Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 15. september 2019

Scroll to top

Top

83 kommentarer

Kommentar: Aalborg og den forbandede caféburger

Kommentar: Aalborg og den forbandede caféburger
Webmasteren

Det er fredag d. 6. marts ved 18-tiden. Jeg ser til min store overraskelse på facebook, at Whiteguide har nomineret den stadig nye restaurant Tabu til Årets nye restaurant 2014. Det er et longshot, men jeg ringer i et forsøg på at få et bord.

Jeg kan næsten ikke tro mit eget held, da jeg hører Tabu-medarbejderen i den anden ende: ”Vi glæder os til at se jer kl. 20”. På med skjorten og så afsted. Med udsigt til vinmenu hopper vi på bussen, hvilket giver mig tid til at læse op på nyheden fra Whiteguide.dk:

Årets nye restaurant

– uddeles i samarbejde med Carlsberg
Et nyt stjerneskud på restauranthimlen, men ikke en kortlivet supernova. Nyheden, der præmieres, byder fra dag ét på stilsikker og avanceret madlavning i kombination med et tårnhøjt niveau for helhedsoplevelsen.

Nominerede

Uformel, København
Gastromé, Aarhus
No. 2, København
Restaurant Tabu, Aalborg

 

Det er sgu ikke for sjov det her tænker jeg og mindes to af mine bedste restaurantoplevelser på dansk grund i 2014 på Uformel og No. 2 der begge serverer knivskarp gastronomi for fulde huse i moderne og forholdsvis afslappede omgivelser – begge ”lillebrorrestauranter” til Michelin-restauranter; No. 2 til den nu to-stjernede AOC og Uformel til ligeledes fantastiske formel B. Og Gastromé? Ja de har jo lige modtaget en af Aarhus’ 3 første Michelinstjerner! Jo busturen gjorde bestemt ikke mine forventninger mindre!

Du summer af liv Aalborg og på vej mod restauranten passerer vi den ene fyldte café efter den anden (og et par meget store spisesale, hvis navne vi ikke nævner) – Luna, Helmuth, Spiret, Peace, Stygge, you name it. Der bliver bestilt caféburgere, salater og nachos til den helt store guldmedalje denne fredag aften! Turen gennem dine gader står i skærende kontrast til det syn der møder os, da vi ankommer til, hvad vi havde forventet var en propfyldt restaurant. 2 gæster spotter vi fra gaden inden vi træder ind i det lækre restaurantlokale der med sin dæmpede belysning og kombination af rå mur og mørkt træ vækker minder om Nordisk Spisehus i Aarhus og Uformel i København. Antallet af gæster kan dog på ingen måde sammenlignes selvom der gemte sig yderligere et par fyldte tomandsborde bagerst i restauranten. Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på vores tur på Restaurant Gorilla, hvor vi blev mødt af 200 gæster – på en tirsdag!

 

 

5 serveringer bliver vi præsenteret for – æstetisk smukke og moderne i deres udtryk. Udpræget nordiske men med klassiske elementer som eksempelvis muslingesauce til den grillede blæksprutte, beurre blanc til stenbiderrognen og glace med oksemarv til Flapmeaten. Elementer der sikrer, at vi ikke ender i den frygtede nordiske ferskhedsfælle. Servicen er på samme høje niveau som maden dog med langt mindre skæg, færre tatoveringer og kække bemærkninger end Tabus københavnske ”brødre”. Et par halvlunke hvidvine i såvel temperatur som karakter er sådan set det eneste vi kan finde at brokke os over.

Prøv noget noget nyt

Udvalget af seriøse restauranter har aldrig været større i Nordens Paris; fra San Giovanni og de to nye italienere Cupo og La Locanda, over de erklærede franske Bistro 59 og Rusk (tidligere MEST), Mivs spanskinspirerede CANblau til sværvægterne Mortens Kro og Fusion, der ikke så nemt sættes i bås og nu den nye nordiske dreng i klassen Tabu. 2 små håndfulde vidt forskellige restauranter (Whiteguide svinger sig helt op til 14). Fælles for dem alle er dog, at du er garanteret et lækkert måltid mad og ligefrem kan risikere at løbe ind i en gastronomisk oplevelse. Jeg vil ikke undvære en eneste af dem! Men det vil du åbenbart gerne Aalborg. For du vil hellere sidde på en café og betale overpris (ikke fordi det er de bedste råvarer, ikke fordi der er en kok der skal have løn, ikke fordi der er tjenere der rent faktisk er uddannede, ikke fordi bestikket, tallerkenen eller vinglassene har bare antydningen af kvalitet, eller stolen komfort, men udelukkende fordi du betaler) for en sandwich i form af stegt kylling pakket ind i grovtoast eller en skændsel af en burger med ganeflænsende ciabattabolle, pesto og pinjekerner (og ja, jeg har spist min del af dem – ellers ville jeg jo ikke vide, hvad jeg snakkede om)! Begge dele med den samme ”spæde” salatblanding året rundt. Men hey, de der ”krydderkartofler” fra frost – de er bare go’e!

Ikke siden restaurant Dahl på Østerbro lukkede for flere år siden har Aalborg haft en erklæret nordisk restaurant og hvis ikke du snart vågner op Aalborg, står du snart uden igen.

“Jamen folk i Aalborg har ingen penge”. Ikke korrekt: Ifølge Danmarks statistik er den disponible indkomst 3.000 kr. lavere i Aalborg end i København – til gengæld koster et værelse, lejlighed eller hus vel ca. det halve, så skal vi ikke droppe det argument en gang for alle?

Så Aalborg, prøv noget nyt.

Prøv en af de restauranter der rent faktisk gør en indsats for at give dig en god oplevelse.

Du har jo smagt den caféburger.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Tobias

    Én ting Aalborg virkeligt mangler, er en ordentlig burger-joint og i det hele taget gode spisesteder til studievenlige priser. Top-niveauet lader til at være rigtig fint, men hvis cafeburgeren skal dømmes ude, skal der nok noget andet til.

    • Enig Tobias. Det er næsten umuligt at opdrive en fornuftig burger!

      • Kim

        Kims Kitchen havde nogle udemærkede burgere. Den epoke er desværre slut.

      • KK

        Ja for folk ville hellere ha knækbrød, og kokken trængte til nyt inspiration. Haha Men måske en dag den vender tilbage, hvem ved…..

      • Kim du laver en gude burger

    • Synes ellers der er lavpris spisesteder overalt i Aalborg, så der er masser af su venlige steder (kvaliteten er som sådanne steder nu engang er)

  2. Janni

    Jeg sys faktisk ikke det særlig pænt skrevet!
    Du glemmer at tænke på hvad er det for et klientel man har i Aalborg, størstedelen er altså ikk folk der råd til at gå ud og smide minimum 1000 kr på en middag og vin! Plus folket her oppe er bare mere til veninde/familie hygge over en burger eller en gang nachos..
    Jeg som udlært tjener elsker Aalborg for den variation der er i restaurations og cafe miljøet – for der er noget for alle !!! Og der blomster hele tiden nyt op, og self er kvaliteten ikke lige høj alle steder, men der er faktisk mange cafeer der laver rigtig god cafe mad i dag, i forhold til for et par år siden..

    • Det er helt bevidst IKKE pænt skrevet Janni:)

      Folk i Aalborg har mindst lige så mange penge som folk i København og Aarhus, men det er lige præcis det faktum, at man slår hjernen fra og vælger burgeren og nachos over godt håndværk, jeg anfægter…

      • Angus

        Burger-epidimien er desværre en tendens vi ser over hele landet. I København alene er der åbnet et 2-cifret antal burger-restauranter her det sidste år. Faktum er at den generelle befolkning er tryghedsnarkomaner, der gerne vil have valuta for pengene. Faktum for Café-Burgeren er:

        Du ved (nogenlunde) hvad du får.
        Du tager ingen chancer (hvis man som uvidende restaurantgæst fx endte med at skulle spise snegle eller tyrenosser).
        Du bliver mæt på en måde du kan forholde dig til (fordi du har spist den så mange gange før). Cost-Benefit kan du altså allerede nogenlund lave inden du sætter fod på restauranten. Det kan Folk godt lide.

        For at folk skal tage koncepter til sig, skal de kunne granske og forstod hvad de indbyder til. Og mange har ikke behov for at få udvidet deres horisont på fusions-mad (hvilket jeg også synes er ærgeligt). De fleste mennesker vil bare have en burger og slippe for opvasken og tiden brugt i køkkenet og supermarkedet.
        Hvis man skal have folk til at ændre adfærd, skal man tilbyde noget spændende til en overkommelig pris. Et sted som Madklubben kunne være interessant at se i Aalborg, fordi at de her ville kunne ligge sig tæt op af prisen på en café burger, men samtidig appelerer til at folk vil kunne udvide deres mad-mæssige univers, uden at tage for store økonomiske chancer. Hvis de samtidig kan score social kapital på at fortælle alle at de har spist på det nye sted i byen (der har mad de kan forklare videre til andre) så er vi igang med den transitionsfase som du efterlyser ;-)

      • Rigtig gode pointer Angus!

        Burgerepidimien kan (desværre) ikke sammenlignes med den i København, da der der i langt de flestes tilfælde er tale om forsøg på at lave kvalitetsburgere – Burger & Bun, Halifax, Haché osv.

        Jeg tror dud har helt ret i det med, at det har noget med comfort zone at gøre og jeg er enig med dig i at koncepter som Madklubben og Cofoco kunne være et nødvendigt skridt på vejen:)

  3. Ida

    Men Janni, det er jo rigtigt. Man vil ikke give penge for god mad, men man vil gerne bruge sin løn i Jomfru Ane Gade (og på sit gule afblegede hår at dømme efter de lokales hår og antallet af frisører). Og det er sgu ikke fordi det er pengene, der mangler – det er immervæk en del billigere at bo i Aalborg. Det er helt klart huleboer-mentaliteten, der er problemet – prisen skal afspejle sig i portionsstørrelsen og ikke kvaliteten. Og ja, jeg kommer fra Nordjylland, men det er ikke for sjov at jeg flyttede.

    • Mads

      Så du flyttede fordi folk spiser for store portioner?

      • Ida

        Jeg flyttede ligesom de fleste andre der gerne vil have en uddannelse og et job. Tjek og tjek. Men det er ikke ligefrem noget nordjylland er kendt for. :)

  4. Salamikongen

    Janni, man kan ikke tage nogen alvorligt der taler babysprog. “sys” “ikk”

    • Frederik

      Man kan ikke tage nogen alvorligt der kalder sig Salamikongen.

  5. Brian

    Syntes udvalget er super heroppe heroppe i Aalborg..men Ida hvis du har det sådan håber jeg ikke du kommer så tit på besøg. Vist mange pr siden du har været i Aalborg, men der er da gået storby dulle i dig. ..tak fordi du flyttede. ….

  6. Fantastisk indlæg!! Jeg elsker, at du er en smule provokerende og meget ærlig.
    Jeg vil glæde mig til at afprøve Tabu :) Og ja, jeg HAR prøvet den café-burger og ja, jeg ER træt af de der “krydderkartofler” ;)

    God torsdag til dig og dine

  7. Mette Mathiasen

    Kommentaren med at der ikke er mange der har råd, er nok den lammeste undskyldning. Hvorfor er det at folk vil snydes for en god oplevelse, og hvorfor er succeskriteriet her i Nordjylland at man skal kunne proppe sig?
    Der er ingen der siger man skal have 1000 kr op af lommen hver gang….. Eksempel:
    Caféburger 121 kr
    Fransk løgsuppe med grillet brød, Aioli ogLimfjords-skinke 115 kr
    Hvor var det gourmet var dyrt?
    Kom nu ind i kampen og støt det gode håndværk, kærlighed til mad og de gode råvarer!
    Super fed artikel!!!

  8. Janus

    Skøn beskrivelse af det Aalborg jeg husker. Nordjyderne er søde, men svære at omvende og stædige. Her er det en kvalitet i sig selv at blive mæt og husk også på det er landsdelen der gav os den værste gastronomiske rædsel af den alle. PÅLÆGSKAGEMANDEN!

    • Rasmus

      Jamen…. Pålægskagemanden er jo genial!

      • Amen!

      • Janus

        Ha ha, hvis man er til et ubestemmeligt stykke med rullepølseskinkeleverpostejspegepølse på en sød franskbrødsagtig bund, så velbekomme herfra ;o)

      • Møller

        Hurtigt skud fra hoften: Aalborgs bedste pålægskagemand?

      • Buller

        Slagter Stiller i Øgadekvarteret. De laver en luxus udgave

      • Slagteren og kokken i gistrup

      • Kæft det er stort – jeg vil snart have pålægskagemand!

  9. Sara

    Tabu er en restaurant som af navnet fremgår, ikke noget vi skal snakke om eller behøves. En kedelig kopi af daværende restaurant Mest,som nu går under navnet rusk. Desværre ikke med samme ejer og niveau.

    Jeg var ikke imponeret i forhold til prisen og overvejede faktisk at snuppe en burger på vejen hjem

    Når man på ser på min artikel i øvrigt, har du jo et helt forvrænget billede af Aalborg. Som jo åbenlyst er en studieby i vækst. Studenter som holder af det summende og hyggelige cafémiljø med rig mulighed for uformelle snakke og latter. Stemningen er ikke at sammenligne med en restaurant. Og det er prisen i øvrigt heller ikke. For man skal da gerne igennem 2-3 retter og lidt vin Før oplevelsen af tilpas mætheden og god gastroskopi oplevelse står højest. Det Kostede mig godt 400 kr vs 130 for en cafetur.

    dit indlæg og budskab er til at forstå, men skriv i stedet om din oplevelse på stedet og undlad andre dårlige bemærkninger og argumentationer.

    • Sara

      Når man ser på din artikel* indlæg.

    • Sara, hvad fik du for henholdsvis de 130 og 400 kr.?

      Sammenligningen med MEST forstår jeg slet ikke – kan du uddybe?

      • sara

        Jeg var der ikke længe efter deres åbning. Der var rigtig mange elementer fra menukortet identisk med retter fra Mest. Det mindede for mig mere om en fransk bistro end nordisk køkken. Jeg har flere gange bemærket franske retter på deres menukort med måske et minimal twist af nordisk. Løgsuppe som eksempel.

        Deres koncept er for mig ikke med rene linjer hvilket jeg egentlig synes er ærgeligt. Håber kun det er blevet bedre siden.

        Jeg var ikke begejstret men fedt at andre har haft en anden oplevelse.

        Jeg fik muslinger og rødtunge. Og et glas vin.

    • Hej Sara

      Tak for dine kommentarer. Det er dejligt at høre, at du har spist hos os og din meningstilkendegivelse er derfor vigtig for os.
      Jeg kan forsikre dig om, at vi på ingen måde ønsker at være en kopi af hverken Mest eller Rusk for den sags skyld.
      Du har sikkert ret i, at vi ikke er nordisk dogmekøkken. Vi vægter den gode smag højt, og hvis det giver mening i vore retter, så bruger vi måske en enkelt ingrediens, der ikke nødvendigvis kan karakteriseret som nordisk. F.eks serverer vi lige nu en agurkeskum med ingefær til vores kammusling, og hvis det er nok til at deklassificere os i dine øjne, så må vi jo leve med det. Til gengæld har vi ikke endnu haft Løgsuppe på menu´en, men det kan være det kommer, for løg kan vel også være nordiske.

  10. Klinge

    Hvor var det nu at Familiefaren var selv samme dag… just saying ;-)

    • HAHA touché Klinge! Han har dog lagt sin del hos byens øvrige restaurationer;)

  11. Morten

    Withe guide er jo reelt bare Rene Langdal Jørgensen selvom Withe guide lyder bedre- Rene er jo ansat ved Aalborg Universitet og så har han passion for Italienske vine ( hans Far var importør af italienske vine)- Withe guide har så Ansat/allieret sig med Rene som leverandør af hans meninger om restauranter i Aalborg. Jeg synes det på tide med lidt kilde kritik- Nordjyske har været flinke til at bringe alle offentliggørelser fra Withe Guide- lige som de har bragt en følgeton af historier og Restaurant Boldt der først får airtime om deres ekstremt høje ambitions niveau – hvorefter de tæppe bomber byen med tilbuds deals for senere at dreje nøglen og ejeren viser sig at være en ung pige i sydjylland der var udvidende om at hun stod som ejer ? Tilbuds deals er branchens kollektive selvmord og lige så farligt som cafeburgere.

    • Enig i det hele Morten. Men Whiteguide sætter stadig spot på byens gode spiseoplevelser fremfor caféburgeren, hvorfor jeg som udgangspunkt anser guiden som det gode!

      Derefter kan og skal man naturligvis diskutere guidens objektivitet, og ratings/anmeldelser, men alt det kan jo være lige meget, hvis restauranterne må lukke igen fordi gæsterne i første omgang bliver væk:)

      • Morten

        Korrekt pointen er at tilbuds deals giver et urealistisk pris niveau som er ødelægger markedet for de seriøse restauranter.

  12. Anne

    Sara, håber du ved hvad en gastroskopi er: “For man skal da gerne igennem 2-3 retter og lidt vin Før oplevelsen af tilpas mætheden og god gastroskopi oplevelse står højest”

    En gastroskopi er en kikkertundersøgelse af mavesækken :)

    • sara

      Som de fleste nok har bemærket var det en skrivefejl særligt når man læser kontekst. Det hænder med de små smartphones.

      Men tak for din berigende, trods ikke relevante, kommentar :-)

  13. Simon

    At folk burde prøve at spise på nogle af byens gode restauranter, synes jeg er et ganske fint budskab, hvis folk har det økonomiske overskud til det. Men ligeså vel, som man ofte vælger at gå i IKEA i stedet for IDEmøbler, når der skal købes ind til boligen, så er vi altså bare sådan anlagt, at vi ser os nødsaget til at vælge den billigere løsning, hvor kvaliteten ikke er nær så høj, fordi vi mener, at det på det pågældende tidspunkt er mest hensynsfuldt i forhold til vores økonomi. Det gør sig især gældende for studerende som unægteligt udgør en meget stor del af det indre Aalborg. Og lad os så sige, at folk valgte at tage en tur på TABU i stedet for på cafe, så kan vi antage at det måske vil koste det dobbelte, og det er vel at mærke, hvis man ikke vil bestille en menu, hvor man bliver rigtig mæt. Så vil det betyde, at folk vil have råd til at gå væsentligt sjældnere ud at spise, og så vil den summen af liv, som du meget fint beskriver i begyndelsen af dit indlæg, blive væsentligt svækket, fordi folk kommer sjældnere ud. Og det er netop den summen af liv, jeg elsker Aalborg for mere end noget andet, og den lever i høj grad på, at cafeerne er så populære, som de er, og den ville dø, hvis folk skulle lukke sig inde på fine spisesteder, hvor man meget sjældnere har råd til at komme.
    Igen, som en person, der er glad for et rigtig lækkert måltid, kan jeg kun bakke op om, at man giver sig selv den oplevelse at gå på en god restaurant, hvis man mener, at der er råd til det, men det kommer til at lyde som om, at cafeerne helt skal boycuttes, og det vil fuldstændig ødelægge den fantastiske glæde og leben, der er i Aalborg!

    • sara

      Enig og godt formuleret. Budskabet var langt henne af vejen af samme betydning som min kommentar. Jeg mener ikke at en sammenligning mellem de to forskellige miljøer er rimelig. Hverken på stemning kvalitet og pris. For ikke at snakke om meget differentieret målgrupper.

  14. Ditte

    Måske har man råd, måske har man ikke… Men om man har råd eller ej, så handler det nok om, hvordan man prioriterer. Det er jo ikke alle, som gider at bruge mange penge på mad. Nogle vil fx hellere bruge mange penge på tøj, biler, ferie osv og mindre på god mad. Det er heldigvis op til den enkelte selv.

    • Naturligvis er det op til den enkelte Ditte og ja det handler om prioritering. Men hvis ikke man ved bedre kan det være svært at prioritere “rigtigt”:)

  15. Som gammel århus dreng, har jeg virkelig følt at jeg er kommet til en by, uden nogle gode spisesteder. Ikke fordi der ikke er gode spisesteder, som du nævner så er der faktisk en god del. Men fordi der er så mange rigtig ringe spisesteder, som jeg har fået anbefalet af folk fra aalborg? Første gang jeg var havnet på en cafe, og fik pomfritter fra frost, tænkte jeg wauw, hvordan kan det her sted køre rundt. Der var ok mange gæster. Jeg fik så af en fra Aalborg anbefalet et nyt sted. SAMME FROST FRIT? hvad sker der? :).

    Jeg tror ikke det er fordi pengene ikke er der. Jeg tror det er mad kulturen. Flammen er jo fyldt, det koster snildt 300 kr. at spise på flammen. I århus ville jeg jo kunne finde mange steder hvor du for 300 kr. kan få en på opleveren!

  16. Thomas

    Hvad er det for et argument, at det er billigere at bo i Aalborg?
    Det handler om noget helt andet – det handler om danskernes vaner! Hvorfor tror i at Netto, Fakta, Lidl mf. blomstrer op over alt? Vi er til discout – det vi putter i munden har ikke høj prioritet ! Sådan er danskerne, ikke kun Aalborgenserne.

    Men jeg kan da godt blive forarget over, at pris og kvalitet altid bliver koblet sammen. Samtidig roser vi indmarchen af “nye” billige udskæringer, som det mest fantastiske? Hvordan hænger det sammen, hvis det hænger sammen?

    Jeg er helt enig i at de sprøde burgerboller skulle forbydes! Bollen er til for at holde om burgeren, så man ikke få fedtede fingre – that’s it!

    For nogen er mad kunst på et højere plan. for mig handler det om god smag, mere end det handler om estetik og ingredienser man kun kan finde på borneo.

    • De udskæringer er kun billige fordi efterspørgslen er lav. Se på svinekæber som i dag koster omkring 80-100kr/kg. For blot en håndfuld år siden kostede de blot 20-30kr/kg.

  17. marianne

    Hver ting til hver sin tid!
    Dejlig læsning – jeg må og skal snart en tur på Tabu!!
    Du har helt ret – vil vi have adgang til at kunne vælge mellem diverse gourmet oplevelser, så må vi også “vove pelsen” , vælge det kendte og sikre fra, og besøge de nye steder som dukker op.
    Tak for opsanget :-)

  18. Opsangen til Aalborgs spiseudvalg er fuldstændig fair. Og hurra for, at der endelig er kommet et sted, der løfter niveauet for spiseoplevelser. Jeg vil helt klart teste Tabu næste gang jeg sulten og på visit i hjembyen….

  19. Amal Guerdali

    Det er lidt ligesom at sammenligne æbler og pærer, når prisniveauet ikke er det samme. Hvis jeg kunne få en menu på Tabu, til det samme jeg giver for en cafeburger, så ville jeg fluks være der. Og så kan man snakke prioriteringer og alt muligt andet, men mit spis-ude budget bliver ikke større af, at der kommer en god restaurant til byen. Så jeg vil glæde mig til, at mit indkomstniveau tilsiger, at jeg kan spise på Tabu med god samvittighed. Indtil da er Cafe Lunas bøfsandwich meget god.

    • Hej Amal. Det er klart at jeg ikke opfordrer folk til at leve over evne, men blot være bevidste om mulighederne for dermed at kunne prioritere på et oplyst grundlag:)

  20. Frederik Løwe

    Jeg er nødt til at komme med et modspil her. Jeg er fuldstændig enig i, at caféburgeren er passé og at Aalborg er nødt til at give de nytilkomne og udfordrende steder, en chance. Jeg er også enig i, at TABU er et fantastisk sted, hvor detaljerne virkelig er kræset for, musikken er velplaceret, designermøblerne matcher stedets unikke omgivelser og maden er noget af det bedste i Aalborg. Når det så er sagt, så er “the extra inch”, ikke noget stedet er bekendt med. At man bestiller en steak til 395kr, modtager den fuldstændig rå indeni og fyldt med enorme utyggelige scener, får den sendt tilbage (alt imens ens kompagnon får lov til at spise videre), modtager en ny steak 20 min senere, fint stegt, men stadig med verdens største scene hele vejen igennem steaken, en fedtkant så sej at ikke engang det fornemme steak-sølvtøj kan bane vej igennem, og 1/3 af steaken sejere end sej, hvorefter modtager et “sådan er det desværre nogle gange med så store stykker kød”…?? Det overskygger desværre for mig, alt andet i den samlede oplevelse. Tilbring noget energi og noget mere “vi vil ofre alt for at alle får den bedste oplevelse nogensinde” – så skal dette sted nok overleve i mange år i Aalborg.

    • Frederik, vi beklager meget kvaliteten af din bøf. Vi arbejder hele tiden på at blive bedre, og vi har skiftet kødleverandør og udskæring, så man ikke vil opleve det samme igen.

      • Bob

        Et lille fif!

        Brug mere tid på service i restauranten end bag keyboardet.

  21. Julie

    Jeg tror langt hen ad vejen, at det er et spørgsmål om mentalitet, ikke penge. Som tilflytter til Aalborg (som jeg i øvrigt elsker!), så virker det til at den Aalborgensiske (måske bare nordjyske?) tilgang til tingene er, at det helst ikke må blive for smart. Jeg arbejder selv på en af byens bedste kaffebarer (just kidding – dén bedste) og jeg kan nærmest se forvirringen i nogle af de inkarnerede nordjyders udtryk, når de læser menukortet, som byder på drikke som flat white, V60 pour over og Aeropress, hvorefter de skynder sig at spørge om man ikke bare kan få en helt almindelig kop kaffe. Mit bud er, at nogle nordjyder kan forveksle kvalitet og fremmede ting på menukortet med at være noget prætentiøst – det ligger uden for den vante comfort zone. Nej, så hellere en burger (eller en almindelig kop kaffe), dét ved man jo hvad er!

    • Jeg tror du har fat i noget af det rigtige Julie. Men der er aldrig nogen der har rykket sig inden for sin comfort zone og nogle gange er det der skal til et kærligt spark bagi;)

  22. Jesper

    For den da hvor læser jeg denne artikel med stor misundelse.
    Aalborg har altid været en god by at “spise ude i” og så bare se at der popper den ene nye restaurant op efter den anden, får det sgu til at sprælle i ens efterhånden udsultet smagsløg.
    Danmarks 5 største by Esbjerg, kan på ingen måder måle sig med Aalborg. Nyd jeres spisesteder og drop de evigt slatne cafeburgere.

    Tip til en frisk ungersvend med mod på at blive selvstændig restauratør, Esbjerg kunne trænge til spark og vil være en sure thing for succes.

    • Kristine

      Fuldstændig enig, Jesper. Det samme er desværre gældende i mange andre byer i provinsen.

  23. Preben Nielsen

    Hvem fanden gider spise burgere. Der findes da gode steder i Aalborg med rigtig god mad til fornuftig pris. Ikke som fx Mortens kro hvor man skal have lup med for at se hvad der er på tallerkenden.
    Var forleden på Natalie Ved stranden. retter 139 kr.
    Glimrende mad til billige penge.
    Hvem fanden gider give 700 for “fin” mad så.
    Prøve det.
    Vi nordjyder er jo ikke dumme, vel?

    • Lenni Frederiksen

      Preben tror du skal en tur til øjenlægen eller til diætist hvis du ikke kan se maden hos Mortens Kro. Men nej du kan sagtens få 3 retter mad og en gang diarré kastet i nakken for småpenge, hvis det er det du gerne vil have. Men du vil selvfølgelig sikkert også helst have lavet din mad lavet af deltidsansatte studerende eller udenlandsk arbejdskraft, så du kan spare din vejgaard dollar.

    • Preben, hvornår har du sidst være på Mortens Kro? :)

    • Natalies er fint hvis man er til ligegyldig og smagløs mad i store mængder. Jeg kom der selv jævnligt som studerende hvor “mere for mindre” tankegangen herskede.
      Men maden blev hurtig ensformig, alle retterne smagte ens og man blev smidt ud efter en times tid fordi der skulle sidde nye gæster ved bordet.
      Hvis man ikke har bedre smagsløg end det, så kan man da lige så godt gå på MC Donalds, jensens bøfhus eller flammen.

      • Ellers Casablanca – åh gode gamle Casablanca! :)

    • Hej Preben

      Tak for dit indlæg i debatten. Vi kunne godt tænke os at invitere dig og en ledsager på middag på Tabu, så du har mulighed for at bedømme stedet og så vi har et fælles grundlag at diskutere ud fra.
      Hvis du har lyst, er I velkommen onsdag d 25. marts kl 18.00
      Venligst giv os besked, om du har lyst til at komme
      Venlig hilsen
      Tabu

  24. JonasJ

    Jeg er HELT enig med denne kommentar.
    Jeg er som tilflytter OG studerende forholdsvis grøn i det aalborgensiske restaurantliv, jeg går ikke ud og spiser så ofte, men når jeg gør, så går jeg efter det bedste. Det seneste år har jeg vel været ude 3-4 gange, hvor jeg har spist på San Giovanni, Rusk, Bistro59 og Fusion. Jeg vil til hver en tid spise fantastisk med af gode råvarer få gange om året, end spise håbløs mad en gang om måneden.

    Der er dog bedringstegn flere steder i byen. Elbjørn har omlagt stilen fuldstændig, og bevæger sig i højere grad væk fra cafémaden og forsøger sig med nye idéer og råvarer. Båden har hos mange haft et forfærdeligt ry, men det fortjener de ikke. Ja, deres frokost og brunch er ret café-agtig, men i forhold til hvad man kan få mange steder i byen, så er deres aftenkort rigtig spædende og til en god pris, som ALLE aalborgensere kan overkomme. Og sådanne eksempler er der altså flere steder i byen. Jeg håber det fortsætter.

    • Jeg er stolt af dig JonasJ! Må der flytte mange flere af din slags til Aalborg:)

  25. Vi er meget overraskede over de mange kommentarer, som artiklen her har affødt – både de gode og de dårlige.
    Vi på Tabu sidder lidt tilbage med en følelse af at være på anklagebænken. Det kan godt være, at vi er naive, men i bund og grund har vi bare åbnet Tabu fordi vi selv har en stor passion for god mad. En passion, som vi ønskede at dele med folk i Aalborg – og andre, der måtte slå vejen forbi os.
    Vi ved godt, at vi ikke er perfekte, og derfor arbejder vi hele tiden på at gøre tingene bedre. Vi er glade for og stolte over vores anmeldelser – også selv om én af anmelderen tilsyneladende har en forkert far og et forkert arbejde!
    Vi vil gerne gøre helt klart, at vi ikke er ved at lukke. Vi kunne godt ønske os flere gæster og mere fokus på god mad helt generelt
    Vore priser er måske i nogles øjne i den høje ende, men vi bruger friske, lokale og overvejende økologiske råvarer. Vi forholder os til det, vi putter i munden. Både vores egne og vore gæsters. Der er ingen, der kan lave god mad af gode råvarer til ingen penge – den sidste der kunne det, var Jesus, og han er som bekendt ikke i stand til det længere. Ingen kan trylle på den måde, så man får hvad man betaler for.
    Til gengæld har vi nogle fantastiske passionerede kokke og elever, der brænder for deres fag og virkelig stiller krav til det de arbejder med.
    Så hvis vi på nogle af ovenstående punkter har trådt nogen over tæerne eller kan anklages for noget af dette, så beklager vi på det ydmygste

    • Hej Tabu.

      Respekt for at stikke hånden ned i hvepsereden! I er på ingen måde på anklagebænken – tværtimod:)

    • Tror ikke i skal se det som en kritik af jer, men blot et tegn på at artiklen rammer hovedet på sømmet – aalborgenserne/nordjyderne føler sig simpelthen ramte af artiklen fordi ingen jo vil fremstå som nærrigrøve der kun går efter kvantitet frem for kvalitet.
      Men artiklen har jo ret (hvilken mængden af cafe burgere og 3 retter for 150kr restauranter i Aalborg er et tydeligt tegn på) og selv om de gode restauranter i byen (Tabu inklusiv) i den grad mangler den positive omtale de fortjener, så er de heldigvis også i byen så der, trods alt, er mulighed for at få et godt måltid mad i behagelige omgivelser.
      Keep up the good work.

  26. Anders

    Jeg syntes dette er en meget sjov diskussion. Lidt som nogle har været inde på, er det en sammenligning af pærer og bananer – Jeg har ofte, gennem mit arbejde såvel som privat, været på et udvalg af restauranter i Aalborg, fra den nedre grænse af Jensens Bøfhus til den øvre grænse, Mortens Kro. Jeg har også spist på Hos Boldt, Restaurant Dahl, MEAT, Søgaards, og flere i den lidt mere peberet ende.
    Jeg finder det sjovt at Restraurant Dahl beskrives som et utopia af mad her. Jeg har været der 2 gange, og begge gange er jeg desværre gået misfornøjet og sulten derfra. De 3 eksempler jeg husker bedst fra oplevelserne på Dahls var
    1: vi kunne ikke få en sød hvidvin til forretten, det mente tjeneren ikke fandtes nogen steder, og vi i stedet skulle tage en tør hvidvin, som hele familien ikke gider at drikke, eller en rosevin. Han havde dog tydeligt ingen viden foruden det der stod på menukortet.
    2: vi fik kalkunleverposteg som appetizer mellem forret og hovedret (uden brød vel at mærke)
    3: Alle retter skulle præsenteres på fornem vis af tjeneren – Fedt, på nær at tjeneren var en deltidsansat studerende der blot læste op fra menukortet – menuer vi selv havde valgt!
    Desuden gik nogle af os direkte hjem og tog en rugbrød, netop fordi det blev den her mellemvare hvor retterne ville passe hvis man skulle have 5-6 retter, men man kun fik 3.
    Et andet eksempel var, at vi var på Alanya i nordkraft (ikke at det er den store fancy restaurant) – her fik vi en 3 retters forårsmenu (kokkens valg) til ca. 400 kr per mand. Der var lammekød til forret, det kunne 3 af 9 ikke lide, så var der kød til hovedret, og til dessert stod på lakrids is, som 4 af 9 ikke kunne lide. Da vi gik derfra kiggede min far og min kæreste på hinanden, og kiggede på selskabet ved siden af, der netop havde fået en pizzabuffet, og var misundelige.

    Det jeg vil frem til er, at folk går efter det de lyster. Vi i nordjylland er måske lidt “gammeldaws”, men vi er bare tilbøjelige til at gå efter det sikre. Og hvis man kigger statestik så tror jeg nu ikke det kun er nordjylland – der er også massere af cafeburgere i Aarhus. Jeg kan faktisk godt lide cafeburgeren, når det handler om at mødes for at snakke og hygge sig, og så kan alle være med, selv studerende, og der skal ikke det store arrangement i gang. Det kan være noget så simpelt som, at man ikke har taget noget op fra fryseren.
    Når det så er sagt, så håber jeg da at kunne kigge forbi Tabu inden alt for længe, for jeg er da nysgerrig – det var jeg allerede inden denne artikel – men lad nu være med at sammenligne to kulturer, der har hver sin anledning.

    P.S. Restaurant Tabu, dette er bestemt ikke et angreb på jer, det tror jeg, at jeg kan sige på alles vejne. Det er mere en foragt for forfatterens kritik af et andet, usammenligneligt marked.
    Vi siger jo heller ikke til alle AaB fansene at de skal gå på Mortens Kro inden kampstart, i stedet for stadion pølsen, vel? :)
    2 forskellige ting, hver sin anledning og målgruppe.

    • Hej Anders.

      Tak for at du har taget dig tid til en omfangsrig kommentar.

      Dahl var på ingen måde et utopia og det mener jeg heller ikke fremgår af artiklen. Det var bare den seneste decideret nordiske restaurant.

      At jeg blander pærer og bananer køber jeg ikke. Så ville man jo aldrig kunne sammenligne 2 restauranter. Jeg er helt med på, at en caféburger dækker et andet behov end en 5-retters menu på en gourmetrestaurant. Hver ting til sin tid.

      Det jeg anfægter er caféburger til hver en tid. Og min påstand er bl.a. at det skyldes at mange ikke er opmærksomme på mulighederne, slår hjernen fra frem for at tage et aktivt valg eller vælger “det sikre”, hvilket i min verden er et paradoks. Det sikre hvad? det er i hvert fald ikke maden, servicen eller komforten der er sikker. Er det bare fordi man har prøvet det før, ja så er et spark bagi mere end tiltrængt, hvis du spørger mig:)

  27. Lars

    Hvor er I dog superheldige at bo i Ålborg !!! Sæt dog pris på de fremragende restauranter I har, og giv jer selv den fornøjelse det er at spise der.
    Her indenfor bygrænsen i Viborg er der vel kun 2 restauranter (og de fungerer også som cafeer) der laver nogenlunde mad. :..-(
    Begge “toprestauranter” laver selvfølgelig også “cafeburgere”.
    Findes der mon restauranter i Viborg der tør fjerne burgeren fra menuen ?

  28. Mikkel

    Hvis maden og servicen er god nok, så skal folk nok komme igen. Det er fuldstændig ligemeget om du ligger i Aalborg eller på Lolland! Desværre er håndværket i Aalborg ikke godt nok og har ikke været det siden Stefan & Mette (MEST) lukkede.

    PS. Afskaf da forhelvede GAFLEN i Nordjyske! De mest misvisende og fuldstændig usagkyndige anmeldelser af restauranter der har været i mands minde. Man ringer ikke en gang og fakta tjekker om hvad man har fået. Det resulterer i dårligt journalistik og i nogle tilfælde hån af folks livsværk! Man kan da på ingen måde være seriøst omkring det når man vurdere BONES og Gourmet restauranter ud fra samme skala! Det er så fucking håbløst at det er pinligt og burde forbydes!!! Skam jer!

  29. Lars

    Det er mig en gåde hvordan man kan være nomineret til “Årets nye restaurant” når man servere suppe fra en mælkekande!i Der burde ligge flere tanker bag sådanne detaljer, at der ikke gør er mig en gåde. Hvis man så gerne vil servere noget ved bordet, må man kunne gøre det bedre en at snuppe kanden ved siden af kaffemaskinen, virker håbløst!

    • Hej Lars
      Tak for dit konstruktive indspark.
      Vi havde i første omgang indkøbt nogle meget smukke kander, der desværre dryppede, når vi hældte af dem.
      Derfor valgte vi med fuldt overlæg at indkøbe sorte stålkander, der både holder godt på varmen og ikke drypper. I øvrigt synes vi selv, at de passer godt til vores øvrige interiør.
      Vi beklager naturligvis, at vi har stødt din æstetiske sans, men glæder os stadig over vores nominering, selv om den i dine øjne ikke er fortjent pga vores suppekander

      • Lars

        I drysser bare videre med jeres malto! Vi ses

  30. torben kristensen

    fint at aalborg er kommet på det gastronomiske landkort med TABU.
    men ret skal være ret:
    inden TABU var der sandt for dyden ikke meget positivt at skrive om i AA
    de i artiklen nævnte “toprestauranter” er på ingen måde high-end
    Fusion er en forvirret omgang miskmask, og mortens har et så ujævnt niveau og ringe bundniveau at virker helt grotesk
    men dejligt at man med tabus ankomst ikke længere behøver køre til hjørring hver gang man vil have gourmetmad på stabilt og højt niveau

  31. JesperB

    Fed artikel med rammende pointe! Jeg er blevet nysgerrig og vil se hvad Tabu kan næste gang jeg føler jeg har en lidt pæn anledning til at flotte mig fra budgettet, måske til sommer som dimittend med kæresten. Det må hedde, vi ses.

  32. Jens P.N.

    Haha…. fed “kommentar-spor”

    Os som bor ude på landet i det sydlige jylland suger til os af gastronomisk viden fra de danske metropoler (her Ålborg)

    Bring it on!

  33. Maren

    Dejligt med et spark til cafeburgeren i Aalborg. Håber på at der nogen, der vil udfordre den ved at servere mad a la Vesterlauget eller Olinico i Aarhus. Dagens ret, et godt gedigent måltid til 65-80kr. Der tror jeg også nordjyderne og de studerende kan være med;)

  34. Niels Thule

    Hej Tabu.
    Fedt at i bruger tiden på at kommenterer og komme med inputs. Jeg kikker forbi næste gang jeg skal ud og spise.

  35. Jesper Mohr

    Jeg må indrømme at denne tråd og artiklen har fået mig til at tænke lidt over det med at gå ud og spise. Jeg spiser rimelig ofte med min far i byen efter han blev enkemand og vi ender altid på “The Burger” eller en eller anden kinesisk buffet reasturation.

    Til vores næste måltid vil jeg sætte mig ned og kigge på hvad vi potentielt kan klare på et rigtigt spisested istedet.

  36. jack

    Jeg er parat til Pascal forskning i mere end 3 måneder. Jeg er blevet snydt mange gange mellem enkelte lån sites ønsker et lån mellem især blandt flere mennesker. Men hver gang jeg var snydere mig og til sidst jeg får ikke noget på min konto. Men heldigvis kom jeg over et vidnesbyrd taler om lån Hjælp Mr. Jack, jeg kontaktede overholde disse betingelser. Takket være hende, jeg fik min lån på € 30.000 i løbet af en periode på 72 måneder. Så du der er i nød mig du kan skrive til ham og forklare din situation og du vil blive opfyldt i for 48 timer, kan det hjælpe for dig.
    Hans mail: [email protected]

  37. Peter Andersen

    Hold da helt op. Jeg har for første gang I mit liv læst en kommentartråd af denne længde fra start til slut.

    Hvorfor egentlig?

    Jeg tror selv det er fordi jeg selv kunne have skrevet samtlige kommentarer afhængig af hvor gammel jeg var.

    Som ung nordjyde var Peppes Pizza det største jeg havde prøvet. Senere blev mine sanser udfordret med store tag selv borde (behøver jeg nævne navne) som bød på vilde krydderier som paprika etc.

    Nu er jeg en halvgammel fjert som har været heldig nok til at prøve alt lige fra ristede græshopper på marked i Mexico, hønsefødder og komave i asien, larver og antilope I Afrika til de dyreste fine restauranter I adskillige storbyer.

    Alt sammen har sin plads, og jeg mener alle bør vove sig ud på tynd is og prøve noget nyt af og til. For mig er det vigtiste at forskelligheden trives. Café burgeren ER kedelig, men selv den vender jeg af og til tilbage til. Efter en lang tur til udlandet med spændende nye oplevelser er første stop ALTID en rød hotdog med det hele.

    Først efter sådan et par stykker er jeg helt hjemme og føler mig tryg igen.

    Så lad os begrave stridsøksen og istedet hylde diversitet. Bryd vanerne.

    Café burger folket skal spise “fint” engang imellem. Om ikke andet, så bare for at kunne snakke med, men alle os der hylder det gode skal også turde indrømme at vi også søger det trygge nogle gange.

    Slutteligt vil jeg gerne komme med en bøn.

    Kan nogle af vores nye landsmænd ikke banke nogle spisesteder op med mad fra hjemegnene? Ikke fordanskede versioner, men “rigtigt” eksotisk mad?

    Jeg gad god jeg ikke skulle rejse jorden rundt for at spise. En tur med bussen ind til midtbyen ville passe mig bedre. Så ville jeg også have bedre råd ?

Smid en kommentar