid”

avatar

Legendarisk Bordeaux-årgang – det bedste jeg har smagt i 25 år!

Sådan har Christian Philipson himself udtalt om 2010-årgangen i verdens mest berømte vindistrikt. Bordeaux kan få enhver vinentusiasts til at miste pusten og i de absolut bedste eksempler tro på, at der er en Gud! Men som med så meget andet vin, så findes der desværre for mange tvivlsomme vine, som har gjort at mange gennem tiden har mistet troen på området – tag fx mine forældre, som ligesom så mange andre har nydt vin i årevis, men hvis du spørger dem om fransk vin (og her må man altså gerne generalisere) er godt, så er svaret definitiv “nej da, det er noget værre rævepis, se bare på Prinsens vin!” Jeg har for længst opgivet at forklare, at Prinsens vin, for det første ikke er sammenligneligt med ret meget andet end Cahors, og at fransk vin på ingen måde er rævepis! Selv falder jeg sjældent for knaldtilbud på billig Bordeaux, men når nu der dumpede en håndfuld indbydende vine ind ad døren med ovenstående citat, ja så skulle de da også have en chance.

Selve testen

Onsdag eftermiddag blev en udvalgt håndfuld vinvenner således inviteret til 1,5 intensiv time i Bordeaux’ tegn. De 5 vine blev smagt blindt og i vilkårlig rækkefølge af de i alt 7 smagere (heriblandt Webmasteren og undertegnede), som talte både inkarnerede Bordeux-fans og det direkte modsatte…

Chateau Leboscq 2010

50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Petit Verdot og 5% Cabernet Franc

Chateau Leboscq 2010

Duft og smag

Go’ start bliver der (tydeligt overrasket) udbrudt! Masser af duft af eg, cigarkasse, skovbund, muld og grøn peber, som er typisk for Cabernet-druen. Lidt tørre noter i form af krydderi. Kort tid efter bliver den faktisk noget mere sød i duften. Indbydende vin, som får flere af smagerne til at diskutere prisen højlydt. Det er ingen tvivl om, at den bør blive omhældt på karaffel kort tid inden den skal nydes, for den bider lidt fra sig med en go’ syre,

Lagringspotentiale

Den vil formentligt blive bedre i løbe af de næste 5-6 år, men kan sagtens drikkes nu.

Dommen

På 100-point-skalaen ligger vi nok på 88-89 point.Prisen afsløres, og til 79,95 kr. er der uden tvivl tale om et fremragende køb på vores ydmyge Gastromand-skala. Men hvis du er tro mod Bordeaux, og holder af den traditionelle “Bordeaux-karakter” så skal du nok ikke bide på her.

Chateau Leboscq 2010

Chateau La Tonelle 2010

60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot

Chateau La Tonelle 2010

Duft og smag

Det må så siges at være en helt anden vin – en lidt lukket og diskret duft af røde bær, men slet ikke overdrevet og for meget, nærmere for lidt. Smagen byder på frugtsyre, ribs, røde lidt umodne bær, men stadigvæk tør. En af smagerne nævner, at den sikkert ville være god til pastaretter, da den faktisk minder en del om Sangiovese – jeg må give ham ret.

Lagringspotentiale

Ikke det store, men måske et par år vil slibe et par kanter hist og her og afrunde vinen.

Dommen

Det er en ganske fin vin, men ikke så god som den første i testen, dog ville den ikke være så “skræmmende” for ikke “Bourdeaux-drikkere”. Pointmæssigt ligger vi på ca. 84 point på 100-skalaen. Vi sniger os op på et gennemsnitligt køb til prisen på 69,95 kr.

 

Chateau La Tonelle 2010

Chateau Liversan 2010

50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Petit Verdot og 5% Cabernet Franc

Chateau Liversan 2010

Duft og smag

Her kan man virkelig tale om ung vin! Dufter lidt af fad, en smule jordbær og brombær kan anes rundt om bordet. Smagen er decideret bitter og den smager faktisk som om der er røget lidt for mange kerner med i selekteringsprocessen… Den bærer dog den traditionelle “Bordeaux-duft”, men forekommer lidt anonym og mangler helt klart eftersmag i forhold til vores første kandidater.

Lagringspotentiale

Ingen rundt om bordet ser det store potentiale i vinen. Selvfølgelig kan den drikkes om nogle år, men vi er i tvivl om om den har kvaliteten til at udvikle sig yderligere.

Dommen

Testen svageste vin og som til en pris på 79,95 kr. ikke kan betegnes som et godt køb. Vi kommer ikke højere end 82 point af 100.

 

Chateau Liversan 2010

Chateau Lamothe-Cissac 2010

73% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Petit Verdot, 2% Cabernet Franc

Chateau Lamothe-Cissac 2010

Duft og smag

“Uha, den duft kender jeg” udbryder en af vinvennerne. Og ja nogle af os har smagt Lamothe-Cissac før uden at have været imponerede, så forventningen er også derefter. Men det er sgu en overraskende flot duft! Den dufter rent faktisk af “stor Bordeaux” – lidt skovbund, svampe, ædelt råd og igen noget træ, cigarkasse og lidt røg. Smagen byder på røde bær, frugt uden at det er for voldsomt, faktisk meget elegant og slutter af med en smule mineraler. Vel testens mest vellavede og balancerede vin.

Lagringspotentiale

Den kan sagtens ligge i en 10 år og stadig blive bedre er vi enige om. Der er sgu potentiale i denne vin.

Dommen

Årgang 2007 kunne for nogle år siden købes for diskrete 69,95 kr. hos Philipson, men den kunne slet ikke måle sig med denne 2010′er, som ligger i 99,95 kr. og det er altså et godt køb – navnlig duften overstiger prisen mange gange – testens bedste duft og ingen af kan huske at have fået mere duft for en hund! Webmasteren overvejede vidst at købe en kasse, bare for at kunne side og dufte til den i løbet af vinteren. Et godt køb, som nok ville give 85-87 point på en 100 skala.

 

Chateau Lamothe-Cissac 2010

Chateau Patache d´Aux 2010

60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 7% Cabernet Franc,3% Petit Verdot

Chateau Patache d´Aux 2010

Duft, smag og kulør

We’re on a roll! Duft af lakrids, brombær, muld, skovbund, krydderier blandet i en herligt sødlig duft – langt fra typisk Bordeaux, men stadig lækkert – blev vi enige om.  Smag af røde modne (i modsætningen til testens svageste vine) bær og elegante tanniner. Absolut en flot vin. Som flere af de andre, så kunne man med fordel have smidt den på en karaffel en times tid inden, hvilket helt sikkert ville hjælpe smagen op på duftens niveau.

Lagringspotentiale

Her var bordet lidt splittet, hvor nogle mente at den sagtens kunne ligge i år 5-7, mens andre mente, at den ikke ville udvikle sig ret meget mere – jeg hælder nok mest til det sidste – i hvert fald kommer den ikke til at ligge længe hjemme hos mig! :)

Dommen

Vinen koster det samme som Lamothe-Cissac og den blev efter min mening overgået her. Testen bedste smag og et fremragende køb! Skulle man tale om en crowd-pleaser blandt testens vine, ville det være denne, som også rammer 88-89 point på 100-skalaen.

 

Chateau Patache d´Aux 2010

Konklusion

Vi må sige, at der på trods af 30 kroners forskel fra den billigste i testen til den dyreste er stor forskel på vinene. De vine som ligner hinanden mest, og som bør fremhæves er uden tvivl Leboscq, Lamothe-Cissac og Patache d´Aux. Min personlige favorit er Patache d´Aux, men det var ikke entydigt, flere synes faktisk bedst om Leboscq, og da den er 20 kr. billigere end både Lamothe-Cissac og Patache d´Aux, må der være tale om testens bedste køb:)

Jeg kunne godt tænke mig at vide, om du også er til Bordeaux?! Og hvad dine erfaringer er med Philipsons tilbud?

Kommentarer

  1. Fin anmeldelse, men lidt synd at i kun satte point (100skala) på den første af vinene.

    • Hej Kim – heldigvis havde jeg gemt dem i mine noter – så jeg har tilføjet dem – det er jo ikke så normalt, at vi bruger “Parker” skalaen, men jeg forstår godt, at det giver et godt overblik…

  2. Onkel Randy

    Benytter mig af Philipsons tilbud 3-4 gange om året.
    Min erfaring er med La Tonelle.
    Jeg åbnede for 2 flasker, begge dekanteret.
    Den første blev serveret lidt køligt 18-20 grader, stor fejl.
    Den næste havde fået stuetemperatur, og ventet 1½ time på at blive hældt op i glasset – Den var sgu fremragende, så jeg er ikke enig i 3 stjerner…. Men det er jo smag og behag.
    Jeg har dog ladet mig fortælle at den kan lagres i op til 10 år, ved dog ikke om det er en and…
    Ellers super med test fra Philipson :-)

    • Hej Randy!

      Tak for rosen – ja bestemt, den kunne måske på en meget god dag snige sig op på 4 stykker, men bestemt ikke mere, jeg synes noget at mangle noget “Bordeaux-karakter”, men så igen – dekantering kan gøre underværker, vi har en enkelt flaske tilbage, den komme på en karaffel 1½ time før som du angiver – hvis det viser sig at spille, så skal jeg nok poste det! Har du smagt nogle af de andre?

      • Onkel Randy

        Hej

        Jeg har ikke smagt nogle af de andre endnu,men jeg havde overvejet Liversan som den næste, men efter testen her så bliver det Patache.

  3. Rigtig interessant læsning, vi har naturligvis også smagt os igennem samme vine og vi deler bestemt ikke smag ;)
    Patache d´Aux 2010 blev vores vinder med 91p Lamothe-Cissac Haut Medoc 2010 90p, Liversan 2010 og La Tonnelle 2010 88p hvorimod vores taber blev en af jeres favoritter Leboscq 2010 86p..

    • Hej Rasmus.

      Interessant! Nu kan jeg ikke huske om I tager højde for prisen i jeres pointgivning (100-point-skalaen vs. vores 6-trins skala)? Hvis ikke, kan det jo forklare noget af forskellen

      Jeg opdager lige at Familiefaren har tilføjet point – han har været lidt fedtet med pointene, hvis du spørger mig;-)

      • Tja – det var faktisk udtryk for hvad vores smagere mente, nogle var naturligvis mere begejstrede end andre, måske var jeg lidt fedtet – Men vi er da enige om Patache d´Aux som vinder og så må jeg sige, at Lamothe-Cissac var i tæt løb hos os med Leboscq. Der var muligvis fejl på Liversan, vi har en ekstra flaske hvor vi lige tester, hvis det er tilfældet, så bliver det noteret i en kommentar.

        På Gastromand bruger vi som sådan heller ikke 100 Pointsskalaen, det var blot fordi vores trofaste læser Kim Schulz efterspurgte det, ellers bruger vi helst vores egen, det passer bedre til vores temperament :-)

        • Vi tager ikke hensyn til prisen i vores 100-point skala.

          Jeg synes det er kanon der er kommet point på dette indlæg, og ja det var bestemt heller ikke nogen kritik af jeres point, det er blot interessant at se hvor jeres smagspanel ligger i forhold til vores :)

          • Helt enig Rasmus – jeg har været forbi jeres, godt indlæg/klip – og ros for, at I laver video, det er fedt!

  4. Det er godt at se, at Gastromand tager bordeaux op, nu hvor priserne nærmer sig et mere menneskeligt niveau igen – i hvert fald for de mindre profilerede vine.

    Jeg var for nylig så heldig at løbe ind i et sandt scoop i form af otte flasker La Tonnelle 2001, som havde ligget perfekt ved 17 grader i hele deres levetid. Vinen var overraskende kompleks med veludviklede sekundære aromaer, som bestemt er tråd med klassiske bordeauxnoter. Så selv de billige bordeaux’er kan vise sig at kunne lagres, og til disse priser kan man jo købe en kasse og drikke en flaske hvert år.

  5. Du siger noget Rasmus, og faktisk er flere af dem på bud endnu, så du har hermed lige inspireret mig til, at smække 12 stk. Chateau Leboscq 2010 i kurven! Det er jo interessant hvis det lykkes også selv om, at jeg kan have mine tvivl, men dit eksempel er jo “bevis” for, at det kan lade sig gøre. Du har ikke andre staldtips i ærmet vel?

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'