Påskefrokost: Urtegravad laks med limecreme
Efter en omgang med sild, er vi nu klar til anden omgang af Restaurant Kronborgs treenighed af påskesmørrebrød.
Vi bliver i vandet, og spiller ind med endnu en let-twistet klassiker, i form af gravad laks. At grave fisk (eller kød for den sags skyld) er ganske simpelt og giver fisken en virkelig lækker struktur. Her serveres den med en sødsyrlig limecreme – helt simpelt…ikk så meget pis!!
Drengene fra Restaurant Kronborg anbefaler en frisk, let bitter øl, for eksempel New York Lager eller Indian Pale Ale, og en lagret, aromatisk snaps som Kronborg Special, krydret med lime og afrundet med Oloroso sherry, til laksen.
Ingredienser
Gravet laks
- 1 side superfrisk laks med skind cirka 2 kg
- Fint revet skræl og saft af 3 lime
- 1 ⁄2 potte timian
- 1 ⁄2 bdt purløg
- 1 ⁄2 bdt dild
- 1 dl sukker
- 1 dl salt
Limecreme
- 1 dl creme fraiche 38 %
- Fint revet skræl af 1 lime
- Salt peber & sukker
Anretning
- 15-20 limebåde
- Frisk dild
- 15-20 skiver lyst brød smurt med smør
Sådan gør du
Gravet Laks
- Bland salt og sukker. Læg laksen med skindsiden nedad og smør salt-og-sukker-blandingen på oversiden.
- Hak krydderurterne fint og bland dem med skrællen af lime; smør blandingen på laksens overside.
- Hæld limesaften over lakse og læg laksen på køl i 3 døgn; vend laksen, så siden uden skind vender ned af efter et døgn.
- Pak laksen ind i plastfilm, og læg den i fryseren indtil den skal serveres (minimum 12 timer for at dræbe alle bakterier)
Sød limecreme
- Pisk creme fraichen til den bliver tyk. Tilsæt den fintrevne skræl af limen.
- Smag til med salt, peber og sukker.
- Cremen skal være let sødlig i smagen.
Servering
- Tø laksen op og skær den i tynde skiver
- Læg skiverne ”taglagt” på det smurte brød.
- Placér en stor spiseskefuld limecreme på laksen.
- Pynt med limebåd og dild.
Stik os en kommentar
-
GravAD!!…ikke gravet. Det lyder som på Island, hvor man graver hajfinne ned, for at den bliver lækker rådden og fermenteret. Mums!
Gravad laks derimod er yderst delikat. Især med en god Riesling til.
Comments