Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 31. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Skål i Båååååårrrr-do!

VIN UDEN PIS: Skål i Båååååårrrr-do!
Vinhjernen

Bordeaux!! Det var da shit før i tiden. Dengang vinen fra den nye verden endnu ikke havde spredt sig over hele verdenen og Italien primært lavede billig bordvin, var bordeaux det der skyllede vagtlerne ned i grossererhjemmene.

Og det kører sådan set stadig for Bordeaux-distriktet. De store klassiske slotsvine, 1.cruerne fra 1855-klassifikationerne sælges for en god håndfuld tusindelapper per flaske især til rigmænd i Kina, der skal omsætte indtjeningen og spille med musklerne. Godt for slotsejerne i det vestfranske og skidt for os med en lidt mere jordnær økonomi, der også holder af bordeaux.

Dengang bordeaux var til at betale, skulle man have lidt tålmodighed. Vinene var tanninrige og stramme og krævede års lagring, før de blev tilnærmelige. Jo bedre vin, desto større tålmodighed. Og desto længere liv. Der er stadig masser af god bordeauxvin derude med både 20, 30 og 50 år på bagen. Nu om dage har Bordeauxbønderne også lagt den vinøse stil om og laver vine til et utålmodigt marked, der kræver øjeblikkelig drinkability. De største vine kræver stadig lagring før de folder påfuglehalen ud, men langt det meste kan drikkes, når det kommer på markedet.

Stilmæssigt deles Bordeaux typisk op i to; “Højrebred” og “Venstrebred”. Det er Girondeflodens bredder, der henvises til, den går nemlig durk igennem distriktet. Venstrebred er Medoc-halvøen. Her er cabernet sauvignon typisk hoveddruen og her ligger kendte kommuner som Margaux, Pauillac, St. Estephe etc. Længere sydpå, men stadig på venstrebred finder vi Graves og Pessac-Leognan og endnu længere nede, Sauternes.

På højrebred ligger Pomerol og St. Emilion hvor merlot og cabernet franc dominerer. Desuden mindre kendte områder som Cotes de Blaye, Cotes de Bourg og Fronsac.

Men hvad skal man så drikke, hvis men er nysgerrig på vin fra et af de allerstørste og mest klassiske vinområder på kloden? Og ikke har et pengetræ i baghaven? Lad os se på hvad de trofaste leverandører til “Vin uden pis” foreslår.

Bordeaux

Chateau Chapelle Labory 2013

Pris: 99,95 v. 6 for årgang 2015 – 2013 udsolgt

Forhandler: supervin.dk

Næsen er lidt reduktiv og pruttet først, men så dukker fin syrlig solbær op. Munden er kraftig og tør men har stadig noget læskende over sig. Ikke noget dumt glas og fin tilbudspris.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Cailleteau Bergeron 2014

Pris: 102,- v. 6stk (normalpris 115)

Forhandler: Jysk Vin

Vinen er fra den nordligste del af vinområdet på højrebredden af Gironde. Næsen oser lifligt af hårdtristet fad, pulverkaffe og solbær. Munden er saftig og overraskende drikbar, nok er der tanniner, men de er behagelige. Alkoholen bider lidt tilsidst, men det gør ikke så meget, det er en fin vin, ikke mindst til prisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

La Chartreuse du Vieux Guinot 2015

Pris: 99,- (normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Frugtig og en anelse uren næse. Blød mund med tørre tanniner og sødlig, kort afslutning. Lidt anonym, men ganske venlig.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chateau Pipeau 2012 – BEDST I TEST

Pris: 225,-

Forhandler: vinomani.dk

Skøn næse! Kaffe, hindbær, vanilje, mørk choko. Rank og juicy mund med sprælsk syre og modne, bløde tanniner. Oldschool vin med moderne udtryk. Sådan!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau L’Argenteyre 2015

Pris: 139,- (Tidligere tilbudspris 89,95 v. 6)

Forhandler: Jysk Vin

Stram og lidt utilnærmelig næse. Solbær, træ og et pift af stald. Frisk mund med god syre, unge tanniner og tør finale. Ret godt køb til tilbudsprisen, så vi runder op til 5.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Sorbey 2010

Pris: 129,95 v. 6(normalpris 149,95)

Forhandler: Supervin.dk

Moden og udviklet næse, cigarkassetræ og sød frugt. Behagelig mund med velpolerede tanniner og frugtig tyngde. Sgu ikke så tosset, der!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau La Pirouette  2014

Pris: 115,- v. 6 (normalpris 129,-)

Forhandler: Jysk Vin

Underspillet næse med mørk frugt og sød lakrids. Møgbehagelig og drikkevenlig mund. Bdx til den lette side og i moderne stil, men hey, det smager fint!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Plantey Pauillac 2013

Pris: 169,95 v. 6(normalpris 219,95)

Forhandler: supervin.dk

Utrolig meget After Eight i næsen, nærmest som aussie cab kan have det. Meget let og tør mund. Smager fint, men savner tyngde, især til prisen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Pierbone 2006

Pris: 119,95 v. 6(normalpris 149,95)

Forhandler: Supervin.dk

Dufter af bdx som i gamle dage, solbær, grafit, cedertræ. Velstruktureret og fyldig mund, blide tanniner og krydret finale. Nydelig, autentisk vin i moden alder til fin pris. Godt køb!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar