Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. april 2019

Scroll to top

Top

83 kommentarer

Kommentar: Aalborg og den forbandede caféburger

Kommentar: Aalborg og den forbandede caféburger
Webmasteren

Det er fredag d. 6. marts ved 18-tiden. Jeg ser til min store overraskelse på facebook, at Whiteguide har nomineret den stadig nye restaurant Tabu til Årets nye restaurant 2014. Det er et longshot, men jeg ringer i et forsøg på at få et bord.

Jeg kan næsten ikke tro mit eget held, da jeg hører Tabu-medarbejderen i den anden ende: ”Vi glæder os til at se jer kl. 20”. På med skjorten og så afsted. Med udsigt til vinmenu hopper vi på bussen, hvilket giver mig tid til at læse op på nyheden fra Whiteguide.dk:

Årets nye restaurant

– uddeles i samarbejde med Carlsberg
Et nyt stjerneskud på restauranthimlen, men ikke en kortlivet supernova. Nyheden, der præmieres, byder fra dag ét på stilsikker og avanceret madlavning i kombination med et tårnhøjt niveau for helhedsoplevelsen.

Nominerede

Uformel, København
Gastromé, Aarhus
No. 2, København
Restaurant Tabu, Aalborg

 

Det er sgu ikke for sjov det her tænker jeg og mindes to af mine bedste restaurantoplevelser på dansk grund i 2014 på Uformel og No. 2 der begge serverer knivskarp gastronomi for fulde huse i moderne og forholdsvis afslappede omgivelser – begge ”lillebrorrestauranter” til Michelin-restauranter; No. 2 til den nu to-stjernede AOC og Uformel til ligeledes fantastiske formel B. Og Gastromé? Ja de har jo lige modtaget en af Aarhus’ 3 første Michelinstjerner! Jo busturen gjorde bestemt ikke mine forventninger mindre!

Du summer af liv Aalborg og på vej mod restauranten passerer vi den ene fyldte café efter den anden (og et par meget store spisesale, hvis navne vi ikke nævner) – Luna, Helmuth, Spiret, Peace, Stygge, you name it. Der bliver bestilt caféburgere, salater og nachos til den helt store guldmedalje denne fredag aften! Turen gennem dine gader står i skærende kontrast til det syn der møder os, da vi ankommer til, hvad vi havde forventet var en propfyldt restaurant. 2 gæster spotter vi fra gaden inden vi træder ind i det lækre restaurantlokale der med sin dæmpede belysning og kombination af rå mur og mørkt træ vækker minder om Nordisk Spisehus i Aarhus og Uformel i København. Antallet af gæster kan dog på ingen måde sammenlignes selvom der gemte sig yderligere et par fyldte tomandsborde bagerst i restauranten. Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på vores tur på Restaurant Gorilla, hvor vi blev mødt af 200 gæster – på en tirsdag!

 

 

5 serveringer bliver vi præsenteret for – æstetisk smukke og moderne i deres udtryk. Udpræget nordiske men med klassiske elementer som eksempelvis muslingesauce til den grillede blæksprutte, beurre blanc til stenbiderrognen og glace med oksemarv til Flapmeaten. Elementer der sikrer, at vi ikke ender i den frygtede nordiske ferskhedsfælle. Servicen er på samme høje niveau som maden dog med langt mindre skæg, færre tatoveringer og kække bemærkninger end Tabus københavnske ”brødre”. Et par halvlunke hvidvine i såvel temperatur som karakter er sådan set det eneste vi kan finde at brokke os over.

Prøv noget noget nyt

Udvalget af seriøse restauranter har aldrig været større i Nordens Paris; fra San Giovanni og de to nye italienere Cupo og La Locanda, over de erklærede franske Bistro 59 og Rusk (tidligere MEST), Mivs spanskinspirerede CANblau til sværvægterne Mortens Kro og Fusion, der ikke så nemt sættes i bås og nu den nye nordiske dreng i klassen Tabu. 2 små håndfulde vidt forskellige restauranter (Whiteguide svinger sig helt op til 14). Fælles for dem alle er dog, at du er garanteret et lækkert måltid mad og ligefrem kan risikere at løbe ind i en gastronomisk oplevelse. Jeg vil ikke undvære en eneste af dem! Men det vil du åbenbart gerne Aalborg. For du vil hellere sidde på en café og betale overpris (ikke fordi det er de bedste råvarer, ikke fordi der er en kok der skal have løn, ikke fordi der er tjenere der rent faktisk er uddannede, ikke fordi bestikket, tallerkenen eller vinglassene har bare antydningen af kvalitet, eller stolen komfort, men udelukkende fordi du betaler) for en sandwich i form af stegt kylling pakket ind i grovtoast eller en skændsel af en burger med ganeflænsende ciabattabolle, pesto og pinjekerner (og ja, jeg har spist min del af dem – ellers ville jeg jo ikke vide, hvad jeg snakkede om)! Begge dele med den samme ”spæde” salatblanding året rundt. Men hey, de der ”krydderkartofler” fra frost – de er bare go’e!

Ikke siden restaurant Dahl på Østerbro lukkede for flere år siden har Aalborg haft en erklæret nordisk restaurant og hvis ikke du snart vågner op Aalborg, står du snart uden igen.

“Jamen folk i Aalborg har ingen penge”. Ikke korrekt: Ifølge Danmarks statistik er den disponible indkomst 3.000 kr. lavere i Aalborg end i København – til gengæld koster et værelse, lejlighed eller hus vel ca. det halve, så skal vi ikke droppe det argument en gang for alle?

Så Aalborg, prøv noget nyt.

Prøv en af de restauranter der rent faktisk gør en indsats for at give dig en god oplevelse.

Du har jo smagt den caféburger.

Kommentarer

 1. JesperB

  Fed artikel med rammende pointe! Jeg er blevet nysgerrig og vil se hvad Tabu kan næste gang jeg føler jeg har en lidt pæn anledning til at flotte mig fra budgettet, måske til sommer som dimittend med kæresten. Det må hedde, vi ses.

 2. Jens P.N.

  Haha…. fed “kommentar-spor”

  Os som bor ude på landet i det sydlige jylland suger til os af gastronomisk viden fra de danske metropoler (her Ålborg)

  Bring it on!

 3. Maren

  Dejligt med et spark til cafeburgeren i Aalborg. Håber på at der nogen, der vil udfordre den ved at servere mad a la Vesterlauget eller Olinico i Aarhus. Dagens ret, et godt gedigent måltid til 65-80kr. Der tror jeg også nordjyderne og de studerende kan være med;)

 4. Niels Thule

  Hej Tabu.
  Fedt at i bruger tiden på at kommenterer og komme med inputs. Jeg kikker forbi næste gang jeg skal ud og spise.

 5. Jesper Mohr

  Jeg må indrømme at denne tråd og artiklen har fået mig til at tænke lidt over det med at gå ud og spise. Jeg spiser rimelig ofte med min far i byen efter han blev enkemand og vi ender altid på “The Burger” eller en eller anden kinesisk buffet reasturation.

  Til vores næste måltid vil jeg sætte mig ned og kigge på hvad vi potentielt kan klare på et rigtigt spisested istedet.

 6. jack

  Jeg er parat til Pascal forskning i mere end 3 måneder. Jeg er blevet snydt mange gange mellem enkelte lån sites ønsker et lån mellem især blandt flere mennesker. Men hver gang jeg var snydere mig og til sidst jeg får ikke noget på min konto. Men heldigvis kom jeg over et vidnesbyrd taler om lån Hjælp Mr. Jack, jeg kontaktede overholde disse betingelser. Takket være hende, jeg fik min lån på € 30.000 i løbet af en periode på 72 måneder. Så du der er i nød mig du kan skrive til ham og forklare din situation og du vil blive opfyldt i for 48 timer, kan det hjælpe for dig.
  Hans mail: [email protected]

 7. Peter Andersen

  Hold da helt op. Jeg har for første gang I mit liv læst en kommentartråd af denne længde fra start til slut.

  Hvorfor egentlig?

  Jeg tror selv det er fordi jeg selv kunne have skrevet samtlige kommentarer afhængig af hvor gammel jeg var.

  Som ung nordjyde var Peppes Pizza det største jeg havde prøvet. Senere blev mine sanser udfordret med store tag selv borde (behøver jeg nævne navne) som bød på vilde krydderier som paprika etc.

  Nu er jeg en halvgammel fjert som har været heldig nok til at prøve alt lige fra ristede græshopper på marked i Mexico, hønsefødder og komave i asien, larver og antilope I Afrika til de dyreste fine restauranter I adskillige storbyer.

  Alt sammen har sin plads, og jeg mener alle bør vove sig ud på tynd is og prøve noget nyt af og til. For mig er det vigtiste at forskelligheden trives. Café burgeren ER kedelig, men selv den vender jeg af og til tilbage til. Efter en lang tur til udlandet med spændende nye oplevelser er første stop ALTID en rød hotdog med det hele.

  Først efter sådan et par stykker er jeg helt hjemme og føler mig tryg igen.

  Så lad os begrave stridsøksen og istedet hylde diversitet. Bryd vanerne.

  Café burger folket skal spise “fint” engang imellem. Om ikke andet, så bare for at kunne snakke med, men alle os der hylder det gode skal også turde indrømme at vi også søger det trygge nogle gange.

  Slutteligt vil jeg gerne komme med en bøn.

  Kan nogle af vores nye landsmænd ikke banke nogle spisesteder op med mad fra hjemegnene? Ikke fordanskede versioner, men “rigtigt” eksotisk mad?

  Jeg gad god jeg ikke skulle rejse jorden rundt for at spise. En tur med bussen ind til midtbyen ville passe mig bedre. Så ville jeg også have bedre råd ?

Smid en kommentar