Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 26. marts 2023

Scroll to top

Top

22 kommentarer

Udfordring: Lav din egen whisky med eg og røg

Udfordring: Lav din egen whisky med eg og røg

For noget tid sin begyndte Webmasteren på at lave sin egen gin – dem af jer som følger os tæt ved godt, at han er ret afhængig af G&T – så hvad mere oplagt at lave sin egen – Familiefaren går dog lidt nogle andre veje når det kommer til tung spiritus…

Whisky is my drink – og dem af jer, som har læst mine indlæg ved godt, at jeg har været temmelig velsignet med at være på Svalbard og drikke dejlig dyr whisky og senest været på “studietur” i den gyldne driks hjemland Skotland, hvor jeg bl.a. overnattede på et destilleri i Dufftown – men mere om det en anden god gang. I denne omgang vil jeg forsøge at lave en whisky på den økologiske Aalborg Basis.

Så er det vist bare at vente...

Så er det vist bare at vente…

 

 

 

 

Normalt smager deler whisky smagen sig meget overordenet i to lejre – og det skyldes fadet som er den smagsgiver vi forsøger at efterligne. Enten er det på amerikansk eg typisk bourbon-fade eller spanske sherryfade de ædle dråber har tilbragt sit liv. Den første giver en smag af tørv, tørret frugt, vanilje, lyng og træ – off course. Den næste har flere søde noter, som mange falder for – honning, sirup og chokolade. Det vi går efter her er en god gammeldags plain whisky på amerikansk eg! Rock on!

Om dette er lavet før ved jeg faktisk ikke helt, men prøves det skal det. Det svære er vel lidt, at der er så få og nærmest ingen ingredienser i whisky – og så har vi altså heller ikke lige en barrel og 25 år til at vente på resultatet. Derfor bliver det noget quick and dirty – ret dirty faktisk!

Round One: Brændte stave

I første omgang forsøgte jeg med nogle stave af træ, som jeg gav en gang ild, men det var noget rod og gik meget langsomt – faktisk tog alkoholen stort set ikke farve,

Et stykke træ fra en whisky-tønde...

Et stykke træ fra en whisky-tønde…

Selvom jeg ikke lige har en tønde stående, kommer vi altså ikke udenom eg. Men hvem har lige egetræ liggende? Nu tænker du nok, at jeg måske kunne finde noget i en skov, men shit jeg kan sgu da knap genkende et egetræ? I stedet måtte jeg lige alliere mig med et par af mine whisky-venner som altså har kontakterne i orden. De skaffede da lige et stykke træ fra en tønde fra føromtale topdestilleri – mindre kan naturligvis gøre det!

Der skal lige sættes lidt gang i træet igen...

Der skal lige sættes lidt gang i træet igen…

 

Round Two: Frem med høvlen

Jeg måtte tydeligvis ud i et andet forsøg. Der skulle mere overflade på træet. Så skulle der høvles, hamres og leges Byggemand Bob til den helt store guldmedalje – og nej jeg duer ikke til den slags, jeg magter det simpelthen ikke, så endnu engang måtte min genbo lige træde til – heldigvis forbarmer han sig gang på gang over min manglende evner som håndværker, hvilket jo er fantastisk!

Det høvles....

Det høvles….

Det var noget bedre og gik langt hurtigere – allerede nogle få dagen efter var der begynde at sætte sig en flot gylden farve i snapsen.

Gør Det Selv Snaps (4)

Mere skal der ikke til…

Meget bedre løsning...

Meget bedre løsning…

Så skulle der ellers ventes, men tålmodighed er jo ikke mit store game, så jeg tænkte, at man ligeså godt kunne begynde at tænke på lidt forbedringer.

Last stop: Islay

Islay – den lille ø med den store smag er kendt for sine kraftige og røgede whiskyer – enten så elsker man det eller også så hader man det. Som selverklæret Gastromand er jeg naturligvis på hold 1. Så jeg hev mit smokersæt frem, som  ved virkelig kan give noget røg og smag til eksempelvis spiritus.

Masser af røg...

Masser af røg…

Smoked Snaps...

Smoked Snaps…

 

Udfordring: Lav din egen whisky

4 fra 4 stemmer
Ret: Drinks
Køkken: Skotsk
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

 • 1 stk. Aalborg Basis
 • 1 stk. egetræ og ja det skal være eg!
 • 1 stk. smoker med egeflis - hvis du ikke har egeflis er det okay
 • 1 stk. høvl
 • 1 stk meget lang tålmodighed

Sådan gør du

 • Sæt træet fast på en bænk eller noget lignende og grib høvlen og fyr den af.
 • Fjern skidt fra spånerne og læg dem i glasset med snaps.
 • Vent 3-4 uger - I know - It sucks!
 • Giv den en ordentlig omgang røg og lad det trække under låg i hvert fald i 2-3 timer.
 • Det kan være meget forskellige hvor meget røgsmag den trækker så smag på den undervejs.
 • Hvis du bliver for fuld, så sæt noget musik på og fyr den af!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Nu har den fået en 3 uger på glas, men der er ingen tvivl om, at der skal lidt mere til før træsmagen virkelig sætter sig. Den får også en omgang mere med røgen om en uges tid så smagen sætter sig. Jeg må sige, at det har var en af de sjovere eksperimenter, som jeg har lavet på det senest…

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Lars

  Sæt whiskyblandingen i en ultralydsrenser – det trækker smagen ud af træet langt hurtigere. Se evt. denne video: https://www.youtube.com/watch?v=YlQT4ptwLKs

 2. Gert Bo Hansen

  Hej
  Jeg har også forsøgt mig med whisky “brygningen” og det er blevet super vellykket. Jeg har brugt webers whisky røgflis sammen med 1flaske vodka og 1 flaske neutral Brøndum snaps og nogle dråber flydende røg. Det har nu stået i halvandet år, og farven er flot mørk og gylden. Smagen er overraskende god.
  Denne opskrift kan varmt anbefales, men det kræver tålmodighed…….

 3. Morten Sabransky

  Så er Drammen/ morgenbitteren færdig..

  Så er morgenbitteren/ dram færdig

  Ingredienserne er..

  Vodka, Ege-spåner (almindelig og røget ) citron og orange skal, fennikel frø , stjerne anis, vanille, rålakrids, dadel, honning,
  Den lyder Som om den er sød, men det er den ikke..

  Mjøden er også færdig og lagt på flasker..

 4. Morten Sabransky

  Hmmm nu har whiskyen stået i 1,5 mdr og jeg har desværre fået for meget hav smag i den…..

  Så nu er den lavet om til en snaps tilsat dadler citronskal og kommen…

  speciel ….
  Men unik… 😜

  Nu starter gin bryggeriet i stedet for…
  Er også lige blevet færdig med 25littrr mjød…

  • Sikke noget Morten – lidt vildt det kan gå så hurtigt. I princippet laver vi jo også en “snydeversion” af en whisky – nogle vinproducenter gør lignende for at få noget “fad-smag” vinen – naturligvis lidt noget andet – godt du kunne freestyle og lave den til en spændende dram! Godt gået…

 5. Morten Sabransky

  Vi er netop gået igang med whiskey “brygningen”

  Vi har brugt

  Egetræ rå og røget..
  Det røget blev røget over egetræ tilsat lidt tang og saltvand… har givet en frisk duft af hav uden at dufte af fisk….
  Farven er allerede caramel farvet…
  Glæder mig til at smage om 3-4 uger

  • Hej Morten – lyder da fedt! Også at den allerede har taget farve – du må endelig lige skrive igen om nogle uger – jeg er spændt på at høre hvordan det er gået…

 6. Brian K

  5 stars
  Har du et link til hvordan du har lavet dit “røgkammer”.
  Jeg vil meget gerne kaste mig ud i at prøve det her lille projekt og lave min helt egen whisky 👍

  • Hej Brian – beklager det sene svar – det er en “flaske” faktisk fra en bar så den kan vist ikke købes – den hedder “Smoke Chamber” – se fx her: https://gastromand.dk/cocktail-whisky-old-fashioned-hp12/ Men jeg tror godt noget lignende kan købes på nettet! Fedt du skal igang – lad os endelig høre hvordan det går?

 7. Jesper

  Hej. Jeg ved godt, at det er en gammel tråd. Men jeg synes nu alligevel jeg lige ville komme med mit input mht. træ-smag.
  Jeg har haft ret god success med at bruge rusetede egespåner i mit ølbrygning. Jeg købte 250 g. ristet fransk eg fra brygforretningen.dk for 55,-
  Til mit brug havde jeg lagt 10 eg i blød i noget whisky i 4-5 dage før det hele så blev tilsat som smagsgiver til mit ølbryg. Men jeg smagte lige på whiskyen inden den blev tilsat. Og der var virkelig kommet meget træsmag i på de få dage. Så det kan varmt anbefales herfra. :-)

  • Jesper

   *rusetede = ristede.

  • Hej Jesper – det gør da ikke noget – så længe de er online, så lever de jo! Det lyder da meget lækkert og ret vildt det giver så meget smag. Hvor længe har du brugt på din whisky alt i alt så?

 8. brian

  4 stars
  måske skulle du ryge spånerne før du lægger dem i snapsen der ved vil røg smagen sidde på masser af overflade.

  • Ikke en dum ide Brian! Har du selv været igang?

 9. Benjamin sibbesen

  Man kan også opnå den røgede effekt ved at røge et par grønne agern i en Kasper rørhat og putte dem i snapsen efter egespånderne har trukket, prøv evt at komme lidt tørt blæretang i også så får man også den saltesmagbaf hav.

  • Hej Benjamin – det lyder faktisk som en meget god ide – og det er jo ikke for sent at videreudvikle på den! Godt tip!

 10. Kim

  Så må du give dig i kast med rommen næste gang

  • Hej Kim – ja den er vist på tegnebrættet – Eksilsønderjyden er i fuld gang :-) Tror den er lidt nemmere at gå til end whisky, men hvem ved måske snyder den? Hvis man oversøder den, så bliver det sikkert noget rod…

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering
ANNONCE