Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

83 Comments

Kommentar: Aalborg og den forbandede caféburger

Kommentar: Aalborg og den forbandede caféburger

Det er fredag d. 6. marts ved 18-tiden. Jeg ser til min store overraskelse på facebook, at Whiteguide har nomineret den stadig nye restaurant Tabu til Årets nye restaurant 2014. Det er et longshot, men jeg ringer i et forsøg på at få et bord.

Jeg kan næsten ikke tro mit eget held, da jeg hører Tabu-medarbejderen i den anden ende: ”Vi glæder os til at se jer kl. 20”. På med skjorten og så afsted. Med udsigt til vinmenu hopper vi på bussen, hvilket giver mig tid til at læse op på nyheden fra Whiteguide.dk:

Årets nye restaurant

– uddeles i samarbejde med Carlsberg
Et nyt stjerneskud på restauranthimlen, men ikke en kortlivet supernova. Nyheden, der præmieres, byder fra dag ét på stilsikker og avanceret madlavning i kombination med et tårnhøjt niveau for helhedsoplevelsen.

Nominerede

Uformel, København
Gastromé, Aarhus
No. 2, København
Restaurant Tabu, Aalborg

 

Det er sgu ikke for sjov det her tænker jeg og mindes to af mine bedste restaurantoplevelser på dansk grund i 2014 på Uformel og No. 2 der begge serverer knivskarp gastronomi for fulde huse i moderne og forholdsvis afslappede omgivelser – begge ”lillebrorrestauranter” til Michelin-restauranter; No. 2 til den nu to-stjernede AOC og Uformel til ligeledes fantastiske formel B. Og Gastromé? Ja de har jo lige modtaget en af Aarhus’ 3 første Michelinstjerner! Jo busturen gjorde bestemt ikke mine forventninger mindre!

Du summer af liv Aalborg og på vej mod restauranten passerer vi den ene fyldte café efter den anden (og et par meget store spisesale, hvis navne vi ikke nævner) – Luna, Helmuth, Spiret, Peace, Stygge, you name it. Der bliver bestilt caféburgere, salater og nachos til den helt store guldmedalje denne fredag aften! Turen gennem dine gader står i skærende kontrast til det syn der møder os, da vi ankommer til, hvad vi havde forventet var en propfyldt restaurant. 2 gæster spotter vi fra gaden inden vi træder ind i det lækre restaurantlokale der med sin dæmpede belysning og kombination af rå mur og mørkt træ vækker minder om Nordisk Spisehus i Aarhus og Uformel i København. Antallet af gæster kan dog på ingen måde sammenlignes selvom der gemte sig yderligere et par fyldte tomandsborde bagerst i restauranten. Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på vores tur på Restaurant Gorilla, hvor vi blev mødt af 200 gæster – på en tirsdag!

 

 

5 serveringer bliver vi præsenteret for – æstetisk smukke og moderne i deres udtryk. Udpræget nordiske men med klassiske elementer som eksempelvis muslingesauce til den grillede blæksprutte, beurre blanc til stenbiderrognen og glace med oksemarv til Flapmeaten. Elementer der sikrer, at vi ikke ender i den frygtede nordiske ferskhedsfælle. Servicen er på samme høje niveau som maden dog med langt mindre skæg, færre tatoveringer og kække bemærkninger end Tabus københavnske ”brødre”. Et par halvlunke hvidvine i såvel temperatur som karakter er sådan set det eneste vi kan finde at brokke os over.

Prøv noget noget nyt

Udvalget af seriøse restauranter har aldrig været større i Nordens Paris; fra San Giovanni og de to nye italienere Cupo og La Locanda, over de erklærede franske Bistro 59 og Rusk (tidligere MEST), Mivs spanskinspirerede CANblau til sværvægterne Mortens Kro og Fusion, der ikke så nemt sættes i bås og nu den nye nordiske dreng i klassen Tabu. 2 små håndfulde vidt forskellige restauranter (Whiteguide svinger sig helt op til 14). Fælles for dem alle er dog, at du er garanteret et lækkert måltid mad og ligefrem kan risikere at løbe ind i en gastronomisk oplevelse. Jeg vil ikke undvære en eneste af dem! Men det vil du åbenbart gerne Aalborg. For du vil hellere sidde på en café og betale overpris (ikke fordi det er de bedste råvarer, ikke fordi der er en kok der skal have løn, ikke fordi der er tjenere der rent faktisk er uddannede, ikke fordi bestikket, tallerkenen eller vinglassene har bare antydningen af kvalitet, eller stolen komfort, men udelukkende fordi du betaler) for en sandwich i form af stegt kylling pakket ind i grovtoast eller en skændsel af en burger med ganeflænsende ciabattabolle, pesto og pinjekerner (og ja, jeg har spist min del af dem – ellers ville jeg jo ikke vide, hvad jeg snakkede om)! Begge dele med den samme ”spæde” salatblanding året rundt. Men hey, de der ”krydderkartofler” fra frost – de er bare go’e!

Ikke siden restaurant Dahl på Østerbro lukkede for flere år siden har Aalborg haft en erklæret nordisk restaurant og hvis ikke du snart vågner op Aalborg, står du snart uden igen.

“Jamen folk i Aalborg har ingen penge”. Ikke korrekt: Ifølge Danmarks statistik er den disponible indkomst 3.000 kr. lavere i Aalborg end i København – til gengæld koster et værelse, lejlighed eller hus vel ca. det halve, så skal vi ikke droppe det argument en gang for alle?

Så Aalborg, prøv noget nyt.

Prøv en af de restauranter der rent faktisk gør en indsats for at give dig en god oplevelse.

Du har jo smagt den caféburger.

Stik os en kommentar

Comments

  1. Peter Andersen

    Hold da helt op. Jeg har for første gang I mit liv læst en kommentartråd af denne længde fra start til slut.

    Hvorfor egentlig?

    Jeg tror selv det er fordi jeg selv kunne have skrevet samtlige kommentarer afhængig af hvor gammel jeg var.

    Som ung nordjyde var Peppes Pizza det største jeg havde prøvet. Senere blev mine sanser udfordret med store tag selv borde (behøver jeg nævne navne) som bød på vilde krydderier som paprika etc.

    Nu er jeg en halvgammel fjert som har været heldig nok til at prøve alt lige fra ristede græshopper på marked i Mexico, hønsefødder og komave i asien, larver og antilope I Afrika til de dyreste fine restauranter I adskillige storbyer.

    Alt sammen har sin plads, og jeg mener alle bør vove sig ud på tynd is og prøve noget nyt af og til. For mig er det vigtiste at forskelligheden trives. Café burgeren ER kedelig, men selv den vender jeg af og til tilbage til. Efter en lang tur til udlandet med spændende nye oplevelser er første stop ALTID en rød hotdog med det hele.

    Først efter sådan et par stykker er jeg helt hjemme og føler mig tryg igen.

    Så lad os begrave stridsøksen og istedet hylde diversitet. Bryd vanerne.

    Café burger folket skal spise “fint” engang imellem. Om ikke andet, så bare for at kunne snakke med, men alle os der hylder det gode skal også turde indrømme at vi også søger det trygge nogle gange.

    Slutteligt vil jeg gerne komme med en bøn.

    Kan nogle af vores nye landsmænd ikke banke nogle spisesteder op med mad fra hjemegnene? Ikke fordanskede versioner, men “rigtigt” eksotisk mad?

    Jeg gad god jeg ikke skulle rejse jorden rundt for at spise. En tur med bussen ind til midtbyen ville passe mig bedre. Så ville jeg også have bedre råd ?

  2. jack

    Jeg er parat til Pascal forskning i mere end 3 måneder. Jeg er blevet snydt mange gange mellem enkelte lån sites ønsker et lån mellem især blandt flere mennesker. Men hver gang jeg var snydere mig og til sidst jeg får ikke noget på min konto. Men heldigvis kom jeg over et vidnesbyrd taler om lån Hjælp Mr. Jack, jeg kontaktede overholde disse betingelser. Takket være hende, jeg fik min lån på € 30.000 i løbet af en periode på 72 måneder. Så du der er i nød mig du kan skrive til ham og forklare din situation og du vil blive opfyldt i for 48 timer, kan det hjælpe for dig.
    Hans mail: [email protected]

  3. Jesper Mohr

    Jeg må indrømme at denne tråd og artiklen har fået mig til at tænke lidt over det med at gå ud og spise. Jeg spiser rimelig ofte med min far i byen efter han blev enkemand og vi ender altid på “The Burger” eller en eller anden kinesisk buffet reasturation.

    Til vores næste måltid vil jeg sætte mig ned og kigge på hvad vi potentielt kan klare på et rigtigt spisested istedet.

  4. Niels Thule

    Hej Tabu.
    Fedt at i bruger tiden på at kommenterer og komme med inputs. Jeg kikker forbi næste gang jeg skal ud og spise.

  5. Maren

    Dejligt med et spark til cafeburgeren i Aalborg. Håber på at der nogen, der vil udfordre den ved at servere mad a la Vesterlauget eller Olinico i Aarhus. Dagens ret, et godt gedigent måltid til 65-80kr. Der tror jeg også nordjyderne og de studerende kan være med;)

  6. Jens P.N.

    Haha…. fed “kommentar-spor”

    Os som bor ude på landet i det sydlige jylland suger til os af gastronomisk viden fra de danske metropoler (her Ålborg)

    Bring it on!

  7. JesperB

    Fed artikel med rammende pointe! Jeg er blevet nysgerrig og vil se hvad Tabu kan næste gang jeg føler jeg har en lidt pæn anledning til at flotte mig fra budgettet, måske til sommer som dimittend med kæresten. Det må hedde, vi ses.

  8. torben kristensen

    fint at aalborg er kommet på det gastronomiske landkort med TABU.
    men ret skal være ret:
    inden TABU var der sandt for dyden ikke meget positivt at skrive om i AA
    de i artiklen nævnte “toprestauranter” er på ingen måde high-end
    Fusion er en forvirret omgang miskmask, og mortens har et så ujævnt niveau og ringe bundniveau at virker helt grotesk
    men dejligt at man med tabus ankomst ikke længere behøver køre til hjørring hver gang man vil have gourmetmad på stabilt og højt niveau

  9. Lars

    Det er mig en gåde hvordan man kan være nomineret til “Årets nye restaurant” når man servere suppe fra en mælkekande!i Der burde ligge flere tanker bag sådanne detaljer, at der ikke gør er mig en gåde. Hvis man så gerne vil servere noget ved bordet, må man kunne gøre det bedre en at snuppe kanden ved siden af kaffemaskinen, virker håbløst!

    • Hej Lars
      Tak for dit konstruktive indspark.
      Vi havde i første omgang indkøbt nogle meget smukke kander, der desværre dryppede, når vi hældte af dem.
      Derfor valgte vi med fuldt overlæg at indkøbe sorte stålkander, der både holder godt på varmen og ikke drypper. I øvrigt synes vi selv, at de passer godt til vores øvrige interiør.
      Vi beklager naturligvis, at vi har stødt din æstetiske sans, men glæder os stadig over vores nominering, selv om den i dine øjne ikke er fortjent pga vores suppekander

      • Lars

        I drysser bare videre med jeres malto! Vi ses

  10. Mikkel

    Hvis maden og servicen er god nok, så skal folk nok komme igen. Det er fuldstændig ligemeget om du ligger i Aalborg eller på Lolland! Desværre er håndværket i Aalborg ikke godt nok og har ikke været det siden Stefan & Mette (MEST) lukkede.

    PS. Afskaf da forhelvede GAFLEN i Nordjyske! De mest misvisende og fuldstændig usagkyndige anmeldelser af restauranter der har været i mands minde. Man ringer ikke en gang og fakta tjekker om hvad man har fået. Det resulterer i dårligt journalistik og i nogle tilfælde hån af folks livsværk! Man kan da på ingen måde være seriøst omkring det når man vurdere BONES og Gourmet restauranter ud fra samme skala! Det er så fucking håbløst at det er pinligt og burde forbydes!!! Skam jer!

  11. Lars

    Hvor er I dog superheldige at bo i Ålborg !!! Sæt dog pris på de fremragende restauranter I har, og giv jer selv den fornøjelse det er at spise der.
    Her indenfor bygrænsen i Viborg er der vel kun 2 restauranter (og de fungerer også som cafeer) der laver nogenlunde mad. :..-(
    Begge “toprestauranter” laver selvfølgelig også “cafeburgere”.
    Findes der mon restauranter i Viborg der tør fjerne burgeren fra menuen ?

  12. Anders

    Jeg syntes dette er en meget sjov diskussion. Lidt som nogle har været inde på, er det en sammenligning af pærer og bananer – Jeg har ofte, gennem mit arbejde såvel som privat, været på et udvalg af restauranter i Aalborg, fra den nedre grænse af Jensens Bøfhus til den øvre grænse, Mortens Kro. Jeg har også spist på Hos Boldt, Restaurant Dahl, MEAT, Søgaards, og flere i den lidt mere peberet ende.
    Jeg finder det sjovt at Restraurant Dahl beskrives som et utopia af mad her. Jeg har været der 2 gange, og begge gange er jeg desværre gået misfornøjet og sulten derfra. De 3 eksempler jeg husker bedst fra oplevelserne på Dahls var
    1: vi kunne ikke få en sød hvidvin til forretten, det mente tjeneren ikke fandtes nogen steder, og vi i stedet skulle tage en tør hvidvin, som hele familien ikke gider at drikke, eller en rosevin. Han havde dog tydeligt ingen viden foruden det der stod på menukortet.
    2: vi fik kalkunleverposteg som appetizer mellem forret og hovedret (uden brød vel at mærke)
    3: Alle retter skulle præsenteres på fornem vis af tjeneren – Fedt, på nær at tjeneren var en deltidsansat studerende der blot læste op fra menukortet – menuer vi selv havde valgt!
    Desuden gik nogle af os direkte hjem og tog en rugbrød, netop fordi det blev den her mellemvare hvor retterne ville passe hvis man skulle have 5-6 retter, men man kun fik 3.
    Et andet eksempel var, at vi var på Alanya i nordkraft (ikke at det er den store fancy restaurant) – her fik vi en 3 retters forårsmenu (kokkens valg) til ca. 400 kr per mand. Der var lammekød til forret, det kunne 3 af 9 ikke lide, så var der kød til hovedret, og til dessert stod på lakrids is, som 4 af 9 ikke kunne lide. Da vi gik derfra kiggede min far og min kæreste på hinanden, og kiggede på selskabet ved siden af, der netop havde fået en pizzabuffet, og var misundelige.

    Det jeg vil frem til er, at folk går efter det de lyster. Vi i nordjylland er måske lidt “gammeldaws”, men vi er bare tilbøjelige til at gå efter det sikre. Og hvis man kigger statestik så tror jeg nu ikke det kun er nordjylland – der er også massere af cafeburgere i Aarhus. Jeg kan faktisk godt lide cafeburgeren, når det handler om at mødes for at snakke og hygge sig, og så kan alle være med, selv studerende, og der skal ikke det store arrangement i gang. Det kan være noget så simpelt som, at man ikke har taget noget op fra fryseren.
    Når det så er sagt, så håber jeg da at kunne kigge forbi Tabu inden alt for længe, for jeg er da nysgerrig – det var jeg allerede inden denne artikel – men lad nu være med at sammenligne to kulturer, der har hver sin anledning.

    P.S. Restaurant Tabu, dette er bestemt ikke et angreb på jer, det tror jeg, at jeg kan sige på alles vejne. Det er mere en foragt for forfatterens kritik af et andet, usammenligneligt marked.
    Vi siger jo heller ikke til alle AaB fansene at de skal gå på Mortens Kro inden kampstart, i stedet for stadion pølsen, vel? :)
    2 forskellige ting, hver sin anledning og målgruppe.

    • Hej Anders.

      Tak for at du har taget dig tid til en omfangsrig kommentar.

      Dahl var på ingen måde et utopia og det mener jeg heller ikke fremgår af artiklen. Det var bare den seneste decideret nordiske restaurant.

      At jeg blander pærer og bananer køber jeg ikke. Så ville man jo aldrig kunne sammenligne 2 restauranter. Jeg er helt med på, at en caféburger dækker et andet behov end en 5-retters menu på en gourmetrestaurant. Hver ting til sin tid.

      Det jeg anfægter er caféburger til hver en tid. Og min påstand er bl.a. at det skyldes at mange ikke er opmærksomme på mulighederne, slår hjernen fra frem for at tage et aktivt valg eller vælger “det sikre”, hvilket i min verden er et paradoks. Det sikre hvad? det er i hvert fald ikke maden, servicen eller komforten der er sikker. Er det bare fordi man har prøvet det før, ja så er et spark bagi mere end tiltrængt, hvis du spørger mig:)

  13. Vi er meget overraskede over de mange kommentarer, som artiklen her har affødt – både de gode og de dårlige.
    Vi på Tabu sidder lidt tilbage med en følelse af at være på anklagebænken. Det kan godt være, at vi er naive, men i bund og grund har vi bare åbnet Tabu fordi vi selv har en stor passion for god mad. En passion, som vi ønskede at dele med folk i Aalborg – og andre, der måtte slå vejen forbi os.
    Vi ved godt, at vi ikke er perfekte, og derfor arbejder vi hele tiden på at gøre tingene bedre. Vi er glade for og stolte over vores anmeldelser – også selv om én af anmelderen tilsyneladende har en forkert far og et forkert arbejde!
    Vi vil gerne gøre helt klart, at vi ikke er ved at lukke. Vi kunne godt ønske os flere gæster og mere fokus på god mad helt generelt
    Vore priser er måske i nogles øjne i den høje ende, men vi bruger friske, lokale og overvejende økologiske råvarer. Vi forholder os til det, vi putter i munden. Både vores egne og vore gæsters. Der er ingen, der kan lave god mad af gode råvarer til ingen penge – den sidste der kunne det, var Jesus, og han er som bekendt ikke i stand til det længere. Ingen kan trylle på den måde, så man får hvad man betaler for.
    Til gengæld har vi nogle fantastiske passionerede kokke og elever, der brænder for deres fag og virkelig stiller krav til det de arbejder med.
    Så hvis vi på nogle af ovenstående punkter har trådt nogen over tæerne eller kan anklages for noget af dette, så beklager vi på det ydmygste

    • Hej Tabu.

      Respekt for at stikke hånden ned i hvepsereden! I er på ingen måde på anklagebænken – tværtimod:)

    • Tror ikke i skal se det som en kritik af jer, men blot et tegn på at artiklen rammer hovedet på sømmet – aalborgenserne/nordjyderne føler sig simpelthen ramte af artiklen fordi ingen jo vil fremstå som nærrigrøve der kun går efter kvantitet frem for kvalitet.
      Men artiklen har jo ret (hvilken mængden af cafe burgere og 3 retter for 150kr restauranter i Aalborg er et tydeligt tegn på) og selv om de gode restauranter i byen (Tabu inklusiv) i den grad mangler den positive omtale de fortjener, så er de heldigvis også i byen så der, trods alt, er mulighed for at få et godt måltid mad i behagelige omgivelser.
      Keep up the good work.

  14. JonasJ

    Jeg er HELT enig med denne kommentar.
    Jeg er som tilflytter OG studerende forholdsvis grøn i det aalborgensiske restaurantliv, jeg går ikke ud og spiser så ofte, men når jeg gør, så går jeg efter det bedste. Det seneste år har jeg vel været ude 3-4 gange, hvor jeg har spist på San Giovanni, Rusk, Bistro59 og Fusion. Jeg vil til hver en tid spise fantastisk med af gode råvarer få gange om året, end spise håbløs mad en gang om måneden.

    Der er dog bedringstegn flere steder i byen. Elbjørn har omlagt stilen fuldstændig, og bevæger sig i højere grad væk fra cafémaden og forsøger sig med nye idéer og råvarer. Båden har hos mange haft et forfærdeligt ry, men det fortjener de ikke. Ja, deres frokost og brunch er ret café-agtig, men i forhold til hvad man kan få mange steder i byen, så er deres aftenkort rigtig spædende og til en god pris, som ALLE aalborgensere kan overkomme. Og sådanne eksempler er der altså flere steder i byen. Jeg håber det fortsætter.

    • Jeg er stolt af dig JonasJ! Må der flytte mange flere af din slags til Aalborg:)

  15. Preben Nielsen

    Hvem fanden gider spise burgere. Der findes da gode steder i Aalborg med rigtig god mad til fornuftig pris. Ikke som fx Mortens kro hvor man skal have lup med for at se hvad der er på tallerkenden.
    Var forleden på Natalie Ved stranden. retter 139 kr.
    Glimrende mad til billige penge.
    Hvem fanden gider give 700 for “fin” mad så.
    Prøve det.
    Vi nordjyder er jo ikke dumme, vel?

    • Lenni Frederiksen

      Preben tror du skal en tur til øjenlægen eller til diætist hvis du ikke kan se maden hos Mortens Kro. Men nej du kan sagtens få 3 retter mad og en gang diarré kastet i nakken for småpenge, hvis det er det du gerne vil have. Men du vil selvfølgelig sikkert også helst have lavet din mad lavet af deltidsansatte studerende eller udenlandsk arbejdskraft, så du kan spare din vejgaard dollar.

    • Preben, hvornår har du sidst være på Mortens Kro? :)

    • Natalies er fint hvis man er til ligegyldig og smagløs mad i store mængder. Jeg kom der selv jævnligt som studerende hvor “mere for mindre” tankegangen herskede.
      Men maden blev hurtig ensformig, alle retterne smagte ens og man blev smidt ud efter en times tid fordi der skulle sidde nye gæster ved bordet.
      Hvis man ikke har bedre smagsløg end det, så kan man da lige så godt gå på MC Donalds, jensens bøfhus eller flammen.

      • Ellers Casablanca – åh gode gamle Casablanca! :)

    • Hej Preben

      Tak for dit indlæg i debatten. Vi kunne godt tænke os at invitere dig og en ledsager på middag på Tabu, så du har mulighed for at bedømme stedet og så vi har et fælles grundlag at diskutere ud fra.
      Hvis du har lyst, er I velkommen onsdag d 25. marts kl 18.00
      Venligst giv os besked, om du har lyst til at komme
      Venlig hilsen
      Tabu

  16. Jesper

    For den da hvor læser jeg denne artikel med stor misundelse.
    Aalborg har altid været en god by at “spise ude i” og så bare se at der popper den ene nye restaurant op efter den anden, får det sgu til at sprælle i ens efterhånden udsultet smagsløg.
    Danmarks 5 største by Esbjerg, kan på ingen måder måle sig med Aalborg. Nyd jeres spisesteder og drop de evigt slatne cafeburgere.

    Tip til en frisk ungersvend med mod på at blive selvstændig restauratør, Esbjerg kunne trænge til spark og vil være en sure thing for succes.

    • Kristine

      Fuldstændig enig, Jesper. Det samme er desværre gældende i mange andre byer i provinsen.

  17. Julie

    Jeg tror langt hen ad vejen, at det er et spørgsmål om mentalitet, ikke penge. Som tilflytter til Aalborg (som jeg i øvrigt elsker!), så virker det til at den Aalborgensiske (måske bare nordjyske?) tilgang til tingene er, at det helst ikke må blive for smart. Jeg arbejder selv på en af byens bedste kaffebarer (just kidding – dén bedste) og jeg kan nærmest se forvirringen i nogle af de inkarnerede nordjyders udtryk, når de læser menukortet, som byder på drikke som flat white, V60 pour over og Aeropress, hvorefter de skynder sig at spørge om man ikke bare kan få en helt almindelig kop kaffe. Mit bud er, at nogle nordjyder kan forveksle kvalitet og fremmede ting på menukortet med at være noget prætentiøst – det ligger uden for den vante comfort zone. Nej, så hellere en burger (eller en almindelig kop kaffe), dét ved man jo hvad er!

    • Jeg tror du har fat i noget af det rigtige Julie. Men der er aldrig nogen der har rykket sig inden for sin comfort zone og nogle gange er det der skal til et kærligt spark bagi;)

Submit a Comment