Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

14 Comments

Meatballs i spicy chilisauce – The Balls of Steel from Rocky Mountain

Gastromand

Rocky Mountains er en bjergkæde i den vestlige del af Nordamerika. Den strækker sig fra Mexico i syd, igennem det kontinentale USA, igennem Canada og op til Alaska. Det højeste punkt er “Mount Elbert” i Colorado der er 4399 meter højt. Når vinden rusker og sneen så småt begynder at falde, så er det ikke noget bedre end at sætte gang i simreretterne.

I denne tid er det jo primært and, flæskesteg og gås som er på alles læber, men efter alle de ellers nok så gode bastante danske juleretter, så er det nu godt med lidt afveksling.

Typisk er januar fyldt med floskler og klichéer om slankemad og fitnessdrømme – men ikke her Denne ret fænger mig mest af alt fordi chilisaucen primært består af kaffe, worchestersauce og ketchup samt ufattelige mængder chili – det er en ret vi Gastromænd forstår!

Vulcano!

Balls of steel from Rocky Mountain

5 fra 4 stemmer
Antal: 6
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

Kødbollerne

  • 2 store rødløg
  • 1,5 kg hakket kød af bedste kvalitet fx øko angus
  • 1 stor spsk dijon sennep
  • 2 tsk tørret oregano
  • En halv tsk knust spidskommenfrø
  • 1 tsk knust korianderfrø
  • 1 dl rasp eller 5 knuste cream cracker/mariekiks - det virker!
  • 3 æg gerne øko
  • Et godt nip salt og godt med friskkværnet peber
  • 100 g revet cheddar
  • Tabasco

Chilisauce

  • 2 røde peberfrugter
  • 1-2 friske chilier hvis du er hård så flere
  • 2 løg
  • 10 fed hvidløg
  • 1 tsk røget paprika
  • 6 spsk worchestersauce
  • 6 gode store spsk ketchup
  • 6 spsk brunfarin
  • 2 spsk dijonsennep
  • 5 dl friskbrygget stærk kaffe
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 bund bredbladet persille

Sådan gør du

Kødbollerne

  • Tænd ovnen på 200 grader
  • Fat en god stor gryde og sæt den over ved jævn varme, hak løgene og svits dem i et par skvæt olie i ca. 10 min
  • Tag kød, sennep, oregano, spidskommen, koriander, æg, rasp, slat og peber og rør godt sammen
  • Lad løgene køle lidt af og bland dem med i farsen
  • Lav nu 8 store gode kødboller og rul dem til en kugle, nu laver du et hul deri hvor du presset lidt ost ned sammen med et par dråber tabasco
  • Læg bollerne i en bradepande og send dem i ovnen i ca. 25 min, de skal være gyldne

Chilisauce

  • Hak peberfrugt og chili groft, hvis du er hård lader du kernerne sidde eller så fjern dem
  • Hak løg og hvidløg og svits nu peberfrugt og chili i et par skævt olie tilsæt paprika, salt og lidt peber, giv det ca. 15 minutter ved middel varme.
  • Nu tilsætter du faktisk bare resten pånær persillen og lader det hele koge i 25 min uden låg
  • Når kødbollerne er klar lægger du dem i chilisaucen og giver det yderligere 5 min
  • Hak persillen og drys den over retten!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Nu med lava!

Og ja risen kan undlades, hvis det ømskes…

Hvis du er hård og har lidt cowboy i blodet så spiser du to – ellers er det helt forståeligt, hvis bare én gør dig mæt. Jeg valgte ris til, men kartoffelmos kunne eller et stykke groft brød ville sikkert også være fremragende til. Hvis du skal have vin så finder du den kraftigste oversøiske (gerne amerikanske) shiraz elle cab som du kan støve op, så mangler der ikke mere den aften.

Tak til Jamie O for inspiration.

Velbekomme

Stik os en kommentar

Comments

  1. Nikolaj

    5 stars
    Har netop serveret retten for min kæreste – det var en suveræn succes.

    • Fedt Niokolaj, ellers ved at være en halvgammel opskrift, faktisk burde jeg lave den igen snart, navnlig i det her vejr! God søndag!

  2. Shredder

    virkelig lækker ret! thumbs up fra Aalborg :)

    • Vi takker fra Gastromand Shredder – fornemt alias i øvrigt :-)

  3. Daniel

    Haha, sidder i Colorado pt. og faldt over denne opskrift. Her i staten har “Balls” og “Rocky Mountains” i samme sætning en hel anden betydning, nemlig deres lokale delikatesse: Rocky Mountain Oysters, der i bund og grund er friturestegte bøffel nosser.

    • Alt alt alt for fedt Daniel! Jeg håber virkelig du smager det, det skal man næsten når man nu er rejst så langt! Eller? :-)

  4. Peter

    5 stars
    Monstergod ret! Kan på det varmeste anbefales hvis man skal have en mandeaften som jeg lige har holdt. Nemt at lave og smager mere end fantastisk!

    • Tak for rosen Peter, og ja – det er en fed manderet – lidt sjovt at se den igen, faktisk havde jeg helt glemt jeg havde lavet den! Idag ville jeg vælge at lave den uden ris og så i stedet servere en ordentlig omgang bønner til, så bliver det også lidt mere “wild west-style”…

  5. Michael

    5 stars
    Tak for opskriften. Mit røvhul brænder endnu!

    Keep up the good work guys!

    • Haha – fremragende metafor Michael, tak for det!

      • Jeg tror sgu ikke der er tale om en metafor men ren fakta! :)

      • Nasty business really!

  6. Haha… Min far fortale at han havde inviteret en kolega på noget der hedder “rocky Mountain Oyster” da han var i Usa. Rocky mountain oysters er så tyre testikler og derfor associerede jeg MEGET hurtigt til de tyre testikler pga. jeres titel!
    Maden ser dejlig ud i sådan en træls måned som januar er! :)

    • Hej Erik – hold da op, det kunne ellers blive manderetten nr. 1 på Gastromand! Vi er jo pt. meget åbne overfor gæsteindlæg, så du hilser lige din far og siger, at han gerne må komponere et lille indlæg :-)

Submit a Comment

5 from 4 votes (1 rating without comment)

Opskrift Vurdering