?>

Gastromand.dk | 11. December 2016

Scroll to top

Top

12 kommentarer

TEST: Årets Nytårsbobler 2015 – her er de bedste Champagne-alternativer

TEST: Årets Nytårsbobler 2015 – her er de bedste Champagne-alternativer
Familiefaren

Sidste år startede vi en smuk tradition – kåringen af årets nytårsbobler. Kategorien var NV Champagne, hvor vi havde en række spændende bud. Bollinger endte med at løbe med sejren. Skal der champagne på bordet nytårsaften, tjekker du sidste års kåring. Er du frisk på et alternativ, så læs blot videre… 

Wraped and ready!

Wraped and ready!

Ja, vi havde valgt at lave et felt hvor Champagne var det eneste, der var udelukket! Ja, du læste rigtigt, hvilket også kom som både et chok men også jubel fra de deltagende forhandlere og importører. Vi havde den tanke, at vi ikke ville begrænse os til ét område og vi kender jo allerede Champagne til hudløshed, ik?

Læs også: Årets julevin 2015 – 5 suveræne bud til julemaden

Der har sørme sneget sig lidt danske bobler med i kåringen! Vi er spændte...

Der har sørme sneget sig lidt danske bobler med i kåringen! Vi er spændte…

Det betød, at der kom bud ind fra nær og fjern – Crémant de Bourgogne og Cava dominerede feltet, men også bud fra England, Tyskland og ikke mindst Danmark var med!

Hvad skal du servere til Nytårsboblerne?

Vi behøver vist ikke gentage at de tørre nytårsbobler – om de er fra champagne eller alternative områder, skal nydes først på aftenen – oplagt til dronningens nytårstale. Søde ting er bandlyst, men ellers er det jo kun fantasien der sætter grænser (du kan i øvrigt finde et par gode bud i vores kogebog).

Da vi smagte fik vi forskellige pålæg bl.a. fra Rævhede, mortadella pølse med trøffel og foie gras terrine. Dertil fik vi så lidt hjemmerøget svinemørbrad og okseinderlår som Hr. Schulz var kommet til at lave. Her fik boblerne så virkelig kamp til stregen, da der var brugt godt med peber!

Kim Schulz havde lige lidt hjemmerøget svin med...

Kim Schulz havde lige lidt hjemmerøget svin med…

Anders Jørgensen havde så lige lavet lidt foie gras terrine, vi brokkede os ikke!

Anders Jørgensen havde så lige lavet lidt foie gras terrine, vi brokkede os ikke!

5 suveræne alternativer til champagne

Når man vælger et felt, hvor der ikke må indgå Champagne, ja så er man enten dum eller modig – det vil jeg lade jer vurdere. Resultatet er et felt, som spænder bredt, hvor buddene til gengæld er spændende, alternative, uventede, forførende og ikke mindst charmerende. Det er virkelig fedt at smage Cava, Crement, Asti, Danske Bobler, Engelsk og Tysk Mousserende vine blindt op mod hinanden!

 

Det var få point der skilte kandidaterne i TOP 5, så hvorfor ikke bestille 1 af hver for at være på den sikre side – sådan gør en rigtig Gastromand!

 

Webmasteren sidder stadigvæk med tårer i øjnene over, at han skulle på arbejde næste dag, ellers var der vist belæg for en god bytur!

Et spændende og stærk felt ved boblerne i år!

Et spændende og stærk felt ved boblerne i år!

2012 Quattroventi, Veneto, Daniele Piccinin

“Helt klart Biodynamisk” råber en deltager – og ja, det må man sige – en lidt sjovt farve og masser af skum, lidt som ved en øl, det ændrer dog ikke ved, at det er et vildt spændende og anderledes bud som er det første i TOP 5! Det er italiensk og har en meget sødmefuld næsten karamelliserede duft – ud fra farven af bedømme kunne det være en “Orange Vin”.

155,- ved Niche Vine

5/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=

Vinter – En Outcider 2012

“Hold da op, det her er anderledes!” Udbryder en deltager, og ja det er det bestemt, men også lige til højrebenet. Flot duft af æbler med masser af sødme og smag, dejlige bobler med masser af fylde. Flere gætter på dansk, hvilket også er helt korrekt – skønt med en dansk kandidat i TOP 5.

160,- ved Cold Hand Winery

5/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=
Vores delte 4 plads - en rigtig Outcider!

Vores delte 4 plads – en rigtig Outcider!

Von Buhl Riesling Sekt Brut

Så kommer vi til Tyskland – det er ret fedt, at det er så forskellige mousserende vine, som er kommet i TOP 5. Riesling fra Pfalz som faktisk minder lidt om klassisk champagne – masser af duft af ristet rugbrød, æbler, citrus og græs. Den er meget ligetil og bestemt en værdi kandidat. For dem som er mere til en tør mousserende vin, så er dette et godt bud!

229,95 ved Theis Vine

6/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=
Zee Germans...

Zee Germans…

Cava Gran Reserva Brut La Cuvee Gramona

Cremant? Det første gæt som falder fra panelet! Dejlig duft af friske grønne æbler, citron – en virkelig ren og “straight up” mousserende vin. Til min ellers elskede foie gras er den ikke helt perfekt, da den mangler lidt sødme, men vi er i detaljer her – det er en flot vin og holder den helt klassiske stil som vi kender fra Champagne i tørhed og balance – lidt overraskende er det, at det er spansk og ikke fransk.

149,95 ved 12 stk. ved Philipson Wine

5/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=
Og Philipson Wine er endnu engang blot top-kandidaterne...

Og Philipson Wine er endnu engang blot top-kandidaterne…

Kvist & Vitus – Mousserende Traditionel

Endnu en dansker i TOP 5, men faktisk ikke så overraskende. Netop denne træder ud fra mængden, og tager i hvert fald mig direkte tilbage til bandommen – duft af æbler, kernehus, cider, æblekage – noget brunt, brændt og sprødt – hele molevitten og ja, som en af deltagerne siger: “Det smager bare pisse godt!” – Den kan sagtens stå alene men også nydes til vores tilbehør – fx til foie gras er den et smukt match! Den er ren og med flot balance!

200,- hos Kvist & Vitus

6/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=
Et velfortjent glas af vinderen...

Et stk tilbagelænet Webmaster…

Årets nytåsbobler 2015 er…

Breaking: Årets Bobler er danske!

Breaking: Årets Bobler er danske!

Ja det kommer vel egentlig også bag på os – men årets bobler er danske, er fra vinhuset Kvist og Vitus og de er gudeskønnne! Desværre ved vi også, at der er få flasker tilbage, så hvis du vil have fingre i dem, skal du nok være hurtig. De produceres i Odder hvor Søren og Lone – også kendt som “Søren Sørøver” og “Lone Landmand” hygger om deres 1000 vinstokke og 2750 vintræer, som de selv siger – så vokser træerne ikke ind i himmelen der, de er blot plantet. Formegentlig deres måde at sige på, at ting skal holdes på jorden. Ikke desto mindre produceres en meget flot mousserende æblevin, som efter en længere diskussion tog en velfortjent 1. plads i årets kåring!

Familiefaren med årets 1, 2 og 3 plads!

Familiefaren med årets 1, 2 og 3 plads!

Den næste i række var en tysker – så ja Danmark har vel slået Tyskland endnu engang… Men ikke desto mindre et flot bud fra Theis Vine der leverede denne Von Bühl Riesling Sekt Brut.

Vores 3. plads kommer fra Philipson Wine som efterhånden har til vane at placere sig højt i vores kåringer. Sidste år vandt Bollinger første pladsen og blev dermed Årets Nytårschampagne – i år blev det til en flot 3. plads for “deres” Cava, som vi faktisk var overbevidste om var en Cremant indtil sølvpapiret blev flået af.

Nogle gange kan Webmasteren bare ikke få nok!

Nogle gange kan Webmasteren bare ikke få nok!

I TOP 5 havde vi afslutningsvis to bud som var vidt forskellige, men stadigvæk meget spændende – den ene var vores biodynamiske ven fra Niche Vine og den anden en helt “Outcider” – bogstavelig talt fra Cold Hand Winery – begge meget flotte bud.

Det var få point der skilte kandidaterne i TOP 5, så hvorfor ikke bestille 1 af hver for at være på den sikre side – sådan gør en rigtig Gastromand!

Hvad?

Hvem?

Jeg er tilbøjelig til snart at skrive “The Usual Suspects”. Men samme team som ved julesmagningen, og mon ikke også de er klar igen næste år?

Hvordan?

Som sidste år blev samtlige bud smagt blind, hvor der blev udvalgt en TOP 5 – disse blev så gensmagt til vores valgte retter. Hvis du er i tvivl om hvilken ret du skal vælge til kl. 18.00 igår, så er foie gras terrine altså at foretrække, det komplimenterer virkelig de mousserende vine som er til den søde side!

Champagne eller alternative bobler nytårsaften? Vi kunne rigtig godt vide, hvad du skal drikke på årets sidste dag, så skriv gerne en kommentar…

Kommentarer

  1. Madsvinet lægger gerne krop til næste års boblesmagning.

    Fedt at se noget dansk på toppen. Glæder mig til på den ene eller anden måde at få fat i nogle æble og druevine fra Kvist og Vitus.

    • Ja det var super – og lidt overraskende faktisk! Nu må vi nok hellere holde os til noget champagne næste år, men for pokker hvor var det fedt at se så meget forskellige bud! Og ja, jeg ved ikke om de er udsolgt, ellers så slå til!

  2. Jens Frederiksen

    Jeg bestilte i går :-) En til kælderen og 1 til lørdag…. Super fin betjening og flinke mennesker, kan varmt anbefale dem.

    • Godt gået Jens og ja, det er ikke for sjov, det jeg skrev – de er sgu helt nede på jorden må man sige :-) Jeg nåede også at få en enkelt!

  3. Jens Ferdinand

    Catching Wines lægger gerne bobler til næste års smagning :-)

  4. Hej Jens – jamen det er hermed noteret og gemt til næste år :-) Er det noget du står for eller hvordan?

  5. Jens Ferdinand

    “Står for” ??

    • = Kan levere eller hvordan? :-) Eller var det bare et forslag?

  6. Jens Ferdinand

    Jeps – holder i smagning af Champagne hos Gastromand, leverer jeg gerne smagsprøver til testen. Har agenturet på disse Champagne-producenter:
    – Adrien Redon (Trepail)
    – Clement Perseval (Chamery)
    – Ulysse Collin (Congy)
    – Guillaume Sergent (Vrigny)
    – Paul Déthune (Ambonnay)
    – Savart (Ecueil)

    Samt desuden glassene fra Lehmann Glass (Verrerie de la Marne) i Reims.

    :-)

    • Sådan Jens – det er da ikke dumt! Vi noterer det lige til næste gang! Salut!

Smid en kommentar