Weekendtesten: Sommer Rosé i selskab med Porchetta
Det er ikke en joke! Sommeren er kommet til Danmark og der er næsten 30 grader! Det betyder for mange, at rødvinen er udskiftet med kølig hvidvin eller – og hold nu fast: Rosé…
På Gastromand er vi ikke bange for at indrømme, at der faktisk ryger en del rosé indenbords når der er sommer. Det er pisse godt for at sige det rent ud, og én gang imellem gør det bestemt heller ikke noget, at vin er ukompliceret og ligetil. Ikke for at undervurdere rosé men et eller andet sted er det da rimelig straight foreward…
Sørg for det har en skøn duft af jordbær, hindbær og server det is-koldt – hvad kan gå galt? Ikke meget, hvis du spørger os. Du kan endda gøre dig nogle ret fornuftige køb – vi har samlet nogle gode bud leveret af Philipson Wine, som har et temmelig stort udvalg. Årsagen var egentlig, at vi langt om længe havde vredet armen om på deltagerne i vinklubben og tvunget dem til en rosé-smagning. Deltagerne har en forudindtaget holdning til rosé – dybest set, at det ikke smager godt, så derfor blev der lavet blindsmagning hele vejen igennem.
“Smæk for skillingerne”
Lidt inspireret af den sidste pris udgivet ved årets White Guy som gik til “Restaurant 20a” havde vi fundet nogle til en meget fornuftig pris – Le Paradou Cinsault Rosé, Cháteau Pesquié Rosé og Alamos Rosé. Alle i en prisklasse mellem 50-70 kr. Le Paradou er fransk og som nu nok har gættet lavet på 100 % Cinsault, den er af de tre den letteste og mest finesserige vin, den ligger på diskrete 49,95,- ved 12 stk.
Duft af rødebær og masser af friskhed. Cháteau Pesquié Rosé er fra Rhöne og på de traditionelle Syrah, Grenache og Cinsault. Den har en kende mere dybde mest pga. af druerne, men også noter af hindbær og masser af friskhed. Cháteau Pesquié ligger på 69,95,- ved 12 stk. Den er lidt af en Parker-darlig, hvor deres rødvin af en af dem, som har høstet højeste score i forhold til pris nogensinde.
Alamos Rosé lukket ballet af og er bestemt den med mest power grundet 100 % Malbec og masser af varme fra Argentina. Den har klart mest fylde og masser af jordbær, hindbær lidt krydderier og endda peber – god struktur og balance, men kraften overdøver lidt finesserne. Dette er nok det bedste bud til fx grill hvor den sagtens kan klare skærene. Prisen ligger på 54,95,- ved 12 stk. Skulle vi lige smide lidt stjerne på så ligger vi på 4 stjerne for dem alle – de er hver deres individuelle vine – men alle gode bud i sommervarmen – prisen trækker bestemt op for dem alle.
Hvad sagde deltagerne?
Der var delte meninger men flest hældte til Cháteau Pesquié og Alamos Rosé – hvor jeg dog tror at farven på Alamos Rosé forfører mange, da den har en noget mere dyb rubinrød farve. Nu ved jeg godt, at jeg i indledningen lægger op til, at rosé er meget lige til – det er det også, men når du smager det blindt og imod hinanden så er der kæmpe forskel! Vi fik perfekt tilberedte kammuslinger med orange glace – det må siges at være et godt bud til rosé – den situation hvor 2+2 giver 5!
“Bedste traditionelle bud”
Er du villig til at betale bare en kende mere, så får du faktisk nogle gode glas – Cháteau De Pampelonne Rosé og Cháteau Brégancon Rosé er vildt gode bud på rosé som lige har lidt mere kant, finesse og struktur. Cháteau De Pampelonne Rosé ligger på 99,95,- og er en blanding på intet mindre end 6 druer, som jeg vil undlade at trætte dig med – den har noget mere tørhed end de andre vi har mødt, hvilket bestemt falder i min smag – ellers de gode røde bær og en flot elegant vin, som den lidt mere garvede rosé-drikker vil nyde.
Cháteau Brégancon er ikke ukendt på Gastromand og nydt adskillige gange i privaten. For mig et det blevet lidt af en sikker vinder, da den er vildt smagfuld og bare leverer varen. Det er bestemt det bedste bud, men også til den højeste pris af dem vi har smagt. Vi ligger på 109,95,- 12 stk. Begge vine fortjener faktisk 5 stjerner, for det er gennemført og prisen er helt i overensstemmelse med kvaliteten – godt gået!
Til disse flasker havde vores vært lige forberedt en lille glas gris rullet med krydderurter og stegt til perfektion. Jeg må tage hatten af for ham, at han så havde brugt vores opskrift på samme kunne jo være årsagen (hehe)…
Det var måske et lidt vovet valg, men grisen passer faktisk glimrende til rosé så selv om, at det måske ikke var det jeg ville have valgt i første omgang, så var det bestemt ikke dumt!
“Bobler med farve”
Egentlig burde vi vel starte med Rosé Champagne – men det endte med at blive afslutningen. Et par gode bud fra Philipson Wine og et total wildcard – Barons de Rothschild Brut Rosé som vist er eneste gang hele den franske fornemme familie har samlet sig og produceret noget i fællesskab – men hæng mig ikke op på det, jeg var in a rush da jeg fik det forklaret – og havde mest tralvt med at sikre, at min 3 tøser ikke raserede vinhandlen imens den flink ekspedient fortalte mig om vinen – Familiefar all the way I ved!
Første bud er en Cremant De Bourgogne Rose Brut Bailly-Lapierre som ligger på diskrete 99,95,- ved køb af 12 stk. en lækker rosé med meget mere karakter end man kan forvente til den pris. Den er lavet på pinot noir og gamy og faktisk min vinder i blindsmagningen. Masser af hindbær, jordbær og en flot sprød kant. Boblerne er ikke så elegante, men til prisen er det sgu svært at forlange ret meget mere.
Så rykker vi lige et par niveauer op, hvor vi vinder Delamotte Rose, som ligger pt. faktisk kun ligger på 349,- hvor normalprisen sniger sig op på 499,-. Den er lavet på chardonnay og pinot noir, lidt et match made in heaven for mig. Den har den her ægte “champagne-brød-agtige-duft” og masse af kirsebær og appelsin duft over sig. Det er helt afgørende en flot champagne, som er elegant og i smuk balance – umiddelbart vil jeg mene, at den skulle på hylden i en 5 år – så ville du få verdensklasse bobler til pengene. Skulle vi lige smide lidt stjerner efter den så ligger vi på 5 stk. – jeg ville købe en kasse med 12 og lade størstedelen ligge, mit bud er, at den vil blive bedre og bedre efterhånden som årene tager til.
Hvad sagde deltagerne?
Deltagerne var splittede i deres vurderinger – nogle få stykker – herunder mig var mest til den helt billige Bailly, nogle på Delamotte og så sidste halvdel på Rothschild som bestemt også var en flot champagne – men til 695,- var det måske lige i overkanten. Jeg ville nok hellere nappe 12 stk. Bailly og så nyde dem sommeren over.
Som aften skred frem blev der naturligvis også fundet lidt rødvin, da man jo slutter tungt. Deltagerne var rimelig overrasket over, at rosé selv om nogle af dem hårdnakket påstod at det ikke var deres boldgade – muligvis, men der blev drukket ud som altid, så lidt indpas har det vel vundet?
Lad os krydse fingre for, at vejret fortsætter, for det er noget hyggeligere og mere indbydende, at åbne en iskold flaske rosé når solen bager nedover os – så er det sommer i Danmark når det er bedst – skål og god sommer!
Stik os en kommentar-
Hej igen
Det gik op for mig, at man ikke kan se priserne på hjemmesiden.
Hvis du vil have en kopi af prislisten, som vi har fået sendt med posten, så smid mig lige en mail.
Hilsen Jette
-
Det er helt okay Jette, jeg tager selv kontakt hvis det er – det ser nu ret godt ud – vi må lige huske at få det område med i testen næste gang :-)
-
-
Hej familiefar
Du efterlyser et link. Det har du her
http://www.beaujolaisvignoble.com/les-viticulteurs/domaine-vincent-lacondemine-69BJSOR100202.html
Hilsen Jette
-
Det lyder bestemt som nogle dejlige rosévine, men jeg synes ærligt talt i glemmer Beaujolais. Jeg kender en lille producent – shhh (det bliver mellem os) – Vincent la Condemine, som laver fremragende vine, også rosé, som man ellers ikke ser så meget i det område. Hans rosé fra 2014 koster den sølle sum af € 4,35. Desværre er der ikke kvalitetsdruer nok til at lave en rosé fra 15.
Vi skal besøge ham i august og har allerede reserveret de vine, vi skal have med hjem.
Hilsen Jette-
Hej Jette – jamen det indbyder jo til, at vi må drikke noget mere – men ja det har du faktisk ret i – normalt så opfordrer vi jo ikke til reklame, men har du ikke et link? Det lyder godt nok også billigt – næsten for godt til at være sandt :-)
-
-
Øøøøøh, hvor kom den smukke gris lige ind i billedet til denne artikel???
Troede lige jeg skulle læse om denne gudespise, og så er det bare clickbait, oder? :o)
-
Jamen så lad gå da… den fik vi til 2 af flaskerne – tryk “Opdater” om 15 min så er der lidt flere billeder om den :-)
-
Halvvejs nede Nikolaj – https://gastromand.dk/opskrift-porchetta-pulled-pork/ eller er denne også et godt bud – sig til hvis der er spørgsmål – god fornøjelse!
-
Comments