Julesovs – quick and dirty
Ja, nu er det jo sådan, at vi Gastromænd normalt bruger flere uger på at planlægge vores middag – navnlig op til de store højtider, som fx ved Le Mans, Champions Leauge og naturligvis når der er Superbowl. Men der er jo også de mindre vigtige højtider som fx påske og julen, som jo er aktuel nu.
Hvis det nu er sådan, at du ikke har tid til at lave hele molevitten fra bunden, som du kan finde i opskriften her, så har vi lige lavet en lille quick and dirty til dig, som måske er lidt presset med tid her i julen.
Læs også: Gastromands juleburger
Ingredienser
- 3 spsk andefedt
- 3 spsk mel
- 1 liter andefond - den bedste du kan opdrive.
- 2-3 spsk ribs-gele eller anden type gele
- 1 spsk soya
- Kulør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Varm en kasserolle godt op og smelt andefedtet, tilsæt nu mel og pisk til. Lad det småbrune og tage farve, vi går efter en mørk sovs.
- Tilsæt nu andefond lidt ad gangen, ca. 3-4 dl. ad gangen hvor du pisker godt til.
- Nu skruer du ned til middelsvag varme så det bare småbobler og lader det stå i 10 minutter.
- Tilsæt nu soya, rips-gele og smag til med salt og peber.
- Jeg bryder mig ikke om kulør, men i denne lynudgave, så går det an - så du giver det bare et skud.
Vi brugte sovsen til vores juleburger, og det blev faktisk ret vellykket, den kommer naturligvis til at mangle lidt dybde, da den ikke har helt så mange “lag” som den oprindelige version, men det at der bruges andefedt giver faktisk masser af smag og det gode “ande-sovs-stempel” som vores julesovs skal have. Du kan naturligvis også bruge smør eller fx gåsefedt, hvis du lige som jeg, skal have gås i år.
Glædelig jul og godt nytår fra Gastromand – det kan vist ikke siges nok…
Stik os en kommentar-
Yes det ligner mere noget. Meget bedre og kraft fra både ben og enormt meget smag fra rødder og andet. Dejligt, med en SOVS der er krudt i og som fortjener at blive nydt…
-
Vidste den ville falde i bedre jord :-) God jul!
-
-
Der kan umuligt være lige så meget umf i denne som i en grund substans med tid, kærlighed, kraftfulde ben og ikke mindst et par kølige special øl, indtaget under seancen. Dog et godt bud på en panik-sovs…-
Det lader til Konge vil have mere: http://gastromand.dk/opskrift-sovs-til-jul-and-flaeskesteg/ :-)
-
-
Lyder som en god, hurtig opskrift!
Men hvorfor soyaen? :-) Hvorfor skal den i?-
Umami!
-
Punkt 4 Jacob og tak for det – den blev skabt lidt tilfældigt :-)
-
Jeg bruger også tit soya i sovsen. Tilfører både farve og salt. Men man skal bruge det varsomt.
God jul!
-
Meget – det er jo også salt og skal jo ikke smage af soya, det er baren med til at fremme dybden…
-
-
Comments